USA Útikönyv

Az Amerikai Egyesült Államok 50 államból áll, melyek közül 48 igen közel áll egymáshoz földrajzi szempontból. Alaszka az észak-amerikai kontinensen található, Hawaii pedig a nyugati parttól 3.682 km-re, dél-nyugaton helyezkedik el. Az országot, méretének köszönhetően különböző éghajlati övek szelik át az Egyenlítőtől számítva. Területe 9.629.101 négyzetkilométer, így a világ harmadik legnagyobb országa.

Az Egyesült Államok nem csak olyan lenyűgöző úti célokat kínálnak, mint New York, Los Angeles, Chicago, de rengeteg nemzeti park, sivatag, hegyvonulat, tengerpart és sarkvidék is megtalálható itt. Látogass el az Empire State Buildinghez, nyaralj Malibu strandjain, túrázz a Grand Canyonban vagy esetleg utazz Alaszka tundrás vidékeire. Amerika ebből a szempontból biztosan a végtelen lehetőségek országa.

Mindneképpen kóstold meg a helyi ételeket. Hamar rá fogsz ébredni, hogy kevés olyan van, amelyről ne hallottál volna már korábban. Semmiképpen ne hagyd ki a Cronutot, amely a croissant és a fánk (doughnut) közötti átmenetet jelenti. 


Földrajz

Az észak-amerikai kontinenst az Atlanti- és a Csendes-óceán határolja, Északon Kanada, délen pedig Mexikó a szomszédja. Az USA számtalan látnivalóval várja a látogatókat, így akár éveket is vándorolhat az, aki rászánja az időt és a pénzt, hogy felfedezze a kontinens erdő- és hegyvidékeit, trópusait, Floridát, a Sziklás-hegységet, a délnyugati sivatagokat, az észak-nyugati esőerdőket és Alaszka sarkvidéki tájait.

Időzóna

Boston és New York have az EST (Eastern Standard Time) időzónába tartozik. A közép-európai időzónához viszonyítva (MET) például délután 3 van, amikor New Yorkban és Bostonban reggel 9. Los Angeles a PST (Pacific Standard Time) időzónába tartozik, amely nyáron DTS-re (Daylight Saving Time) vált.

Éghajlat és turisztikai szezonok

Az Egyesült Államok területén különböző éghajlati övek vannak, úgy mint kontinentális, dél-trópusi, mediterrán és trópusi. Az északi területeken mérsékelt az éghajlat, a telek hidegek, nyárom pedig 35 °C fölé is emelkedhet a hőmérséklet. A csapadék arányosan megoszlik egy teljes éven át, télen pedig a havazás sem ritka. A klíma aszerint változik, hogy mennyire vagy délen; a trópusi éghajlat Texas, Louisiana, Mississippi, Georgia államokban és Florida nagyrészén található. Florida deli részén csapadékos és száraz időszakok váltják egymást. Sokan mediterrán éghajlatú vidékként hivatkoznak rá, mivel Kalifornia állam nagyon közel van a Csendes-Óceánhoz. A deli államokban a tél enyhe, az átlaghőmérséklet ilyenkor 10 °C körül van. Egyes államokban sivatagok terülnek el, itt a hőmérséklet 40°C fölé is emelkedhet.


Belépés az országba

Ha EU-s állampolgár vagy és nem tervezel 90 napnál többet tölteni az Egyesült Államokban, akkor vízum nélkül is beutazhatsz. Ebben az esetben is szükséged lesz azonban beutazási engedélyre, amelyet legkésőbb 72 órával indulás előtt kell igényelned. Ezt a Department of Homeland Security ESTA nevű űrlapja, amely 14 dollárba kerül. A kitöltés és fizetés után szinte azonnal megkapod az engedélyt, de a biztonság kedvéért jobb időben igényelni.

A legjobb, ha ki is nyomtatod az engedélyt és biztonságos helyen tárolod, ahonnan gyorsan elő tudod venni, amikor szükség van a felmutatására. Emellett természetesen érvényes útlevélre, e-mail címre és bankkártyára is szükséged lesz (Mastercard, Visa, American Express) a jelenkezés kiöltéséhez.

Megjegyzés: ha az ott tartózkodás ideje alatt vagy az űrlap kitöltése után megváltoztattad a neved vagy új útlevelet csináltattál, egy újabb ESTA űrlapot kell kitöltened az aktuális információkkal, a fent bemutatott módon.

Pénznem

Az USA pénzneme az amerikai dollar (USD). Egy dollár 100 cent. 1, 2, 5, 10, 20, 50 és 100 dolláros bankjegyek vannak forgalomban. A pénzérmék 1, 5, 10, 25, 50 cent és 1 dollár értékben vannak. Az is megtörténhet, hogy 500, 1000, 5000 and 10000 dolláros bankjegyet kapsz.  Ezeket már nem nyomtatják de még használtaban vannak és elfogadják őket fizetéskor.

Egészségügy

Az Amerikai Egyesült Államok kiváló egészségügyi rendszerrel rendelkezik, amely minden eljártást és kezelést biztosít. Régiótól függően kisebb vagy nagyobb távolság is lehet  a legközelebbi kórháztól. Az orvosi kezelés igen drága és csak előzőleges fizetéssel vagy a helyszínen történő térítéssel vehető igénybe.  Éppen ezért javasoljuk, hogy köss utasbiztosítást, amely fedezi az orvosi ellátás költségeit abban az esetben ha szükséged lenne rá. Kérünk, olvasd el az Egyesült Államok Kormányányak erre vonatkozó részét is itt: https://www.usa.gov/health-insurance


Vallás

A Pew Research Center 2014-es felmérései alapján a lakosság 14,4%-a evangélikus vagy protestáns, 20,8% római katolikus, 14,7% mainline protestáns és 6,5% a hagyományos fekete protestáns közösség tagja.

Emellett a mormonok, Jehovai tanúi és az ortodox egyház tagjai is képviseltetik magukat Amerikában. A nem keresztény vallások közül a zsidó, muzulmán és buddhista hit követői vannak jelen. A lakosság 22,8%-a nem tartja vallásosnak magát.

Politika

Az USA államformája szövetségi köztársaság, melynek alapját az alkotmány képezi. Donald Trump az Államok 45 elnöke.

Essen

Neben den europäischen Einwanderern, die überwiegend durch die Kolonialzeit nach Amerika kamen, findet man heutzutage auch sehr viele Gerichte anderer Kulturen. In den größeren Städten wie New York oder Los Angeles sind kulinarische Köstlichkeiten diverser Nationen vertreten. In Chinatown gibt es fast original chinesiche Gerichte. Des Weiteren sind auch die "typischen Speisen" regional sehr unterschiedlich. In den Südstaaten sind Reis, Mais und Geflügel sehr beliebt. Aber auch Gerichte der Afroamerikaner wie Sparerib sind heutzutage fester Bestandteil der US-amerikanischen Küche. An den Küstenregionen sind Fisch und Meeresfrüchte beliebt.

Nyelv és kommunikáció

Az Egyesült Államokban nincs definiálva az ország hivatalos nyelve, bár az angol anyanyelvűek teszik ki a lakosság 82%-át. Az ismerkedés lazán, oldott körülmények között zajlik. Gyakori a kézfogás és a say "hello, how are you" kérdés ismerkedéskor és köszönéskor. Ilyenkor a helyes válasz, a "fine and you?", nem kell valóban elmondani, hogy hogyan érezzük magunkat. Ez inkább egy köszönési forma, nem fejez ki valódi érdeklődést.


Az Egyesült Államok kultúrája és történelme

Észak-Amerika első lakosai a Bering-földhídon keresztül érkeztek Észak- Amerika területére. Őseik többek között a pueblo indiánok Új-Mexikóban, az apacsok Texas területén vagy a navajo indiánok Arizonában, Coloradoban és Utah-ban.Leif Erisson felfedező  mintegy 500 évvel Kolombusz előtt járt már a kontinensen. Azonban az új kontinens felfedezése Kolombusz Kristóf nevéhez fűzödik, amikor 1492-ben elérte Amerika partjait. A felfedezést követően spanyol, francia és brit telepesek érkeztek nagy számban az új földrészre.Az első spanyol telepesek 1565-ben alapították St. Augustine-t Floridában. Ezt követően a franciák és a britek is több települést hoztak létre, ők afrikaiakat is betelepítettek munkavégzés céljából.1757 és 1763 között kitört a háború az angol és a francia kolóniák között. Az egymással való harc mellett mindketten küzdöttek a földjüket védő bennszülött indián lakosokkal is. Végül mindkét fronton a britek kerültek ki győztesen.Mivel azonban óriási adósságokat halmoztak fel a háború végére, újabb adókat vetettek ki a telepesekre. Az Amerikában élő briteket érdekeit senki nem képviselte Londonban, ezért elutasították a további adózást. A nincs adózás képviselet nélkül ("No taxation without representation") szlogennel fémjelzett mozgalom az 1773-as bostoni teadélutánhoz vezetett.A Függetlenségi Háború 1775-1783 között tartott. 1777-ben pedig ennek eredményeként megszületett az első Konföderáció, ami megalapozta az Egyesült Államok Szövetségét. Első elnöknek George Washingtont (1789-1797) választották. A 19. század meghatározó eseménye az Amerikai Polgárháború a déli és az északi államok között. Az északi elnök Abraham Lincoln kiállt a rabszolgaság felszámolása mellett. 1865-ben az északi államok győzelme után felszámolták a rabszolgaságot az államok területén.

Az iparosodással kezdődött az államok gazdasági felemelkedése, melynek következtében az USA gazdasági nagyhatalommá vált. 1941-ben miután a japánok megtámadták Pearl Harbour kikötőjét, az amerikaiak atombombát dobtak Hiroshima és Nagasaki városára. A hidegháború alatt az oroszokkal szembeni feszültség 1962-ben a Kubai válság idején érte el tetőpontját
Az USA történelmén számos polgárjogi mozgalom zajlott, melyek célja a fajra és bőrszínre tekintettel lévő megkülönböztetés eltörlése. Ezeknek köszönhetően minden népcsoport, köztük a dél-afrikaiak is polgári jogokat és egyenjogúságot kaptak. A mozgalom egyik kulcsmomentuma volt 1963-ban Martin Luther King beszéde.Az USA beavatkozása Vietnám északi és deli kommunista mozgalmába sikertelenül zárult, nem tudták megakadályozni a kommunizmus térnyerését. A vietnámi háború 1975-ben ért véget, amikor kivonták az amerikai csapatokat az országból

Fesztiválok

Az alábbiakban New York, Boston és Los Angeles leghíresebb fesztiváljairól olvashatsz. Ebbe a három országba a Sprachcafféval is utazhatsz.New York:Central Park Summer Stage: (júniustól szeptemberig) rengeteg, nagyrészt ingyenes koncert vár a Central Park nyári színpadán, ahol mindig nagy eséllyel találhatsz valamilyen élőzenei előadást.Village Halloween Parade: (október) A Halloween az egyik legnépszerűbb ünnep, főként New York-ban. A Village Halloween Parade az Államok legnagyobb és legizgalmasabb rendezvénye, ami az ünnep köré szerveződikBoston:Shakespeare on the Common: (július és augusztus) A Commonwealth Shakespeare Company a híres angol költő tragédiáit és komédíáit viszi színre Bostonban. Ezt a színházat évente több, mint 100.000-en látogatják a Shakespeare Company és a drámaíró sikeressége miatt egyaránt. Ami pedig a legjobb az egészben, hogy az esemény ingyenes! Cambridge Carnival: (szeptember) a színes Cambridge Carnival a legnagyobb és legkülönlegesebb fesztivál Cambridge-ben. Gyökerei egészen az afrikai hagyományokig nyúlnak vissza és napjainkban a kulturális sokszínűséget reprezentálja. A jelmezes felvonulás minden évben a fesztivál csúcspontja. Az eseményt a Trinidadban, Tobagoban és Brazíliában szervezett karneválok mintájára szervezik.

Los Angeles:

LA Film Festival: (június) Los Angeles az amerikai filmipar fellegvára, éppen ezért minden évben egy különleges filmfesztivált rendeznek itt. Több, mint 100.000 látogató érkezik és több, mint 100 filmet vetítenek az eseményen.

LA Food and Wine Festival: (augusztus) Ha szeretnél elmerülni a kulináris élményekben, akkor is LA-ban a helyed! A Food and Wine Festival a legújabb specialitásokat és a legtitkosabb receptek alapján készült ételeket is megtalálod.


Tippek és trükkök

Illik borravalót hagyni az éttermekben. A vendéglátó ipari dolgozók nagy része alacsony bérért dolgozik, amelyet a borravalóval egészít ki, ezért mindenképpen hagyj, ha elégedett vagy a kiszolgálással.

Ha nem tudod elfogyasztani az ételt, nyugodtad kérheted csomagba, sokan csinálnak így. Ilyenkor a doggy bag kifejezést szokás használni a csomagra.

Egy másik dolog, amit tudnod kell az éttermi etikettről: sosem foglalhatsz helyet magadnak, meg kell várnod, hogy  a pincér vezessen el az asztalhoz, főként ha egy drágább étteremről van szó. Sok helyen látható a wait to be seated tábla, amely erre hívja fel a vendégek figyelmét.

Az Egyesült Államokban sehol sem kell fizetni a mosdó használatáért, még a legdrágább hotelekben sem. Nem tanácsos azonban a toilet kifejezést használni, mivel ezt igen közönségesnek tartják és rossz véleménnyel lesznek rólad.

Egyéb információk az amerikai utazáshoz

Tekintsd meg az alábbi videót, hogy további hasznos információkat kapj a helyi szokásokról és kultúráról:

Los Angeles rövid bemutatását pedig itt találod: