Reisgids Cuba

Reizen is leren... dat is waarom we aan onze Sprachcaffe school geloven dat het het gemakkelijkste is om een taal te leren door naar het land te gaan waar de taal in het dagelijkse leven gesproken wordt; daarom nodigen we u uit om dit op de beste manier te bewijzen: door te studeren aan onze school in Cuba: Havana.

Of u er nu over denkt om deel de nemen aan een intensieve cursus tijdens u vakantie, of dat u gewoon een taal in een ontspannende omgeving wilt studeren, aan onze Sprachcaffe taalschool leert u Spaans op een leuke en aangename manier. U krijgt ook de kans om deel te nemen aan het dagelijks leven van dit adembenemende land, en daarnaast de geschiedenis, kunst en historie leert kennen, waarbij u oefent wat u in de klas heeft geleerd. 

 

Toelatingseisen

U hebt een paspoort nodig dat nog ten minste 6 maanden geldig moet zijn na vertrek uit Cuba. Een visum is vereist en geldig voor 30 dagen. Het visum kunt u met 30 dagen verlengen bij het hotel waar u verblijft. U dient een reisverzekering te hebben afgesloten die eventuele medische kosten in Cuba dekt. Hebt u dit niet of kunt u dit niet aantonen, dan dient u bij aankomst in Cuba een verzekering tegen medische kosten af te sluiten.

Gezondheid in Cuba

Over het algemeen is de gezondheidszorg in Cuba redelijk goed, wel iets minder dan in Nederland en België. Maar zorg dat je wel voordat je vertrekt zeker weet dat je goed verzekerd bent.

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Cuba aangeraden: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Cuba inentingen aangeraden tegen buiktyfus en rabiës (=hondsdolheid). Soms worden voor Cuba vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf.

Cultuur in Cuba

Cuba is niet alleen geografisch het grootste eiland in het Caribisch gebied, maar ook het meest bevolkte. De bevolking bestaat uit nakomelingen van de Amerikaanse Indianen, Spanjaarden en Afrikanen.

De Caribische eilanden bieden een diversiteit aan cultuur. Muziek en dans zijn een belangrijk onderdeel in het leven van de Cubanen. Vele bekende dansen zoals de salsa vinden hier hun oorsprong.

Naast de muziek heeft ook de literatuur een hele belangrijke rol in het Caribisch gebied. De hele bekende Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway woonde 20 jaar lang in Cuba.

Geschiedenis

De eerste bewoners van Cuba waren stammen die daar kwamen vanuit Zuid-Amerika ongeveer 3500 v. chr.

In het jaar 1492 werd Cuba ontdekt door Columbus en werd het veroverd door Spanje. Duizenden indianen werden gedood door de oorlog en door Europese ziektes. Het aantal inwoners daalde tot ongeveer 5000. Als gevolg daarvan werden vele Afrikaanse slaven naar het eiland gebracht.

In tegenstelling tot de rest van Spaans-Amerika wist Spanje Cuba tot aan het einde van de 19e eeuw te behouden. Maar toen kwamen de Cubanen in opstand en zij werden gesteund door de Verenigde Staten. In 1898 veroverde de VS het land na de Spaans-Amerikaanse oorlog en gaf het in 1902 formele onafhankelijkheid. De VS bleef echter nog erg veel invloed behouden, waarna in 1952 Fidel Castro een revolutie begon. Deze mislukte, maar op 1 januari 1959 nam Castro de macht over op Cuba.

De denkbeelden van Fidel Castro zijn van communistische aard en hierdoor kwam het land meerdere malen in aanvaring met de kapitalistische Verenigde Staten. Als gevolg hiervan zocht Cuba steun bij de Sovjet-Unie, wat in 1962 leidde tot de Cuba-crisis.

Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie verloor Cuba zijn belangrijkste handelspartner en bondgenoot, waarna de economie van het land volledig instortte. Dit werd versterkt door het embargo dat de VS in 1960 had ingesteld. Het land verbrak dit isolement door toenadering te zoeken tot andere landen in Zuid-Amerika en dan vooral met het Venezuela van Hugo Chávez.

Sinds 2008 is Raúl Castro, de broer van Fidel, de president van Cuba. Dit is vanwege de slechte gezondheid van Fidel.