Çince hakkında 5 ilginç gerçek

Çince'nin dünyada en çok konuşulan dil olması bu dili öğrenmek için yeterli bir sebeptir. Ancak araştırmacılar ayrıca Çince öğrenmenin beyninizi zinde tutabileceği sonucuna varmışlardır. Dili konuşurken bağımlı cümleler kullanmak zorunda olmanız beynin hem sağ hem de sol lobunu çalıştırmakta ve buna bağlı olarak bilişsel yeteneğiniz de gelişmektedir. Gördüğünüz gibi Çince dili her açıdan öğrenmeye değer! Bu dil hakkında genel bir fikre sahip olabilmeniz için Çince dili hakkında 5 ilginç gerçeği sizin için listeledik.

1. Dünyada en çok konuşulan dil

Çince çoğu insanın ana dili olarak kullandığı bir dildir. Sadece Çin anakarasında değil, aynı zamanda Tayvan, Hong Kong, Singapur, Malezya ve Makao'da da resmi dil olmakla birlikte 955 milyondan fazla insan bu dili konuşmaktadır. Bu da dünya nüfusunun yaklaşık %15'inin Çince konuştuğu anlamına gelmektedir. Belki de Mark Zuckerberg veya Malia Obama gibi birçok ünlü kişinin Çince öğrenmesinin nedeni de budur. Çince aynı zamanda BM'nin altı resmi dilinden biridir.

2. Karakterler ve kaligrafi

Çin dilinde bölümlere ayrılmış bir alfabe yerine on binlerce bağımsız karakterden oluşan bir alfabe kullanılmaktadır. İyi olan şey, yazılı Çincenin yaklaşık %98'inin aynı 2500 karakterden oluşmasıdır. Haberler gibi basit bir metni anlamak için yaklaşık 2.500 karakter bilmeniz gerekir. Çince karakterleri düzenli olarak kullanmak istiyorsanız, yaklaşık 5.000 karakter bilmeniz gerekir. Çince karakterlerle ilgili bir başka ilginç gerçek ise yazı sisteminin 3000 yıldan daha eski olmasıdır. M.Ö. 1600 yılında icat edilen bu yazı sistemi geleneksel ve basitleştirilmiş karakterler olmak üzere ikiye ayrılır.

Çince karakterler sıfırdan evrimleşmiştir ve hala gelişim sürecindedirler. Modern zamanlardaki en önemli gelişme, geleneksel yazıdan basitleştirilmiş yazıya geçiştir. Çin Halk Cumhuriyeti 1949 yılında kurulduğunda, Çin'de okuma yazma oranı yaklaşık %20 idi. Hükümet, ülke genelinde okuryazarlığı ve eğitimi geliştirmek amacıyla Çince karakterleri basitleştirmek için bir program başlattı. Yaklaşık 2.000 geleneksel karakter, çoğunlukla tonlama sayısı azaltılarak ve/veya karakterler birleştirilerek değiştirilmiştir. Geleneksel Çince binlerce yıldır kullanılan ortodoks karakterlerini kullanır ve basitleştirilmiş Çince esas olarak geleneksel Çince karakterlerin basitleştirilmiş versiyonu olarak kabul edilir.

Zaman içinde Basitleştirilmiş Çince Çin anakarası, Malezya ve Singapur'da kabul görürken; Hong Kong, Tayvan ve Makao'daki insanlar geleneksel yazı sistemini kullanmaya devam etmektedir.

Not: Basitleştirilmiş Çinceye hala yeni kelimeler eklenmektedir.

Çince'de, Çin kaligrafisinin beş geleneksel biçimi vardır: Mühür Karakteri, Resmi Yazı, Resmi Yazı, Koşan Yazı ve El Yazısı. Yazıyla ilgili bir başka gerçek de, yazı stilleri arasındaki büyük farklılıklardır. Daktilo ile yazılmış metin ile el yazısı karakterleri arasında meydana gelen değişiklikler nedeniyle el yazısının en tanınmaz yazılardan biri olarak kabul edilmesidir.

3. Lehçeler

Çin'de resmi dil Mandarin dilidir. Ancak Çin'in farklı bölgelerinde insanlar farklı lehçeler konuşmaktadır. Sonuç olarak, farklı bölgelerden gelen insanlar yalnızca Mandarin dilinde iletişim kurabilmektedir. Diğer lehçeleri ancak o lehçeyle büyüdüyseniz anlayabilirsiniz. Harita size farklı lehçeler hakkında genel bir bakış sunar.

4. Telaffuz

Çince, dünyadaki tüm diller arasında öğrenilmesi en zor olanlardan biri olarak kabul edilir. Bunun nedeni İngilizceden farklı bir yazı sistemi, dilbilgisi ve telaffuz ve sese sahip olmasıdır. Dil tonaldir, bu da telaffuzun kelimenin anlamını etkileyebileceği anlamına gelir. Bu dilde yüksek tondan alçak tona doğru dört farklı ton vardır. Örneğin, "wǒ xiǎng wèn nǐ" ifadeleri iki farklı anlama gelebilir. "Wen" kelimesini alçalan bir ses tonuyla telaffuz ederseniz "Sana bir şey sormak istiyorum" anlamına gelir. Ancak kelimeyi yükselen bir ses tonuyla telaffuz ederseniz, "Seni öpmek istiyorum" anlamına gelir.

5. Dilbilgisi

Çince nispeten karmaşık olmayan bir dilbilgisine sahiptir. Hint-Avrupa dillerinin aksine, Çince'de fiil çekimi ve isim çekimi yoktur. Örneğin İngilizce'de "speak/spoke/spoken" gibi çeşitli fiil formlarını öğrenmeniz gerekirken, Çince'de yalnızca bir kelimeyi hatırlamanız gerekir: shuo (说). İngilizce'de "dil" ve "diller" arasında ayrım yapmanız gerekirken, Çince'de tek bir biçim vardır: yuyan(语言). Kısacası, fiil formlarını ve Çince'deki cinsiyet, artikel ve çoğul için tüm gramer varyasyonlarını hatırlamak zorunda değilsiniz, bu da yeni başlayanların bu dile başlamasını kolaylaştırıyor.

Çince öğrenmek istiyor ve nereden başlamanız gerektiğini bilmiyorsanız bir dil kursu tam size göre! Burada profesyonel bir öğretmen tarafından dili doğru bir şekilde öğrenecek ve pratik yapma şansı bulacaksınız. İster online olarak, ister bir dil seyahati ile Çin'de Çince ğrenmeye başlayın. Dil kurslarımız hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.