Vesd bele magad a nyárba és takaríts meg most: Nyári kedvezmények! 🏖️🌊

Exkluzív nyári kedvezmények várnak ✈️. Pörgesd fel az idei nyarad Brighton -ban ☀️ Tekintsd meg kedvező ajánlatunkat

Biztosítsd be a helyed most!

Kanada Útikönyv

Áttekintés - Kanada
  • Főváros: Ottawa
  • Államforma: parlamentáris monarchia
  • Lakosság: 36.503.097 fő
  • Segélyhívószám: 911
  • Előhívószám: +1
  • Áramköri feszültség: 120 Volt

Kanada az észak-amerikai kontinensen található. A világ második legnagyobb országa, területe 9.984.670 négyzetkilométer. Méretének köszönhetően 6 különböző időzónán ível át. Kanada csodálatos tájairól híres, területének 70%-a lakatlan. Egyik leghíresebb látványossága a Sziklás-hegységben található Banff National Park és az Egyesült Államokkal határos részén található Niagara-vízesés.

Az ország kultúráját az európai bevándorlók befolyása határozza meg, úgy mint Nagy-Britannia, Franciaország és Írország. Az utóbbi években nagy bevándorlási hullám indult Ázsiából, Afrikából és a Karib-szigetekről is. Ezek a népek saját országuk hagyományait is meghonosították az országban. Különböző ételek, nyelvek, szokások, vallások és sportok tették színesebbé Kanada kultúrájá a bevándorlók érkezését követően. Éppen ezért Vancouverben ünneplik a kínai új évet Torontóban pedig A Carabanát.

Kanada legnagyobb városai a főváros mellett Toronto, Vancouver, Montréal és Quebec. Az országban 18 olyan látványosság található, amely az UNESCO Világörögség részét képezi. Összegyűjtöttük neked a legfontosabb információkat, amelyeket tudnod kell, mielőtt Kanadába utazol.


Általános információk

Földrajz

Az országot keleten az Atlanti-óceán, nyugaton a Csendes-óceán, északon pedig a Jeges-tenger övezi. Délen az Egyesült Államokkal határos, ide is át lehet utazni.

Időzóna

Kanadában 6 különböző időzóna van, amely 4 és féltől 6 óráig terjedő időeltolódást jelent az ország két pontja között. Ez azt jelenti, hogy ha GMT +2-es időzónából utazol Kanadába, Ottawában, Torontóban and Montréalban 6, Calgaryban 9, Vancouverben és Victoriában pedig 9 óra az eltérés.

Éghajlat és évszakok

Kanadában az éghajlat is változik, hatalmas kiterjedése miatt. Vannak kerületek, ahol sarkvidéki éghajlat van, míg máshol óceáni, kontintentális vagy mérsékelten hideg éghajlat uralkodik, ennek függvényében a csapadékmennyiség és az átlagos éghajlat is eltérő. Igen negéz meghatározni, hogy mely időszak a legideálisabb az utazáshoz, mivel a csapadékmennyiséf folyamatosan változik. Az északi területeken télen akár -40 Celsius-fokig is csökkenhet a hőmérséklet, vannak azonban olyan térségek is, ahol akár 30 fok is lehet nyáron. Az Okanagan borvidék British Columbia államban található, ez az ország legmelegebb régiója.

  Január Február Márciu Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December
Legmagasabb hőmérséklet -4° -2° 12° 20° 26° 27° 27° 22° 15° -1°
Legalacsonyabb hőmérséklet -14° -13° -8° 13° 15° 14° -3° -10°
Nafényes órák száma naponta 2hrs 1hr 3hrs 4hrs 5hrs 5hrs 6hrs 6hrs 5hrs 3hrs 4hrs 1hr
Esős napok száma 20 15 16 16 19 18 18 16 17 18 20 19
  Január Február Márciu Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December  
Legmagasabb hőmérséklet 11° 14° 18° 22° 23° 23° 19° 14° 10°  
Legalacsonyabb hőmérséklet 11° 12° 11° 10°  
Nafényes órák száma naponta 2 3 4 6 7 7 10 8 6 4 2 1  
Víz hőmérséklete 11° 13° 14° 15° 13° 12° 11°  
Esős napok száma 15 14 14 11 9 7 5 5 8 12 17 17  

Beutazás Kanadába

A vízummentességet élvező országok állampolgárainak az eTA (Electronic Travel Authorization) nevű utazási engedélyt kell kitölteniük online. Javasoljunk, hogy ez több, mint 72 órával indulás előtt igényeld. Ellenkező esetben a kanadai hatóságok nem garantálják, hogy jóváhagyják beutazási kérelmedet még a reülés előtt.

Az eTA beutazási engedély 7 kanadai dollárba kerül személyenként és 5 évig érvényes. Az engedély megszerzéséhez szükséged lesz egy érvényes útlevélre, e-mail címre és bankkártyára (Master Card, Visa, American Express). Az online kérvény jelenleg angol és francia nyelven érhető el. Amennyiben olyan országban élsz, amely vízumkötelessé tesz, mindenképpen igényeld időben azt, hogy biztosan sikeres legyen az utazás.

Pénznem

Kanada pénzneme a kanadai dollár (CAD). Egy dollár 100 cent vagy 56 pence. A bankjegyek 5, 10, 20, 50 és 100-as kiadásban vannak, az érmék pedig 1, 5, 10, 25 és 50 centesek, illetve van 1 és 2 dolláros érme is. Régebben 1000 dolláros bankjegyet is nyomtattak de ez már nincs forgalomban. Az átváltás előtt tájékozódj az aktuális valutaárfolyamról, amely napról-napra változhat.

Egészségügy

Kanada professzionális egyészségügyi ellátást biztosít, jól felszerelt intézményekkel és szakképzett dolgozókkal rendelkezik. Az országban több, mint elégséges a gyószerellátás. Ha kórházi segítségre van szükséged, vagy napi díjat kell fizetned, vagy a betegség típusa és a benn töltött időtartam alapján kérnek pénzt. Ezek a díjak igen magasak a külföldi vendégek számára. Ezért javasoljuk, hogy köss olyan egészségügyi- és utasbiztosítást, amely Kanadában is érvényes. Ezek egy sérülés vagy baleset esetén fedezik az orvosi ellátás költségeit.

Javasoljuk, hogy fizess bankkártyával, tartsd meg a blokkot és otthon add át a biztosító cégnek, hogy visszatérítse az összeget. Ez magadnak és az egészségügyi dolgozóknak is sok időt takaríthatsz meg. Persze ez a módszer csak akkor működik, ha a biztosítód elfogadja ezt.

A West Nile vírus június elején kezd terjedni. Ezt a megfázáshoz hasonló tünetekkel rendelkező betegséget a szúnyogok terjesztik. Fel kell készülnöd a védekezésre a szúnyogokkal szemben, mert a fertőzés kellemetlenségekkel járhat. Az agyhártyagyulladás (meningitis) elleni oltást szintén érdemes beadatni, mivel Kanadában ezt mindenkinek beadják megelőzés végett. Utazás előtt tekintsd át a kanadai kormány oldalán találhaó információkat.

Csomagolási lista

Szeretnénk neked segíteni a bepakoláskor, ezért összeállítottunk egy listát a legfontosabb dolgokkal. A csomagolási listát itt találod.

Vallás

Kanadában nincs egy jellemző vallás. Az ország háromnegyede keresztény, a többi muzulán, zsidó, hindu és buddhista hitű. A lakosság 16%-a nem vallásos.

Politika

Kanada hivatalos államformája alkotmányos Monarchia, a Commonwealth of Nations része, melynek II. Erzsébet királnynő a feje. Ugyanakkor parlamentáris képviseleti demokrácia is, amelyet szövetséges államok alkotnak. Az alkotmány írott szabályokból és iratlan, szokásrenden álló szabályokból áll.

Nyelv és kommunikáció

Az országnak két hivatalos nyelve van: az angol és a francia. Az alaptörvénykönyv előírása szerint Kanada kétnyelvű államszövetség. Minden állampolgárnak joga van angol vagy francia nyelven igénybe venni a különböző szolgáltatásokat. Minden régió biztosítja lakói számára, hogy anyanyelvükön tanulhassanak, így mindenhol vannak francia és angol tannyelvú iskolák. Ha Kanadában jársz, fontos alkalmazkodni a helyi udvariassági gesztusokhoz, használd a please és thank you kifejezéseket. Köszönés helyett szokás azt kérdezni, hogy Hi, how are you? - ilyenkor nem kell elmondanod, hogy pontosan hogyan is érzed magad, ehelyett inkább válaszold csak azt, hogy I'm fine, thank you. And you

Tömegközlekedés

Az országon átívelő főút összeköti Toronto, Montréal, Québec és Ottawa városát. A Saint Lawrence folyó mentén halad, átszelve Ontariót és  Québec-et. Az ország majdnem teljes északi részén fejletlen a közlekedés, mivel nincs rá szükség. Az ország nyugati részén található és az Amerikai határhoz közel fekvő országokat tömegközlekedési rendszer kapcsolja össze. Kanada kormánya összeköttetést biztosít az egymástól távol eső területek közt is. Ezt hivatott megvalósítani a transzkontinentális vasúthálózat és a sokféle légitársaság terminálja. Kanadában 75 különböző légitársaság kínál járatokat, hosszabb és rövidebb távokra egyaránt.

Kanada történelme

Kanadában az őshonos amerikaiak voltak az első lakosok, ők Kr.e. 12000-ben foglalták el a területet. Őket követték az inuit eszkimók Kr. e. 5000 tájékán. A vikingek voltak az első európai lakosok, akik Newfoundlandben éltek Kr. e. 1000 körül. A franciák közül  Jacques Cartier volt az első, aki területeket szerzett Kanadában 1534-ben, ezek francia régiókká váltak. Queben városát Samuel de Champlain alapította a 16. században. Idővel sok francia vándorolt ide és telepedett le az ország területén. A britek 1670-ben érkeztek a területre. Néhány békés évszázad után háború tört ki az angolok és a franciák között. 1763-ban a párizsi szerződés megkötésével a franciák elismerték a britek tulajdonjogát. Kanadába egyre több brit lojalista vándorolt be az amerikai függetlenségi háború (1775-1783) után. A Nagy-Britannia és Amerika közti háború 1812-ben vette kezdetét, 1814-ig tartott és egy egyezménnyel zárult (Treaty of Ghent).
Nagy-Britannia 1867-ben kikiáltotta, hogy Kanada konföderáció, azaz függetlenné vált az anyaországtól. Minden tartomány (Newfoundlanden kívül) a konföderáció tagja volt 1912-ig. 1931-ben Kanada önként lett a Nemzetközösség tagja. A második világháborút követően bevándorlási hullám indult Kanadába, főként Európából, Indiából, a Távol-Keletről, arab országokból és a Karibi-térségről. Ez gazdasági fellendülést hozot és hozzájárult az ország vagyonának gyarapodásához. Az eredeti lakosonak sikerült visszaszerezniük egyes területeket. A mai napig van egy bizonyos szintű konfliktus Kanada angol és francia nyelvű területei között, mivel Quebec nagyobb fokú függetlenségre vágyott, ez azonban nem valósult meg, mivel az angolok ellene szavaztak.

Fesztiválok

Winterlude: (januártól februárig) A téli fesztivált minden évben megrendezik, a belépés ingyenes és évente 600000 látogatót vonz.
Canadian Music Week: (március) Az egyik legnagyobb és legbefolyásosabb zenei fesztivál és konferencia Torontóban kerül megrendezésre és 10 napon át tart. Több, mint 1000 élőzenei koncert zajlik a belvárosi színpadon, pubokban, bárokban vagy épp egy ruhásüzletben. A fesztivál ideje alatt zenei konferenciák is zajlanak a zeneipar képviselői számára. Egy díjkiosztót is szerveznek, ahol a legjobb zenészt jutalmazzák.Tim Hortons Ottawa Dragon Boat Festival: (június) Ez Észak-Amerika legnagyobb sárkányhajó-fesztiválja 200 csapattal, 500 evezővel és 75000 fős közönséggel. A fesztivál ideje alatt koncertek és kulturális események is zajlanak, a legjobb az egészben pedig az, hogy teljesen ingyenes. Fireworks Festival: (június) A legjobb kilátás a tüzijáték-fesztiválra a montreális Jean-Drapeau parkban található. Ez a park már önmagában is számltalan szórakozási lehetőséget kínál. Az események sorában zenei, táncos, színházi és sportesemények is helyet kapnak számos más kikapcsolódási lehetőség közöt. Itt egyetlen percet sem fogsz untakozni. Beaches International Jazz Festival: (július) ez a fesztivál számtalan különböző stílussal és koncettel várja a látogatókat, mint például a Streetfest vagy a Sounds of Riverside.  Salsa, qwing, afro-kubai, fusion, soul és sok egyén zene stílus képviselői mutatkoznak meg a fesztiválon. Itt garantáltan találsz olyan zenét, amire örömmel táncra perdülsz! Just for Laughs Festival: (július)  Kedved van nevetni egy jót? Akkor látogass el Montreálba a világ legnagyobb komédia fesztiváljára, amely már 1983 óra szórakoztatja emberek ezreit. Az esemény mottója: Make People Happy. Ezt minden fellépő szem előtt tartja, legyen szó világhírú vagy zöldfülű komédiásokról.
International Chalk Art Festival: (szeptember) Kanada legnagyobb street art fesztiválja Victoria kulturális sokszínűségét mutaja be. Krétával készült műalkotások (akár 3D-st is) sokaságát tekintheted meg ingyen, közben kellemes élő zenei koncertben lehet részed.
Eastside Culture Crawl: (november) Ez a fesztivál évente 25000 látogatót vonz, akik azért érkeznek ide, hogy több, mint 480 művész alkotásait tekinthessék meg. A fesztivál célja a művészek támogatása és az alkotások megismertetése a nagyközönséggel különböző workshopok és szemináriumok által. Ez a fesztivál is teljesen ingyenes!