Egy változó ország: Kuba és az internet

Hosszú évekig úgy tűnt, mintha Kubában megállt volna az idő. Mára már ebbe az egzotikus országba is eljutottak a modern technológia vívmányai, így az internet lassan de biztosan behálózza a Karib-szigeteken található várost. De hogy is működik itt a netezés? Az alábbiakban erre kapsz választ.
Ha Kubába készülsz, mondjuk nyelvi utazásra, fontos lehet számodra, a közösségi média használata, hogy tarthasd a kapcsolatot barátaiddal és megoszd velük az átélt örömöket. Akik hotelben szállnak meg, nyugodtan hátradőlhetnek, mivel a legtöbb szálloda korszerűen felszerelt, így Wi-Fi-t is kínál – habár ez általában csak az előtérben működik. Nem számíthatsz nagy sebességre sem, de az adatforgalomhoz és a kisebb feldolgozást igénylő műveletekhez elég lesz. A Wi-Fi eléréséhez az alábbi lépéseket kell követned. 

Mobil net előfizetés

Először is egy ETECSA kártyát kell vásárolnod. Az ETECSA egy kubai telekommunikációs cég, amely az állam tulajdonában áll. Ez szolgáltatja a mobil netet és a Wi-Fit a turistáknak és a helyieknek egyaránt. Ezt a kártyát néhányan Nautának is nevezik, de az ETECSA az elterjedtebb megnevezés. A mobil netes kínálatban előfizetéses kártyát kapsz, avagy Tarjeta de Navegaciónt, mellyel 2 CUC egy óra díja. Ezeket a kártyákat szinte bármelyik hotelben és ETECSA boltban megvásárolhatod. Fontos megjegyezni, hogy sok esetben igen hosszú sorokat kell kiállnod a vásárlásnál. A személyidet vagy az útlevelet sem hagyd otthon, mert ezt is kérlik a kártya igénylésénél. Egy másik fontos tudnivaló, hogy a kártya elterjedése a fekete piacon való kereskedést vonta maga után. Az árusok az utcákon és parkok közelében kínálják a kártyákat, de érdemes elővigyázatosnak lenni, mert a sorbanállást ugyan megúszhatod, de sokkal drágábban jutsz hozzá és az sem biztos, hogy működik. Amint sikerült beszerezned a kártyát, a hozzá kapott felhasználónévvel és jelszóval tudsz bejelentkezni. A kártyás előfizetés nem használható több eszközön. Minden egyes eszköz esetében új kártyát kell vásárolni Wi-Fi eléréshez. Egy kártya több alkalommal is felhasználható és 30 napig érvényes az első használattól számítva  Egy másik fontos dolog, amire oda kell figyelni az az, hogy netezés végeztével nem lépsz ki automatikusan a rendszerből, így akaratodon kívül felhasználhatod az adatforgalmat. Ennek elkerülése végett írj 1.1.1.1-et  a böngésződbe, amely a főoldalra visz, itt pedig válaszd a cerrar session opciót, hogy kilépj a munkamenetből. Amikor az egy óra letelt, újabb kártyát kell majd venned. A magántulajdonban álló szállásokon nem igazán van Wi-Fi, éppen ezért lehet gyakran laptoppal és mobillal ülő nagy csoportokat látni a parkokban és hotelek közelében lévő köztereken. Amennyiben tehát nem hotelben szálltál meg, ne számíts rá, hogy lesz internet a szállásodon.

Hiányzó szolgáltatások Kubában

A Facebook és az Instagram szerencsére Kubában is működik. A alkalmazások itt sokkal lassabban mennek, mint ahogy ahhoz otthon hozzászokhattál. Vannak  viszont olyan szolgáltatások is, amelyeket teljesen elzárnak a felhasználók elől. A PayPal, Skype és WhatsApp nem érhető el a kubai neten keresztül, de van egy Imo nevű ingyenes alkalmazás, amely helyettesíti ezeket. Ami a netezést illeti, fel  kell készülnöd rá, hogy itt bármikor akadályokba ütközhet a kapcsolat, abban az esetben is, ha vettél mobilnetes kártyát. Az újabb okostelefonok fel is hívhatják rá a figyelmed, hogy a kubai internet elavult biztonsági rendszere miatt nem tanácsos itt kapcsolódnod. Ezek a telefonok el is utasíthatják a mobilnetes kártya használatát. Bizonyos típusok esetében vannak olyan trükkök, amelyekkel ki lehet kapcsolni a telefon figyelmeztetését és a kártya elutasítását. Érdemes erről időben tájékozódni a gyártónál. Emellett azt is javasoljuk, hogy már otthon tájékozódj és tervezd meg a városnézést, illetve vigyél magaddal útikönyvet.

Internet a Sprachcaffe havannai nyelviskolájában

Amennyiben Kubába utazol hozzánk, az iskolában lesz lehetőséget használni a netet, felár ellenében. Ha hotelben laksz, akkor annak előterében is netezhetsz, illetve az ETECSA kártyát is megvásárolhatod. Ahogy fennebb írtuk, az inernet nem mindig működik, úgyhogy türelemmel kell lenned és netezés helyett inkább fedezd fel Kubát, ahol nem csak a térben, hanem időben is utazol, az okostelefonok előtti korba :)