Vesd bele magad a nyárba és takaríts meg most: Nyári kedvezmények! 🏖️🌊

Exkluzív nyári kedvezmények várnak ✈️. Pörgesd fel az idei nyarad Brighton -ban ☀️ Tekintsd meg kedvező ajánlatunkat

Biztosítsd be a helyed most!

Málta Útikönyv

 • Főváros: Valletta
 • Államforma: köztársaság
 • Lakosság: 433.300
 • Általámos segélyhívószám: 112
 • Rendőrség: 191
 • Mentő: 196
 • Előhívószám: +356
 • Hálózati feszültség: 240 Volt
Máltán valódi időutazáson vehetsz részt. Változatos kultúrája és mozgalmas történelmi múltja van, amely különböző hatások és korszakok keverét adja. Mindezt festői környezetbe ágyazva láthatod a szigeten. A csodálatos strandokon és a lélegzetelállítóan szép tájakon barangolva eddig nem páratlan új élményekben lehet részed. A türkizkék vizéről híres Blue Grottot semmiképpen nem szabad kihagyni. Az időjárás is kedvez a strandolásnak, a kellemes idő egészen szeptemberig kitart.
Amikor Máltára látogatsz, ne lepődj meg, ha olyan érzésed van, mintha jártál volna már itt. Ez kissé misztikusan hangzik, de valóban van van alapja annak, ha ismerősnek érezheted a környezetet, mivel Máltán számtalan híres filmet forgattak, ezért igen sok helyszínt nem először láthatsz. A sokak által kedvelt Trónok harcát is itt forgatták.
Málta ma három UNESCO világörögséggel is büszkélkedhet. Egyikük Valetta a főváros, amelyet az Európai Unió 2018 kulturális fővárosának választott.

Általános információk Máltáról

Földrajz

A máltai köztársaság több szigetből áll. Málta a leghosszabb ezek közül, 27 km-es kiterjedésével. A szigetállam három lakott szigete Málta, Gozo és Comino, lakatlan szigetei pedig of Cominotto, Filfla, St. Paul's Island és Fungus Rock. A főváros Valetta, amely Málta szigetén található. A hivatalosan elismert törpeállam 316 négyzetkilométer kiterjedésű.

Időzóna

Málta időzónája: GMT+01:00

Időjárás és évszakok

Máltán az áltaghőmérséklet 18,7 Celsius-fok, persze nem egységes egész évben. A nyárt igen meleg szokott lenni, a hőmérséklet gyakran szökik 30 fok fölé és ez a meleg egész nyáron kitart. A napozás és a vízi sportok szerelmesei rajonganak ezért az időszakért. Javasoljuk, hogy könnyú ruházatot és fürdőruhát csomagolj utazáskor. A hőmérséklet éjszaka sem alacsony, de egy vékony kabát vagy melegítőfölső azért legyen nálad. A Földözi-tenger áramlatai miatt gyakoriak a kisebb záporok.

Észrevehetőbb változás tavasszal és ősszel történik, de az idő nagyrészt ekkor is kellemes, főleg amíg süt a nap. Hajnalban hűvös óceálni fuvallatnak köszönhetően jelentősen alacsonyabb a hőmérséklet. Ha szeretsz úszni, azt szinte egészen november végéig megteheted, mivel a Földközi-tengernél még ekkor is meleg és napfényes az idő.

Máltai időjárás táblázat (Celsius-fokban)

  Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec  
Maximális hőmérséklet Maximális hőmérséklet 15° 15° 16° 18° 21° 26° 29° 30° 27° 24° 20° 16°  
Minimális hőmérséklet Minimális hőmérséklet 10° 10° 11° 13° 15° 19° 22° 22° 22° 19° 15° 12°  
Sonnenstunden Napsütéses órák 5hrs 6hrs 7hrs 9hrs 10hrs 11hrs 12hrs 11hrs 9hrs 8hrs 6hrs 5hrs  
Regentage Esős napok 11 8 5 2 2 1 0 1 3 6 10 13  

Belépés az országba

Az Európai Unió állampolgárainak nincs szükségük vízumra a határátlépéskor, mivel Málta is EU-tagállam. Az Unión kívüli állampolgárok kötelesek vízumot igényelni a helyi máltai nagykövetségen. Ugyanitt tájékozódhatnak az országban való tartózkodás feltételeiről és azokról az előírásokról, amelyek 90 napnál több itt töltőt idő esetén lépnek érvénybe. Győződj meg róla, hogy útleveled vagy személyi igazolványod nálad legyen, amikor a nagykövetségre mész, illetve amikor útnak indulsz. Arról sem feledkezz meg, hogy útleveled vagy személyid még fél évig élrvenyes kell legyen visszatérésed után is. A 16 év alatti fiataloknak aktuális képpel ellátott érvényes úti okmánnyal kell rendelkezniük. Az utazássa és biztonsági eljárásokkal kapcsolatos információkat a helyi külügyminisztériumnál vagy egyéb erre kijelölt konzuli szolgálatnál találod. Málta a 2007 óta a schengeni övezethez tartozik, ezért nincs határellenőrzés a máltai reptéren, ezért érvényes útlevél elégséges és nem szükséges vízum.

Pénznem

A máltai fontot 2008-ban felváltotta az euró. A bankjegyeken és pénzérméken sajátos máltai képek találhatók. A rézszínű centen például az egyik megalitikus templom oltára találhaó. Az aranyszínű centen a máltai címer található, az 1 és 2 euróson pedig Szent György-kereszt.

Egészségügy

Máltán nincs szükség semmilyen védőoltásra az országba való belépés előtt. Amit érdemes megfontolni, az a külföldön is érvényes egészsébiztosítás kötése, amely fedezi az esetleges kórházi költségeket. Dönthetsz az European Health Insurance Card (EHIC) mellett is, de egy haza utasbiztosítás is megfelel. A csapvíz nem iható Máltán. Mivel itt nincs talajvíz, az óceán vizét használják fel sótalanítva és sok esetben klórral tisztítva. Fogmosáshoz és főzéshez ez a víz is alkalmas.Nem ritka, hogy az ide érkezők keringési problémákkal szebesülnek, mivel testük nincs hozzászokva a magas hőmérséklethez. Javasoljuk, hogy fogyassz nagyon sok vizet és mindig legyen nálad innivaló. Mivel it még erősebb a napsugarak káros hatása, kötelező magas faktorszámú fényvédő használata. Ha hosszabb időt töltesz a szabadban, viselj kalapot, sapkát vagy kendőt is a fej védelme érdekében. Vedd figyelembe a külügyminisztérium oldalán található orvosi tanácsokat is.

Lakosság és hétköznapi élet Máltán

Vallás

A máltai lakosok nagy többsége keresztény vallású, 88,6% római katolikus. A keresztény vallás számtalan hatását szinte lehetetlen nem észrevenni a szigeten. A kis köztársaságban több, mint 365 templom található. A katolikus egyház a máltai és gozo-i egyházkerülethez tartozik. A lakkosság fennmaradó része protestáns (ezek közül sok baptista), ortodox keresztény, zsidó vagy muszlim.

Politika

A köztársasági elnök 2014 óta Marie-Louise Coleiro Preca,  a helyi szociál-demokrata párt, aPartit Laburista tagja.  A képviselőház 65 kongresszusi tagból áll. A máltai kormányt 5 évre választják. A szigetország 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, így annak legkisebb tagállama.

Nyelv és kommunikáció

A máltai nyelv reflektálja a köztársaság izgalmas és összetett történelmét. Az első hivatalos nyelv  máltai. A máltai egyike a szemita nyelveknek, melyek a középkori arab nyelvből erednek és alakultak át a ma használt nyelvvé. Az arab nyelv domináns hatása mellett az idők során olasz, francia és angol eredetű szavak is keveredtek a máltaiba. Máltában a másodlagos nyelvek az angol és az olasz. Egészen 1934-ig az olasz volt a hivatalos nyelv a törvényhozásban és az oktatási intézményekben is előszeretettel használták. Szinte minden máltai folyékonyan beszél angolul a 19. és 20. századi brit gyarmatosítás következtében. 

Tömegközlekedés

Máltán a legkönnyebb és legegyszerűbb módja a közlekedésnek az autóbusz. A buszvonalak az egész szigetet behálózzák és bár a buszok igen régiek, a tömegközlekedés igen gazdaságos. St. Julian's-ben két buszmegálló is található a Sprachcaffe nyelviskola közelében. Az itt kifüggesztett tájékoztatón minden fontos információt megtalálsz a menetrenddel, az autóbusz-vonalakkal és átszállási lehetőségekkel kapcsolatban. Emellett komppal is utazhatsz a Málta közelében található Gozo szigetre és vissza. A jegy ára 4 euró. Ugyanide kisebb hajókkal is megteheted az utat.Máltán különböző típusú taxik vannak: fehér, fekete és piros. A fehéreket bárhol leszólíthatod, míg a feketék csak előzőleges rendelésre érkeznek. A piros taxik főként éjszaka közlekednek és maximum 8 embert tudnak szállítani.

Málta kultúrája és történelme

Városnézés máltán

 • Valletta
 • Dingli
 • Mdina & Rabat
 • Comino
 • Gozo
 • Marsaxlokk
 • A Három Város
 • Rejtélyes kocsinyomok
 • Templomok
 • Málta gyerekeknek

Történelem

Málta a különböző kultúrák számtalan kombinációjából jött létre, melyek hatása mai napig érzékelhető. Az első emberek kb időszámításunk előtt 5200-ban érkeztek ide. Azóta a Földközi-térség szinte összes nagyhatalma megpróbálta tulajdonába venni a szigetet. A második világháború idején Málta a szövetségesek bázisa volt, ezáltal pedig Németország és Olaszország támadási felülete.

A máltai kultúra már a korai időktől nagyobb birodalmak befolyása alatt állt. Ilyen volt a karthágói, a római, a bizánci és az arab birodalom is. A szigetcsoport ezeknek a birodalmaknak a részeként volt számon tartva a történelem során. A lakókat nagyban befolyásolta a római katolikus hit és hiedelemvilág , amely Olaszország déli részéről eredeteztethető. Nyelvük azonban szorosabban kötődik az arab világhoz. Málta első saját kormánya 1530-ban alakult és a Máltai lovagrend vezette. 1814-től brit gyarmat volt.

A brit koronagyarmat markáns nyomot hagyott Málta szigetén. Az angol mai napi hivatalosan elfogadott nyelv és a londonihoz hasonló piros telefonfülkéket találhatsz az utcákon. A máltai zászló szintén magán hordozza a brit hatást. Málta a britek Unsinkable Aircraft Carrier-je (elsüllyeszthetetlen repülőgép-anyahajója) volt a második világháború idején. A király 1942-ben Szent György-kereszttel jutalmazta Máltát a háborúban való részvétele miatt. Ez a szimbólum ma is szerepel a máltai zászlón és történelmi jelentőséggel bír. 1964 szeptember 1-én Málta végre elnyerte teljes függetlenségét.

Ünnepségek

Karnevál: a máltai karnevált februárban rendezik és mindenképpen érdemes megnézni. A 450 éves hagyománnyal rendelkező rendezvény a sziget legnagyobb fesztiválja. Általában február utolsó hetében szervezik. International Fireworks Festival: a tüzijáték fesztiválon rengeteg pirotechnikai produkciót csodálhatsz meg, a helyi cégek pedig versengenek is egymás között a legszebb tüzijátéknak járó címért. Malta Jazz Festival: július harmadik hétvégéjén Málta megtelik világhírú jazz zenészekkel. A 25 éve megrendezésre kerülő fesztiválra minden jazz rajongónak el kell mennie. International Arts Festival: A július-augusztusban megrendezett fesztiválon különböző szabadtéri előadásokat lehet megtekinteni. A kellemes időnek köszönhetően még hangulatosabb a művészeti fesztivál.

Minden, amit érdemes tudnod Máltáról

Gyakori turista-bakik

Mint minden nagyobb városban, itt is érdemes fokozott figyelmet fordítani értékeidre, főként ha Vallettába vagy Silemába látogatsz. Zsebtolvajok mindenhol vannak, ezért ne viselj olyan táskát vagy hátizsákot, amit nem tudsz megfelelően szemmel tartani.

Nagy valószínűséggel szükséged lesz naptejre, főként ha nem vagy hozzászokva a mediterrán éghajlathoz, ahol a kánikula egészen szeptemberig tart. A nap szinte egész évben igen erősen süt Máltán, ezért könnyen leéghetsz, ha nem vigyázol. Nem csak a nap az egyetlen veszély, hanem a szúnyogok ellen is érdemes felszerelkezni, mert igen sok helyen találhatók Máltán.

Tippek és trükkök

A kiváló életszínvonal igen fontos a máltaiak számára. Ezért egy széles körben elterjedt szokás, hogy a boltok délben bezárnak és az emberek sziesztát tartanak. A forgalmas turistanegyedekben azonban ilyenkor is nyitva maradnak az üzletek. Azt is fontos megjegyezni, hogy Máltán nagyon szeretnek ünnepelni. Az ünnepek nagyrésze vallási tárgyú, mivel a sziget lakosainak nagyrésze katolikus. A hagyományos fesztiválok katolikus szentek ünnepei köré szerveződnek. Ilyenkor az utca megtelik felvonulókkal és zenészekkel. A nyugodt, barátságos környezetben könnű ismerkedni. A helyiek gyakran járnak ki éttermekbe és bárokba a családdal. Barátságos, nyitott emberek, így hamar új barátokat lehet találni köztük. Saint Julian'st sokan Málta  szívének nevezik. Ideális hely arra, hogy a világ minden tájáról érkező utazókkal ismerkedj. Máltai campusunk Paceville negyedéhez közel található. Ez a negyed tele van éttermekkel és bárokkal. Itt mindent megtalálsz a finom boroktól kezdve a Caipirinháig.
Magyar Máltai
Hogy vagy? U inti?
Rendben, köszönöm Tajjeb, grazzi
Köszönöm Grazzi
Szívesen Ta' xejn
Jó éjt Il-lejl it-tajjeb
Később találkozunk Narak iktar tard
Viszlát Ċaw
Eltévedtem Jiena mitluf
Segíthetek? Nista ngħinek?
Segítenél? Tista tgħini?
Hol van a mosdó/gyószertár? Fejn hi il-kamra tal-banju / l-ispiżerija ?
Beszélsz angolul? Taf titkellem (bl-Ingliż)?
A nevem … Jien jisimni

Látnivalók

Tekitsd meg az alábbi videót is, hogy átfogó képet kaphass Máltáról. ebben azt is láthatod, hogy melyek azok ahelyek, ahová mindenképpen érdemes ellátogatnod.