Gyakran ismételt kérdések (GYIK)

Ezen az oldalon választ kaphatsz kérdéseidre és hasznos információkat tudhatsz meg nyelvtanfolyamainkról. Hogy könnyen megtaláld, amit keresel, a kérdéseket életkor szerint csoportosítottuk.

Ha egyéb kérdéseid vannak, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Utazás előtt

Hány évesen vehetek részt egy nyelvtanfolyamon?

A nyelvi utazásokra 18 év feletti tanulók jelentkezhetnek, kiskorúaknak kialakított nyelvi táborainkban pedig örömmel fogadunk minden 12-17 év közötti diákot.

Milyen regisztrációs határidőket kell betartanom?

  • Az érkezés általában vasárnap, a távozás pedig szombaton történik normal esetben. További információkért kérünk, olvasd el az adott úti cél webhelyét vagy katalógusunkat.
  • A foglalás egy előleg befizetésével történik, a fennmaradó összeget pedig indulás előtt egy hónappal kell törleszteni. A lemondási feltétlekeről itt olvashatsz.
  • A jelentkezést illetően nincs konkrét határidő, de javasoljuk, hogy  legalább 3 hónappal a nyelvtanfolyam kezdete előtt iratkozz be. Ez azért ajánlott, mert igy bebiztosíthatod magadnak a választott szállást és tanfolyamot.

Mikor kapom meg az utazási okmányokat?

Az előfoglalást követően 1-3 napon belül megkapod a foglalás visszaigazolását és a számlát e-mailben.
A végösszeg törlesztése után pedig elküldjük az utazási vouchert, amellyel tudsz jelentkezni a szállásra és az iskolába. Ezt a vouchert általában indulás előtt 1-2 héttel kapod meg, szintén e-mailben. Ezen szerepel majd a szállás és az iskola pontos címe, a vendéglátó/kapcsolattartó személy elérhetősége. Emellett egy általános tájékoztatót is küldünk az iskoláról és az úti célról.


Milyen utazási lehetőségek vannak?

Az utazás általában repülővel történik, de bizonyos esetekben akár vonattal is megvalósítható. Ezt a résztvevő egyénileg intézi, transzfer igénylésére azonban iskolánknál is lehetőség van.

Szükségem van biztosításra?

Javasoljuk, hogy köss utasbiztosítást egy hazai biztosítónál. Az Sprachcaffe-nál lehetőség van lemondási biztosítás kötésére, erről itt olvashatsz.

Nyelvtanfolyammal kapcsolatos kérdések

Teljesen kezdők is jelentkezhetnek nyelvtanfolyamra?

Igen! Foglalj egy kéthetes tanfolyamot teljesen kezdőként és a tanfolyam végére olyan nyelvi szintre kerülhetsz, amely segít boldogulni a hétköznapi helyzetekben.

Az oktatás során használnak angol nyelvet?

Az angol tanfolyamokat kivéve egyik tanfolyamon sem hívják segítségül az angolt – ennek két oka van. Egyrészt ha résztvevők nem beszélhetnek angolul, rákényszerülnek arra, hogy az adott nyelvet használják, másrészt nem minden tanuló tud feltétlenül angolul. (Természetesen azt nem tudjuk megakadályozni, hogy az órákon kívül angolul is kommunikáljanak a résztvevők).

Anyanyelvi tanároktól tanulhatok?

Igen. Tanáraink mind anyanyelvükön beszélnek a tanórákon, ez garantálja nyelvtanfolyamunk hatékonyságát.

Beiratkozhatok egyhetes tanfolyamra is?

Természetesen, de ebben az esetben csak intenzív tanfolyamra van lehetőséged. Az egyéb típusú tanfolyamok minimális hossza 2 hét.

Hány tanuló vesz részt egy tanfolyamon?

A tanfolyam típusától és helyszínétől függően a nyelvórák maximális létszáma 8-12 között mozog.

Milyen nyelvi szinteken tanulhatok?

Tanfolyamunk négy fő csoportba oszthatók: kezdő, közép, középhaladó és haladó szint. Mindegyik további négy szintre bontható a tanulók képességei szerint.

Honnan tudhatom meg, milyen nyelvi szinten vagyok?

A tanfolyam első napján minden tanulónak részt kell vennie egy szintfelmérő teszten annak érdekében, hogy a szintjének leginkább megfelelő csapatba kerüljön.

Mindenképpen érdemes elvégezni ezt a tesztet, így megtudhatod, milyen szinten állsz éppen. Töltsd ki valamelyik online nyelvi tesztünket, hogy lásd, mire számíthatsz.

Szabadidős tevékenységek

Szabadidős programkat is szervez az iskola?

Igen. Az iskola hetente legalább 4 ingyenes tevékenységet kínál a gerekeknek, melyeket az intezív szabadidős programmal lehet kiegészíteni felár ellenében (ez további 4 programot tartalmaz). Egyes iskolákban a helyszínen is foglalhat tevékenységeket – ezt javasoljuk felnőtt programon résztvevőknek.

Minden U20-as nyelvi tabor tartalmaz szervezett szabadidős tevékenységeket. A 35+ csomagban szintén szepelnek kirándulások és egyéb programok. Munkatársaink örömmel nyújtanak tájékoztatást a helyszínen az aktuális eseményekről és a kihagyhatatlan látnivalókról.

Milyen szabadidős programokat igényelhetek?

A programok érdeklődéstől, helyszíntől, korosztálytól, időjárástól függően változnak. Városnéző körút, múzeumlátogatás, színház, mozi, sport, kirándulások, búvárkodás, tánctanfolyam, hajókirándulás és sok más tevékenység várja a résztvevőket. Kérünk, hogy az aktuális programokról foglaláskor vagy a helyszínen érdeklődj. Egy biztos: a Sprachcaffe-nál garantáltan nem fogsz untakozni és lehetőséged lesz arra, hogy órák után is közös programokon vehess részt a többi tanulóval.

Jut idő szabadidős programokra a tanfolyam mellett?

Igen, mert legkésőbb 15 óráig véget ér a tanítás és kezdődnek a szervezett programok. Nyáron az órákra délután is sor kerülhet, ilyenkor reggel szervezzük a szabadidős programot.

Szállással kapcsolatos kérdések

Milyen szálláslehetőségek vannak?

A szálláslehetőségek a választott várostól függően eltérő lehet. A Sprachcaffe sokféle lehetőséget kínál: kollégium, apartman, hotel vagy vendéglátó család. Arra is van lehetőséged, hogy magad keress szállást. A választott tanfolyam oldalán bővebben olvashatsz a szálláslehetőségekről.

Lefoglalhatom csak a nyelvtanfolyamot, szállás nélkül?

A nyelvtanfolyam természetesen szállás és ellátás nélkül is lefoglalható. Kizárólag szállást azonban nem kínálunk az utazóknak.

Mennyi időt töltök a házigazdával?

Rendszerint a vendéglátó családnál reggelizel és vacsorázol, ha ezt a szállástípusk választottad és ellátást is kértél. Napközben az iskolában tanulsz és szabadidős tevékenységeken veszel részt.

Kérhetek másik szállást?

Ez a problémától függ. A legtöbb esetben az idegen nyelvből adódó félreértések jelentenek problémát és könnyen orvosolható a helyzet. Kérünk, mindig jelezd először, ha valamilyen gond adódott. Ha nem lehet megoldani a problémát, akkor a változtatás is lehetséges, a szabad helyek számától függően. Ez legkorábban a következő napon lehetséges, hacsak nincs sürgős oka a változásnak.

Hogyan juthatok el az iskolába?

Egyes városokban a szálláshelyek az iskola közelében találhatók, így egy rövidebb sétával is eljuthatsz az iskolába. Ha a szállásod távolabb van, használhatsz tömegközlekedést. Vendéglátóid szívesen elmagyarázzák neked az utat.

Van széf a szálláson/iskolában?

Ez helyszínenként változó. Van, ahol egy kis széf áll a vendégek rendelkezésére, máshol a recepción hagyhatod értékeidet megőrzésre.

Van mosási lehetőség?

A vendéglátó családoknál általában használhatod az ő mosógépüket, a kollégiumokban és a campuson pedig szintén van mosógép, amelyet csekély összeg ellenében használhatsz. Ahol erre nincs lehetőség, ott a legközelebbi mosodába viheted el a ruháidat.

Milyen ellátást kínálnak a szálláson?

A gyermekeknek szervezett nyelvi táborok tartalmazzák az ellátást is, a felnőttek pedig opcionálisan igényelhetik azt. Napi háromszori étkezés biztosított, a reggelit és a vacsorát a szálláson fogyaszthatod el, az ebédet pedig az iskolában (csomagolt szendvics, gyümölcsök stb). A ellátás helyszínenként változik, meleg, főtt ételt és szendvicset egyaránt tartalmaz. Nem all-inclusive ellátásról van szó, az étel mellé álalában csak csapvizet szolgálnak fel.

A nyelvi táborokkal kapcsolatos kérdések

Milyen tanfolyamokat kínál a nyelvi tábor?

Erről a választott desztináció oldalán olvashatsz bővebben, de általában általános (heti 20 tanóra) és intenzív (heti 30 tanóra) tanfolyam közül választhatsznak a tanulók.

Engedélyezett a dohányzás és alkoholfogyasztás?

Az U20 program résztvevőknek tilos alkoholt vásárolni vagy fogyasztani. A drogok fogyasztása vagy birtoklása szigorúan tilos, és azonnali hazatéréshez vezet a résztvevő költségén.

A dohányzás nem engedélyezett a 18 év alatti résztvevők számára. A felnőttek nem dohányozhatnak a tanteremben és a szobájukban.

Mennyi zsebpénzre lesz szükség?

Azt javasoljuk, hogy heti 150-200 euró zsebpénzt hozz magaddal. A szervezett programok ára benne van a csomagban, de a tömegközlekedés, színház- vagy mozijegy, illetve a közös fagyizások, frissítők, shoppingolás költségeit neked kell állnod.

Ki gondoskodik a diákokról a tábor ideje alatt?

A diákok teljes biztonságban vannak a nyelvi tábor ideje alatt. Érkezéskor a reptéren várja a sofőr és egyenesen a szállásra viszi. Itt csapatfelügyelők gondoskodnak arról, hogy a tanulók hamar otthon érezhessék magukat és beilleszkedjenek a közösségbe. Ismerkedős játékokat, városnézést, kirándulásokat és egyéb programokat szerveznek. Ugyanabban az épületben laknak, ahol a diákok, ezért bármikor segítséget kérhetnek tőlük.

Egyéb kérdéseid vannak a Sprachcaffe nyelvi utazásairól?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!