Az 5 legjobb internetes fordító

Az online fordítók életünk szerves részévé váltak, egyre többet használjuk ezen eszközöket, amelyek megkönnyítik a boldogulást idegen nyelvterületeken, legyen az utazás, vállalkozás, vagy valamilyen nemzetközi tevékenység, idegen nyelvű oldal böngészése vagy egy sima beszélgetés külföldiekkel. Számos oka lehet, hogy fordító szolgáltatást veszünk igénybe, a következőkben, az öt legjobb, ingyenes internetes fordítót mutatjuk be.

1. A Google Fordító

A Google Translate, az Internet legismertebb online fordítója, a legelterjedtebb ilyen jellegű szolgáltatás, amelyet szinte minden bizonnyal te is használt már. A Google Translate, napi 200 millió felhasználót (2013-as Wikipédia adat) szolgál ki, és 133 nyelvet támogat. A Google Fordító más fordító algoritmusokkal szemben nem nyelvtani, hanem statisztikai elemzést alkalmaz és a gépi tanulás segítségével fordít a lehető leghelyesebben.

A Goolge Fordító mesterséges intelligenciával dolgozik, neurális hálózatok által tanul, valós szövegkontextusokból így folyamatosan fejlődik, tökéletesedik is. Tanul a szolgáltatásba bemásolt szövegekből és a Google szolgáltatásai által keresett más szövegekből is. A fordítási limit 5000 karakter, de weboldalak fordítása esetében nincs karakter határ. A legtöbbek által használt internetes fordító szolgáltatás, hatékonyan fordít, minden jellegű szöveggel elboldogul.

Google Translate kipróbálása

2. DeepL Fordító

A DeepL egy másik nagyon ígéretes és gyorsan növekvő alternatíva az Internetes fordító szolgáltatások piacán, amelyet 2017-ben alapítottak, működését tekintve pedig szintén a mesterséges intelligencia, neurális hálózatai által tanul és fordít. A konkurens termékekhez képest átlagosan háromszor helyesebben fordít, hirdeti a cég a szolgáltatásáról.

A deep learning technológiának köszönhetően, amely egyben a szolgáltatás nevét is adja, a szolgáltatás folyamatosan fejlődik, 2020-ban és 2021-ben pedig tovább finomítottak a fordítói algoritmuson, ami még-precízebb fordítást tett lehetővé. A DeepL 26 nyelvet képes fordítani, a cég szerint a végeredmény, nagyon közel áll a hivatásos fordítók pontosságához és minőségéhez. Természetesen továbbra sem helyettesíti a hivatásos fordítókat, de törekszenek a legjobb minőségre.

A DeepL online fordító, ingyenesen használható, fordításonként 5000 karakteres korlátozással, képes Microsoft Word, PowerPoint, illetve PDF fájlok fordítására is. Előfizetéssel korlátlan karakterszámot kap a felhasználó, ráadásul ilyenkor a szövegek nem tárolódnak a szerveren, mint az ingyenes verzió esetében. A DeepL-nek természetesen a magyar nyelv sem okoz gondot.

DeepL kipróbálása

3. Bing Fordító

A Bing fordító, a Microsoft terméke, amelyet integráltak a Microsoft Edge böngészőbe, illetve számos egyébb szolgáltatásába is. Képes teljes weboldalak, valamint szövegrészletek fordítására is. A fordítás statisztikai algoritmusok segítségével történik, ám a precizitás növelése érdekében, a Microsoft regionális partnerségeket alakított ki a Hmong Language Partners-el, a Walesi Nemzetgyűléssel és a Translators Without Borders szervezettel, amely önkéntesek segítségével kínál nyelvi szolgáltatásokat humanitárius szervezeteknek szerte a világban. A Microsoft minden termékét, szolgáltatását lefordítja minden nyelvre, így természetesen a Bing fordító is ismeri a magyar nyelvet, valamint további 102 nyelven "beszél".

Bing Fordító kipróbálása

4. LEO szótár és fordító

A LEO online szótárt és fordítót, a Müncheni Műszaki egyetem fejlesztett ki, Android és iOS rendszerekre is elérhető az alkalmazás, amely így zsebszótárként működik. A LEO honlapján nyolc ingyenes kétnyelvű német szótár található, illetve fórumok és egyéb nyelvészeti kérdésekhez kapunk további forrásokat. A LEO szótárat magánszemélyek, cégek széles körű szókincsadományai alkotják, illetve a LEO nyelvi fórumokon tett javaslatok egészítik ki. A LEO közössége folyamatosan frissíti, bővíti a meglévő adatbázist. A LEO szótár és fordító sajnos nem beszéli a magyar nyelvet, így a magyar felhasználók számára nem különösebben hasznos, ha csak nem a megadott nyelvek között szeretnél fordítgatni.

LEO szótár és fordító kipróbálása

PONS Fordító

A Pons lényegében egy könyvkiadó, amely német nyelvű fizikai szótárak és nyelvtanulási anyagok kiadásával foglalkozik. A Pons egy precíz, mindenki számára hozzáférhető online szótárat és szövegfordítót is létrehozott. A PONS fordító 22 nyelvet fordít, ezek között megtalálható a magyar is. A fordító algoritmus adatbázisát, a kiadó évente megjelenő fizikai szótárai gazdagítják, így a szótár igényessége, minősége garantált. A PONS fordító képeken található szövegek fordítására is alkalmas.

A Pons amúgy nyelvtanfolyamokat, nyelvtanulást segítő könyveket, hangos tanfolyamokat és szókincsfejlesztő trénert is kínál. Az ukrajnai menekülteknek nyújtott segítség részeként, a Pons ingyenes "elsősegélynyújtó" német mint idegen nyelv tanulási csomagot indított Németországban, amely segít az ukránoknak a német nyelv elsajátításában, függetlenül attól, hogy van-e angol, orosz vagy bármilyen korábbi idegennyelv-tudásuk. A PONS fordítóalkalmazás beszélgetést képes fordítani.

PONS fordító kipróbálása

Összefoglaló

A különféle online fordítók által sokkal könnyebbé vált az életünk, kapcsolatok ezrei jöttek létre általuk, különböző hátterű és kultúrájú embereket sokasága került közelebb egymáshoz a segítségükkel. Okoskészülékeink segítségével bárhol, bármikor lefordíthatunk szövegeket, képeken található feliratokat, sőt élő beszélgetéseket is. Ha szeretnél önállóan is nyelveket beszélni, távoli tájakon
kalandozni, új emberekkel találkozni és mindezek által gazdagítanád a világnézeted, akkor próbáld ki a fiataloknak, illetve felnőtteknek szóló nyelvi utazásainkat, amelyek során első kézből tapasztalhatod meg az idegen kultúrák és nyelvek varázsát.