10 Angol nyelvű podcast nyelvtanuláshoz

Egy a nyelvtanulást nagyon hatékonyan segítő tevékenység az idegen nyelvű tartalmak fogyasztása, legyen az podcast, film, interjú, illetve bármilyen olyan témában történő beszélgetés hallgatása amely téged érdekel. 10 kimondottan a nyelvtanulásra optimalizált de minimum nyelvtanuláshoz ideális podcastet ajánlunk.

Egy a nyelvtanulást nagyon hatékonyan segítő tevékenység az idegen nyelvű tartalmak fogyasztása, legyen az podcast, film, interjú, illetve bármilyen olyan témában történő beszélgetés hallgatása amely téged érdekel. Így kétszeresen is motivált leszel, hisz egyrészt nyelvet akarsz tanulni, amelynek remek szókincs alapozó eszköze, hogy sokat hallgatod az adott nyelv kifejezéseit, hangzását, ritmusát, jellegét. Másrészt pedig ha érdekelt vagy az adott témában amelyről az idegen nyelvű tartalom szól, úgy szinte észrevétlenül, erőfeszítés nélkül ragad rád a nyelv, hisz kíváncsi vagy, belső tudásvágy is hajt.

Most következő írásunkban ajánlunk neked 10 kimondottan a nyelvtanulásra optimalizált de minimum nyelvtanuláshoz ideális podcastet, amelyek a hallás utáni szövegértési képességeden javítanak, valamint a kiejtésben, szókincsben és nyelvtanban is hatalmasat lendíthetnek a tudásodon. A lényeg a rendszersség, hogy minden nap fogyassz valami podcast tartalmat.

1. 🎧 The Daily podcast. Ha a nyelvtudásod szeretnéd fejleszteni úgy, hogy közben a világ dolgaiban is egyre járatosabbá válsz, akkor a New York Times podcastje a "The Daily" a tökéletes megoldás. Michael Barbaro és Sabrina Tavernise újságírók a podcast házigazdái, akik 20 - 25 percben veséznek ki egy egy témát, a nagyvilág történései közül. Alapjáraton politikai megközelítésű podcastként indult, ám nagyon változatos témákkal szórakoztatja a hallgatókat, legyen az manapság például hatalmas hullámokat keltett abortusz kérdésköre, klíma, csillagászat, gazdaság, politika, társadalmi jelenségek, problémák stb. A "The Daily" 2017 óta fut, garantáltan nem fogsz csalódni és unatkozni sem a hallgatása közben.

2. 🎧 Luke's English Podcast. Luke, Londonban volt iskolai angoltanár, 20 évet tanított angolt majd Párizsba költözött, ahol is jelenleg a British Council-nál dolgozik. Luke a stand up comedy műfaj egyik ismert alakja is egyben, így aki a podcastjét hallgatja az a humornak sem lesz híján. Fontos nyelvismereteket tanít, kiejtést, témaspecifikus szókincset, köznyelvi kifejezéseket és természetesen, ahogy ez tőle szinte el is várható vicces történetekkel szórakoztatja a hallgatókat. Podcastjével 2009 óta segíti az angolul tanulni vágyókat.

3. 🎧 A Love and Radio podcast, egy amerikai podcast amelyet Nick van der Kolk, Phil Dmochowski és Steven Jackson működtet. A Love and Radio podcast lényegében interjú formátumban fut, egy interjú alanyt kérdezgetnek egy adott témában, egy történés okán, vagy a tárgyalt téma mentén.
A podcast számos epizódja díjnyertes, 2011-ben megnyerték a Third Coast International Audio Festival, legjobb dokumentum műfajú alkotásának arany díját, 2013-ban a Third Coast Awards első helyét, illetve számos további díjat is. Érdekes történetek, személyiségek kerülnek mikrofonvégre, változatos témákban, egy podcasten belül számtalan alanyt megszólaltatnak, alaposan körbejárva a témát és a perspektívákat.

4. 🎧 No Such Thing As A Fish. A haltagadó podcastnek Dan Schreiber, James Harkin, Anna Ptaszynski és Andrew Hunter Murray a készítő, házigazdái. A No Such Thing As A Fish név, a harmadik epizódból származik, amikor egy biológus arról beszélt, hogy nincs is olyan, hogy hal, hiszen minden tengeri élőlény annyira más és más, annyira kevés a közös bennük, hogy szinte nem is létezik a hal kategória mint gyűjtőfogalom. Mondta ezt viccesen persze. A podcastben mindig egy "meghívott" vendég mesél érdekes tényekről, történésekről, az egyik epizódban például a kultikus Michael Palin jelentkezett érdekességekkel a nagyvilágból, és a podcast házigazdái reagálnak rá, viccelődnek, egy jó hangulatú podcastre számíthatsz, amelyet hallgatva pillanatra sem fogsz unatkozni. A tök termesztési világrekordoktól, a hegymászási csúcsokig, vagy az életbeli sikertelenségig minden téma felmerül.

5. 🎧 A 6 Minute English a BBC által készített podcast, amely napi 6 perc erejéig gazdagítja a nyelvtudásod és a tájékozottságod a világban. Hasznos a szókincsed számára, hogy minden féle témákról hallhatsz, például az influenszerekről, nők helyzetéről a munkahelyeken, a világjárványról, klímaváltozásról, evolúcióról, tudományokról és a legérdekesebb, legváltozatosabb témák várnak. Színez, izgalmas és csak napi 6 perc a BBC-től elvárható magas színvonalon.

6. 🎧 A Crime Junkie nevű podcast a krimi rajongóknak maga a mennyország. Ashley Flowers és Brit a két házigazda, valódi bűncselekményekről számol be, rejtélyes, misztikus gyilkosságokról, eltűnésekről, a sorozatgyilkosokról, az erőszakos halál tekintetében minden terítéken van. Hátborzongatóan izgalmas adásokra számíts, Valódi gyilkosságokat járnak körül, dokumentálnak, az interneten hozzáférhető források alapján, hihetetlenül félelmetes történeteket hallhatunk. A Crime Junkie hetente, minden hétfőn, friss ügyekkel jelentkezik. Garantált a para.

7. 🎧 A The Bugle nevű podcastet Andy Zaltzman készíti, Hari Kondaboluval az Egyesült Államokból, Anuvab Pal-al Indiából, Alice Fraser-el Ausztráliából, valamint az Egyesült királyságbeli Nish Kumar-al és Andy multi podcast díjas nővérével Helen-el. A szatíra műfajában utaznak, szellemesen kommentálják a világ történéseit, a teljesen értelmetlen kérdéseken is elméláznak, humorizálnak. Hetente jelentkeznek és kommentálják a világ érdekes vagy fura történéseit, akár egy baráti társaság reagálnak a hírekre.

8. 🎧 A SuperSoul Conversation Opreah Winfrey a világhírű amerikai televíziós műsorvezető saját podcastje. Ahogy ezt Opreah-tól megszokhattuk prominens emberekkel készít, mély beszélgetéseket ezen podcsastjében is. Kiemelkedő gondolkodókat, bestseller szerzőket, spirituális vezetőket, egészségügyi szakértőket hív meg egy átfogó beszélgetésre amelyben a minket körülvevő világ mélyebb összefüggéseit keresik és fedezik fel. Boldogságról, inspiráló pillanatokról, az élet értelméről. Ez a podcast gondolkodtatni szeretne. Egyfajta megvilágosodást keresnek amely közelebb vezetheti a hallgatót a jobbik énjéhez.

9. 🎧 Happy English Podcast az ideális megoldás, ha angol nyelven nem vagy elég magabiztos, nem tudod rendesen kifejezni magad, nem jutnak eszedbe a szavak, vagy hibás a nyelvtanod. Michael segít. Michael New Yorkban született, 1990 óta tanít angolra idegen nyelvű diákokat, majd 1994-ben karrierjét japánban folytatta. 2004-ben megalapította a Happy English vállalkozást, ismét New Yorkban. Weboldala ingyenes angol oktatóanyagokat is tartalmaz, illetve egy podcastet is üzemeltet ami rengeteget segíthet nyelvtanban, a gyakran használt kifejezésekben, társalgásban, szövegértésben. Az epizódok rövidke 3 és 10 perc közöttiek.

10. 🎧 This American Life egy amerikai rádió show amelyet 2.2 millió ember hallgat élőben, több mint 500 rádióadó segítségével, sőt Kanadai és Ausztrál rádiókon is hallhatóak. További 2.5 millió ember hallgatja őket utólag, podcast formájában. Az American Life podcastet újságírók készítik, vidám, váratlan fordulatokat tartalmazó történeteket, különös embereket hívnak meg, érdekes ötleteket, témákat dolgoznak fel. Számtalan díjat nyertek már, Peabody díjat, sőt ők az első Pulitzer díj nyertes rádió show/podcast. 1995 óta léteznek, már több mint 700 epizóddal boldogítva a rajongókat. Minőségi tartalommal várnak, teljesen beszippant majd az amerikai élet.

Az interneten fellelhető értékes podcastek sora szinte végtelen, érdemes kutakodni és kísérletezni, míg megtaláljuk a számunkra legszimpatikusabb hallgatni valót amelyek segítségével nyelvet tanulhatunk, gyakorolhatunk. Ezek a podcastek cseppet sem sótlanok vagy unalmasak, a legváltozatosabb műfajokban várnak a legérdekesebb témákkal. Adj egy esélyt és egy szusszanásnyi időt a podcasteknek, napi 15 - 30 perc már nagyon sokat lendíthet a tudásodon, és mindemellett élvezetes is.