A világ 10 legtöbbek által beszélt nyelve

A nyelvek olyan sokszínű kommunikációs rendszereket hoztak létre, amelyek segítségével az emberek gondolatokat, érzéseket tudnak közölni ezáltal pedig összekapcsolódni. Minden nyelv világnézetet, kultúrát, logikát, gondolkodásmódot is magában rejt. Egy idegen nyelv elsajátítása számos téren gazdagítja a tanulót, ilyen értelemben valóban igaz az "annyi ember vagy ahány nyelvet beszélsz" mondás. Nyelvet tanulni mindig kaland, ilyenkor felsejlik egy másik sajátos nyelvi struktúra, amely részletesen képes leírni a világ összes bonyolult történését. Több ezer nyelvet beszélnek szerte e világon, e cikkünkben a legszélesebb körben beszélt nyelveket mutatjuk be.

1. Angol

A világon 1,348 milliárd ember beszéli, ez az indoeurópai nyelv a világ legtöbbek által beszélt nyelve. Több mint 370 millió nem anyanyelvi beszélője is van. A nemzetközileg legtöbbek által, legtöbb helyen beszélt nyelv. Az angol nyelv a világ minden táján történő kommunikációt megkönnyíti, szinte mindenhol találni olyan embereket akik legalább olyan szinten beszélik, hogy el tudjanak igazítani. Az angol globális nyelv, a tudományok, a számítástechnika, az űrutazás, a pilóták közös nyelve is az angol, amely segíti a különböző nyelvterületen elért eredmények publikálását, összevetését. Amikor azt szeretnék, hogy valamit mindenki megértsen (de legalább is minél többen) akkor angolul kell azt kommunikálnunk a világnak. Az angol világnyelv.

2. Mandarin

A mandarin a második legtöbbek által beszélt nyelv a világon. Kína, Szingapúr és Tajvan hivatalos nyelve. A Sino-tibeti nyelvcsaládhoz tartozó nyelvet, mintegy 1,09 millió ember beszéli. Ezzel a világ egyik leggyakrabban használt nyelve, a bolygón minden hatodik ember beszél mandarinul.

A mandarin tonális nyelv, ami azt jelenti, hogy a szavak jelentése attól függ, hogyan ejted ki őket, vagyis egy-egy szótag kiejtésének hangmagassága, illetve annak változása jelentésmegkülönböztető szereppel bír. Eltérő lesz például egy szó jelentése, ha közepes, mély, magas, ereszkedő vagy emelkedő hangfekvésben ejtik ki. Ezért az egyik legszélesebb körben beszélt nyelv, az egyik legnehezebben tanulható nyelv is egyben.

3. Hindi

Az indiai szubkontinens hindi nyelve, a világ tíz legtöbbek által beszélt nyelvének listáján, a harmadik helyen áll. A hindi nyelvnek 600 millió beszélője van. Az indoárja nyelvcsaládba tartozik, és a dévanágari írást használják. A hindi India 23 hivatalos nyelvének az egyike. Pakisztán, Nepál, Fidzsi-szigetek, Guyana és Mauritius régióiban is beszélik.

4. Spanyol

Világszerte 543 millió beszélőjével a spanyol, az egyik legbeszéltebb nyelv a világon. Huszonkét országban beszélik, és a világ legnépszerűbb nyelveként tartják számon. A spanyol a romantikus nyelvek családjába tartozik (latin nyelv/újlatin nyelv) amelyek a vulgáris (köznyelvi) latinból fejlődött ki. A spanyol az Egyesült Nemzetek Szervezetének hat hivatalos nyelve közül az egyik. A spanyol az EU-ban és az Amerikai Államokban is használatos nyelv.

5. Arab

Arabul 274 millióan beszélnek szerte a világon. Arábia északnyugati részéről származik, és 25 ország hivatalos nyelve. Az arab nyelv érdekessége, hogy jobbról balra olvassák és írják. A szószerkesztés alapszavakon alapul. Az úgynevezett MSA (Modern Standard Arabic) szabványosított formáját használják a médiában a jogban és az írott szövegekben.

6. Bengáli

A világ legnépszerűbb beszélt nyelvei között található a bengáli is, ezt az indoárja nyelvet 268 millió ember beszéli. A bengáli nyelv, bengáliából származik amely India és Banglades egyik régiója. A nyelv anyanyelvi beszélői Bangla-nak nevezik a nyelvüket. Érdekesség a bengáli nyelvvel kapcsolatban, hogy szavai nemileg semlegesek.

7. Francia

A francia az egyik legnépszerűbb nyelv a világon, amelyet 29 országban beszélnek, illetve az ENSZ egyik hivatalos nyelve is. A franciát a legromantikusabb nyelvnek tartják. Ez a harmadik legtöbbet beszélt nyelv az EU-ban. Franciaországban, Belgiumban, Svájcban és Luxemburgban is beszélik. Az első francia nyelvű írásos emlék a Strasbourgi eskü, amely 842-ből származik.

8. Orosz

Oroszország, Kazahsztán, Fehéroroszország és Kirgizisztán hivatalos nyelve, az oroszt 258 millió ember beszéli a világon. Az orosz a szláv nyelvcsalád, keleti szláv alcsoportjába tartozik. Az orosz nyelvben a főneveknek három neme van: férfi, nő és semleges. Az orosz nyelv cirill írást használ. 33 betűje van, 10 magánhangzóval, 20 mássalhangzóval, egy félhangzóval és két zöngétlen módosítóval.

9. Portugál

Ez a romantikus nyelv szinte az összes kontinensen jelen van. A portugál 9 ország hivatalos nyelve, az angol után az egyik leggyorsabban növekvő nyelv Európában. A leghosszabb portugál szó az anticonstitucionalíssimamente (jelentése: alkotmányellenes), amely 29 betűből áll. További érdekesség e nyelvvel kapcsolatban, hogy a portugálul beszélőknek mindössze 5%-a származik Portugáliából. 258 millióan beszélik a nyelvet szerte a világon.

10. Urdu

A világ tizedik legtöbbek által beszélt nyelve, az urdu gyönyörű és költői irodalmi műveivel szerzett hírnevet. Az urdu a hivatalos nyelv Pakisztánban és Indiában, 230 millió beszélővel. A nyelvre jelentős hatást gyakorolt az arab, a perzsa és a hindi nyelv. Az urdut Laskharinak, Hindvinek, Hindusztáninak és Lahorinak is hívták. A nyelv 36 betűből áll, és úgy gondolják, hogy Amir Khusrau az első urdu író.

A nyelvtanulás fontossága

Az idegen nyelvek ismerete mindig előnyökkel jár, lehetőségek sorát nyitja meg az ember életében, legyen az magánélet, karrier, utazás, vagy bármilyen olyan helyzet amelyben kommunikálnod kell egy másik nyelven. A nyelvek szorosan összefüggenek az őket beszélő népcsoportok kultúrájával, egy új nyelv elsajátítása, új kultúrák és azok megértése felé is nyitást jelent, ezért vilgánézetünket is mélyíti, toleranciánkat is szélesíti. Modern világunkban az anyanyelvünk mellett még egy nyelv ismerete szinte kötelező. A nyelvtanulás legszerencsésebb helyszíne, maga az ország amelyben a tanulni kívánt nyelv él. A nyelvtanulás minden szempontból gazdagít és segít majd az élet számos területén.