Hogyan találj ihletet az alkotáshoz?

Néha úgy érzed, hogy nincs ihleted és hiába próbálkozol, nem találsz inspirációt? Az alábbiakban összegyűjtöttünk neked néhány tippet, amelyek segíthetnek abban, hogy kreatív maradj. Sokféle módon találhatsz ihletet, néha teljesen véletlenül is, most viszont lássunk néhány tuti tippet, amelyek garantáltan beválnak.

 

Tippek

Természetesen ezt könnyebb mondani, mint megtenni. A komforzónánkon belül minden egyszerű és kockázatmentes. De mi van akkor, ha a legtöbb inspiráció a komfortzónádon kívül vár rád? Ezt nem azt jelenti, hogy azonnal csomagolnod kell és földkörüli utazásra indulnod. Már igazán apró változtatások is hatalmas sikert hozhatnak. Egyél egy új étteremben, nézz filmet egyedül, beszélgess egy idegen emberrel az utcán. Csinálj olyan dolgokat, amiket még soha nem tettél meg és kerülj olyan helyzetekbe, amelyektől kicsit mindig is tartottál. Ha ennél egy kicsit tovább merészkednél, akkor természetesen az utazás mindenképpen olyan új élményeket jelent, amelyek garantáltan inspirálni fognak.

Írd le a gondolataid

Nem számít, milyen témában keresel ihletet, mindig hasznos lejegyezni az összes felmerülő ötletet, gondolatot. Tarts egy kis brainstormingot és írj le mindent, még akkor is, ha úgy gondolod, hogy nem megvalósítható az elképzelésed. Ha leírva látod magad előtt az összes ötletet, sokkal átláthatóbbá válik minden és könnyebben tudod rendszerezni a gondolataid, új összefüggéseket teremthetsz. Készíthetsz egy úgynevezett mindmap-et, azaz gondolattérképet is, amely tematizálja és hierarchikus rendszerbe szedi az ötleteket. Erre már rengeteg online alkalmazást találsz, melyek lehetővé teszik, hogy elmentsd, és később tovább bővítsd a térképed.

Szánj időt magadra

Mikor voltál utoljára teljesen egyedül a gondolataiddal anélkül, hogy bárki megzavarna? Néha csak egy kis pihenésre van szükséged és a zavaró tényezők kiiktatására. Kapcsold ki az okostelefont, a tévét és a laptopot, zárd be az ajtót vagy sétálj egyet egyedül és szánj időt a saját gondolataidra. Hagyd, hogy elméd elkalandozzon, figyelj gondolataidra és érzéseidre. A legjobb ötletek spontán jönnek, ezért nem kell erőlködnöd, csak engedd magad sodródni az árral. Töltődj fel pozitív élményekkel, szívd magadba a friss levegőt és csodáld meg a természetet egy parkban tett séta alkalmával.

Itt az ideje, hogy valami újat tanulj! Ez az egyik legnagyszerűbb módja annak, hogy új kreatív energiák szabaduljanak fel benned. Válassz valamit, amit mindig is ki szerettél volna próbálni. Mindig lenyűgözött a zongorázás? Szerinted a francia gyönyörű nyelv, és szeretnéd elsajátítani? Elgondolkodtál már azon, hogy mi akadályozott eddig meg abban, hogy tanulj? A túl kevés idő vagy a túl sok erőfeszítés nem mentség! Kezdd el még ma, akárcsak napi 10 percben, és ami igazán tetszeni fog, arra garantáltan találsz majd időt. Az új információk feldolgozása, új készségek elsajátítása olyan kihívást jelent, amely segít még jobban felfedezni önmagad.

Az inspiráció gyakran meghatározott helyekhez kapcsolódik és sok esetben az íróasztalnál egyáltalán nem jön. Új helyek felfedezésével új szemszögből látod a világot, ezért érdemes környezetet változtatni, olyan helyeket felfedezni - akárcsak néhány kilométerre az otthonodtól – amelyeket addig nem ismertél. Mondanunk sem kell, egy idegen ország titokzatos tájai még inkább fokozzák az élményt, és ha lehetőséged van rá, akkor tölts néhány napot valahol külföldön.

Az olvasás mindig segít abban, hogy új nézőpontból lásd a világot. Különösen ajánlott inspirációs forrást jelentenek az életrajzi könyvek, mert ezekből sokat tanulhatsz. Válaszd olyan szerzők könyveit, akik szimpatikusak számodra és akik hozzád hasonló nézeteket vallanak. Így sok gondolattal tudsz azonosulni, közben mégis új megvilágításba kerülhet néhány dolog. Ha teljesen ki szeretnél kerülni a komfortzónádból, akkor persze olyan műfajt is választhatsz, amit eddig még sosem próbáltál.

Mindig jó, ha másokkal is megoszthatod ötleteid és elképzeléseid. Ideális esetben hozzád hasonló érdeklődésű baráti köröd van és egyszerűen megoldható egy kis eszmecsere egy kellemes kávé mellett.  Ne becsüld alá ezeket a baráti beszélgetéseket és szakíts időt arra, hogy ápold baráti kapcsolataid, mert az ilyen kis eszmecserék mindkét fél számára gondolatébresztő hatással bírnak és elősegítik a kreatív ötletek megszületését. Néhány friss gondolat neked is új lendületet adhat a munkához!

Vannak, akik könnyen barátkoznak és minden probléma nélkül szóba elegyednek új emberekkel. Ha te is ebbe a csoportba tartozol, akkor könnyű dolgod van, mert bárhol beszélgetést kezdeményezhetsz egy idegennel. Ha azonban ezt kényelmetlennek érzed, akkor csatlakozhatsz egy olyan körbe, ahol hozzád hasonló érdeklődési körű emberekkel ismerkedhetsz meg. Egy nyelvi utazás kiváló alkalom arra, hogy a világ minden tájáról érkező nyelvtanulókkal ismerkedj meg és teljesen új szokásokat és kultúrákat fedezz fel. Ilyen helyzetekben biztosan sokkal könnyebben megy majd a kommunikáció, mert tudod, hogy mindenkinek hasonló céljai vannak, mint neked.

Néha csak arra van szükséged, hogy egy kicsit kiszakadj a hétköznapokból és környezetet válts. Egy rövidebb vagy hosszabb vakáció biztosan rengeteg új élményt tartogat számodra. Választhatsz egy nyüzsgő nagyvárost vagy a természet nyugalmát – mindegyik garantált kikapcsolódást kínál. A külföldi nyelvi utazás a tanulás és szórakozás tökéletes kombinációját kínálja, úgyhogy ha szereted az aktív pihenést, akkor ez remek választás lehet számodra. Bármire is esik a választásod, új ötletekkel, új felismerésekkel és legjobb esetben új inspirációval térsz majd haza.

Ez az egyik legfontosabb tanács: az inspiráció megtalálásához időre van szükség és szinte lehetetlen siettetni ez a folyamatot. Az első ötletek nem mindig a legjobbak, időbe telhet megtalálni a legjobb gondolatokat és kicsit tovább tarthat, amíg elégedett leszel az eredménnyel. Gyakran teljes újratervezésre van szükség és új ihletforrást kell keresni. Néha felmerül egy-egy ígéretes ötlet, máskor napokig semmi sem jut eszedbe. Adj időt magadnak és ne félj attól sem, hogy hibákat követsz el. Egyszerűen csak kezdd el és figyelj a belső hangokra.

Ha az életed egyik területén alkotói válságba kerültél, kreativitásod éld ki valahol máshol. Ez akkor is hasznos lesz számodra, ha a két területnek semmi köze egymáshoz. Kezdj festeni, varrni, hangszeren játszani vagy próbálj verset írni. Ezek a kreativitásra ösztönző gyakorlatok segítenek abban, hogy az élet más területein is inspirációt találj és végül megoldd a kezdetleges problémát. Egy próbát mindenképpen megér

Az ihlet általában spontán jön létre, anélkül, hogy túl sokat gondolkodna rajta. Hogy hogyan, mikor és hol fogsz ihletet találni, azt nehéz előre megtervezni. Ezért az előző tippek csak akkor fognak működni, ha semmit nem erőltetsz magadra és nem gondolod túl a dolgokat. Próbálj benne lenni a pillanatban, elmerülni az eseményekben anélkül, hogy tudatosan keresnéd az inspirációt adható ötleteket. Biztosak vagyunk benne, hogy hamarosan te is megtalálod azt, ami valóban inspirál.

Sok sikert kívánunk!