Mit ne csinálj és mondj az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyság nem csak globális trend setter a divat és a stílus területén, hanem olyan kulturális sajátosságokkal rendelkezik, amelyek sok embert inspirálnak. Az kétségtelen, hogy érdemes ellátogatni ide, viszont tanácsos elkerülni bizonyos hibákat, amelyeket a turisták és látogatók ejtenek. Az alábbi lista segít neked ebben, rávilágítva a nyelvhasználattal, közlekedéssel és egyéb kultúrával kapcsolatos eltérésekre, hogy ne kerülj kínos helyzetekbe az utazásod során.

Nyelv

Mindenki alright!

Néhány ott töltött nap után fel fog tűnni, hogy milyen gyakran használják You alright kifejezést. Ez általában zavarba ejti azokat, akik először járnak az országban. Más vidékeken ezt a hogyléted felől érdeklődő kérdésként lehetne értelmezni, az angolok viszont csak köszöntésként használják és nem várnak választ rá. Ez csak egy másik módja annak, hogy azt mond hi és a válasz rá Yeah, you alright. Ezekben az esetekben sokszor csak ennyit mond a két egymás mellett elhaladó személy.

Segítőkészség

Nagy Britannia büszke segítőkész és udvarias lakóira és mindenkitől elvárja ezt. Amikor valakinek segítséget nyújtasz, a Cheers vagy bizonyos esetekben Cheers mate köszönetet kaphatod válaszul. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy köszönöm és nincs köze a vidámsághoz, illetve a mate-et sem szó szerint értik. Ez utóbbit a férfiak használják, míg a bro-t kifejezetten a fiatal korosztály. Természetesen ez sem a családi viszonyt jelzi, csak egy kedves gesztus

Közlekedés

Menj bal oldalon Az Egyesült Királyságban pont fordítva van a közlekedés, mint a legtöbb országban, ezért ezt igen nehéz megszokni. A bal oldali közlekedés nem csak autóvezetéskor érvényes, hanem akkor is, ha az utcán sétálsz. Ha mégis a jobb oldalon mennél, könnyen megeshet, hogy nekiütközöl valakinek, aki nem számít arra, hogy szembemennek vele. Persze a séta esetében ez nem jelent akkora veszélyt, de azért jó odafigyelni rá. Forgalmi dugó Annak ellenére, hogy London csak egy Nagy-Britannia nagyvárosai közül, megkülönböztető jegyei a sajátos lüktetés és a felgyorsult életvitel, amely nem minden brit városra jellemző. Természetesen ezt csak akkor tapasztalod meg igazán, ha elutazol Londonba. Annak érdekében, hogy biztonságosan közlekedj, fontos megjegyezni, hogy ne a járda szélén haladj. A buszok és gépkocsik hajlamosak olyan közel hajtani a járdaszegélyhez, hogy akár életveszélyes sérüléseket is szenvedhet a figyelmetlen járókelő. Próbálj meg az épületek közelében maradni és kerüld a járdaszegély. Ez sok esetben nem is olyan könnyű feladat, mert bizonyos helyeken igen keskeny a járda, de itt is meg kell próbálnod minél távolabb maradni a szélétől.

Kultúra

Teaidő Nagy-Britannia híres a teázásról és az a hír járja, hogy délben mindenki abbahagyja a teendőit, hogy elfogyasszon egy csésze teát. Ez kicsit furcsának, tulzónak tűnhet és persze az egyik legelterjedtebb sztereotípia a britekről. Ami viszont meglepő lehet, hogy ebben van egy kis igazság. Az esetbéd, amelyet délután vagy este fogyasztanak, gyakran szerepel a tea megnevezés alatt és valóban teaidőben van. Természetesen a kötelező 12 órai tea csak mítosz, mint ahogy azt sejthetted.  Etikett és ki nem mondott szabályok Az illedelmesség, az előkelőség és a szigorú etikett szintén az angolokról alkotott sztereotípia része. Amennyiben valami is igaz ebből, azt a hétköznapi tevékenységek végzése vagy egy séta során figyelheted meg. Az valóban igaz, hogy elvárják az udvariasságot és a segítőkészséget. Ezt például akkor veheted észre, amikor két ember összeütközik az utcán és mindkettő azonnal elnézést kér. Az utasok gyakran egyenként köszönetet mondanak a buszvezetőnek leszálláskor, ezáltal kifejezve a sofőr munkájának elismerését. Ezek a kedves gesztusok maguktól jönnek a briteknél. A sorban állásnál szintén fontos, hogy türelmesen várj és ne próbálj mások elé furakodni, mert lenézik azt, aki nem várja ki a sorát.