Valletta Európa kulturális fővárosa 2018-ban

Az Eurpai Unió minden évben két várost választ, amelyek egy évig viselhetik a kulturális főváros címét. Idén a választás a máltai fővárosra, Valettára esett. Éppen ezért igen szerencsésnek mondhatod magad, ha idén nyáron máltai nyelvi utazáson veszel részt. A szigeten egész évben izgalmasabbnál izgalmasabb rendezvényeken vehetsz részt. 
Napjainkban az Európai Unió két várost választ kulturális fővárosnak minden évben. Ez azonban nem mindig volt így, 2004-ig kizárólag egy város viselhette a megtisztelő címet. Idén a holland Leeuwarden és a máltai Valetta osztozik a kitüntetésen, átvéve a helyet a tavalyi dán Aarhus-tól és a ciprusi Paphos-tól. A kitüntetés célja, hogy a kulturális fővárosok által jobban előtérbe kerülnek a kulturális sajátosságok és a tagállamok sokszínűsége. Valetta különleges kulturális programokkal készült az idei évre. Ünnepségek, koncertek, előadások, tárlatok és sok egyébre számíthat, aki a Máltai fővárosba látogat.  A máltai eseményekről egy másik cikkünkben olvashatsz bővebben, az alábbiakban pedig a valettai rendezvények közül mutatunk be néhányat. Valettai film fesztivál

A valettai film fesztivált a Film Grain Foundation szervezi, ez Málta legnagyobb filmes rendezvénye. Több, mint 40 egész estés film és 25 rövidfilm kerül bemutatásra, melyeket Valetta különböző pontjain vetítenek. Az idei fesztiválon kategóriákra osztották az alkotásokat, ezek közül a határok nélkül a nagy visszatérő, amely a világ különböző tájait mutatja be (ezúttal Kelet-Ázsiára összpontosítva), de vannak dokumentumfilmek és tinédzsereknek szóló filmek is. A rendezvényen mesterkurzusokat, konferenciát és vitakört is szerveznek. Nemzetközi művészeti fesztivál A kéthetes rendezvénysorozat a legkülönfélébb művészeti formákat vonultatja fel, a színháztól a táncon át a zenéig. A helyi művészek mellett nemzetközi vendégek is helyet kapnak, például holland, horvát, spanyol és dél-afrikai előadók. A rendezvények nagyrésze szabadtéren zajlik, többek között a Fort S. Elmon. A fesztivál június 29-től július 14-ig tart. Itt láthatod a 2017-es fesztivál videóját:
Máltai irodalmi fesztiválA Malta Mediterranean Literature Festival augusztusban kerül megrendezésre. Nem csak a máltai írókra összpontosít, hanem a földközi-tenger környékén élő alkotókra. A fesztivál során felolvasások, zenés előadások, slam poetry, filmvetítés és sok más program várja a látogatókat. Idén augusztus 23-25 között szervezik.
Science in the City
Az European Night of Explorers folytatásaként Málta tudományos fesztiválja egy feledhetetlen délutánnal várja a családokat Valettában, szeptember 28-án. Könyvfesztivál A máltai könyvfesztivál több, mint 30.000 látogatót vonz évente, így a földköz-tenger környékének egyik legfontosabb rendezvénye. 1979-ben még Malta Book Fair név alatt futott, 2013-tól Malta Book Festival. A novemberben szervezett fesztivál a világ minden tájáról vonzza az irodalom szerelmeseit. A progamok között könyvbemutatók, felolvasások, író-olvasó találkozok, konfereniák és szemináriumok szerepelnek. Számos kiadóval és szerzővel ismerkedhet meg a közönség.
Záróünnepély A kulturális fővárosi címet ünneplő rendezvénysorozat zárásaként Valetta főterén december 15-én kerül megrendezésre, sok zenés-táncos előadással.Reméljük, neked is megjött a kedved egy máltai vakációhoz és megtaláltad azokat a rendezvényeket, amelyekre szívesen elmennél. Vallettába egész évben érdemes ellátogatni, úgyhogy semmiképpen ne hagyd ki, ha Máltán jársz.A 2019-es év két kulturális fővárosa az olasz Matera és a bolgár Plowdiw lesznek.