Időközönkénti ismétlés módszere: Hatékony szókincs memorizálás hosszú távra

Egy idegen nyelv tanulása során, a szókincs megalapozása ugyanolyan fontos, mint a nyelvtani szabályok elsajátítása. Főleg kezdőként érdemes szókincsed folyamatos bővítésére törekedned, hisz egyedül csak így fogod előbb megérteni, majd beszélni is az adott nyelvet. A szókincs felépítésére ideális az időközönkénti ismétlés módszere, amely hatékony és rugalmas. Mutatjuk, miben is áll ez a módszer és hogyan hozhatod ki belőle a legtöbbet.

Így működik az időközönkénti ismétlés a szókincs tanulás esetén

Az időközönkénti ismétlés, más néven időzített ismétlés, időszakos ismétlés (spaced repetition) egy olyan tanulási technika, melynek során a korábban megtanult anyagot egyre hosszabb időközönként idézi fel a tanuló. A felejtési görbén akkor kell feleleveníti a tanultakat, amikor épp elfelejtené azokat az ember.

Az időközönkénti ismétlés, a szókincs megalapozásának egy hatékony eszköze lehet. A szókincs adott intervallumonkénti célzott, gyors átismétlése által, a tudás hosszú távra is rögzíthető.

Az ismétlések között eltelt időtartam hosszát szabadon választhatod meg, a módszer rögzített tanulási fázisokra oszlik. Minden fázisban megismételjük az újonnan tanult szókincset. Az időközönkénti ismétlés módszer különlegessége, hogy az egyes fázisok közötti időszakok hossza, amikor nem ismétled meg a szókincset, egyre hosszabb lesz. Ily módon hosszú távon építi a szókincset.

Online
Language courses

Learn foreign languages effectively and in the comfort of your own home with real teachers!

To the online courses

Get a 5% loyalty discount on your next language study trip!

1. fázis: Új szókincs tanulása

Az első fázisban először látod az új szókészletet amelyet meg kell majd jegyezned. Ismerkedsz a szavakkal, kifejezésekkel. Ezen első szakasz célja az új szavak jelentésének megértése. Mondatokat alkotsz velük, kapcsolatokat alakítasz ki, a már ismert szókincs és az újonnan felfedezett szókincsed között. Ez az összekapcsolás megkönnyítheti a felidézést a következő fázisokban.

2. fázis: Az első ismétlés

Az első fázisban megismerkedtél az új elsajátításra váró szókincseddel és pontosan meg is értetted azok jelentését, működését. A második fázis már egy nap múlva kezdődik. Másnap először átismétled át az előző napon tanult szókincset. Azonnal észlelni fogod, hogy a szókincs egy részét már könnyebben idézed vissza, de egy másik részét viszont még nem. Ezen a napon tovább kell tanulnod a szavak fordítását, jelentését.

3. fázis: A második ismétlés

Az első és a második ismétlési fázis között eltelt idő, három nap. Észlelni fogod, hogy a tanulási fázisok között eltelt némileg hosszabb idő ellenére, már jobban tudod visszaidézni a szókincset mint az előző alkalommal. A harmadik fázisban ne csak simán memorizáld a szavakat, hanem próbáld összekapcsolni mondatokban, már ismert fordulatokhoz, szavakhoz kötve, mert így az aktív szókincsed részévé válik.

4. fázis: A harmadik ismétlés

Ezúttal hagyj több időt a második és a harmadik ismétlési fázis között. Körülbelül egy hét teljen el a 3. és a 4.-ik fázis között. Az előző fázisok miatt, már viszonylagosan magabiztos leszel a szókincs ismétlésében, visszaidézésében, ezért ebben a fázisban egy kicsit aktívabb lehetsz a szókincs elsajátításában. Kezdheted azzal, hogy a korábban ismeretlen szavakat beépíted kitalált mondatokba, így aktívan integrálhatod a nyelvhasználatodba.

5. fázis: Végső szakasz

Az időközönkénti ismétlés ötödik, egyben utolsó fázisa egy hónap múlva veszi kezdetét. Körülbelül két hét szünet van a 4. és 5. fázis között amely alatt nincs ismétlés. Az utolsó fázis próbának, ellenőrzésnek is tekinthető. Ha két hét múltán is emlékszel a szavak jelentésére, ismételgetés nélkül, akkor biztos lehetsz benne, hogy a szókincsedet képző szavak sikersen elraktározódtak a hosszú távú memóriádba. Ha néhány szóra továbbra sem emlékszel és nem sikerül előhívni akkor folytasd a régebbi szavakkal is és építsd be őket az új memorizálási szakaszba. Azokat a szavakat amelyeket az 5. fázis után sem sikerült megjegyezni azokat visszahelyezheted a harmadik fázisba, további ismétlésre.

Az időközönkénti ismétlés lehetővé teszi, hogy a tanulási fázisok párhuzamosan zajlodjanak, így rövid idő alatt rengeteg új szót tanulhatsz meg. Az időközönkénti ismétlés, más néven időzített ismétlés egy nagyon rugalmas módszer, létrehozhatod általa az egyéni tanulási ütemtervedet, saját magad állíthatod fel a szakaszok közötti időintervallumok hosszát, illetve a szavak számát is, amelyeket megtanulni kívánsz. A saját ritmusodban, a magad számára legoptimálisabb ismétlési időintervallumokkal haladhatsz, kísérletezni is lehet, hogy mely időhossz számodra a legideálisabb.

Időközönkénti ismétlés módszerével, szókincs tanulásához használható alkalmazások

A kártyákkal való szókincs memorizálás, egy különösen hatékony módszer, amely a gyors tanulást segíti elő. Azonban sokan fárasztónak találják a kártyák elkészítését és fennáll a veszélye, hogy ezáltal elveszítik a motivációjukat a nyelvtanuláshoz. Ebben az esetben a különféle digitális segédanyagok, tökéletes alternatívát jelenthetnek, a hosszú szókincslisták készítése helyett. Az alábbiakban mutatunk néhány aplikációt amelyet könnyedén használhatsz az időközönkénti ismétlés módszerhez:

Quizlet

A Quizlet egy ingyenes alkalmazás az idegen nyelvek kártyákkal történő tanulásához. Az előre elkészített tanulókártyák segítségével nyugodtan elkezdheted a szókincs tanulását az időközönkénti ismétlés módszerével. A Quizlet közösség által készített kártyák témakörök szerint vannak rendezve.

Quizlet kipróbálása »

Anki

Az Anki tökéletesen használható az időközönkénti ismétlés módszerével. Az Anki alkalmazás segítségével gyorsan és hosszú távra memorizálhatsz anélkül, hogy kártyákra kellene írnod. Az Anki ingyenes, azonnal használható a szókincs bővítésének céljából.

Anki kipróbálása »

Memrise

A Memrise, az Anki-hoz hasonlatosan lehetővé teszi az időzített ismétlés módszerével való tanulást, a szókincsed felépítésének érdekében. A Memrise közösség előnye, hogy más felhasználók által készített kártyák között is keresgélhetsz, illetve te is megoszthatod az általad létrehozott kártyákat a Memrise közösséggel.

Memrise kipróbálása »

Az időközönkénti ismétlésével kapcsolatos kérdések megválaszolása

Egy új tanulási módszer alkalmazása érthető módon számos kérdést vet fel. Annak érdekében, hogy az időközönkénti ismétlés, más néven időzített ismétlés módszeréből a lehető legtöbbet hozd ki, összegyűjtöttük a vele kapcsolatosan leggyakrabban felmerülő kérdéseket.

Ahhoz, hogy az időközönkénti ismétlés módszerét a legideálisabb módon használhasd, fontos, hogy ne válassz túl rövid, vagy túl hosszú időintervallumokat. Az ismétlések között eltelt idő hosszát fokozatosan növelned kell. A legoptimálisabb és fenntartható tanulás érdekében, 1 napos, 3 napos, 1 hetes és 2 hetes intervallumokkal érdemes kezdeni. Mivel azonban nem vagyunk egyformák,
mindenki más-más sebességgel tanul, hosszú távon a tökéletes időintervallum hosszára magad fogsz ráérezni, hogy mikor érdemes újra ismételned. Az időközönkénti ismétlésnek része ez a fajta kísérletezést, hogy teljesen a saját jellegzetességeidre szabd a módszert. Az előnye, hogy képességeidhez, igényeidhez szabhatod.

A válasz az egyéni memorizálási sebességedtől függ. Ha jó a memóriád és gyorsan tanulsz akkor könnyéden hozzáadhatsz 100 új szót is az időzített ismétlési ciklusodhoz, hogy egy hónap alatt elsajátítsd őket. Ha kevésbé tapasztalt memorizáló vagy, akkor ajánlott kevesebb szóval kezded úgy érezni, hogy már nincs kihívás úgy fokozatosan hozzáadni további szavakat az ismétlési folyamatba.

Az időközönkénti ismétléssel végzett módszerrel, a szókincsed a hosszú távú memóriádba rögzítheted, ellenben a normál szókincs-tanulással, ahol a szavakat egyszer megtanulod, alig vagy egyáltalán nem ismételsz, így a tanult szavak nagy része, lassan a feledésbe is merül. Az időközönkénti ismétlés módszerével rengeteg szót tanulhatsz párhuzamosan is, illetve nem csak a passzív de az aktív szókincsed is építi. Mindig integrálhatsz új szavakat, magad alakíthatod ki a ritmusod, hogy mennyi szót tanulsz egy szakaszban, illetve mennyi időt hagysz a szakaszok között. Teljesen testre szabhatod a magad ritmusában, a saját képességeid szerint haladhatsz, minden kényszer és erőszak nélkül.

Következtetés: Hatékony és tartós az időközönkénti ismétlés módszerével memorizált szókincs

Az időközönkénti ismétlés módszeréről elterjedt tény, hogy gyorsan és hatékonyan alapozza meg és építi fel fel egy idegen nyelv szókincsét. További sajátos pozitívuma a módszernek, hogy a saját sebességedhez, memorizálási képességedhez igazíthatod a memorizálandó szavak számát és az ismétlések közötti időtartamot. Kísérletezésnek is teret enged, hogy a magad számára legoptimálisabb jellemzőkkel haladhass, ezáltal testre szabhatod a módszert, nem lesz kényelmetlen, nem kell erőszakot tenned magadon. A tanulási szünetek segítenek abban, hogy ne terheld túl magad a tanulással, így nem veszíted el a motivációd.

Ahhoz azonban, hogy ne csak a szókincs passzív memorizálása zajlodjon, aktívan dolgoznod kell azon, hogy mondatokba is be tudd építeni az adott szavakat, ezáltal válik az aktív, beszélt nyelvtudásod részévé. Hisz az élő nyelvtudás több, az idegen szavak hallás vagy olvasás alapjáni felismerésénél, aktívan kell tudnod használni neked is beszélgetéskor, be kell tudd építeni ezen építőelemeket egy élő rendszerbe. A szókincs gyakorlására tökéletes az anyanyelvi beszélőkkel való beszélgetés, egy élénk kommunikációs helyzetben használni az új szavakat igazi élmény. Eltölteni egy kis időt azon országban amelynek a nyelvét szeretnéd megtanulni, amelyben a nyelv az autentikus közegében él, a leghatékonyabb nyelvtanulási módszerek egyike, amelyben már az élmény is segíti a tudás rögzülését és a motivációd is meglesz, hisz meg akarsz érteni másokat és meg akarod értetni magad másokkal.