A legfurcsább találmányok nyelvtanuláshoz

Appok, eszközök, kütyük, utak, módozatok nyelvtanuláshoz Az itt látható találmányok, akár egy sci-fi mozi kellékei is lehetnének, ám ezek nagyon is a jelen mindennapok valóságai. Sokuk még kísérleti fázisban van, azonban már működőképesek és ez a lényeg. Nézzük, melyek is ezek.

A Google kiterjesztett valósága, is már valóság

Mindnyájan ismerjük és naponta használjuk a Google Translate szolgáltatását. Ezen szolgáltatás azonban már nem csak sima szövegeket fordít, hanem képeket is. A Google Translate nem 7, hanem 27 nyelven „beszél”, szavak és egyszerű mondatok lefordítására képes. Az idegen nyelvű vagy abc-vel bíró egzotikus országokba utazóknak, igen nagy előny lehet a fotó fordító szolgáltatás. Csak a lefordítandó szövegre fordítod a kamera keresőjét és már le is fordítja neked az adott szót vagy rövid mondatot. Még csak Internet hozzáférés sem kell hozzá, hogy új szavakat tanulj, és így bővítsd a szókincsed. Ez a kiterjesztett valóságot alkalmazó szolgáltatás még nagy hasznodra lehet! App formájában már jó ideje elérhető Android és Mac felhasználók számára is.

Azonnali fordítás a The Pilot-tól

Globálisan és totálisan összekapcsolt világunkban a nyelvi határok hamarosan teljesen leomlanak majd. Ezen fáradozik a Waverly Labs új technológiája és szolgáltatása a The Pilot. Ez egy futurisztikus kinézetű füldugó, amelyet fülünkbe helyezve már azonnal fordítsa is számunkra a körülöttünk halható beszédet. Jelenleg Angol, Francia, Spanyol és Olasz nyelvek közötti azonnali fordításra képes. 2018-ra a cég 15 “beszélt” nyelvre szeretné felfejleszteni szolgáltatásukat. Ahogy a  különböző kütyük és hardverek fizikailag egyre kisebbé válnak, úgy azok szoftveres tudása egyre nagyobbá. Hatásfokáról és gyenge pontjairól még nincsen hír, azonban mint jelen levő és egyre fejlődő technológia, biztosak lehetünk benne, hogy egyre életképesebbé, tökéletesebbé és egyre elterjedtebbé válik majd. Ez és minden ehhez hasonlatos szolgáltatás hatalmas jövő előtt áll.

Duolingo Chatbots avagy a Duolingo csevegő robotjai

Az online marketing egyik legfrissebb vívmánya az egyfajta mesterséges intelligenciával ellátott csevegő robot, amelynek feladata a felhasználóval való kommunikáció. Hatalmas előnye, hogy olyan sebességgel tud információkról tájékoztatni ahogyan semelyik élő ember sem.  A Duolingo is hasonló technológián alapuló kezdeményezéssel tört be a piacra, melynek eredményei igen tekintélyesek. Az Android és Mac rendszere is letölthető egyik legnépszerűbb nyelvtanuló minialkalmazást sikerült megalkotniuk, amely szöveges beszélgetés révén tanítja a nyelvet. Jelenleg három fajta robot beszélgethetsz, Robertóval a séffel, Renéevel a taxi sofőrrel, és Adaval a rendőrnővel. Érdemes kipróbálni mindenképp mókás és hasznos élmény.

Beszélgetés Sirivel és Cortanaval

Bár ezen invenciók nem a nyelvtanulásra lettek kifejlesztve, mégis hasznos lehet a nyelvtanulók számára az online asszisztensekkel való csevegés. Az okos készülékek tulajdonosai között régóta vitatéma, hogy melyik platform rendelkezik jobb személyi asszisztenssel. Jelenleg személyi asszisztensek hang alapú csevegésben igyekeznek segíteni a felhasználót, avagy te hangban elmondod mire vagy kíváncsi az asszisztens pedig releváns információkat szolgáltat. Siri és Cortana mellett érdemes megemlíteni a Google Asszisztenst is. Próbáld ki mindegyiket, állítsd nyelvezetüket azon nyelvre amelyet tanulni szeretnél és a valós személlyel való csevegés feszélyezettsége nélkül beszélgethetsz az adott nyelven. A téma után érdeklődőknek ajánljuk a Her című 2013-as megjelenésű filmet is.

Beszélgetés robotokkal

Bár nem a velük való beszélgetés képezte a robotok kifejlesztésének legfőbb okát, ám a velük való interakció egyre nagyobb szerephez kezd jutni. A közeljövőben humanoid robotok népesítik be  majd az otthonainkat és teszik egyre könnyebbé életünket. Minden bizonnyal a robotokkal való beszélgetés egyik fontos funkciója lesz a nyelvtanulás is, legyen az angol, japán, francia, portugál. A mindennapi tevékenységeid végzése, főzés, evés, kocogás közben tanulhatsz majd velük nyelveket, a nyelvtanulás hamarosan teljesen más módokon fog történni.
Itt tart a tudomány és a technológia jelenleg, ezek a legfurcsább, legérdekesebb, de mindenképp hasznos, kísérleti útjai a nyelvtanulásnak. A nyelvtanulás fontos része a gyakorlati megtapasztalás, így semmi nem pótolhatja a valós, igazi hús vér beszélgetést, az utazást a nyelv élő közegébe, és a szocializációt.