Hogyan tanulj új nyelvet? - Ismerd meg a tanulási stílusod

Sok ember jut oda az életében, hogy idegennyelv-tanulásba kezd. Talán éppen most gondolkodsz azon, hogy nyelvet kellene tanulnod. Az első kérdés ilyenkor mindig az, hogy hogyan sajátíthatnád el a leghatékonyabban a nyelvet, a másik pedig az, hogy milyen módszert válassz ehhez.
Nincs egyetlen jó válasz a fenti kérdésekre, hiszen mindenkinél más nyelvtanulási módszer működik. Neked is másképp megy az angol vagy a német tanulás, ezért meg kell ismerned a saját tanulási stílusod. Egyesek olvasni és írni szeretnek, néhányan a nyelvtani szerkezeteket és szabályokat kedvelik, míg mások ki nem állhatják a hagyományos iskolai nyelvtanulást és szívesebben merülnek el az élő nyelvben. A jó hír az, hogy még hatékonyabban tanulhatsz, ha tudatosítod magadban, hogy te milyen típusú nyelvtanuló vagy. Ismerd meg az alábbi személyiségtípusokat és döntsd el, melyik illik rád a leginkább!

Az alkalmi tanuló

Az alkalmi tanuló nem akar a tankönyv fölött görnyedve nyelvtani szabályokat magolni és nem szán sok időt a tanulásra. Szereti a rugalmasságot a tanulási folyamat során. Az ilyen típusú tanulók számára az online nyelvtanulás az ideális választás, mivel az interneten rengeteg oktatóanyag és alkalmazás található. A tévézés és a rádióhallgatás szintén sokat segíthet az alkalmi nyelvtanulóknak.

A stréber

A stréber nyelvtanuló MINDENT megtesz annak érdekében, hogy gyorsan érjen el sikereket. Nyelvtanfolyam? Természetesen! Otthoni gyakorlás? Nyilvánvaló! Minden tankönyvet megvesznek, minden gyakorlatot elvégeznek, minden nyelvtani szabályt és új szót megtanulnak. A stréber nagyon motivált és aktívan részt vesz a nyelvtanfolyam óráin. Ahogy az iskolában, itt is az első padban ül és legfőbb célja, hogy kitűnő eredményeket érjen el. A tanuláshoz mindig motivációra van szükség, ez pedig a stréber legnagyobb erénye.

A beszédes

Általában extrovertált személyiségekről van szó, akik az iskolai feladatok helyett inkább beszélgetés és hallgatás útján sajátítják el a nyelvet. Igyekeznek a lehető legtöbbet beszélni az adott nyelven, mindig keresik a lehetőséget a kommunikációra, szívesen találkoznak más nyelvtanulókkal személyesen vagy online, szóba elegyednek az anyanyelvi beszélőkkel a boltban, a kávézóban, stb. Ez a típus nem törődik azzal, ha sokat hibázik és nem fél attól, ha hülyének nézik. Számára az a legfontosabb, hogy aktívan használja a nyelvet.

A félénk

A félénk nyelvtanuló introvertált és nem szeret beszélni egy csoportban. A legjobban attól fél, hogy hibázik és nevetség tárgyává válik. Kínosan érzi magát, amikor idegen nyelven kell beszélnie és szokatlan hangokat kiejtenie. Amikor egy gyerek tanul nyelvet, nem szégyenlős és nem fél attól, hogy helytelenül fogalmaz vagy rossz a kiejtése. A felnőtt nyelvtanulók esetében azonban a gyerekes hibáktól való félelemnek bénító hatása lehet és akadályozhatja a nyelvtanulást. A félénk nyelvtanuló úgy fordíthatja előnyére a félelmeit, hogy a tökéletesség iránti igényét a nyelvhelyesség és pontos kiejtés szolgálatába állítja. Precizitásának köszönhetően mindig mindent pontosan akar tudni és helyesen tanul meg.

Az őstehetség

Ez a legendás nyelvtanuló, akire mindenki irigy. Látszólag minden erőfeszítés nélkül sajátítja el a nyelvet de nem szereti, ha ezt szóvá teszik. Általában többnyelvű, legalább 3-4 nyelven beszél és van olyan nyelv, amit csak 6 hónap alatt tanult meg. Ne higgy a látszatnak. Míg egyesek született nyelvzseninek tűnnek, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy könnyebben tanulnak nyelvet, mint mások. Ha igaz lenne, hogy csak az őstehetségek lehetnek sikeresek, nem sokan vágnának bele a nyelvtanulásba. Ami azonban tényleg számít, az az összpontosítás és a motiváció. A céltudatos nyelvtanuló minden nehézséget és akadály leküzd, mert erős az akaratereje. Ha valaki jól tud összpontosítani, megtalálja azokat a módszereket, amelyek a legjobban működnek nála és nagy hangsúlyt fektet a gyengeségek leküzdésére. Ha ezzel a típussal találkozol, valószínűleg nem a természet adta tehetségnek, hanem a motiváció és az összpontosítás kettősségének köszönheti sikerességét. A legfontosabb az, hogy ismerd meg a személyiségtípusod és tudd, hogy melyik tanulási módszer teszi hatékonnyá a nyelvtanulásod. Sok sikert!