Kapcsolatépítési tippek, hogyan építs és ápolj ismeretségeket

A kapcsolatépítés szerves részét képezi az életünknek, új ismeretségekre, kapcsolatokra, különféle érdeklődési területeken jeleskedő ismerősökre szert tenni, életünk minden szakaszában hasznos lehet. Nem kell számító, üzleti gépezetnek lennünk ahhoz, hogy a saját magánéletünkben is hasznát lássuk, ha különféle szakmai szférákból vannak ismerőseink, így gyakorlatilag bármilyen problémával is szembesülnénk van kihez fordulni, van kit megkérdezni.

A kapcsolatépítés szerves részét képezi az életünknek, új ismeretségekre, kapcsolatokra, különféle érdeklődési területeken jeleskedő ismerősökre szert tenni, életünk minden szakaszában hasznos lehet. Nem kell számító, üzleti gépezetnek lennünk ahhoz, hogy a saját magánéletünkben is hasznát lássuk, ha különféle szakmai szférákból vannak ismerőseink, így gyakorlatilag bármilyen problémával is szembesülnénk, megkérdezhetünk valakit aki útba tud igazítani, vagy esetleg meg is tudja oldani a problémánkat.

Maga a "networking" fogalma az üzleti életből származik, amely során az emberek a kölcsönös előnyök érdekében szakmai, valamint emberi kapcsolatokat kezdtek építeni. A szakmai kommunikáció és információcsere tágítja a látókört, illetve új tapasztalatokat, lehetőségeket eredményez. "Networking" segítségével találnak üzletemberek partnereket, ügyfeleket, befektetőket, alkalmazottakat és olyan előrelépési lehetőségeket amely által fejlődhet az üzlet.
A networking hatásaként, hosszú távon mindkét fél jól jár. A networking jellemzője, hogy céljaid elérésében nem feltétlen azok segítenek majd akiket első körben megismersz, hanem a későbbiekben, például az általuk megismert kapcsolataid. Egy új ismerősön keresztül már elérheted az ő ismeretségi hálóját is, amely további potenciális lehetőségeket rejtegethet.

Nem kell azonban üzletembernek lenni, hogy magunk is gyakoroljuk a kapcsolatépítést és élvezzük az előnyeit, hisz nyitott szemmel járva, sokat kommunikálva olyan ismeretségekre, emberi kapcsolatokra tehetünk szert, amelyek életünk valamely területén (majd) jól jöhetnek. Az ismeretségi körünkben is számtalan színes személyiség található, érdekes tevékenységi körökkel, amelyek mind mind potenciális networking erőforrást jelentenek. Ha belegondolunk valahányszor szükségünk volt egy jó orvosra, autószerelőre, nyelvtanárra, bármilyen szakemberre, lényegében már egy egyszerű networking tevékenységet végeztünk amikor a közvetlen környezetünk tagjaival sorra felvettük a kapcsolatot és végig kérdezgettük őket. Minél szélesebb körű ismeretségi hálózattal rendelkezünk annál hatékonyabb és gyorsabb lehet a folyamat.

A kapcsolatépítés alapjáraton nem bonyolult, elegendő ha megfelelő érdeklődéssel, nyitottsággal állunk az emberekhez akikkel az élet legkülönbözőbb területein találkozunk és a többi szinte történik magától. Talán a legfontosabb tanács, hogy életünk minden szereplőjével bánjunk tisztelettel, hisz soha nem lehet tudni, hogy pár óra múlva nem-e az az ember fog megműteni akivel a forgalomban kiabáltam. Minden számító szándéktól mentesen is érdemes úgy viselkedni az emberekkel, ahogy velünk is szeretnénk, hogy bánjanak.

Nézzünk néhány lehetőséget, hogyan javíthatunk a kapcsolatépítési gyakorlatunkon a mindennapokban:

Társalogj mindenütt: Légy nyitott, bátran kezdeményezz beszélgetést akár idegenekkel is, várakozás közben, orvosi rendelőben, a szabadidős tevékenységek alatt, edzőteremben, iskolai eseményeken, sporteseményeken gyakorlatilag bárhol ahol, lehetőséged nyílik kezdeményezni egy "small talk"-ot, vagy ahol természetesebben adódik, hogy valamilyen sorsközösség okán válthass pár szót. Ragadj meg minden adandó alkalmat, hogy ismerkedj, kommunikálj. Nem kell túllépned a természetesség határát, ameddig jól esik, és ameddig jól áll neked addig merészkedj el, erőszakot nem kell tenned magadon sem másokon. Ha olyan típus vagy élj társasági életet, járj el eseményekre, rendezvényekre ahol ismerkedni lehet, beszélgetni, új emberekkel kapcsolatba kerülni. Érdeklődj, beszélgess, finoman kérdezősködj.

Az emberre figyelj, emberi kapcsolatokat keress: ne az üzleti vagy valamilyen nemű előny hajtson, illetve eleve ne kizárólagosan a haszon oldaláról közelítsd meg az emberi kapcsolataid, hisz az életünk az anyagi értéknél jóval összetettebb és értékesebb. Ha hidegen kiméred, hogy kivel érdemes barátkozni és kivel nem, kitől, mikor, mekkora mennyiségű haszon/előny/segítség várható, ez már egy érzéketlen, számító, üzleti megközelítésre vall, így pedig lehetetlen valódi, értékes emberi kapcsolatokat kialakítani. Az üzleti jellegű kapcsolatok is akkor igazán hatékonyak és sikeresek, ha mélyebb emberi kapcsolat áll mögötte, akár barátság is. Előbb emberi viszonyokat érdemes alapozni és következő lépésben lehet rájuk valamilyen üzletet, együttműködést építeni. Napjainkban sajnos egyre kevésbé tudunk kialakítani új, mély emberi kapcsolatokat, az ismeretségi hálónkat egyre inkább ledominálják a valamilyen érdekek mentén élő érdekkapcsolatok. A kapcsolati tőke hatalmas kincs, főleg ha mélyebb emberi viszony is húzódik mögötte.

Egy utazás és egy idegen nyelv ismerete segíthet az ismeretségi köröd jelentős kitágításában, akár más kontinenseken is szert tehetsz kapcsolati hálóra, noha ez már inkább az üzleti világban jelent előnyt, a személyes életünk problémái ritkán szorulnak segítségre, földrajzilag távolabb eső helyekről, de természetesen ilyen esetek is léteznek. Idegen országokbeli barátokra, ismerősökre szert tenni számos előnnyel járhat azért, ha nem más, néha meglátogathatod őket és segíteni tudnak az adott városban, országban való tájékozódásban, ügyintézésben. Egy idegen országban egy helyi tapasztalt személy segítsége hatalmas előnyt jelenthet, már csak azon a téren is, hogy elkerüld a klasszikus turista csapdákat és túlárazott termékeket, szolgáltatásokat. Egy helybeli tapasztalataival gazdagodhatsz.

Ápold a kialakított kapcsolatokat: Az ismeretségi kötelékek is ugyanúgy ápolásra szorulnak, mint a baráti kapcsolatok, ha nem ápoljuk visszafejlődik, elhal. Ha már meglévő ismeretségeket szeretnél felfrissíteni, szorosabbra fűzni akkor bátran hívd el az embereket egy kávéra, vagy egy összejövetelre hozzád. A kapcsolatok ápolására időt és energiát kell áldozni, hogy elmenj egy-egy találkozóra akkor is amikor legszívesebben otthon kuckóznál. A kapcsolatok ápolása ideális esetben kölcsönös, hasonló arányú kezdeményezésből építkezik, ha nagyon aszimmetrikus és folyamatosan csak az egyik kezdeményez, akkor érdemes átvizsgálni, hisz erőltetni nem érdemes. Az energiabefektetést viszont nem lehet megúszni, szerencsére ha érdeklődésed túlmutat a puszta haszonkereső magatartáson, akkor maga az ember is érdekelni fog akivel találkozol.

Online kapcsolatépítés, ápolás: Az introvertáltabbak számára az online kapcsolat ápolás lehet a megoldás, illetve az ott való kezdeményezés és annak átterelése személyes találkozóvá. Remek alkalom lehet valakire a szülinapja alkalmával ráírni, megkérdezni, hogy van, majd közösen találkozót megbeszélni. Esetleg egy régi fényképen felfedezve az ismerőst, beszélgetést lehet kezdeményezni vele, és ha kölcsönös az érdeklődés, újra lehet ápolni az ismeretséget és találkozókat megejteni. Ha nagyobb távolság választ el, ám ennek ellenére szeretnéd ápolni az ismeretséget, szintén az online kapcsolattartás lehet a megoldás, videó beszélgetés vagy chat formájában. Az online kommunikáció, a Messenger, az SMS, a WhatsApp és a számtalan egyéb applikáció manapság a kapcsolat tartás és ápolás bevett formáját jelentik.

• Ha nem pusztán személyes kapcsolatépítést akarsz végezni, hogy általánosan tájékozott légy, hanem komoly üzleti céljaid vannak, úgy érdemes kimondottan üzleti kapcsolatépítő rendezvényekre is rendszeresen ellátogathatnod, kis és középvállalkozóknak tökéletes lehet, illetve ellátogathatsz a szakmai egyesületek és társaságok találkozóira is, ezek a legideálisabb helyszínek, hogy szakmai kapcsolatokra tehess szert, ezáltal pedig további tapasztalatokra, hasznos információkra, üzleti, együttműködési lehetőségekre. Az ilyen jellegű eseményeknek, megvan az az előnye, hogy nincs kényszeres jellegük, mindenki azért van ott, hogy kapcsolatokra tegyen szert, új lehetőségekre törekedve, amelyekről nyíltan beszélnek.

Járj nyitott szemmel, magad is légy nyitott, hisz nem lehet tudni, hogy kivel, hol találkozol és változtatja meg a magán vagy a szakmai életed, kinek a segítségével kerülhetsz új lehetőségek közelébe. Ne légy számító és görcsösen haszonorientált. Légy barátságos, beszélgess, mesélj a céljaidról legyen az vállalkozás, startup, vagy a személyes kitűzéseid. Kezdeményezz, beszélgess, kérdezgess, kommunikálj és az ismerettségi köröd bővülni fog, a személyes "networking"-ed pedig egyre jobban fog működni.

Ha igazán érdekel a networking, érdemes alaposabban is elmélyülni e területen. Kapcsolatépítésre fel.