15 utazásról szóló mítosz leleplezve

Bárki, aki utazott vagy utazást tervez, esetleg csak megemlítette másoknak a jövőbeli terveit, biztosan találkozott legalább eggyel az alábbi megjegyzések közül. Tényleg lezuhanhat a repülőgép a mobiltelefon miatt? Mikor is érdemes repjegyet vásárolni? Összegyűjtöttük a 15 legnagyobb utazási mítoszt és elmondjuk, miért dőlnek ezek meg újra és újra.


1. A j
etlaget az alváshiány okozza és megelőzhető az altató megfelelő adagolásával

A közhiedelemmel ellentétben a jetlaget nem az alváshiány vagy a kényelmetlen utazási körülmények okozzák, hanem az a fizikai sokk, amely megzavarja testünk cirkádián ritmusát, ahogy különböző időzónákon utazunk keresztül. A cirkádián ritmus, ismertebb nevén biológiai óránk, szabályozza az alvási és evési szokásaink mintázatát. Főként külső környezeti tényezők befolyásolják, például az éj-nappal váltakozása. Míg az altató segíthet pihenni egyet a repülőn, nem fogja enyhíteni a jetlag tüneteit, sőt késeltetheti is a felépülést. A jetlag leküzdésének legjobb módja az, ha a lehető leghamarabb átveszed az új környezet ritmusát.


2. Ha hónapokkal hamarabb megveszed a repjegyet, biztosan olcsóbban jutsz hozzá

A légitársaságok folyamatosan frissítik különleges ajánlataikat, de csak körülbelül indulás előtt 2-3 hónappal teszik ezeket nyilvánossá. Ez tehát érvényteleníti azt a tanácsot, hogy érdemes 6-12 hónappal hamarabb jegyet venni, mivel lehet, hogy ezáltal sokkal többet fizetsz, mint ha kicsit tovább vársz.

3. A last minute repülőjegyek a legolcsóbbakSokan úgy tartják, hogy a légitársaságok próbálják megtölteni az üresen maradt helyeket, ezért olcsóbban adják az utolsó jegyeket. A valóság az, hogy gyakran inkább emelik az árakat, főként ha csúcsszezonról és népszerű úti célról van szó. Az ideális az, ha utazás előtt 6-8 héttel veszed meg a jegyet,

4. A turisták könnyen áldozatul eshetnek a zsebtolvajoknak és egyéb kisstílű bűnözőknekHiszed vagy sem, a helyi bűnözők vagy az opportunista felkelők nem állnak lesben a turistákra. Bizonyos városokban valóban magasabb a bűncselekmények száma, de ez ritkán céloz meg turistákat. Azt mondják, a külföldieket hamar kiszúrják a zsebtolvajok és a kisstílű bűnözők, de ezt könnyen elkerülheted, ha vigyázol a dolgaidra és nem hivalkodsz drága holmikkal. Minden "becsületes" bűnöző a könnyű célpontra vadászik, és ez ugye nem feltétlenül zárja ki a turistákat, de nem is emeli ki azokat. Az is tanácsos, hogy ne sétálj elhagyatott, sötét utcákon, maradj éber a nagy tömegben és/vagy az állomáson és reptéren. Továbbá mindig viseld biztonságos helyen értékeidet vagy hagyd őket a szálláson. Bizonyos hotelek olyan szolgáltalást is kínálnak, hogy kérésedre ellenőrzik, hazaértél-e a megbeszélt időpontra és minden rendben van-e veled.
 

5. A világon mindenhol tudnak angolul

Az angol valóban világnyelv, ennek ellenére azonban sok olyan egzotikus úti cél van, ahol nem beszélnek angolul. Ahogy beljebb utazol egy ország vidéki területeire, egyre erősebbek az anyanyelvi gyökerek, mivel az angol nyelv elsajátítása általában a városiasodás utolsó eleme. Valójában csupán a Föld egyharmada tud angolul, így elég nagy esélyed van rá, hogy olyan területre kerülsz, ahol egyáltalán nem értik a nyelvet. Ne hagyd, hogy ez elijesszen az utazástól; a helyiek általában vendégszeretők és barátságosak, úgyhogy ha megpróbálsz velük kommunikálni, biztosan értékelni fogják az erőfeszítést. Emellett jól szórakozol és egyedi élményekben lehet részed.

 

6. Rossz fényt vet rád, ha az utazás miatt nem folytonos munkaviszony szerepel az önéletrajzodban

A legtöbb cég úgy gondolja, hogy az utazás kifizetődő döntés és érdeklődik az olyan jövőbeli alkalmazottak iránt, akik kicsit jobban ismerik a világot. Jegyezz le minden releváns készséget, amit az utazás során sajátítottál el és az ott szerzett munkatapasztalatról is írj. Nagy az esélye annak, hogy visszatérésed után sok új ismerettel vagy gazdagabb és új perspektívából látod a világot - ezt pedig sok munkáltató előnynek tekinti.

 

7. Az utazás olyan luxus, amit csak kevesen engedhetnek meg maguknak

Míg régebben csak a tehetősebbek engedhették meg maguknak az utazást, ma már olyan élmény, amit szinte bárki megélhet, ha megfelelően felkészül. Ugyanúgy tehetsz félre pénzt az utazásra, mintha bármilyen más nagyobb kiadásra vagy élményre gyűjtenél. Akkor is találhatsz megfizethető utazásokat, ha nem tudtál nagy összeget féleretennni erre. A couch-surfing, hostel, vendégház és olcsó hotel kényelmes és elérhető árú szállást biztosít. Ha nem tudsz repjegyre költeni vagy csak jobban megismernéd a környéket, a közösségi autózást is választhatod.

 

8. Az alkudozás külföldön kötelezőAzt mondják, az árusok méterekről kiszúrják a turistákat, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy dupla áron adnak el neked mindent, csak azért, hogy visszaéljenek a helyzeteddel. Még ha az alkudozás néha szórakoztató és izgalmas része az autentikus élménynek, nem mindig szükséges ehhez folyamodni. Próbáld ki az alkudozás művészetét vagy fizess néhány forinttal többet - ez csak rajtad áll.   

9. A mobilod miatt fog lezuhanni a gép

Az igaz, hogy a mobiltelefonok és egyéb elektromos készülékek interferenciát okozhatnak, de nem okozzák a navigációs rendszer összeomlását és a repülőgép zuhanását. A Szövetségi Légiközlekedési Felügyelet (FAA) nemrég bejelentette, hogy hamarosan olyan új technológiát vezetnek be, amely lehetővé teszi mobiltelefon használatát a fel- és leszállás ideje alatt is. Addig is jobb betartani a légitársaságok követelményeit, mert a zavartalan jeladás valóban fontos felszálláskor és landoláskor.

 

10. A repülőgép levegője fertőzött és megbetegít
Elterjedt közhiedelem, hogy a visszaforgatott levegő ideális hely a betegséget terjesztő baktériumok és vírusok szaporodásához, de nincsenek tisztában azzal, hogy ezt a levegőt meg is szűrik. Igaz ugyan, hogy utazás alatt a kimerültségnek és a környezetváltozásnak köszönhetően hajlamosabb vagy a betegségekre, de ezt megelőzheted, ha sok folyadékot fogyasztasz és rendszerese kezet mosol.
 

11. Érkezz időben és kerüld el a tömeget


Ez az egyik legelterjedtebb mítosz. Az ötlet teljesen ésszerűnek hangzik, de elveszti hatékonyságát, ha mások is így gondolkodnak. Az az igazság, hogy a népszerű látványosságoknál mindig sokan lesznek, függetlenül attól, hogy mikor érkezel. Ha hajthatatlan vagy ebben a témában,  javasoljuk, hogy a helyieket vagy a szállásadót kérdezd a legalkalmasabb időpontról.

 

12. A szervezett túrákon nem lehet igazán jól felfedezni a helyet

Sok ember úgy véli, hogy a hely természetes és spontán módon való felfedezése autentikusabb élményt nyújt. Míg ez részben tényleg igaz, a legtöbb esetben egy csomó olyan turisztikai célpontról lemaradhatsz, amely a világ minden tájáról vonzza a látogatókat és nem tudod meg azokat az érdekességeket sem, amelyet csak az idegenvezető és néhány helyi tud. A szeretnéd felfedezni a hely valódi csodáit, miért nem próbálod ki mindkét módszert? Tölts egy pár órát valódi turistaként a városnéző körúton majd kalandozz és fedezd fel spontán módon a környéket.

 

13. Mindig palackozott vizet kell inni


Ha olyan egzotikus országba utazol, ahol figyelmeztetnek a csapvizet illetően, mindig biztonságosabb palackozott vizet inni. Nem minden esetben igaz azonban, hogy ez a víz tényleg biztonságos, mert sok esetben a közeli forrásból származik, és csak egy fokkal tisztább, mint a csapvíz. Amikor palackozott vizet veszel, mindig ellenőrizd a származási helyét és kérdezd meg a helyieket, hogy megbízható cégről van-e szó.

 

14. Soha ne vásárolj ételt utcai árusoktól

Ez a figyelmeztetés jó tanácsnak tűnhet bizonyos városokban, de sok helyen az utcán árult finomságok megkóstolása része a kirándulás élményének. Mindig jó ötlet a saját belátásod szerint dönteni az ételről, a világ bármely pontján legyél is, de ne félj kipróbálni a helyi különlegességeket, hogy életreszóló élményben legyen részed a külföldi út során. Legyen szó egy New York-i hotdogról vagy a pekingi konyháról, bízd magad az ösztöneidre (meg tásaid és a helyiek tanácsára) mielőtt kiválasztod az utcán árult ételt.

 

15. A duty Free ajánlatok a legjobbak

Ez a kijelentés sajnos nem érvényes azokra a termékekre, amelyekre nagy adót szabnak ki. A legtöbb esetben a duty free boltban és a reptér területén vásárolt termékek dupla vagy tripla áron kaphatók, úgyhogy vigyázz, mit vásárolsz az utolsó pillanatokban.

 

Nem számít, mit mondanak mások, úgyis a saját tapasztalataid alapján alkotsz képet az utazásról. Nem árt megfogadni egy-két hasznos tanácsot olyanoktól, akik már sokat utaztak, de mindig fenntartásokkal fogadd az előítéletes kijelentéseket. Élvezd a kirándulást a magad módján!

Kellemes utazást!