Külföldi utazás olcsón: 10 gazdaságos tipp

Mindegy, hogy a szomszéd országba vagy a szomszéd kontinensre utazol, egy hétre vagy egy évre – nem kell anyagi csődbe kerülnöd emiatt. A külföldi utazás drága mulatságnak tűnhet, de számos módja van annak, hogy ne szűkölködj életed nagy kalandja során. Összegyűjtöttük a 10 leghatékonyabb utazási tippet, amely segít a gazdaságos külföldi utazás megvalósításában.
1 - Tervezz előre

A hirtelen felindulásból választott utazások nagyon izgalmasnak tűnnek, de tudod, mivel csillapíthatod az utazási előtti izgalmakat? Ha pontosan tudod, hova mész és mit fogsz ott csinálni. A tervezés nem csak egy csomó stressztől szabadít meg, hanem biztosítja azt is, hogy olcsóbb szállást és repülőjegyet találj. A különleges ajánlatot körülbelül hat héttel az indulás előtt jelennek meg, úgyhogy ha spórolni szeretnél, érdemes figyelni ezeket már hetekkel korábban.

2 - Keresd meg a legolcsóbb repjegyet

Talán elsőre a legismertebb légitársaságokat választanád, de érdemes összehasonlítani a különböző árajánlatokat és figyelmet szentelni a kisebb légitársaságokra is. Több oldalon is utánanézhetsz az ajánlatoknak, hogy átfogó képet kapj az árakról. Ne vesd el kapásból az átszállás lehetőségét sem, hiszen lehet éppen jót tesz egy kis szünet és talán még a helyet is van időd körbejárni. 

3 - Tervezd meg a kalandjaid

 Persze nem kell minden egyes lépést előre kitalálnod, de ha nagyjából tudod, hogy hova szeretnél menni és mit szeretnél csinálni, van lehetőséged utánanézni a költségeknek. Sok turisztikai célpont kedvezményeket is ad a hét bizonyos napjain, például egy plusz egyes akciót vagy diákkedvezményeket. Sok helyen van happy hour, amikor megspórolhatod a belépők 50%-át. Ehhez a személyidre és esetleg valamilyen kuponra lesz szükséged.

4 - Élj úgy, mint a helyiek

A turisták közkedvelt helyein mindig zajlik az élet de az árak kétszer olyan magasak és egy idő után fárasztó is lehet a nagy tömeg, főként ha főszezonban utazol. Spórold meg a stresszt és a pluszköltséget úgy, hogy a helyiekhez hasonlóan élsz. Találd meg az egyensúlyt a turistáskodás és a csendesebb környékek felfedezése között; meglátod, rengeteg rejtett kincsre bukkanhatsz, miközben pénzt is spórolsz és egyedi módon éled meg a vakációt.

5 - Készíts és csomagolj ételt

Ki ne szeretne piknikezni? Keress egy helyi szupermarketet és vedd meg ott a kedvenc rágcsálnivalókat töredékéért annak, amennyit a turisztikai bódéban kérnének értük. Igen költséges és fárasztó is lehet, ha mindig étteremben eszel, ezért jobb néhány ételt otthon elkészíteni. A legtöbb hotelben van mikró, úgyhogy ez nem okozhat nehézséget. Azt viszont tartsd szem előtt, hogy sok helyen - például vidámparkban - nem engednek be étellel.

6 - Használj tömegközlekedést taxi helyett

A taxi sokkal kényelmesebb megoldás, ugyanakkor jóval drágább is. Ismerd meg a környék tömegközlekedési lehetőségeit; a legtöbb turisztikai célpont könnyen megközelíthető így és sokkal olcsóbb is. Ha eltévedsz és egy furcsa utcában találod magad, még mindig nyugodtan hívhatsz egy taxit, hogy kimentsen. 

Arról is érdeklődj, hogy van-e a városban valamilyen csoportos kedvezmény, 24 óráis turizmus kártya vagy olyan bérlet, ami lehetővé teszi, hogy busszal, villamossal és metróval utazhass. Ez gyakran sokkal olcsóbb, mintha vonaljegyeket vennél.
Végül pedig ha tovább szeretnél utazni, de nincs pénzed vonatra, próbáld ki a közösségi autómegosztást. Ez az olcsó utazás legjobb módja és még új embereket is megismerkedhetsz.

7 - Vesd össze a banki költségeket a valutaárfolyammal

Ahhoz, hogy el tudd dönteni, milyen fizetési eszköz felel meg számodra, egy kicsit kutatnod kell. Néhány bank remek kezelési költségekkel dolgozik külföldön is, míg mások megháromszorozzák a díjakat. Vedd fel a kapcsolatot bankoddal és tájékozódj a díjakról, majd vesd össze ezt a valutaárfolyammal. Válaszd a legjobb időpontot a valuta vásárláshoz és számolj az utazási irodák költségeivel is.

8 - Vegyél helyi SIM/telefon kártyát

A roaming díj igencsak drága. A mobiltelefon mindennapi életünk része, de a nemzetközi roaming díjak elég sok pénztől szabadíthatnak meg. Ehelyett inkább vegyél egy helyi SIM/telefonkártyát és tudasd ismerőseidet ideiglenes telefonszámodról. Így kapcsolatban maradhatsz azokkal, akikkel szeretnél, de mégsem költesz erre egy vagyont. És persze nem kell folyton Wi-Fi-re vadásznod, hogy elküldhesd a legújabb szelfit.

9 - Vásárolj ott, ahol a helyiek 

Ahogy fentebb is említettük, a kis, turistáknak nyitott boltok sokkal drágábbak, mint a helyi szupermarketek, ezért mindenképpen az utóbbiban vásárolj be ahelyett, hogy a hotel melletti sarki árushoz ugrasz be. Biztos mindent meg fogsz találni, amire szükséged van: zöldséget és gyümölcsöt, tisztálkodószereket és még ajándékokat is fillérekért találhatsz itt.

10 - Keress olcsó szállást

Ha nem tervezel sok időt tölteni a hotelszobában, nincs értelme ötcsillagos szobát választanod. A három- vagy négycsillagos hotelek és vendégfogadók is kényelmes, otthonos szálláshelyet biztosítanak számodra nagyobb kiadások nélkül. Légy körültekintő a hotel helyszínének kiválasztásakor: még ha nem is akarsz a nyomornegyedben kikötni, nem feltétlenül a turisztikai központ zsongásában kell szállást választanod.

 

TOP TIPP : Figyelj arra, hogy mire költesz

  Ha megszabsz egy napi keretet és minden nap lejegyzed, hogy mire költöttél, nyomon követheted a kiadásaidat és akadályt szabhatsz a túlköltekezésnek vagy épp többet is megengedhetsz magadnak. Az utazás nem feltétlenül drága, sokat spórolhatsz ha betartod a fentebb említett szabályokat de mégsem kell lemondanod a legfontosabb dolgokról: arról, hogy új élményeket szerezz egy új és izgalmas helyen. Mire vársz még? Kezd el most a tervezést!