Málta vagy Llorett de Mar

Lloret de Mar vagy Málta? Málta vagy Lloret de Mar? Biza nem könnyű választani két ilyen gyönyörű nyaralási helyszín közül. Néhány főbb szempont szerint megpróbáljuk bemutatni mindegyik helyszín sajátosságait, jellegét, hogy valamelyest megkönnyítsük számodra a folyamatot. Bármelyiket is válaszd csalódni lehetetlen!

Málta vagy Llorett de Mar

Lloret de Mar vagy Málta? Málta vagy Lloret de Mar? Biza nem könnyű választani két ilyen gyönyörű nyaralási helyszín közül. Írásunkban azoknak próbálunk egy kicsit segíteni akik a klasszikus nyaralás vagy nyelvi utazás gondolatával kacérkodnak, és az alábbi két helyszín is felmerült mint vonzó lehetőség, de nem tudnak választani. A jó hír, hogy csalódni lehetetlen bármelyiket is válaszd, szóval bátran indulj arra amerre a szíved, a megérzésed húz. Mi azért néhány főbb szempont szerint megpróbáljuk bemutatni mindegyik helyszín sajátosságait, jellegét, hogy kicsit megkönnyítsük számodra a folyamatot. Spoiler alert: nem lehet győztest hirdetni a kettő közül. Na de nézzük sorra.

Málta

Málta több kisebb nagyobb szigetből áll, a sziget csoportok közül, a 3 legnagyobb sziget lakott: Gozo, Comino és Málta. Málta nagy előnye, hogy soha nem kell nagy távolságokat megtenned ahhoz, hogy elérd az úti célod. Busszal a legtöbb népszerű látványosság könnyedén elérhető, még a legtávolibbak is, hisz nincsenek túl nagy távok. Jó tudni, hogy a máltai buszokon a klíma jéghidegre van állítva, így nem árt ha van nálad valami meleg öltözet is amikor felszállsz, ugyanis a buszokon meg lehet fagyni, ami a kinti kánikula után különösen kellemetlen és megfázás veszélyes. Bármerre is indulj, mindenütt akad valami látnivaló, Gozo elképesztő strandokkal vár, Comino szigetét pedig csoda szép komp kirándulással lehet megközelíteni. A városok Málta méretéből fakadóan, csak néhány kilométerre helyezkednek egymástól, így sorra fedezheted fel őket. Valetta, Sliema, St. Julian's, vagy Mdina, hogy csak néhányat említsünk, ezeket mindenképp érdemes meglátogatni. Málta minden városát és porcikáját átitatja a történelem, varázslatos régi épületek várnak, amelyekből árad a lovagi múlt és valami nagyon sajátos, elképesztő hangulat. Málta felejthetetlen.

Lloret de Mar

Lloret de Mar település, Girona tartományában található, Spanyolország Katalóniai részén. Számos más ottani városhoz hasonlóan Lloret de Mar is a 220 km hosszú Costa Brava mentén található, gyönyörű homokos partokkal, strandokkal Ha pedig már Lloret de Mar környékén jársz akkor Barcelona és Girona városa kihagyhatatlan, utóbbi a népszerű televíziós sorozat a "Trónok harca" forgatási helyszíne is volt. Barcelóna városa pedig kihagyhatatlan egy igazi csoda. Lloret de Mar a Costa Brava egyik legismertebb üdülőhelye amely történelméről, nyüzsgő éjszakai életéről, építészeti emlékeiről, múzeumairól is ismert, minden rendelkezésedre áll ami csak egy nyaraláskor eszébe juthat az embernek, a jachtkölcsönzéstől a parasailing-ig. Lloret de mar központi strandja Playa Lloret, ahol zuhanyzó, kávézók, napozóágyak és vízimentőszolgálát is vár. Lloret de Mar nyüzsögő, gyönyörű, úgy a természeti elhelyezkedése, mind az építészete, igazi mediterrán hangulat vibrál, élénk színek, pálmafák, már a partok menti sétányokon való séta is igazai felüdülés. Lloret de Mar szintén feledhetetlen.

Nyelvek

Málta

Máltának két hivatalos nyelve van az angol és a máltai. A máltaiak egymásközt többnyire máltaiul beszélnek, viszont mindenki beszél angolul is, amely az iskolai oktatásnak is szerves része, így a turisták is tökéletesen boldogulhatnak ezen a nyelven. Ez a kétnyelvűség Málta népszerűségének is egyik külön oka, illetve annak, hogy nagyon sokan választják Máltát a nyelvi utazásuk helyszínéül is.

Lloret de Mar

Mivel Lloret de Mar, Katalónia régióban található, ezért a helyiek katalánul beszélnek. A katalán nyelvről tudni kell, hogy ez nem egy spanyol nyelvjárás, hanem egy saját nyelv, amelyhez nagyon ragaszkodnak az ott élők. A helyiek azonban egyaránt értenek spanyolul is, valamint angolul is, így a nemzetközi turisták számára ugyanúgy nem jelenthet majd gondot a kommunikáció mint Máltán.

Szórakozás

Málta

Aki Máltán szórakozásra vágyik az egy pillanatig sem fog unatkozni, lépten-nyomon belebotlasz majd egy szórakozóhelybe. A klubokba 16 éves kortól lehet belépni, a belépés nem túl drága ahogy az italok sem. A máltai szórakozók átlag életkora 25 év, számos más nyelvi utazóval fogsz majd összefutni, akik szintén nyelvet tanulni érkeztek. A kulináris élvezeteket keresők sem fognak panaszkodni, számtalan étterem és kávézó vár, finom helyi különlegességekkel. Máltán minden adott ahhoz, hogy viszonylag kis költségvetésből jól érezhesd magad este vagy az éjszakában. Ha valamiért nem tetszik az egyik hely, irány a következő, a kínálat hatalmas.

Lloret de Mar

Szórakozás tekintetében Lloret de Mar sem szégyenkezhet, lényegében Európa egyik buliközpontjának számít, több mint 100 klub és bár várja a kikapcsolódni vágyókat. Itt is rengeteg fiatallal találkozol majd az esti tömegáradatban. Rengeteg divatos kávézó, és tengerparti bár vár, illetve táncos szórakozóhelyek. Ha felütöd a maps-en, hogy hol találsz szórakozóhelyet bármilyen irányba is indulj métereken belül lesz egy. Szórakozás tekintetében is minden a rendelkezésedre áll, ami csak egy üdülés alkalmával elvárható az a lábaid előtt hever majd itt is.

Szabadidős programok

Málta

Máltán a strandolás a legjobb, számtalan partszakaszon lehet sütkérezni legyen a Golden Bay, a Mellina Beach vagy a Blue lagoon. Rengeteg vízi sportolási lehetőség is vár, tube, fánk, banán vontatás a vízen, vízisí, parasailing (vízisí ejtőernyővel), búvárkodás, jet ski, wakeboard, szörf, hajózás és minden amit csak el tudsz képzelni. Valetta is gyönyörű érdemes bejárni, felfedezni a templomokat, a történelmi emlékeket, felkeresni a színházat, koncerteket. Málta ideális a kerékpározáshoz is, remek kerékpárutak segítik a sziget önálló felfedezését, noha nyáron ehhez fanatikusnak kell lenni. Málta nyüzsgő és izgalmas fulladásig lehet itt szórakozni, legyen az kultúra, tánc vagy napozás. Málta akkor is hatalmas élvezet ha simán napozol, vagy csak sétálsz a történelmi utcákon.Lloret de Mar

Szórakozás terén Lloret de Mar is kiemelkedő, mindent kínál mi bármely érzékszervednek ingere, legyen az hajókirándulás, vízi park, csúszda, hullámmedence, bungee jumping, hajókázás, túrázás, csoda szép tájak, történelmi kastélyok meglátogatása, kultúra, koncert, buli, tánc bármi. Szórakozás tekintetében is lehetetlen győztest hirdetni Málta és Lloret de Mar között, egyikben sem fogsz csalódni semmilyen szempontból sem.

Most akkor melyiket válasszam?

Amennyiben nem sikerült még választanod, akkor azt tanácsoljuk, hogy ne fájjon a szíved, hogy valamelyiket nem láthatod, hogy a következő évben, vagy legközelebb látogasd meg a másik üdülővárost. Lehetetlen szórakozás, szabadidő, történelem, kultúra, kulinaritás tekintetében győztest hirdetni, vagy akár csak rangsorolni is közöttük. Bármelyiket is válaszd, nem fogsz csalódni.