Tippek külföldre utazó tanulóknak

Egy idegen országba utazni és ott tanulni mindig izgalmas, kicsit félelmetes de egyben hatalmas lehetőség. Amikor egy külföldi országban kezdesz tanulni, az rövid és hosszú távon is változtat rajtad. Az ott töltött idő és az ott szerzett benyomások, tapasztalatok gazdagítják a személyiséged hisz idegen kultúrákba, életmódokba, világnézetekbe lelsz bepillantást, ez pedig óhatatlanul nyitottabbá, befogadóbbá tesz. Egy ilyen kaland nehézségekkel is jár, a tökéletes tanfolyam, az egyetem, a lakhatás megtalálása, illetve számos váratlan bonyodalom akadhat. Néhány tipp azoknak akik külföldön terveznek tanulni.

Készülj fel, néhány dolgot előre tanulj meg az adott nyelven

Amikor egy idegen országba érkezel, az első erősebb tapasztalatod az lehet, hogy senki nem beszéli a nyelved, teljesen idegennek érezed magad és még az alapinformációkat is nehezen tudod megtudakolni. Érdemes felkészülni és előre megtanulni az adott ország nyelvén pár szót, mondatot amely segítheti a boldogulásod. Például Franciaországban szokás lépten nyomon "Bonjour"-t köszönni, kicsit meg is sértődnek ha valaki nem így jár el.
Néhány további alap mondattal is érdemes készülni, amely segít alapinformációk megszerzésében, bár ennek megvan az a veszélye, hogy ha az adott ország nyelvén kérdezel, de te csak azt az egy mondatot tudod, akkor bonyolult választ kapsz, mert azt hiszik, hogy beszéled a nyelvüket, csak mondjuk más városból való vagy. Érdemes azt is megtanulni előre esetleg, hogy (nyelvet) tanulni érkeztél ide, így tekintettel lesznek erre és egyszerűbben magyaráznak majd neked.

Legyen nálad az adott ország készpénzéből

A digitális fizetés, átutalás nem mindenhol hozzáférhető, ezért óvatosságból mindig legyen nálad valamennyi készpénz is. Számos európai városban, a helyi, kisebb üzletek és éttermek még mindig készpénzzel bonyolítják a pénzügyeket. További probléma lehet még az internettel is, ennek hiányában nem tudod használni azon applikációkat amelyekkel amúgy fizetni szoktál (Apple Pay, GPay stb.). A készpénz segít áthidalni azon helyzeteket amikor a digitális, kártyás fizetés nem lehetséges.

Ismerd meg előre az adott város tömegközlekedését az interneten keresztül

Ismerd az adott város tömegközlekedési rendszerét, ennek érdemes még otthon utánanézni az interneten, ismerd a főbb tudnivalókat, lehetőségeket, milyen közlekedési eszközök jöhetnek szóba, mikor, milyen vonalon járnak. Érdemes előre kideríteni pontosan mivel juthatsz el azon helyekre ahova szeretnél. Általában a tömegközlekedés a legolcsóbb, és a legjobban használható, főleg a nagyvárosokban. Sok városban van utazási kártya turistáknak is, diákkedvezmények, amelyekkel pénzt is megtakaríthatsz. A fuvar rendelő applikációk is alternatívát jelenthetnek, erről a későbbiekben írunk. Hatalmas könnyebbség ha már van egy alapismereted a tömegközlekedést illetőleg és nem a helyszínen kell szembesülnöd mindennel és kigondolnod hogyan juss el valahova.

Töltsd le a helyi applikációkat

Számos városban vannak olyan népszerű helyi alkalmazások amelyek segítségével ételt és szállítást lehet rendelni, taxit vagy valamilyen egyéb szolgáltatást igénybe venni. Érdemes ezekre is előre rákeresni mint amilyen például Németországban a Wolt, Lieferando vagy az Uber Eats, Londonban pedig a Bolt, Free Now. Manapság a legtöbb városban rendelkezésedre állnak ezek az applikációk, bármerre is járj Európában. A City Mappers a Google Maps alternatívája amely az európai városokban jól működik. A Google Maps pedig alapeszköz idegenben is, távolságokhoz, irányokhoz vagy hogyan fest egy adott cím Street View-ban.

Legyen nálad minden szükséges dokumentum, illetve ezek fizikai és digitális másolata

Nemzetközi diákként számos okmányt kell magaddal vinned: személyazonosító okmányokat, iskolai végzettséget igazoló papírokat, diplomákat és jó ha mindezekről nálad van egy fizikai másolat is. Jól jöhet a repülőtéren vagy az egyetemen, ha adminisztrációs célból kell bemutatni. Minden eshetőségre felkészülve, nem árt ha az összes okirat digitális formában is nálad van. Jobb túlbiztosítani magad mint készületlenül utazni.

Legyen mindig nálad a sürgősségi készleted

Az otthontól távol, különösen fontos, hogy legyenek nálad azon legfontosabb gyógyszerek amelyekre szükséged lehet. Ha bármilyen betegséged vagy egészségügyi állapotod van, amelyre rendszeresen vagy alkalomadtán gyógyszert szedsz az mindenképp legyen nálad. Az alapvető gyógyszerek, sebtapaszok, antibiotikum, antihisztamin, fájdalomcsillapító nem maradhat otthon. Egy jó utasbiztosítás elengedhetetlen, ha valamilyen okból mégis kifolyólag orvosi ellátásra lenne szükséged. Ha valamilyen ismert összetevőre allergiád van feltétlen jelezd bárhol is étkezel, inkább kérdezz rá kétszer is és számolj be róla a szobatársadnak, vagy azoknak akikkel szorosabb kapcsolatba keveredsz a mindennapok során. Bármilyen betegség esetén az utazás előtt egyeztess a kezelőorvosoddal és kérd ki a véleményét, tanácsát, mire ügyelj a távolban, hisz idegenben élni merőben más helyzet mint az otthon kiismert "biztonságában".

A legfontosabb, hogy légy nyitott és élvezd

A legfontosabb szempont külföldi tanulmányok során a tanulás mellett, hogy járj nyitott szemmel és élvezd minden pillanatát, főleg azt ami nagyon mást mint amit otthon megszoktál. Légy nyitott az új emberek megismerésére, az új szokások elsajátítására, a másfajta világnézetek befogadására. Az lesz a legérdekesebb és legmaradandóbb ami másként van mint az anyaországodban és pont ezen pontokra is a legérdemesebb emlékezni, hogy lehet máshogyan és szokták is máshogyan azt amit mi otthon megkérdőjelezhetetlenül egy egyféleképpen szoktunk csinálni. Állj készen a kultúrsokkra és add át magad az érzésnek. Fogad el a változásokat.

A külföldi tanulmányút hatalmas kaland ha nyitva állsz a világra. Új emberek, barátok, ételek, szokások, energiák, tájak, rezgések, gondolatok, tapasztalatok. Élvezd ki minden pillanatát!