Top 10 kreatív ötlet utazási fotózáshoz

Szeretéd megtudni, hogyan hozhatod ki a legtöbbet fényképezőgépedből a következő utazás során? Ebben a cikkben 10 könnyű ötletet adunk ahhoz, hogy szép és kreatív képeket készíts vakációd során. Megismerhetsz néhány alapvető módszert és pár haladónak való technikát is.

 

Kreatív alapötletek fotózáshoz: ezeket a képeket szinte bármilyen fényképezőgéppel elkészítheted

    1. Menj közelebb 

Zoom

Ez pont olyan könnyű, mint ahogy hangzik. Minden fényképezőgépnek, illetve eltérő lencsének, más távolság kell ahhoz, hogy éles képet készítsen. Próbáld csak ki. Először állj távol a tárgytól, majd menj egyre közelebb, egészen addig, amíg a gép már nem képes fókuszálni. Ha zoom objektíved van, próbálj a lehető legtöbbet zoomolni, majd próbáld meg ugyanazt. 2. Életlenítés/elmosódás

Zoom

Egy másik könnyű módszer, amivel gyönyörű éjszakai képet lehet készíteni a fényekről. DSLR gépnél manuális módra és életlenítésre kell állítanod az eszközt. Automata, point and shoot gépek esetében ezt úgy oldhatod meg, hogy egy hozzád közeli tárgyra fókuszálsz, majd a gombon tartva az ujjad, elmozdítod a gépet a valódi célpontra és ekkor nyomod le.

3. Eltérő szögek

 Zoom

Járd körbe a fényképezés tárgyát. Nézz fel és le, térdelj, feküdj, ülj le, mássz fel és így tovább.

4. Fekete-fehér

Zoom

A kreatív fényképek elkészítésének egyik legegyszerűbb módja. Ezt már a gép beállításainál kiválaszthatod, vagy a későbbiekben a számítógépen is átalakíthatod a színes fényképet. Ehhez még le se kell töltened egy szoftvert, hanem online is elvégezheted.

5. Szelfi

Zoom

Van aki szereti, van, aki utálja, de mindenki próbálta már. Ha te kedveled, szerezz be egy szelfibotot is! Ezzel az olcsó megoldással javíthatsz a szelfik minőségén és többen fértek a képre.

6. Képszerkesztés

Zoom

 

Ha sikerül egy szép képet készíteni, de még hiányzik valami ahhoz, hogy igazán különleges legyen: használj effekteket. Ennek számtalan módja van, használhtasz telefonos alkalmazásokat, mint például a Snapseed vagy online képszerkesztőket. 6 szuper online képszerkesztő, ahová csak feltöltöd a képed és már játszadozhatsz is a hatásokkal:

http://www.picmonkey.com/

https://pixlr.com/

http://pho.to/

http://www.fotor.com/

https://www.canva.com

  www.befunky.com  7. Becsillanás

Zoom

Használd ki a napfényt. Helyezd a tárgyat a nap és a fényképezőgép közé és próbáld eltalálni a megfelelő szöget. Ez kicsit nehezebben megy automata gépekkel és telefonnal, de nem lehetetlen.

Kreatív fotózási ötletek haladóknak: ehhez egy DSLR gép ajánlott, mert olyan beállításokat kell végeznek, amelyek kisebb gépeken és okostelefonon nem léteznek.

8. Hosszú záridő

Zoom

Állítsd DSLR fénképezőgépedet kézi módra (M), a zársebességet pedig 10-15 másodpercre. Az apertúra legyen f/8 és f/16 között. Az ISO beállításokon nem kell változtatnod, az maradhat ISO 100. Győződj meg róla, hogy a gépet egyenes felületre helyezted (föld, asztal) vagy használj állványt. Egy kis időbe fog telni, hogy tökéletes képet lőj, de állítgasd addig, amíg sikerül.

9. Rövid záridő

Zoom

Ez a módszer segít éles képet készíteni a mozgó tárgyakról is. Sok fényre van szükség hozzá, úgyhogy ajánlott nappal próbálkozni. Állítsd kézi módra DSLR géped és válassz 1/250-1/320 másodperc közötti záridőt, vagy még nagyobbat attól függően, hogy milyen gyors a mozgás. Ha szeretnéd, hogy a háttér homályos legyen, állítsd az apertúrát a legkisebb fokozatra, ha pedig élesebb képet szeretnél, válassz nagyobbat. Ez is időigényes lehet, de megéri a fáradtságot. Néha az ISO beállításokon is változtatni kell, de soha ne állítsd 1000 fölé, mert akkor szemcsés fotót kapsz.

 

10. Zoom efekt

Zoom

Ez az egyik legtrükkösebb módszer. A zársebességet itt hosszabb záridőre kell állítani. Tedd a gépet az állványra és nyomd meg a gombot, fókuszálj be és ki a DSLR-el. Itt is nagy szükség van a stabilitásra.


Posztold a képeid!

Oszd meg velünk Instagramon, hogy mit alkottál! Ha nálunk készítesz képet, használd a #SprachcaffeMoment taget és 2018 június 25 - augusztus 17 között fényképezőgépet nyerhetsz!