Sprachcaffe utazási kisokos A-tól Z-ig, avagy hogyan is néz ki egy nyelvi utazás a foglalástól, egészen a hazautazásig

Amikor külföldre készülsz nyelvet tanulni, érthető módon, tele vagy kérdésekkel, félelmekkel: hogy érzed majd magad egy idegen országban, milyen lesz a szállás, az iskola, a tanárok, az étel, a tanulótársak, a tantermek, a hangulat, egyáltalán kedvesek lesznek-e az emberek és, hogy vajon ez az egész hogyan is fest majd a valóságban. Cikkünkben igyekszünk kérdés-felelet formában sorra venni minden a nyelvi utazás során felmerülő kérdéskört a foglalástól, a hazautazásig.  

 

• 👩‍🏫 Mely 7 világnyelv tanulható a Sprachcaffe nyelviskolánál?

Az angolspanyolfranciaolasznémetkínai és az arab nyelveket tanulhatod velünk, weboldalunkon minden egyes nyelv, összes helyszínét megtekintheted, legyen az felnőtt, vagy ifjúsági utazás.

• 👥 Milyen korosztályt várunk?

Felnőttek és fiatalok számára biztosítunk nyelvi utazásokat. Az ifjúságot az adott helyszíntől is függően, de átlagban 15 és 21 év között várjuk nyelvi táborokba. A felnőtteket 18 éves kortól várjuk egészen 100+ -ig, felső határ nincs, mindenkinek a saját nyitottsága, kíváncsisága szab határt. Nem is annyira ritka, hogy 70 év felettiek is örömmel vesznek részt nyelvi utazásokon, és vegyülnek el a vegyes korosztályú, illetve nemzetiségű nyelvtanulók között. A nyelvtanulás a kultúrák megismeréséről is szól, ezért mindenki nyitott, kíváncsi a másikra, a közös cél pedig a nyelvtanulás, így a kor egyáltalán nem számít és nem is akadály. Az ifjúságnak szóló nyelvi táborok és a felnőtt nyelvi utazások, többnyire egymástól elválasztva zajlanak.

• 💲 Mit tartalmaz az ár? 

Felnőtteknek szóló nyelvi utazás esetében az ár tartalmazza a: tanfolyamot, szállást, étkezést, szintfelmérő tesztet és az oklevelet.

Az ifjúsági utazások (U20) esetében pedig az ár tartalmazza a: tanfolyamot, szállást, étkezést, folyamatos felnőtt felügyeletet, szabadidős programokat, kirándulásokat, szintfelmérő tesztet, oklevelet. Az oda-vissza transzfer opcionális, így nem része az alapárnak. A transzfer teljesen ki is kapcsolható, illetve lehetséges csak érkezéskor, vagy csak távozáskor igényelni.

• 💻 Hogyan néz ki a foglalás és a fizetés folyamata? 

A foglalás online történik, az adott helyszín weboldalán. Minden egyes desztinációs oldalunk alján, az Árak és szolgáltatások résznél található az árkalkulátorunk, amelynek segítségével, a tanfolyamtípusának, időtartamának, a pontos dátum és a kívánt szállás kiválasztása után, a rendszer már mutatja is a végösszeget. Az árkalkulátor segítségével több időszakra, több szállás típussal, és különféle járulékos szolgáltatások kiválasztása után is megtekinthető az ár.
Az előfoglalás ugyanitt folytatódik, a piros „Kérem” gombra való kattintással, következik a járulékos szolgáltatások kiválasztása, majd a kért adatok megadása.
Ezt követően ellenőrizzük a kért szolgáltatásokat, hogy minden a rendelkezésünkre álljon, majd levélben értesítünk, hogy kívánod-e véglegesíteni a foglalást. Amennyiben igen, úgy kiküldjük a számlát, konfirmációsdokumentumot, az onlinenyelvitesztet és az ifjúsági utazások esetében az Additional U20 dokumentumot is, amelyet a szülőnek kell kitöltenie és elküldenie nekünk, vagy feltölteni a rendszerünkbe. Utóbbinál elégséges csak azon oldalakat fotózni/szkennelni amelyeken kitöltés/karikázás szerepel.

• 📌 Hogyan foglalhatom le az utazást? 

Maga az utazás egy 20%-os előleg utalásával foglalható le, a teljes összeg utalását a pedig az utazás előtt 30 nappal szoktuk kérni. Az utazás lefoglalása előtt, semmilyen kötelezettséged nincs, bármikor elállhatsz az utazástól. Az előleg kifizetése után, az utazás összegét nyugodtan törlesztheted részletekben is, a lényeg, hogy az utazás előtt 30 nappal, már a teljes összeg ki legyen fizetve. Ha valamilyen okból kifolyólag mégsem sikerül az utazás előtt 30 nappal törleszteni a teljes összeget, akkor sincs megoldhatatlan probléma, de a biztonság kedvéért és a stressz elkerülése érdekében a 30 napot szoktuk javasolni.

• ⚙️ Van-e lehetőség változtatni az utazás konfigurációján? 

Az utazás előtt természetesen még van lehetőség változtatni az összeválogatott szolgáltatásokon, az ügyfélszolgálatot keresve e-mailben, vagy telefonon a kért változtatás(ok) megejthető(ek), a változtatásról pedig kiküldünk egy új számlát, amelyen már az új szolgáltatás(ok) szerepel(nek).
A változtatásokat kérjük minél hamarabb jelezd, hogy időben legyen a szervezés. Itt is érdemes szem előtt tartani, hogy az utazás előtt 30 nappal lehetőleg már legyen törlesztve az utazás teljes összege, a változtatások tekintetében is.
Ha az utazás dátumához nagyon közel (kevesebb mint 30 nap az utazásig) fizetted ki a fennmaradó összeget, vagy ha az utazáshoz időben nagyon közeli változtatásokra van szükség, úgy kérjük hogy küldj nekünk e-mailben egy fizetési bizonylatot az utalásról avagy egy fényképet/képernyőképet az átutalásról/befizetésről! 

• ❌ Mi történik ha már kifizettem a teljes utazást vagy egy részét, és el szeretnék állni az utazástól? 

Ha az utazás lefoglalása után szeretnél elállni az utazástól, úgy sajnos már csak a befizetett összeg egy bizonyos részét téríti vissza a Sprachcaffe, az utazásig hátralevő idő függvényében. A visszatérítendő összegekről szóló részleteket, hogy mennyi idővel az utazás előtt, hány százalékát fizeti vissza a Sprachcaffe, lásd az idei katalógusunk legalján található táblázatot.
Az utazás közeledtével az utazás összegének egyre nagyobb arányú részét számítjuk fel, tehát egyre kisebb összeget tudunk visszatéríteni, ennek az oka pedig az, hogy minél közelebb az utazás dátuma, annál kisebb az esélye, hogy az elmaradó utazás okozta anyagi veszteségeket pótolni tudjuk.

• ⚕️ Köthetek-e lemondási biztosítást? 

Természetesen lehetőségedben áll lemondási biztosítást kötni, amely kizárólag orvosilag igazolt esetben, egészségügyi probléma fellépése esetén téríti vissza az utazás összegét. A lemondási biztosítás a mindenkori részvételi díj 2%-a (minimum 50 EUR/35 GBP).

• 💳 Hogyan történik fizetés, milyen fizetési módozatokkal? 

Az fizetés a számlán található számlaszámra való utalással történik, vagy kártyás fizetés segítségével a weboldalunkon keresztül. Ha a klasszikus banki átutalással fizetsz, kérünk a tranzakció közleménybe írd be az utazás foglalási számát (booking number), ez alapján tudják a pénzügyi munkatársaink a beérkezett pénzösszeget az utazásodhoz illeszteni és bevezetni a rendszerbe.

• 📄 Az utazás lefoglalása esetén milyen dokumentumokat kapok a Sprachcaffe-tól? 

Az utazás lefoglalása után, kiküldjük a részletes számlát (Invoice), a szolgáltatások meglétét visszaigazoló dokumentumot (Confirmation), az online nyelvi szintfelmérő tesztet (Online Placement Test), ifjúsági utazás esetén pedig a szülői dokumentumot (Additional U20) is, amelyet a szülőnek kell kitöltenie és elküldenie nekünk, vagy feltölteni a rendszerünkbe. Utóbbiban a vészhelyzeti elérhetőségeket, esetleges allergiákat, betegségeket, zajló gyógyszeres kezeléseket kell jelezned.

Az utazás közeledtével, e-mailben megkapod még a további az utazáshoz szükséges tudnivalókat részletező dokumentumot (Pre Departure), amely a poggyászról, érkezésről, transzferről, szállásról, étkezésről, zsebpénzről, tanórákról, látványosságokról, címekről, elérhetőségekről, szabályokról, utazáshoz szükséges ellenőrző listáról tartalmaz információkat, illetve közvetlen az utazás előtt megkapod a legfontosabb iratot, az utazási dokumentumot (Voucher) amely minden létfontosságú információt tartalmaz, iskola címe, szállás címe, vészhelyzet esetén hívható telefonszám stb. Az ifjúsági utazások esetében pedig megkapod majd a transzfer adatait tartalmazó dokumentumot (Transfer Voucher), amely az általad leközölt érkezési adataid rögzíti a transzferhez.

• 🚗 Transzfer 

A transzfer csak az ifjúsági utazások esetében kérhető szolgáltatásunk. Az ifjúsági utazások esetében, a reptéri vagy vasúti transzfer szervezéséhez szoktunk kérni egy-egy fényképet az oda-vissza repülési/vonatjegy dokumentumokról is, amelyeken látható a reptársaságneve, a járatszáma, a dátum és a pontosidőpontok. Ezen adatok segítségével tudjuk szervezni a transzfert, alapjáraton a turnusritmuson belül (lásd lentebb a turnusritmus részleteit). A reptéren vagy a vasútállomáson a sofőr egy Sprachcaffe feliratot vagy a nevedet tartalmazó táblácskával fog várni, illetve Sprachcaffe feliratú pólóban lesz. Az utazás előtt megkapod a sofőr telefonszámát, így hívni is tudod, ha valamiért nem találnátok egymást vagy bármi közbejönne. Ha a sofőrnek az alap turnusritmuson kívül kell kiszállnia, az további költségeket jelent majd (lásd lentebb a turnusritmus részleteit).

• 🖥️ Hogyan állapítjuk meg a nyelvi szintet és sorolunk csoportokba? 

A nyelvi szint megállapítása és a csoportok összeválogatása, az online nyelvi teszt alapján történik, amelyet az utazás hetének csütörtökéig lehet megejteni. A teszt, az otthon kényelmében kitölthető, és ennek eredményei alapján válogatják munkatársaink csoportba a tanulókat úgy, hogy lehetőleg minél többen álljanak hasonló nyelvi szinten, így hatékonyabban haladhat a csoport. A teszt kitöltésére 45 perc áll majd a rendelkezésedre. Ha véletlenül valamiért nem töltötted ki a tesztet, legkésőbb az utazás hetének csütörtökéig, akkor a helyszínen is megejthető az első tanítási nap, az első óra elkezdése előtt. Azonban a stressz elkerülése érdekében érdemes még otthon elvégezni.

• 📅 Az érkezés és távozás alapritmusa

A turnus ritmus szerint az érkezés vasárnap van, a tanfolyam kezdés hétfőn, a hazautazás pedig, szombaton

• 📞 Mi a teendő ha valamiért hamarabb érkeznél és/vagy tovább maradnál? 

Természetesen előfordul, hogy a repjárat vagy valamilyen más tényező miatt, csak hamarabb tudsz érkezni és/vagy tovább maradnál. Ilyenkor van lehetőség a szezon árának megfelelő pre/extra éjszakák bekapcsolására szálláson, ami az ifjúsági utazások esetében ha transzfert is kértél, akkor azt is jelenti, hogy mivel a sofőr a turnusán kívüli intervallumban kell kiszálljon, ez további költségekkel jár. Kérjük minél hamarabb jelezd ha ilyen eset forog fenn, hogy intézhessük ezek szervezését (szállás és transzfer). Az utazás megkezdése előtt ezen pre/extra éjszakák, illetve esetleges transzfer pénzügyi törlesztése is befejezett kell, hogy legyen.

• 👭 Lakhatok-e egy szobában baráttal, ismerőssel? 

Ha valamely ismerőssel szeretnél együtt lakni, kérlek jelezd a foglalás során, a megjegyzések mezőben (notes), add meg a nevét és a foglalási számát is, illetve az ismerősöd is adja meg a te neved és foglalási számod, amikor az utazást online foglalását készíti . Ezt követően munkatársaink a szállásokat úgy osztják ki, hogy ugyanazon szobában lakhassatok. 

• 🏧 Milyen költségek merülhetnek még fel a helyszínen, mennyi pénzt vigyek magammal? 

A helyszínen felmerülhet például a szállás esetében kauciós díj, amelyet távozáskor visszakapsz, vagy a tankönyvek bérlésének díja, ami átlagban heti 7,50€, illetve a tankönyvek igény esetén meg is vásárolhatóak. Heti 150€ zsebpénzt ajánlunk, az ezeken felül felmerülő váratlan költségek fedezésére, tömegközlekedés, megkívánsz valahol egy fagyit, vagy valami helyi sajátosságot stb.
Javasoljuk, hogy valamennyi készpénz és bankkártya is legyen nálad.

• 🛌 Milyen felszereltségre számíthatok a szálláson? 

Szállásaink modern, kollégiumi szoba jellegűek, átlagban modern bútorzattal, asztallal, szekrénnyel. Hajszárító, mosoda, ágynemű és takarítás (a legtöbb helyszínünk esetében) biztosítva.

• 🛡️ Hogyan néz ki a felnőtt felügyelet? 

Az ifjúsági utazások alkalmával a nyári táborokban a felnőtt felügyelet folyamatos, mind a szálláson, mind a kirándulások, mind a szabadidős tevékenység során.
A nyelvi utazás során a kiskorú nyelvtanulókat, felnőtt 20 és 30 év közötti „teamerek” (segítők, felügyelők) kísérik mindenhova. A segítőket speciális képzésen vettek részt, hogy megfeleljenek minden követelménynek. A segítők Európából és Amerikából is érkeznek, kizárólag azon a nyelven kommunikálnak, amely nyelvet tanulják épp a résztvevők. Minden egyes „teamer” körülbelül 10 - 15 diákot felügyel, folyamatosan kísérik a gyerekeket az utazások, vezetett túrák, egyéb tevékenységek során. A segítők felelősek a szabadidős programok megszervezéséért is. A 18 és 20 év közötti nyelvtanulók is élvezhetik a segítők támogatását, bár a nagykorú nyelvtanulók már maguk is szabadon közlekedhetnek, szervezhetnek maguknak programokat.
A csoportvezetőink a nap 24 órájában diákjaink rendelkezésére állnak, hogy felügyeljék, segítsék és szórakoztassák őket. A csoportvezető az új hallgatók érkezésekor felolvassa és elmagyarázza a szabályokat, és gondoskodik is ezek betartásáról. Minden egyes nyelvtanuló köteles betartani bizonyos szabályokat, a maga és a biztonságos tartózkodás érdekében.
Csoportvezetőink a könnyű felismerhetőség miatt, Sprachcaffe feliratú pólót viselnek. Minden kirándulás teljes körűen felügyelt. A tanulókat kísérő csoportvezetőknél mindig van elsősegélydoboz, illetve bármilyen vészhelyzet esetére mobiltelefon.

• ✈️ A helyszínre történő utazás önállóan szervezendő? 

Igen, a helyszínre való kijutás, repülés, vonatozás, autózás önállóan szervezendő, ilyen téren sajnos nincsenek partnereink. Az ifjúsági utazások esetében, mi onnan tudunk becsatlakozni a nyelvi utazásba, hogy a reptéren/vasútállomáson várjuk a gyerkőcöt és a szállásra szállítjuk.

• 🛂 A vízum megszerzésében tud-e segíteni a Sprachcaffe? 

A vízum megszerzése akárcsak az utazás, önállóan intézendő, de természetesen azon helyszíneken (pl. Kína) ahol valamilyen okiratra (pl. befogadási nyilatkozat) van szükség az iskolától, azokat biztosítjuk. Vízum tekintetében a biztonság kedvéért kérünk érdeklődj, hivatalos forrásokból, helyekről mielőtt utaznál.

• 👨‍🍳 Utazhatok-e ha van valamilyen ételallergiám, érzékenységem, különleges diétám? 

A legtöbb helyszínen ingyenesen vagy adott felárért, az alábbi különleges diéták állnak a rendelkezésünkre: tej intolerancia, cukorbeteg, gluténmentes, Halal, sertéshúsmentes, Kóser, zsírszegény, vegán és vegetáriánus. Kérjük a foglalás során jelezd a problémád és a diétád típusát amelyre szükséged lenne és mi ellenőrizzük, hogy az adott helyszínen a rendelkezésünkre áll-e az adott étkezési rezsim.

• ♿  Van-e lehetőség kerekesszékesként részt venni nyelvi utazáson?

Helyszíneinken törekszünk az akadálymentesített iskola és szállás kialakítására, de sajnos ez nem minden egyes helyszínen sikerül, ezért kérünk, hogy az előfoglalás készítése előtt, vedd fel velünk a kapcsolatot telefonon/e-mailben, hogy pontosan megérdeklődhessük, hogy az adott helyszínen rendelkezésünkre áll-e.

• 👨‍👩‍👧 Mennyire biztonságosak a vendéglátó családok? 

Minden egyes vendéglátó család régi partnerünk, akiket munkatársaink egyenként meglátogattak és különféle szempontok szerint felmérték őket. Minden egyes család szívesen fogad nyelvtanulókat, illetve közel találhatóak az iskolához is. Az utazás előtt megkapod e vendéglátó család címét és telefonszámát, így akár fel is veheted velük a kapcsolatot.

• 🗣️ Miben is áll a Sprachcaffe nyelvtanulási módszer lényege, miben tér el másoktól? 

A Sprachcaffe nyelvtanfolyamai beszédcentrikusak, segítenek áttörni azt a legtöbb nyelvtanulóban jelen levő gátat, hogy nem mernek megszólalni, mert, hogy mi van ha valamit rosszul mondanak és milyen következményei lesznek. Hozzánk mindenki nyelvet tanulni érkezett, minden tapasztalt nyelvtanuló úgy ért el magas szintet, hogy korábban rengetegszer hibázott majd korrigálta a hibáit. A folyamatos kommunikáció segít a nyelvi magabiztosságod kiépítésében is, a fiatalok esetében az idegen országban való boldogulás sikerélménye összefonódik a nyelvhasználat magabiztosságával, amelynek segítségével képes volt boldogulni egy teljesen idegen környezetben. A kommunikáció alapú nyelvoktatás mellett, a nyelvi utazásokon lehetőség van gyakorolni is a nyelvet a többi nyelvtanulóval, lakótársakkal, illetve a különféle szabadidős tevékenységeken, eseményeken, kirándulásokon is. A Sprachcaffe esetében a nyelvtanulás egybeköthető a nyaralás, kikapcsolódás, ismerkedés élményével is.

• 🏛️ Mit kell tudni a Sprachcaffe cégről?

A Sprachcaffe nyelviskolát, Alberto és Marcello Sarno testvérpár alapították 1983-ban, Frankfurtban. Ma 7 világnyelv, változatos helyszínek, kreatív, beszélgetés centrikus nyelvoktatás várja a minket választó ügyfeleinket. Az általunk szervezett nyelvi utazások lehetőséget adnak arra, hogy az utazó betekintést nyerjen a választott hely hétköznapjaiba, szokásaiba, megismerje annak történelmét és kultúráját, abban az országban ahol a tanult nyelv autentikus közegében él. Az utazás jelentette élmény, az emlékezetes helyszínek, az emberek, a folyamatos beszélgetés, az oldott hangulat, a nevetés segítik az órákon tanultak alkalmazását, majd rögzülését - ez az alapgondolat vezette a Sarno testvérpárt a Sprachcaffe megalapításakor. A nyelvtanulást nyugodt, kellemes környezet is segíti minden helyszínünkön.

Minden egyes helyszínünkön, ugyanaz a metodológia vár, anyanyelvi szintű oktatókkal.  

• 🌍 Van-e a Sprachcaffe nyelviskolának magyarországi irodája ahol személyesen is lehet érdeklődni? 

Sajnos Magyarországon jelenleg nincs fizikai irodánk, magyar nyelven csak online tudunk a rendelkezésedre állni, e-mailben és telefonon segítve a nyelvi utazásod és válaszolva minden felmerülő kérdésedre. Keress minket bizalommal!

Ha kíváncsi lennél milyen is a tanórák, az iskola atmoszférája, hangulata tekintsd meg YouTube csatornánkat, amelyen volt tanulóink és munkatársaink mesélnek, a nyelvi utazással kapcsolatos tapasztalataikról, tudnivalókról. Ha videón is látod a helyszín hangulatát, az emberek mosolyát, az segíthet áthidalni az ismeretlen keltette szorongást. Ha bármi további kérdésed lenne, keress minket bátran!

YouTube csatornánk: youtube.com/@SprachcaffeLanguages 
Instagram: instagram.com/sprachcaffe