Szenvedsz a honvágytól? 6 tipp, hogy kevésbé érezd

A honvágy időnként mindenkit a karmai közé kaparint ha messzire utazik az ember, mindattól amit ismer és szeret. Minél fiatalabb az ember annál védtelenebbül tud rátörni ez a különös szörnyeteg, főleg esténként bújik elő amikor minden elcsendesedik és magadra maradsz. Megpróbálunk néhány tanácsot adni ellene.

A honvágy időnként mindenkit a karmai közé kaparint ha messzire utazik az ember, mindattól amit ismer és szeret. Minél fiatalabb az ember annál védtelenebbül és intenzívebben tud rátörni ez a különös szörnyeteg, főleg esténként bújik elő amikor minden elcsendesedik és magadra maradsz. A honvágy a legedzettebb, legkiegyensúlyozottabb világutazókat is a hatalmába keríti, viszont egyre inkább megtanulják elfogadni a létét és kezelni azt.

Az első és legfontosabb amit a honvágyadról tudnod kell, hogy teljesen természetes érzés, ne okold magad miatta, ne legyen bűntudatod, valamilyen mértékben mindenki érzi, az életének adott szakaszaiban. A változást jelzi a szervezet, hogy hiányoznak a régi ismert személyek, helyek sémák és a hiányuk néha sajgó sebként lüktet. Ez teljesen rendben van így, ezen külön ne aggódj, ez nem a gyengeség jele, ez teljesen normális, a nyelvi utazások alkalmával a legtöbb tanuló átéli a honvágy érzését még ha nem is beszél róla senkinek. Fontos tudnod, hogy még abban az esetben is tapasztalsz ha épp nem érzed jól magad vagy van valamilyen kellemetlenség, nehézség. Annál nagyobb lesz majd a sikerélményed, hogy ennek ellenére sikerrel vetted az akadályt, megoldottad, minimalizáltad a problémákat. Szóval csak pozitívan! :)

1. A honvágy tehát teljesen természetes jelenség, egy kicsit át is adhatod magad az érzésnek mert amivel nem akarsz szembe nézni az előbb utóbb sokszorozottan rád tör, szóval éld át, engedj teret neki, viszont nagyon fontos, hogy határt kell szabnod neki. Egy adott ponton túl a honvágynak már nincs haszna, azon túl, hogy figyelmeztetett a változásokra, hiányokra. A változás elkerülhetetlen és alapjáraton jó dolog, új körülmények, ingerek, élmények amelyek által mind többé, tapasztaltabbá válhatsz. Érdemes hát az új, érdekességekre, lehetőségekre helyezni a figyelmet és nem az időleges hiány érzetére figyelni. A hiány, a nem teljesség érzete is segít abban, hogy te egyre tapasztaltabb egésszé válj mint személyiség, a kellemetlenebb tapasztalatok adják meg az ember mélységét.

2. Próbálj más szemszögből is ránézni a helyzetedre, tekints különleges eseményként az utazásra, amelyben tapasztalsz, világot látsz, ismerkedsz és amelynek segítségével meghatározó élményeket gyűjthetsz be amelyek a további világképed és nézeteid is alakítják, olyan mértékben és jelleggel, amely nem tudott volna megtörténni ha nem hagyod el a biztonságot jelentő komfortzónád. Ahhoz, hogy fejlődni tudjunk, biza néha felfedezőként magunk mögött kell hagynunk az ismert tájat és egy időre elszakadnunk mindazoktól akik oly sokat jelentenek. Egy jól ismert város vagy a szobád a nyugalmat, a biztonságot jelentik, viszont ahhoz, hogy fejlődni tudjunk és növekedhessünk el kell hagynunk ezeket a biztonságos tereket. Ez valóban fájdalmas tud lenni, de a tanulság amelyet az új élmények adnak sokszorosan meghálálják a kényelmetlenséget, vagy a néha felbukkanó honvágy érzetét.

3. Egy másik hasznos megközelítés a honvágy esetén, hogy tudatosítsd magadban az időt amelyet távol kell töltened, ha tudod előre, hogy mennyi ideig leszel egy adott helyen sokkal egyszerűbb dolgod van, be tudod osztani az energiád. Számolva a napokat érzed majd, hogy múlik az idő és már egyre kevesebb nap vár rád az idegenben, viszont ahogy telik majd az idő meglátod egyre otthonosabban fogod érzeni magad, a vége fele közelegve a honvágyad is feloldódik és nem is várod már annyira a hazautat. Sőt hazatérve majd pont az új életed, élmények és emberek fognak már hiányozni.

4. A negyedik tanácsunk, hogy használd ki az időd, kirándulj, beszélgess, látogass látványosságokat, táblázd be minden perced, ne adj lehetőséget, hogy a honvágy táptalajra találjon benned. Ismeretlen emberekkel ismerkedni az elején rémisztő lehet, de amikor belegondolsz, hogy ő is hasonló érzésekkel küszködik, zavarban van, honvágya van, rögtön kevésbé rémisztő az egész. Minden egyes nyaralás alkalmával találni hasonló gondolkodású, szimpatikus embereket, akikkel sokkal otthonosabban érzed már magad, és kevesebbet gondolsz az otthoniakra.

5. Fontos tudnod, hogy az utazásod ellenére sem szakad meg minden kapcsolat az otthoniakkal, egy olyan modern korban élünk amelyben akármelyik pillanatban beszélgethetsz az internet segítségével is, akár webkamerával. A nappalok izgalmasak, változatosak nem lesz alkalmad unatkozni, viszont az este szokott a leginkább felbukkanni a honvágy, így ezt leküzdendő érdemes lehet estére időzíteni a beszélgetést az otthoniakkal. Ilyenkor elmesélheted a napi történéseket és az otthoniak is beszámolnak mi a helyzet. A kapcsolattartást sem érdemes túlzásba vinni, mert akkor ismét intenzívebben elkezdesz majd hazavágyódni, márpedig az új helyen is annyi érdekesség és sajátosság lesz amire érdemes figyelni, hogy kár az emlékeidbe révedni, a jelen tapasztalatai helyett. Az otthoniakkal való kapcsolattartásban az optimálisra kell törekedni, a túl sok ebben az esetben sem ideális.

6. Bátran kérj segítséget, beszélgess a honvágyadról más tanulókkal, megosztva könnyebbé válik a teher, ők is beszámolnak a saját tapasztalataikról, megoldásaikról. Ha beszélsz róla egy kicsit már valahogy kívülre kerül, többé nem egy magányos belső teher, hanem egy kikommunikált érzet, amely oldódik másokban. Akkor sincs semmi baj ha akivel épp beszélgetsz nem érzi a honvágyat, vagy épp letagadja, nem vagyunk egyformák, de többségében megértik majd az emberek mit is érzel és segítenek elterelni a gondolataid.

A honvágy uralható, nem szabad elmenekülni előle, érdemes átérezni, viszont gátat is kell szabni neki, hogy ne korlátozzon az új élmények, érzetek, tapasztalatok begyűjtésében. Teljesen természetes érzés, ne szégyeld, beszélj róla, és inkább az újdonságokra figyelj, amelyek örömet okoznak. Végezetül pedig érdekes tapasztalat lesz, hogy otthon lesz majd honvágyad, hiányzik majd az utazás helyszíne ahonnan eljöttél és az emberek akiket megismertél. Az ember mindig arra vágyik ami nincs és oda ahol épp nincs.

Két fontos tanulság van: hazaérkezve is honvágyad lesz, a kalandok és az utazás helyszíne fog hiányozni, szóval a honvágy életünk szerves része. A másik tanulság amire érdemes emlékezni, hogy sohasem a honvágy érzetére fogsz emlékezni, hanem mindarra ami igazán szép volt, és élvezetes, a legizgalmasabb pillanatok maradnak majd meg.