Virtuális utazás 10 Instagram oldal segítségével

Az életünk szerves részéve vált az Instagram, a kikapcsolódás, az inspirálódás, az ötletgyűjtés, a virtuális kalandozás helyszíne. Cikkünkben 10 olyan hangulatos Instagram oldalt mutatunk be, amelyre érdemes lehet egy pillantást vetni, főleg esősebb napokon amikor az ember hajlamosabb vágyakozni és utazást tervezni napsütötte tájak felé.

Az utazós tartalmakat termelők kínálata hatalmas, aki életében egyszer már átruccant a szomszédos termál strandra, az már hajlamos influenszerként tekinteni magára és teleposztolni az Instagram-ját ilyen olyan életképekkel. Tény, hogy vannak akik ügyesebben fotóznak, valamint kapnak el olyan pillanatokat, kamera szögeket amelyek már művészi mélységűek és vannak igazi tehetségek akik csodára képesek a lencséjükkel. Az Instagram utazások fényképeinek megvan az a hátránya, hogy csodálatos, luxus életviteleket közvetít olyan tájakról, amelyekre az országban élők nagy többségének, nem hogy nincs pénze, de még a saját maga által lakott ingatlanjára is vágyakozva tekint amelyben épp lakik, hogy mikor lesz már végre az övé. A pazar utazás fényűző képei nem mindenkire hatnak hát motiválóan, de a szem ellazítására ideálisak lehetnek. Igyekeztünk olyan Instagram oldalakat összeválogatni amelyek életszerűbb utazásokat vonultatnak fel, minden kategóriában, amelyek különlegesebbek és kilógnak a fősodor átlagából.

📷 @magyarosicsaba Sokan ismerhetik Magyarország egyik örökmozgó, szimpatikus vloggerét, Magyarósi Csabát, aki gyakorta utazgat a világ érdekesebb részeire és az itt lőtt fényképeket, rövidebb videókat az Instagram oldalára is feltölti. Csaba a különféle desztinációk, a turisták által kevésbé ismert (így megfizethetőbb is mégis lenyűgöző), részeit is megmutatja. Tapasztalt utazóként számos tudnivalót, látványosságokat, érdekességeket ismerhetünk meg tőle, olyan praktikus tudás birtokában van amelyre csak úgy tehet szert az ember, ha az utazás már életstílusa. Magyarósi Csabának nem csak az Instagramját érdemes követni, de a vlogjait nézni egyenesen kötelező, a videók minősége tartalom és vizualitás szempontjából magasan kiemelkedő, a témák változatosak a technológia, kütyük, elektromos autók, fenntarthatóságon át, egészen a legigényesebb szórakoztató, informatív utazós tartalmakig.

📷 @pilotmadeleine Madeleine egy müncheni blogger, aki 2015 óta űzi a szakmát, és az Instagram oldalára is dokumentálja az utazásait. 1.4 millió követővel rendelkezik, csodálatos és tökéletes képeket készít, a legpompásabb naplementékben, medencékben, óceánban egyszóval minden giccs és a tőkétesség illúziója ott van ami egy mainstream utazós instástól elvárható. Akit nem nyomaszt a tökéletesség látszata az gyönyörködhet egy sort, néha felbukkan a család is, ez legalább közelebb hozza a valósághoz a tökéletes látszatot. Virtuális utazgatáshoz ideális.

📷@jackmorris Instagram oldalát a női olvasók fogják kedvelni. Jack Morris vállalkozó, világutazó, változatos tájak közepére exponálja kidolgozott felső testét. Azt viszont szigorúan minden egyes képre. Jack a tengerparton sétál, Jack a medence szélén üldögél, Jack fentről tekint a panorámára, Jack belesimul a makulátlan tájba. Jack már már émelyítően sokká válik, mert tényleg szinte minden egyes fotón ott virít, viszont a tájak amelyeket megragad valóban hangulatosak. Jack a szöveges megnyilatkozásai szerint már szimpatikus, aki az álmainak él, folyamatosan utazik és online dolgozik. A csajok imádni fogják.

📷@jannikobenhoff az egyik legnépszerűbb és legkövetettebb Instagram utazó oldalt üzemelteti. Jannik Obenhoff viszont már igazi fotós és filmes szakember, ez pedig már a képek szerkesztésén is jól érezhető, illetve nem pózol ott a képein, nem magát akarja láttatni, hanem valóban egy pillanatot, egy tájat, egy érzést akar megragadni majd átadni, ami sikerül is neki. Obenhoff fényképei csodálatosak, ő valóban tehetséges fotós, aki nem mellesleg világutazó és a legelképesztőbb tájakról "tudósít". Fényképei művészi értéket képviselnek, melankolikus elvágyódás kiváltására, tökéletesen alkalmasak.

📷@youngadventuress Liz Carlson 16 évesen kapott rá az utazás ízére, 12 évvel később és 50 meglátogatott ország után pedig már igazi világutazónak számít. Spanyolországban élt, majd állását otthagyva Új-Zélandra költözött és azóta is onnan bolyong a világban, belekóstol ízekbe, érzésekbe és fotózgat. Egyszerű lánynak definiálja magát aki különleges kalandokban vesz részt, oldalát a BBC Travel Instagram oldala is követi. Liz valóban csoda szép fényképeket készít, és néha a háttérbe is tud vonulni a táj kedvéért, egocentrizmusa nem égeti át a képeit, az érzet és a kompozíció fontosabb annál, hogy mindenáron beleerőltesse magát, az észlelő személyét. Tudja, hogy az általa készített képek is őt tükrözik, anélkül, hogy magát fotózná. Liz inkább történetmesélő, nem öncélu pózer, bátran mer önmaga lenni és viselni a sors görgette nehézségeket, megpróbáltatásokat.

📷@earthpix Az EarthPix a világ legszebb tájairól oszt meg fényképeket amelyek havi 400 millió emberhez jutnak el. Az oldal a cikk írásának pillanatában 23.2 millió követővel bírt. A bolygó legelképesztőbb helyeiről küldenek be videókat, fényképeket, így az EarthPix az egyik legkiemelkedőbb utazási inspirációs forrásaként is tökéletesen helyt áll. Csodálatos tájak, helyszínek, elképesztő nyaralási pillanatok, földrajzi látványosságok és természeti csodák várnak. Az oldal jól ábrázolja, hogy milyen csodálatos a Föld és, hogy milyen felbecsülhetetlen értéket teszünk teljesen tönkre a jelenlétünkkel és életmódunkkal.

📷@beautifuldestinations A Beautiful Destinations kreatív tartalom gyártással foglalkozó cég amelynek Instagram oldala, a világ gyönyörű tájait ábrázolja. Céljuk az emberek utazás általi összekapcsolása, és a tapasztalatok utazás általi biztosítása a jövő generációi számára. Instagram oldaluk 24.6 millió követővel bír, csodálatos videókkal, képekkel szórakoztatva a virtuális kalandozókat. A képekhez feszesen vágott zenékkel, effektekkel operál, megvan ez a kis kreatív csavar is a Beautiful Destinations Instagram oldalán, lényegében ilyen kedvcsináló kis hangulatokat, videókat kapunk. A gyönyörű tájak és a szépen illeszkedő zenék, mégélvezetesebbé teszik az oldal böngészését. A Beautiful Destinations az élet legpazarabb pillanatait ragadja meg.

📷@danielkordan Daniel Kordan egy professzionális tájfotós, aki olyan festői, álomszerű, gyönyörű tájakat, szigeteket tár az Instagram oldalára a látogatók elé, amelyek tényleg lélegzetelállítóak. Járt Patagóniában, az Antarktiszon, Mongóliában, Japánban, Grönlandon, Namibiában és a világ számos csodálatos országában, régiójában ahol olyan gyönyörű fényképeket készített, hogy ez ember akarva akaratlanul odaképzeli magát és virtuális utazásra indul a lelkében. A képeit látva az ember melankolikussá válik és sóvárogni kezd a táj, a hangulat iránt amelyet Daniel megragadott és hirtelen úgy érzi honvágya lett ezen távoli tájak felé. Daniel Kordan képeit látva újraértékeli egy kicsit az életet, hogy végül is milyen keveset látunk bolygónk páratlan szépségeiből, mert az életünket néhány ismétlődő négyzetméteren éljük végig vízhangszerűen ismétlődő élethelyzetekben és problémákban.

📷@Izkiz Jennifer Tuffen becenevén Izkiz, egy brit világutazó, fényképész és tartalomgyártó, aki szintén úgy jeleníti meg a tájakat, hogy maga is látható a képeken, ám ez nem tolakodó, nem túl sok, hanem sokkal inkább egy vizuális történet főhősének érezhető, aki megörökíti az utazásait. Lányos lánynak definiálja magát, imádja a kozmetikumokat, a félelmetes filmeket és a kutyáját akivel együtt utazik. Jennifer Angliában született, Hollandiában nőtt fel és nemzetközi tanulmányainak köszönheti a világban szerteágazó ismeretségeit. Az angol, német és török nyelvek keveredéséből létrehozott sajátos nyelvezetet beszél. Izkiz nem tolja magát kifejezetten előtérbe a képein, látható, de mindig inkább a háttérbe vonulva, szerves részévé válik a képnek, de nem rajta van a hangsúly, nem egoista, nem visszataszítóan sok, hanem teljesen szerethető.

📷@treyratcliff Trey Ratcliff egy fényképész, író, előadó, művész akinek alkotásai rendszeresen felbukkantak az ABC, CBS, FOX, BBC és az NBC televíziótársaságok és műsorszolgáltatók csatornáin. Rattcliff matematikát és számítástechnikát tanult, majd pedig a HDR vagyis a High Dynamic Range fotózás úttörője lett. A HDR fotózásról könyveket is írt, előadásokat, műhelymunkákat tartott és az újszerű fotózási technikával számos díjat is bezsebelt. Egyetemeken, és olyan világcégek által szervezett konferenciákon tartott előadást mint a Google és a Pinterest, illetve tudásával bejárta a világot. Trey Ratcliff a HDR fotózás innovatív megalkotója, egy izgalmas karakter, aki rengeteget utazik is. Ratcliff imád barangolni, felfedezni és természetesen igazi fotóművészként megragadni a pillanatot, amelyet az Instagram oldalára is publikál, érthető módon HDR képekkel meglepve a követőit. Trey Ratcliff, Sony NEX7 és Nikon DSLR gépekkel fotóz, szoftverek tekintetében a Photoshop, Photomatix programokra esküszik. Szabadidejében szívesen fest. Képei gyönyörűek, egyenesen lenyűgözőek, meglepőek, a fotózás egyik legendás élő alakjának alkotásait szemlélhetjük az Instagram oldalán is.

Egy egy Instagram oldal átpörgetése néha segít egy kicsit elvonatkoztatni a saját életünktől, ellazulni, kikapcsolni. Elég ha a lélek egy pillanatra messzire száll, egyfajta belső utazás által, és visszatérve már más színben látjuk az életünket, kapunk egy új perspektívát saját magunkról. A távoli tájakról készült fényképek és videók megteszik a hatásukat, noha szerencsésebb ha fizikailag is el tudunk utazni az életünk általános helyszíneiről. Kellemes utazást kívánunk, bármelyik utazási fajtáról is legyen szó :)