5 sorozat + 1 film spanyol tanuláshoz

Az idegen nyelvű filmek, sorozatok, podcastek, zeneszövegek „fogyasztása” nagyban elősegíti a nyelvtanulást, ezek bármelyike remek kiegészítő eszköze lehet egy új nyelv elsajátításának. Ehhez ajánlunk most 5 izgalmas, spanyol sorozatot és egy remek spanyol filmet.

Az idegen nyelvű filmek, sorozatok, podcastek, zeneszövegek "fogyasztása" nagyban elősegítik a nyelvtanulást, ezek bármelyike remek kiegészítő eszköze lehet egy új nyelv elsajátításának. Kezdetben segít megbarátkozni egy nyelv hangzásával, ritmusával, a gyakori szófordulatok gazdagíthatják a szókincsed, valamint javíthatják a hallás utáni szövegértésed. Gyakori, hogy a gyerekek idegen nyelvű mesék segítségével tanultak meg teljes egészében egy idegen nyelvet, a felnőttek pedig filmek, sorozatok segítségével lendülhetnek bele, vagy egészíthetik ki a nyelvtanulási eszköztárukat. Írásunkban a spanyolul tanulók számára igyekszünk néhány spanyol nyelvű filmalkotást ajánlani amelynek megtekintése segítheti a tanulás folyamatát, illetve egyben izgalmasak és lebilincselőek is. A teljesen kezdők számára magyar felirattal ajánljuk a spanyol tartalmak fogyasztását, aki már egy kicsit is ért spanyolul annak pedig a spanyol feliratot ajánljuk és a "szótárazást". A sorozatok és filmek nagy előnye, hogy egy pillanatig nem unatkozol majd, és alig várod a folytatást. A felsorolásbeli helyezések teljesen véletlenszerűek, semmilyen sorrendiséget nem kívánunk láttatni, csupán ajánlunk 5 + 1 darab alkotást.

1. La Casa de Papel (Money Heist) című sorozat, a spanyol nyelvtanuláshoz az egyik legtöbbek által ajánlott filmalkotás. A sorozat Spanyolország egyik legnagyobb (fikciós) rablásáról szól, amelyben 2 billió EUR összeg a tét. A nyolc rabló túszokat ejt majd bezárkózik a Spanyol Királyi Pénzverdébe . Egy bűnöző lángelme mozgatja a szálakat miközben a rendőrséget is manipulálja. A La Casa de Papel 2017-2021 között forgott, öt évaddal vár, egy epizód átlagosan 50 perc. Grantált a dráma, az akció, és az izgalom. A történet teljesen beszippant majd, a feliratok pedig segítenek, hogy a spanyol nyelvtudásod is fejlődjön.

2. A Narcos című spanyol sorozat, talán még az előző sorozatnál is izgalmasabb, főleg, hogy ez már egy igaz történetet mesél el, Pablo Escobar a kolumbiai drogbáró, narkóterrorista tündöklését és bukását. Pablo a hatalmának csúcsán, a világban megtermelt kokaintermelés 80%-át tartotta kezében, amely évente közel 2 milliárd dolláros forgalmat jelentett. A Narcos 2015 - 2017 között forgott, három évaddal vár, egy epizód átlagosan 50 perc. Olyan végtelenül izgalmas, hogy lehetetlen leállni vele, egyszerűen falni fogod. Érdemes első alkalommal magyar/angol felirattal nézni, majd miután már ismered a történetet érdemes spanyol felirattal nézni, hogy a nyelvtanulásodon is lendítsen.

3. A Club de Cuervos című mexikói, spanyol nyelvű sorozat, már egy könnyedebb műfajt képvisel, komédia és dráma keverése (dramedy). A sorozat története röviden, hogy egy előkelő család atyjának elhalálozása, hatalmi harcot indít be két testvér között, hogy melyikük kapja meg a Ravens New Toledo futballcsapat tulajdonlási és irányítási jogait. Ezt főleg azon spanyolul tanulni vágyóknak ajánljuk, akik a foci vagy úgy általában véve a sport kedvelői. A sorozat négy évadot élt meg, egy epizód átlagosan 40 perc.

4. Az El ministerio del tiempo című spanyol sorozat, a fantázia világába kalauzol, az időutazós jellegű filmek kedvelői számára kötelező. Egy 16. századi harcos, egy 19. századi (első női) egyetemi hallgató és egy 21. századi mentős, belépnek a The Ministry of Time (időügyi minisztérium) titkos ügynökségi szervezetbe, amelynek célja, hogy megakadályozzák, hogy az idő-kapuk segítségével más időutazók megváltoztassák a spanyol történelmet. Idősíkokon átívelő kalandok várnak, amelyek célja a jelen megőrzése. A sorozat 2015 - 2020 között forgott, négy évadot élt meg, egy epizód átlagos időtartama 60 perc.

5. Az Elite című sorozat, egy tini dráma, amelynek rövid fő története, hogy három munkásosztálybeli tinédzser egy exkluzív spanyol magániskolába kezd járni, ez pedig konfliktusokat és összecsapásokat eredményez a különböző társadalmi rétegekből érkező gyerekek között, és ahogy ez már a filmekben lenni szokott bizony gyilkosságokat is elkövetnek. A sorozat, a kritika és a közönség méltatását is elnyerte, aki egy tini sorozatot keres izgalmakkal, rejtélyekkel, aktuális problémákkal az tegyen vele egy próbát, a nyelvtudása nem fogja bánni. A sorozat 2018 óta, mai napig is forog, eddig 6 évad látott napvilágot, az epizódok átlagos hossza 45 - 50 perc közötti.

A bónusz +1 film pedig a Perfetti sconosciuti című 2016-os spanyol film, amely a 13 filmfesztivál díját zsebelte be. A film rövid spoiler mentes története, hogy hét régi jó barát egy vacsoraasztalnál elhatározza, hogy megmutatják egymásnak a telefonjaikban található SMS-eket és híváslistákat. A helyzetből származó kellemetlen titkokat ábrázolja a film, amely amúgy izgalmas, feszültségekkel teli. Telefonüzeneteik tartalmának felfedése a teljes viszonyrendszerüket átalakítja, és a film címéből sejthetően ezek után már teljesen idegennek tűnnek a régi barátok egymás számára, mintha egyáltalán nem ismernék azokat a személyeket akikkel oly rég óta közel állnak egymáshoz.

Az alábbi sorozatok valóban lendíthetnek a nyelvtudásodon, de akár kifogásként is remekül működhetnek, hogy nyelvet tanulsz, pedig egyszerűen csak lazulni akarsz egyet a képernyő előtt, egy izgalmas történettel. Viccet félre téve, a nyelvtudásodnak csak jót tehet, ha azon nyelv kulturális, popkulturális termékeit fogyasztod amelyen épp tanulsz. Jó szórakozást és eredményes nyelvtanulást kívánunk!