10 spanyol nyelvű podcast amelyet ajánlunk

Egy a nyelvtanulást nagyon hatékonyan segítő tevékenység az idegen nyelvű tartalmak fogyasztása, legyen az podcast, film, interjú, illetve bármilyen olyan témában történő beszélgetés amely téged érdekel.

10 Spanyol nyelvű podcast nyelvtanuláshoz

Egy a nyelvtanulást nagyon hatékonyan segítő tevékenység az idegen nyelvű tartalmak fogyasztása, legyen az podcast, film, interjú, illetve bármilyen olyan témában történő beszélgetés amely téged érdekel. Így kétszeresen is motivált leszel, hisz: Egyrészt nyelvet akarsz tanulni, amelynek remek szókincs alapozó eszköze, hogy sokat hallgatod az adott nyelv kifejezéseit, hangzását, ritmusát, jellegét. Másrészt pedig amennyiben érdekelt vagy az adott témában amelyről az idegen nyelvű tartalom szól, úgy szinte észrevétlenül, erőfeszítés nélkül ragad rád a nyelv, hisz kíváncsi vagy, belső tudásvágy is hajt. Amikor idegen nyelvet tanulsz, érdemes külön olyan témákra is rákeresned az adott idegen nyelven, amelyek amúgy is érdekelnek. A Google ilyen téren is hasznos lehet, illetve a nagyobb podcast és tartalom szolgáltatók kínálatában való keresgélés, garantáltan ad majd téged érdeklő találatokat.

Most következő írásunkban ajánlunk neked 10 kimondottan a nyelvtanulásra optimalizált podcastet, amelyek a hallás utáni szövegértési képességeden javítanak, valamint a kiejtésben, szókincsben, nyelvtanban is hatalmasat lendíthetnek a tudásodon. A felsorolás teljesen véletlenszerűen, semmilyen sorrendiséget nem kívánunk láttatni, csak felsorolunk 10 darabot. Mindegyik podcast rendkívül hasznos lehet, válaszd a számodra legszimpatikusabbat, legérdekesebbet. A felsorolt podcastek mindegyike ingyenes, a legtöbb kezdők számára is hasznos, az angol tudás viszont sajnos mindegyikhez szükséges.

1. News in Slow Spanish. Az első bemutatott podcast, egy nagyon érdekes és hatékony nyelvtanulást segítő kezdeményezés, a News In Slow Spanish, amely egy híreket taglaló, lassú beszédtempójú, spanyol nyelvű podcast. A podcast hetente jelentkezik, amelyben spanyol anyanyelvű műsorvezetők beszélnek a legfrissebb, legaktuálisabb hírekről, legyen az társadalmi, gazdasági, politikai, tudományos, technológiai, közéleti stb történés. A kínálat színes és érdekes, úgy tanulhatsz nyelvet, hogy közben járatosabbá is válsz a világ dolgaiban. A beszélők lassan és érthetően ejtik a szavakat, egyszerűbb nyelvezettel. Kezdő, középhaladó, haladó szintek közül választhatsz, bár az oldal alapjáraton inkább a középhaladóknak a legelőnyösebb.

2. Dulingo Spanyol podcast. Biztosan sokan ismerik manapság a népszerű és hatékony Duolingo nyelvtanulási alkalmazást. A Duolingo jellegét kedvelő spanyolul tanulók számára jó hír, hogy egy spanyol nyelvű podcasttel is jelentkeztek, amely lényegében kedves és könnyen érthető spanyol történeteket regél el. Martina az angol nyelvű mesélő teremti meg a történet keretét, és spanyol nyelven beszélő szereplők keltik életre a történet karaktereit és fonalát. A Duolingo spanyol podcastje lényegében inkább történetmesélés, és technikailag nem a klasszikus formátumú podcastet jelenti. Mindegyik elbeszélésről szóbeli leírás is van így miközben hallgatjuk, olvashatjuk is, hogy mit hallunk, így javítja a szövegértést, bővíti a szókincset és szinte észrevétlen építi a nyelvtant. Bátran elkezdhetik a kezdő nyelvtanulók is.

3. Coffee Break. A Coffee Break egy a Radio Lingua Network által létrehozott nyelvoktatást kínáló online platform, amelyen nyelvtanfolyamok, könyvek podcastek, és egyéb tartalmak is várnak. A Cofee Break podcastje teljesen ingyenes és sokat lendíthet a spanyol nyelvtanulók tudásán, mindezt rövid 10 perces, kávészünetek alatt is megejthető időhosszban, ahonnan ugye az oldal és a podcast neve is származik. A Coffee Break podcast különböző témakörök mentén halad, nyelvtant magyaráz, napi rutinokat mutat be, de mindezeket érdekesen, színesen. A podcast epizódokban jelen van egy kezdő tanuló is, aki maga is tanulja spanyolt, gyakorolja a kiejtést stb. A kezdő tanuló miatt nem fogod egyedül érezni magad, azonosulni tudsz majd vele, ugyanolyan hibákat vét amilyeneket te is, elneveti magát, szóval kedvelni fogod. A Coffe Break Podcast kimondottan a rövidebb szünetekre, holt időkre fókuszál, míg várakozol, vezetsz, utazol, vagyis amikor van egy kis időd azonnal hallgathatod őket, közben pedig észrevétlenül épül, fejlődik a nyelvtudásod.

4. SpanishPod 101. A SpanishPod 101 podcast egy az Innovative Language Learning cég által üzemeltetett Podcast, amely a spanyol nyelvtanulást segíti elő. A SpanishPod 101 egy a spanyol nyelvtanulók által világszerte kedvelt podcast, amely kezdő és haladó szinten beszélőknek egyaránt ajánlott. Az oldal is maga a spanyol nyelvtanításra szakosodott, rövid videó és hanganyagok formájában. A spanyol nyelvű beszélgetés házigazdái anyanyelvi beszélők, több régióból is jelen vannak, így a nyelvjárásokba is bepillantást kaphatunk. Aktuális eseményekről, kultúráról és számos érdekességről beszélgetnek, átlagosan 15 - 20 percben, gyakran felirat is kíséri a beszélgetést.

5. Notes in Spanish egy másik népszerű spanyol tanuló podcast amelyet a Madridban élő angol Ben Curtis és a spanyol Marina Diez házaspár hoztak létre. Podcastjükben a valódi spanyollal ismertetnek meg, mivel Marina anyanyelvi beszélő, autentikus, anyanyelvi beszédet kapsz, természetes beszélgetés formájában, amely a hallás utáni értési képességeid, a természetes beszédkészséged egyaránt fejleszti majd. Hírek, érdekességek, spanyol kulturális sajátosságok, aktualitások, utazási élmények megbeszélése lesz terítéken, amelynek rendszeres hallgatása nagyban hozzájárul majd a nyelvtudásod fejlesztéséhez és ahhoz, hogy egyre folyékonyabban beszélhesd a spanyol nyelvet. Kezdő, középhaladó és haladó spanyol tanuló hallgatókat is várnak.

6. Unlimited Spanish Podcast. Az Unlimited Spanish Podcast-et és a mögötte található nyelvtanulási metódust és oldalt, egy Òscar nevű úriember alapította aki azt tapasztalta, hogy a klasszikus spanyol tanulási módszerek a legtöbb esetben nem teljesítenek hatékonyan, ugyanis az emberek hiába áldoznak pénzt és időt rájuk, nem válnak folyékony spanyol beszélővé általuk. Òscar ígérete szerint módszerével 3x gyorsabban lehet spanyolul tanulni. Ehhez nyújt segítséget a spanyol nyelvű podcastje is, amelyben érdekesebb témákat tárgyal, tiszta, érthető spanyol nyelvezettel, amelyekhez ingyenes átiratok is járnak. Mindegyik podcast egy rövid mini történettel ér véget, a hanganyag hallgatása pedig a podcastet véleményezők szerint, végig stimulálóan hat a hallgatóra. A podcast alapját egy kérdezz felelek formátum adja, ezzel építi fel a nyelvtanulóban az alapokat és a tudnivalókat.

7. Radio Ambulante. A Radio Ambulante, egy Latin-amerika szerte fogható az NPR (National Public Radio - amely egy közösségileg finanszírozott, non profit média szervezet) által szórt rádió, amelynek újságírói podcastet is készítenek. A spanyol nyelvű podcast megható, vidám, változatos és összetett emberi történeteket szállít a hallgatóknak Latin-Amerika minden tájáról. A podcast házigazdája Daniel Alarcón aki egyben a The New Yorker magazin Latin-Amerikai tudósítója.
A podcast mivel a nemzeti rádión hallható, spanyol nyelvű hallgatóknak készül, ezért a nyelvezet és a témák összetettsége inkább a már haladó szinten tartó spanyolul tanulóknak ajánljuk. A szókincsünk bővítésének, a nyelvtudásunk tovább építésének egy kiváló módja a Radio Ambulante podcastje, a legváltozatosabb témákkal találkozol majd, mint szerelem, politika, fiatalság, kultúra, elvándorlás, környezet, család, mindezt színes vendégekkel. Egy átlagos epizód 30 perc hosszúságú, amelyekről átirat is hozzáférhető, sőt annak angol fordítása is. A Radio Ambulante tartalma szakmailag magas szintű, remek újságírók közreműködésével tökéletes a magasabb szintű nyelvtudás szinten tartásához, fejlesztéséhez.

8. StoryLearning Spanish Podcast Egy másik érdekes kezdeményezés a Story Learning cég podcastje, amely a történet alapú nyelvoktatásra esküszik. A podcastjeik is a történetmesélésen alapszanak, amelyek egy vidám szellemi tornát jelentenek a spanyolul tanulóknak. A StoryLearning módszer megalkotója Olly Richards nyelvoktató, aki a podcast házigazdája is egyben. Társa az argentin születésű Sofía Félix Poggi újság- és kreatív -író. A StoryLearning módszer és a podcast alapját ugyanaz a gondolat jelenti, miszerint a nyelvtanulás meglehetősen unalmas tankönyvekből, magolással, unalmas szabály memorizálással, hanem sokkal élvezetesebb ha történet alapú, vagyis egy történet mesélése során, természetesen épülnek fel benned a nyelv sajátosságainak alapjai, struktúrái, részletei. Így természetes módon és gyorsabban fejlődik a szókincsed, mert a teljes nyelvi kontextus is rögzül közben amelyben egy adott kifejezést használnak például.
A StoryLearning podcast így történetekre épül és történetekkel épít, váltakozó vendégek elbeszélésében. Inkább a haladó nyelvtanulók számára ajánljuk a beszélgetésüket.

9. A Spanish Obsessed egy a spanyol nyelvet nulláról tanulni kezdők számára is bátran ajánlható podcast és egyben nyelvtanulási platform is, amely egészen a haladó szintekig lefedi a skálát.
A podcast kezdő, középhaladó és haladó szinteken várja a hallgatókat, mindenkit a tudásának megfelelő nyelvi szinteken. A podcast házigazdája a colombiai Lis, és az angliai Rob, aki az utcai spanyol nyelvre helyezi a hangsúlyt, amelyet az üzletekben valóságos körülmények között hallasz, nem a steril tantermekben. Az epizódok 10 - 20 percesek, az átiratok megtekintése éves tagságoz köthetőek, de maga a podcast ingyenesen hallgatható.

10. Az Audiria két malagai testvér szimpatikus podcastje, és spanyol nyelvtanulási oldala, amelyet teljesen non-profit alapokon hoztak létre. Céljuk a spanyol nyelv és kultúra népszerűsítése ezért a teljes podcast minden tekintetben ingyenes. Ahogy az Audiria oldal neve is mutatja a hallás alapú nyelvtanulásra helyezik a hangsúlyt, számtalan tartalom illetve hanganyag segíti a nyelvtanulást.
A podcastek különféle témák szerint is fel vannak osztva például humor, filmek, könyvek stb kategóriákat is találsz. Nem csak podcastek vannak hanem kis filmes tartalmak is. Egyeseket maguk készítettek az üzemeltető testvérek, de olyan is van, hogy más spanyol nyelvű vagy Spanyolországhoz köthető videókkal szórakoztatják a tanulni vágyókat. Amatőr projektjükhöz több ember is csatlakozott, akik mind a szabad idejükben fejlesztik az oldal tudáskészletét. Egy igazi lelkes amatőr nyelvtanuló platformmal van tehát dolgunk, amely teljesen non-profit jellegű, szabadidős tevékenységből nőtte magát az ismertségig. A kezdők és a középhaladók is hallgatózhatnak az Audiria oldalán.