Elképesztő szokások és furcsa hagyományok a világ körül

A külföldi élet során nem csak a nyelvtanulás elengedhetetlen, hanem az idegen kultúrához való alkalmazkodás is. Minden kultúrának megvannak a maga szokásai és hagyományai, amely teljesen -akár sokkolóan- eltérő is lehet a tiedtől. Ebben a cikkben jobban megismerheted néhány ország kulturális sajátosságát.
 

Egy kis kutatással hamar rájössz, hogy a különböző kulturális szokások túlmutatnak az olyan közhelyeken, mint a kínai pálcika vagy az elismerő böfögés az arab országokban.

 

NÉMETORSZÁGBAN például az emberek taps helyett kezükkel az asztalt kopogtatják egy előadás vagy meeting végén. A sör hazájában a taps kizárólag a színházi előadásokra és koncertekre van fenntartva. És ha már szóba került a sör: ha szeretnéd tiszteletben tartani a német szokásokat, ne felejts el koccintani és Prost!-ot mondani minden új üveg/korsó sörnél. Szintén fontos, hogy közben teremts szemkontaktust azzal, akivel épp koccintasz, máskülönben hét év rossz szex vár rád a babona szerint. A németekről úgy tartják, hogy mindig rendezettek, de sok esetben rácáfolnak erre. Állj be a sorba egy német szupermarketben és figyeld meg, mi történik ha új kasszát nyitnak. Mindenki rohan az új sorba! Ha nem vagy elég gyors, lehet több időt vesztesz, mintha a te sorodban maradtál volna

✓ Megfigyelted már, hogyan mutatkoznak be SPANYOLORSZÁGBAN? A spanyol általában hangos és barátságos nép. Ha ellátogatsz hozzájuk, ne lepődj meg, ha egy-egy puszit nyomnak mindkét orcádra bemutatkozáskor. A spanyoloknál ez a bevett köszöntési mód.

 Szereted a sajtot? Ha igen, akkor mindenképpen hagyj helyet a desszertnek egy francia családnál töltött vacsorán. FRANCIAORSZÁGBAN ugyanis a fogások után sajttálat és finom vörösbort szolgálnak fel. Ja, és még egy fontos dolog: ha vörösbort ittál és szeretnél fehérborra váltani, ne öntsd azt ugyanabba a pohárba anélkül, hogy kiöblítenéd azt. Könnyen nevetség tárgyává válhatsz, ha nem figyelsz oda erre az apróságra.

✓ Az olaszok igen babonásak és számukra az apáca és a mentő látványa a halálhoz kapcsolódik. Szóval ha OLASZORSZÁGBAN találkozol valamelyikkel, bátran vess kereszted, hogy megóvd magad a bajtól.

✓ Egy kicsit távolabb, OROSZORSZÁGBAN, enyhe paskolást kapsz cserébe azért, ha véletlenül valakinek a lábára lépsz. Azt hihetnéd, hogy ezt bosszúból teszik, de valójában arra szolgál, hogy elkerüljétek a jövőbeli konfliktusokat az illetővel.

INDIÁBAN megszokott, hogy a férfiak kézen fogva járnak. Ez egyáltalán nem azt jelzi, hogy szerelmi viszonyban állnak egymással, egyszerűen csak a barátság jele. Indiában egyébként a szerelmespárok nem fejezik ki érzéseiket a nyilvánosság előtt.

 Néhány ÁZSIAI országban, például Kína, Korea vagy Japán, az elfogadás és megbecsülés jele a leves hangos szürcsölése, amely a legtöbb esetben a nyugati kultúrában illetlenségnek számít. Arra viszont figyelj oda, hogy JAPÁNBAN ne fújd hangosan az orrod, mert borszasztóan udvariatlan! Szóval amíg a felkelő nap országában tartózkodsz, csináld ezt elvonulva vagy fordíts hátat a társaságnak mielőtt nekikezdenél. És ne feledd, csak halkan, hogy ne sérts meg senkit. Ha ÍRORSZÁGBAN, az EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBAN vagy AMERIKÁBAN keresel munkát, semmiképen ne add meg személyes adataidat az önéletrajzodban (születési év, nem, családi állapot, profilkép). Az egyenlő lehetőségek megteremtését segítő jogi eljárás arra kéri a munkaadókat, hogy kizárólag érdem alapján válasszanak, ezért az adatok elhagyása lehetővé teszi, hogy igazságosan döntsenek.
Ez csupán néhány meglepő kulturális tény, olyan egyéni sajátosságok melyeket vallási, földrajzi és egyéb külső tényezők befolyásolnak. Mind itt élünk a Földön, de mindannyian másképp gondolokdunk a világ dolgairól, a változatosság pedig gyönyörködtet!