Anglia útikönyv

Fontos adatok:

  • Főváros: London
  • Államforma: Alkotmányos monarchia
  • Népesség: 65.110.000
  • Rendőrség száma: 112
  • Mentő száma: 999
  • Előhívószám: +44
  • Hálózati feszültség: 240 volt
Nagy-Britanniában az autók bal oldalon közlekednek, az emberek udvariasak, szeretik a sötét humort és a vacsorát tea-nek is nevezik. Mindezek gyakran hangoztatott közhelyek, melyek egyedivé teszik az angolokat. Az excentrikusság, az izgalmas éjszakai élet, az élőzenés pubok csupán néhány ok arra, hogy ellátogass a szigetországba. Nagy-Britannia fontos szerepet játszik az európai trendek meghatározásában és számtalan kulturális kincset rejt. Az Egyesült Királyság az európai kontinens egyik legnagyobb szigetén helyezkedik el. Anglia, Wales, Skócia, Észak-Írország és a környező brit szigetek alkotják. Európa egyik legnagyobb népsűrűséggel rendelkező országa, mely 65,1 millió lakost számlál. London, Birmingham, Glasgow, Liverpool, Manchester és Bristol csupán néhány a legnagyobb brit városok közül. A szigeten 31 UNESCO-világörökséghez tartozó kulturális és természeti nevezetesség található. Ilyen a Westminster-palota, a westminsteri apátság, a Saint Margaret's Church, a Stonehenge, az Avebury és a londoni Tower. A Sprachcaffe útikönyvben minden fontos információt megtalálsz Nagy-Britanniáról.

Földrajz

Az Egyesült Királyság egy szigetcsoportból áll és Európa északi részén helyezkedik el 243.610 négyzetkilométeren. Fő szigete Nagy-Britannia és a vele szomszédos ír sziget. Emellett még 800 kisebb sziget található itt, ezek közül a leghíresebbek Shetland, Orkney és the Isle of Wight. Az egyetlen határvonal Írország szigete és Észak-Írország között húzódik, mivel utóbbi az Egyesült királyság része. A két rész közötti határ hossza kb 360 km.

Időzóna

Nagy-Britanniában a nyugat európai időszámítást használják, ennek elterjedt neve a Greenwich Mean Time (GMT).

Időjárás és évszakok

Az Egyesült Királyságban túlnyomóan esős időjárás uralkodik de a többi azonos szélességi körben elhelyezkedő országgal szemben itt sokkal melegebb van a Golf-áramlatnak köszönhetően. Az időjárás mindenhol meglehetősen kiszámíthatatlan, kivéve a déli parton, ahol a legkevésbé csapadékos. Átlagban elmondható, hogy délen és keleten enyhébb és szárazabb az idő, ellentétben a sziget nyugati és északi részével. Míg a nyári hónapokban hidegebb van, mint Európa többi részén, a telek itt sokkal enyhébbek a Golf-áramlat hatása miatt.
  Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec  
Maximális hőmérséklet Maximális hőmérséklet 10° 14° 16° 19° 22° 20° 18° 16° 12° 11°  
Minimális hőmérséklet Minimális hőmérséklet -1° 12° 14° 14° 12° -1°  
Sonnenstunden Napsütéses órák 3 1 3 4 3 3 2 3 4 3 2 2  
Esős napok Esős napok 5 5 7 7 18 22 20 11 5 3 10 5  

Belépés az országba

Az európai állampolgároknak jelenleg csak érvényes útlevélre van szükség a belépéshez. Ez azonban még változhat, a 2016-ban megkezdett Brexit tárgyalások következtében. Ameddig az Egyesült Királyság ki nem lép az Unióból, minden kötelezettségének eleget kell tennie, amely azt jelenti, hogy nincs szükség vízumra az országhoz való belépéshez. A nem európai polgárok vízumkötelesek, erről részletesebben a brit nagykövetség oldalán lehet tájékozódni. Javasolt időben elindítania a vízumigénylés folyamatát, mert ez sok időt vehet igénybe.

Pénznem

A brit font, más néven Pound Sterling, a világ egyik legrégebbi ma is használatos pénzneme. Első alkalommal egy 11. századi dokumentumban kerül megemítésre, így legalább 1200 évesnek becsülik. 2016 óta Winston Churchill arcképe van az 5 fontoson. 2017 Jane Austen arcképe került a 10 fontosra. A 20 fontoson jelenleg Adam Smith található, az 50 fontoson pedig James Watt és Matthew Boulton. Amennyipen készpénzzel szeretnél fizetni az országban, tanácsos a reptéren vagy egy helyi valutaváltóban pénzt váltani. Ajánlatos már indulás előtt online tájékozódni az árfolyamokról  így átfogó képet kapsz róla, hogy mire kell itt számítani.

Egészségügyi rendszer

Nagy-Britanniának nagyon jó egészségügyi rendszere van, amely jól felszerelt intézményekkel és szakképzett egészségügyi dolgózókkal segíti a betegeket. Az NHS-t (National Health Service) 1948-ban vezették be, ez biztosítja, hogy minden ember megkapja a szükséges kezelést és orvosi ellátást. Az egészségügyi ellátás minden állampolgár számára ingyenesen hozzáférhető. A betegségek során felmerülő költségeket általában az állami egészségbiztosítás fedezi. Utazáskor is érdemes biztosítást kötni és ennek nyomtatott példányát magaddal vinni. Mindenképpen ajánlott, hogy köss utasbiztosítást, mert ez segít balesetek vagy egyéb előre nem látható esetek megoldásában a külföldi tartózkodás egész ideje alatt. Az utasbiztosítás megkötésekor fontos részletes tájékoztatást kérni arról, hogy milyen esetekben állja a költségeket a biztosító (például a hazaszállítást sürgősségi esetben állja-e.) Kérünk, olvasd el az Egyesült Királyság kormányának és az NHS-nek a vonatkozó részét. Emellett egy csomagolási listával is készültünk neked, hogy semmit ne felejts otthon.

Vallás

Az Egyesült Királyság 59 százaléka keresztény vallású. Több, mint 14 millió lakos, azaz 25,1 % állítja, hogy nem tagja egyetlen egyháznak sem. A keresztények nagy része az Anglikán egyházba tartozik, 11 millió ember protestáns és majdnem 6 millió katolikus. A lakosság 4,8%-a muzulmán, 1,4%-a pedig hindu vallású.

Politika

Az Egyesült Királyság államformája alkotmányos monarchia, amelyben Erzsébet királynő az állam második vezetője. Ő egyben az uralkodó is és a 15 országból álló úgynevezett common wealth vezetője, melyet a volt angol koronagyarmat országai alkotnak. Ezek ma független államokként működnek. Elméletben az uralkodónak hatalma van megvétózni a kormány döntéseit. Ez azonban a gyakorlatban már évszázadok óta nem következett be. Mivel a királyi család igyekszik háttérben maradni az állami ügyek kérdéseiben, az Egyesült Királyságot inkább parlamentáris monarchiának tartják. A parlamentet a képvisleőház és a Lordok háza alkotja. Jelenleg Theresa May a miniszterelnök, David Cameron 2016-os visszavonulása óta. A miniszterelnök választja ki a kabinet tagjait, melyeket formálisan Her Majesty's Government-nek neveznek.

Nyelv és kommunikáció

Habár az angol a hivatalos nyelv, a Skóciában, Wales-ben és Észak-Írországban beszélt nyelveket is elismerik. Ezek a következők: a walesi, a skót, az ír és az ulsteri skót. A Cornish szintén egy helyi nyelvjárás, melyet Cornwall környékén beszélnek a Scots-t pedig Skóciában. Az Európai Charta ezeket kisebbségi nyelvként tartja számon és ennek megfelelően védelmezi. Számos helyi dialektus is használatos, melyek vidéktől függően változnak. Az egyik legismertebb ilyen a Cockney dialektus, melyet Londonban használnak. Ezt a George Bernhard Shaw Pygmalion című írásán alapuló filmadaptáció, a My Fair Lady tette ismertté. A filmben Henry Higgins professzor egy egyszerű vidéki lányt tanít az elegáns angol dialektus elsajátítására.

Tömegközlekedés

Fontos megjegyezni, hogy az Egyesült Királyságban bal oldalon közlekednek. Ez a személygépjárművekre és a tömegközlekedésre egyaránt érvényes. A piros emeletes buszok az ország ikonikus szimbólumává váltak. Ezeket az angolok coaches-nak nevezik és megkülönböztetik a helyi és távolsági buszokat. Nagy-Britanniában igen fejlett a tömegközlekedés, bárhova gyorsan és könnyen el lehet jutni, a legtöbb járatra online is lehet jegyet vásárolni.


Történelem

Anglia első lakosai a megalitikus kultúrák képviselői, kr.e. 4000-ben. Ez a civilizáció építette a rejtélyes Stonehenge-t és az Avebury-t. Kr.e. 800-ban közép-európai kelták érkeztek a szigetre, akik gaelic és breton nyelveket beszéltek. Ezután jött Julius Caesar: a rómaiak Kr.u. 43-ban elfoglalták Anglia területét és uralmuk alatt tartották egészen a Római Birodalom bukásáig. Az angolszász és jüt népek majd a 7. században kezdtek bevándorolni az országba és megalakították királyságukat. A területfoglalás után dán vikingek érkeztek Angliába és uralmuk alá vették a katonai hatalmat. A 11 században Hódító Vilmos elérte Anglia déli partjait és meghódította a területet nomád lakosaival együtt. A százéves háború Franciaországgal meghatározta az elkövetkezendő évszázadot. A trónviszályok valamint a királyi és egyházi hatalom konfliktusának kora volt ez. A 16. században VIII. Henrik házassági ügyei miatt az ország elszakadt a római katolikus egyháztól és a Parlament VIII. Henriket tette az egyházfővé. Anglia számtalan gyarmatot szerzett magának. Ezek az amerikai kontinensen, a Kelet-Indiai Társaságban, Kanadában és Ausztráliában voltak. Anglia lassan a 19. század gazdasági központjává vált. Sok ipari várost alapítottak és fellendült a nemzetközi kereskedelem. Viktória királynő uralkodása alatt (1837-1901). Nagy-Britannia a világ nagyhatalma volt. Anglia a második világháború idején a szövetségesek oldalán harcolt és fontos szerepet játszott a Harmadik Birodalom legyőzésében. Gyarmatait, például Indiát, Malajziát és Kenyát, viszont fokozatosan elvesztette, mert azok függetlenné váltak. A brit királyi családdal kapcsolatos információk az angol médiavilág legnépszerűbb hírei, rengeteg film és sorozat  is készült a híres történelmi események alapján. Ilyen például a The Crown, amely II. Erzsébet királynő életét mutatja be, vagy a Reign, amely Stuart Mária ifjúkorát, a francia királyi udvarban töltött éveit mutatja be. Az egyik leghíreseb sorozat a  Tudors, amely VIII. Henrik botrányos életét mutatja be. Ennek előzetesét itt találod:

Fesztiválok

Brighton Festival: az évente májusban megrendezett esemény mindenféle művészeti ágnak kibontakozási lehetőséget ad.  1965 tavasza óta rendezik és több, mint 500.000 látogatója van. Great Escape Festival: ez a zenei fesztivál szintén májusban van és számtalan zenei műfajt felvonultat a rocktól a hip-hopon át az elektronikus zenéig.  London Design Festival: a szeptemberben megrendezésre kerülő fesztivál a világ minden részéről érkező tervezők alkotásait mutatja be, melyet egy héten keresztül csodálhatnak meg az érdeklődők. Notting Hill Carnival: az augusztusi rendezvény feledhetetlen élményt nyújt. Ez Európa legnagyobb városi fesztiválja, amelyen több, mint egymillióan vesznek rész. Ez a világ egyik legnagyobb karneválja is egyben. A színpompás fesztivál téged is elvarázsol. 

Ünnepek

Az Egyesült Királyságban kevés sajátos ünnep van a megszokott karácsony és húsvét mellett és nem minden ünnepség terjed ki az egész ország területére. Szent Patrik napját például csak Észak-Írországban ünneplik március 17-én. Május első hétfője az Early May Bank Holiday, május 9. pedig a Liberation Day, melyek kizárólag Guernsey-ben and Jersey-ben ünnepelnek. A Spring Bank Holiday-t az egész országban ünneplik, ez május utolsó hétfőjén van. Isle of Man lakosainak nemzeti ünnepe a július 5-ei Tynwald Day, melyen a kétkamarás parlament 979-es megalakulásáról emlékeznek meg. A boyne-i csatát Észak-Írországban ünneplik július 12-én. III. Vilmos király itt győzte le II. Stuart Jakabot a Boyne folyónál. Erről kapta nevét az ünnep. Angliában, Skóciában és Wales-ben szintén vannak munkaszüneti napok augusztusban, az időpontja viszont területenként változó, Skóciában augusztus első hétfője, míg Wales-ben és Angliaban a hónap utolsó hétfője.

Minden, amit tudnod kell Angliáról

Gyakori turista bakik

Sose törd meg a sort!  A sorbanállást nagyon komolyan veszik és ennek be nem tartását nagy sértésnek veszik. Függetlenül attól, hogy a buszmegállóban, a postán vagy a szupermarketben vagy, be kell tartanod a sorban állás szabályait, kis helyet hagyva magad előtt. Ha a szupermarketben új kasszát nyitnak, akkor is be kell tartani a fizetési sorrendet. Figyelj oda a körülötted állókra, hogy tudd ki következik. Ne dőlj be minden turista csapdának! Természetes, hogy szeretnél az ikonikus piros emeletes buszon utazni, de tudnod kell, hogy egy ilyen út, akár 20 fontba is kerülhet. Utazhatsz viszont a hagyományos tömegközlekedési eszközként használt buszon, melyen csupán 2 fontot kell fizetned. Élményben ugyanazt kapod, mintha a turista buszon utaznál. A megszokottól eltérően itt bal oldalon kell közlekedned, nem csak ha vezetsz, hanem akkor is, ha gyalog közlekedsz. Erre azért érdemes odafigyelned, mert máskülönben könnyen nekiütközhetsz másoknak, vagy éppen ők neked. 

Tippek és trükkök

Angliában sokat hallhatod a You alright kifejezést. Ez nem azt jelenti, hogy az illető a hogyléted felől érdeklődik, csupán egy udvariassági formula és a köszönést helyettesíti. Ez fokozottan igaz abban az esetben, ha nem ismered jól az illetőt. Természetesen ha közeli viszonyban vagytok, akkor valóban beszélhettek arról, hogy ki hogy van. Más esetben viszont csak köszönésnek tekintsd és hasonlóképpen válaszolj. Ha egy pubba mész a kollégáiddal, nem külön fizettek az italért, hanem mindenki egy kört fizet. Arra is figyelj, hogy amikor a királyi családra koccintanak, akkor te is állj fel a többiekkel, még akkor is ha nem vagy királypárti.
Amennyiben fényszóróval szeretnéd jelezni, hogy előzöl, javasoljuk, hogy ne tedd, mivel az Egyesült Királyságban nem használatos ez a jelzési mód és nem veszik figyelembe.