A sztárok közelében: híres filmforgatási helyszínek a Sprachcaffe nyelviskolák közelében

„Itt már jártam!” - mondhatjuk sokszor egy film nézése közben. Természetesen sok esetben a filmeket teljesen máshol forgatják, minth ahol azt gondolnánk. A Sprachcaffe csapata összegyűjtött néhány érdekes információt olyan filmekről, amelyeket a nyelviskoláink közelében forgattak.

MÁLTA

Trója
A Golden Bay Málta egyik leghosszabb homokos strandja. Ez a mennyei öböl tökéletes filmes helyszjn. Wolfgang Petersen is így gondolta ezt, amikor a Trója című kasszasiker néhány jelenetét itt forgatta. Trója városának maradványai Törökországban vannak és az UNESCO Világörökség részét képezik, éppen ezért a forgatás Máltán és Mexikóban zajlott. A hajós jelenet a film elején, valamint a Trója belsejét mutató jelenetek mind Máltában kerültek felvételre. Mellieħa Bay strandja és Mellieħa városka szintén forgatási helyszínként szolgáltak. A tengerpart akkor látható, amikor Odüsszeusz (Sean Bean) Akhilleuszhoz fordul segítségért a trójaiak elleni harcban.
Gladiátor és nem csak
A Gladiátor 2000-ben jelent meg és nem csak Rómában forgatták, ahogy sokan hinnék. Az ókori Rómát ábrázoló jelenetek nagy részét a máltao Ricasoli-erődben forgatták. A producerek a római Colosseum kicsinyített mását is felépítették Máltán, ez harmad akkora volt, mint az eredeti építmény. A sor még folytatódhatna, vegyük például a 2016-os Assassin’s Creedet. Ha szeretnél még több helyszínt felfedezni, utazz Máltára és vegyél részt egy filmes körúton, ahol bemutatják az összes negyedet.
Trónok harca  A listából nem maradhat ki a méltán világhírű sorozat sem, amely szintén élt a máltai tájak kínálta lehetőségekkel. A Trónok harcában Daenerys Targaryen és Khal Drogos esküvőjét a máltai Gozó szigetén forgatták, a híres Azúr-ablak előtt. A természeti képződmény sajnos egy viharban összetört 2017 márciusában. Sok egyéb helyszín viszont még most is megtalálható, például a Verdala-palota, amely Illyrio lakhelye a sorozatban. Az első évadban ős az, aki létrehozza a szövetséget a Targaryen-testvérek és Dothraki között.

FIRENZE

Hannibal Starling detektív, a Hannibal szereplője, egy kéziratot talál Hannibal Lectertől, amelyik különös illatot bocsájt ki. Egy parfüm szakértőtől megtudja, hogy az illat egy olyan krémtől származik, melynek összetevői csak néhány boltban kaphatók a világon. Ekkor utazik Firenzébe. A 2001-es filmben láthatjuk, ahogy Dr. Lecter (Anthony Hopkins) átsétál a Ponte Vecchion. Mivel Lecter álltai ösztönei ellenére kedveli a zenét és a művészeteket, az Uffizi Galéria is megjelenik a filmben.
Inferno
Dan Brown azonos című regényének könyvadaptációja szintén Fontos helyszínnek tekinti Firenze városát, amelyben Robert Langdon egy járvány kitörését próbálja megakadályozni. As the symbologist gets his clues from works of art, the film also gives you a taste of the magnificent art that awaits you in Florence. Mivel a jelszakértő művészeti alkotásokban talál nyomravezető jeleket, a film nézése közben felfedezheted Firenze kincseit.

FRANKFURT

Micsoda férfi A legtöbb német filmet Berlinben forgatják, de az utóbbi években Frankfurt is egyre népszerűbb filmes helyszín. Az egyik legismertebb Hessenben játszódó német Matthias Schweighöfer Micsoda férfi című alkotása, amely 2011-ben jelent meg. A történet egy 30 éves frankfurti tanító, Alex Nowak életét követi nyomon, aki egy sikertelen kapcsolat után megpróbál rájönni, hogy mitől férfi a férfi. Különösen emlékezetes a film első jelenete, amikor Schweighöfer Frankfurt utcáiban biciklizik. Olyan ismert helyszíneken száguld ét, mint például az Eisernen Steg, amelyről csodálatos kilátás nyílik a Franfurti felhőkarcolókra. A PalmengartenOpernplatz a régi operaház előtt, a Frankfurt Eissporthalle, a Schillerschule Sachsenhausenben és a banknegyedben talákható King Kamehameha Suite szintén láthatók a filmben. Philipp Poisel énekes a jelenetekhez illő zenét is készített Eiserner Steg címmel. Egyéb Frankfurban játszódó filmek a Schlussmacher és a Männerhort.

LONDON

Harry Potter és a bölcsek köve   Minden magát valamire is tartó Harry Potter-rajongó tudja, hogy a film számos jelenetét forgatták a brit fővárosban. A legemlékezetesebb londoni helyszín a King’s Cross pályaudvar 9¾ vágánya. Míg a 9. és 10. vágány között csupán vonatsínek vannak, a rajongók megtalálhatják a 9¾ vágány tábláját a falon, valamint egy bőröndökkel teli kocsit, ami félig a falban van. A bölcsek köve másik híres jelenetek, amikor Harry először találkozik egy burmai pitonnal a Londoni Állatkertben. Ma egy plakett őrzi ennek az emlékét.Emellett London óvárosának kevésbé ismert helyszínei is megjelennek a filmben. Ilyen például a Foltozott Üst a  42 Bull’s Head Passage-on, ahova hiába térnél be egy limonádéra, mert csak egy optikát találsz. A sarkon található a gyönyörű Leadenhall Market is, ahol az Abszol út jeleneteit forgatták. A varázslatos épületet a viktoriánus korszakban építették.
A Mechanikus narancs
Stanley Kubrick 1971-ben rendezett Mechanikus narancs című filme a 20. század egyik legmegosztóbb alkotása, amelyet 2000-ig ki is vontak a forgalomból. Ma már a valaha készült legjobb filmek listáján szerepel, disztópikus világának helyszíne London. A zord és rideg helyszínek adják a film sajátos hangulatát, minden jelenetet a városban vagy annak közelében forgattak. Az egyik emlékezetes jelenetben a főhős, Alex (Malcolm McDowell), egy lemezboltba látogat, ezt a Chelsea Drugstore-ban forgatták. A Chelsea Drugstore a kor egyik legmodernebb bevásárlóközpontja volt és a Rolling Stones You Can’t Always Get What You Want című dalában is említésre kerül. Sajnos az épület jelenleg egy jelentéktelen McDonald’snak (a helyiek MaccyD’s-nek nevezik) ad otthont. A színpompás lemezbolttal ellentétben, a film többi jelenete mind rideg, szürke környezetben zajlik. Kubricknak könnyű dolga volt az ideális helyszín megtalálásában, mivel éppen abban az időben terjedt el a brutalista építészeti irányzat. A Municipal Flatblock 18a, ahol Alex lakik, az akkor újonnan épült Thamesmead Estate-ben volt, Woolwich közelében, London dél-keleti részén. Az egyik legemlékezetesebb jelenet, amikor Alex és barátai megtámadnak egy ártatlan hajléktalant, akit részegen találnak az egyik elhagyatott aluljáróban. Ezt a York Road Roundabout alatt futó labirintusban forgatták, a Wandsworth Bridge déli részén. The tramp gets revenge later on though, in a scene filmed by Albert Bridge, one of London’s grandest bridges and certainly one of the film’s most traditional locations. A csavargó később bosszút áll az Albert Bridge-nél, amely London egyik legnagyobb hídja és a film ikonikus helyszíne.

NEW YORK

Taxisofőr   A sokak szerint lehgjobb New Yorkban forgatott film, a Taxisofőr 70-es évek alvilágának hiteles lenyomata. A főszerepben Robert De Niro, aki Travis Bicklet testesíti meg, egy fiatal vietnámi veteránt, aki éjszakai műszakban dolgozik sárga taxijával. Bickle társaság- és alváshiányban szenved, miközben megismeri New York éjszakai arcát és ettől való undorával küszködve a bűnözés és korrupció felszámolására adja fejét. A film nagy részé a Greenwich Village és Hell’s Kitchen negyedeiben forgatták, de Martin Scorsese rendező igyekezett kerülni az ismertebb helyszíneket. Az egyik felismerhető hely a Columbus Circle, amelyen Bickle majdnem áthatjt, amikor le akar lőni egy politikust. A legmegrázóbb jeleneteket (például, amikor Bickle lelő egy stricit ) az East 13th Street-en forgatták, amely ma már sokkal tisztább negyed, mint amilyen a 70-es években volt. A jellegzetes helyszínek mellett a neonfény pislákolása mesterien ábrázolja az álmatlanságot és a várost, amely sosem alszik.  

PÁRIZS

AmélieAz Amélie csodálatos élete (2001) az egyik legkedveltebb film, amit a francia fővárosban forgattak.A legtöbb világhírű párizsi látványosság megjelenik a filmben, sok egyéb, kevésbé ismert helyszjn mellett. Elsők között nagyra becsült Notre-Dame-székesegyház jelenik meg, amikor Amélie’s (Audrey Tautou) anyját megöli egy toronyból lezuhanó turista. A film nagy részét Montmartre belvárosi negyedben forgatták, amely egy festő kis falu képét idézni, annak ellenére, hogy nagyon közel van a városközponthoz. A nyitójelenetben egy kék dongólégy zümmögi be rue Saint Vincent és rue des Saules macskaköves utcáit, elrepül a gyönyörű Sacré-Cœur Basilica előtt, amely a negyednek nevet adó  Montmartre hegy tetején található. Végighalad a Sacré-Cœur-ig, amit Amélie később kék nyilakkal rak ki, hogy megtudja, ki az a férfi, aki ott hagyta a képeit az állomáson Gare de l’Est.. Amélie lakása a rue des Trois Freres 55 szám alatt van, a sarki zöldséges, ay Au Marche de la Butte pedig ugyanazon az úton található. A közelben van a metróállomás, a Lamarck-Coulaincourt, ahol Amélie leírja egy vaknak rue Lamarck piacon kapható ételt. Az Amélie-rajongók kedvenc helye a, Café des Deux Moulins amely egy valódi kávézó a rue Lepic-ön. A crème brulée-jüket a filmről nevezték el. A vidékies hangulatú Montmartre mellett a latin negyed is megjelenik, a rue Mouffetard meets és rue Clovis találkozásánál, amikor Amélie a Bretodeau-t keresi egy telefonfülkében. A lányt a Louvre-nél található Pont des Arts-nál fogja el az érzés, hogy segíteni akar az embereken.
  Ha kedved támadt az utazáshoz, gyere el nyelviskolánkba és látogass el a híres filmforgatási helyszínekre is. Talán még ennél több érdekességet is felfedezhetsz,