Külföldi tartózkodás - az első lépések külföldön

A nyelvi utazás és a célkultúrában való teljes megmerítkezés legjobb módja a nyelvtanulásnak, a tökéletes választás azok számára akik egy teljesen új nyelvet szeretnének elsajátítani vagy a már meglévő tudásukat fejleszteni. A külföldön való munka, a nyelvtanulás mellett ahhoz is ideális, hogy bepillantást nyerjünk az adott országban való életről, kulturális és szociális hangulatról. Az ilyen nyelvi utazások előszobái lehetnek egy még nagyobb kalandnak, akár egy költözésnek is.
A kitelepülések fő oka legtöbbször maga a nyelvtanulás. Spanyolul, angolul, franciául és németül több országban is beszélnek, így a zökkenőmentes beilleszkedéshez és a nemzetközi szakmai karrierhez, elengedhetetlen ezen nyelvek magas fokú ismerete. Ezért van az, hogy az ezen nyelveken beszélők gyakran hoznak olyan nagy döntéseket, hogy külföldön folytassák a karrierjüket és az életüket.  

Felkészülés – a siker kulcsa

Emberek százezrei hagyják el évente anyaországaikat, hogy külföldön éljenek és dolgozzanak tovább, valahol a nagyvilágban. Ez egy olyan kaland amely már jóval a repülőgép levegőbe emelkedése előtt elkezdődik, történjen ez egyedül, a pároddal, vagy a családoddal. Gyakorta évekbe telik az embereknek, hogy megkapják a vízumot, és, hogy mindent elrendezzenek. A siker kulcsa az, hogy lelkileg készen állj a változásra és egy teljesen új életre. Érdemes első körben a megfelelő intézményeknél, nagykövetségeken vagy konzulátusokon érdeklődni. A végleges kitelepülés előtt mindenképp érdemes lehet néhány hetet az adott országban a kiszemelt városban tölteni, hogy meggyőződhess valóban jó döntést készülsz hozni. Rengeteg könyv, blog áll a rendelkezésedre és interjúk is más kiköltözők benyomásairól. Ezek sokat segíthetnek az előnyök és nehézségek előrelátásában. A kitelepülők számára számos fórum is a rendelkezésére áll, ahol a már kint élő emberek osztják meg a különböző adott országgal, várossal kapcsolatos tapasztalataikat. A témában a már tapasztalt kint élők, dedikált weboldalakat is üzemeltetnek, amelyeken megosztják a tudnivalókat a kiköltözni vágyókkal. Az egyik ilyen legismertebb weboldal az expat.com, amely 1.6 milliós aktív felhasználó táborral bír, akik mind segítik, informálják egymást és megosztják a tapasztalataikat.

Hozd létre a saját szociális hálódat!

Minden egyes kivándorolt egyet ért abban: külföldön élni igazi kaland. Egy olyan személyes kaland amely segít megismerni önmagad olyan módokon és mértékben ahogy korábban még soha semmi nem tette ezt lehetővé. Egy olyan izgalmas emberi kaland amelyben a felfedezés és a tapasztalatok megosztása a mindennapi élet részévé válik. Az első kalandos és izgalmas hetek után valami módon meg kell vetned a lábad a helyi közösségben. A leggyakoribb probléma amellyel a kitelepültek szembesülnek, az a magány. A szociális háló, ismeretségi és baráti körök kialakítása ugyanolyan fontos kérdés, mint hogy legyen hova lehajtsd a fejed és, hogy legyen a munkahelyed. Az expat.com ebben is a tagok segítségére van, hogy új embereket ismerhess meg és megtaláld a helyed az új országban, illetve munkalehetőségeket, szálláslehetőségeket illetve minden -féle eseményeket, tudnivalókat szolgáltatnak. Külföldön új életet kezdeni nem csak egy sima döntés de egy életstílus is. Hogy a lehető legpazarabb élmény legyen a külföldi élet, fontos, hogy a megfelelő emberekkel az oldaladon indulj útnak. Családokkal, barátokkal, vagy más kalandvágyó vándorlókkal sokkal egyszerűbb. A boldogságod érdekében a megfelelő emberekkel vedd körbe magad. Kalandra fel! Egyszer élünk!