Home

Kérj árajánlatot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot és kérj ajánlatot könnyen és gyorsan!

Árajánlatkérés

A Sprachcaffe utazási magazin

Ugye, neked is vannak olyan könyvek a polcon, amelyeket már régóta készülsz elolvasni, de nem jutott rá időd? Esetleg egy filmes listád, amelyről szintén nem sikerült még minden filmet megnézni? Most itt a remek alkalom, hogy pótold ezeket a mulasztásokat, és emellett még számos egyéb online program közül is választhatsz.

Film

A Nemzeti Filmintézet 90 ingyenesen megtekinthető magyar filmklasszikust kínál minden korosztály számára. A kínálatban irodalmi adaptációk, történelmi filmek és animációk egyaránt megtalálhatók. Kedvcsinálónak íme néhány cím: A kőszívű ember fiai, Édes Anna, Pál utcai fiúk, Valahol Európában, A tizedes meg a többiek, Vuk, Keménykalap és krumpliorr.

A Cirko moziban egy mozijegy árának töredékéért kölcsönözhetsz filmeket 24 órára. Művészfilmek, családi mozi és akció egyaránt megtalálható a kínálatban.

Irodalom

30 napos ingyenes hozzáférést kínál a Scribd digitális könyvtára, ahol több, mint 60 millió dokumentum érhető el. A hazai könyvkiadók közel 15.000 könyvet tesznek elérhetővé, a kiadók teljes listáját itt találod.

Tudomány

Arcanum Digitális Tudománytár Április 16-ig ingyenessé tette teljes adatbázisát, amely két évszázad magyar újságait és folyóiratait tartalmazza.

Málta újra erlérhető!

Sokak örömére a máltai angol nyelvi utazás idén is megszervezésre kerül. A Sprachaffe minden biztonsági előírásnak eleget tesz és mindenre kiterjedő forgatókönyvet dolgozott ki annak érdkében, hogy az utazók járvány idején is biztonságban érezhesség magukat. Ez tartalmazza többek között a szabadban megtartott órákat, a távolsági és higiéniai előírásokat, valamint a hatóságilag is előírt intézkedések betartását. Közkedvelt Sprachcaffe campusunk tágas, szabadtéri területeivel a máltai nyelvi utazás nagyszerű élmény lesz - még a megváltozott körülmények között is! Tudj meg többet nyaralási tervünkről »

10 Spanyol nyelvű podcast nyelvtanuláshoz

Egy a nyelvtanulást nagyon hatékonyan segítő tevékenység az idegen nyelvű tartalmak fogyasztása, legyen az podcast, film, interjú, illetve bármilyen olyan témában történő beszélgetés amely téged érdekel. Így kétszeresen is motivált leszel, hisz: Egyrészt nyelvet akarsz tanulni, amelynek remek szókincs alapozó eszköze, hogy sokat hallgatod az adott nyelv kifejezéseit, hangzását, ritmusát, jellegét. Másrészt pedig amennyiben érdekelt vagy az adott témában amelyről az idegen nyelvű tartalom szól, úgy szinte észrevétlenül, erőfeszítés nélkül ragad rád a nyelv, hisz kíváncsi vagy, belső tudásvágy is hajt. Amikor idegen nyelvet tanulsz, érdemes külön olyan témákra is rákeresned az adott idegen nyelven, amelyek amúgy is érdekelnek. A Google ilyen téren is hasznos lehet, illetve a nagyobb podcast és tartalom szolgáltatók kínálatában való keresgélés, garantáltan ad majd téged érdeklő találatokat.

Most következő írásunkban ajánlunk neked 10 kimondottan a nyelvtanulásra optimalizált podcastet, amelyek a hallás utáni szövegértési képességeden javítanak, valamint a kiejtésben, szókincsben, nyelvtanban is hatalmasat lendíthetnek a tudásodon. A felsorolás teljesen véletlenszerűen, semmilyen sorrendiséget nem kívánunk láttatni, csak felsorolunk 10 darabot. Mindegyik podcast rendkívül hasznos lehet, válaszd a számodra legszimpatikusabbat, legérdekesebbet. A felsorolt podcastek mindegyike ingyenes, a legtöbb kezdők számára is hasznos, az angol tudás viszont sajnos mindegyikhez szükséges.

Málta vagy Llorett de Mar

Lloret de Mar vagy Málta? Málta vagy Lloret de Mar? Biza nem könnyű választani két ilyen gyönyörű nyaralási helyszín közül. Írásunkban azoknak próbálunk egy kicsit segíteni akik a klasszikus nyaralás vagy nyelvi utazás gondolatával kacérkodnak, és az alábbi két helyszín is felmerült mint vonzó lehetőség, de nem tudnak választani. A jó hír, hogy csalódni lehetetlen bármelyiket is válaszd, szóval bátran indulj arra amerre a szíved, a megérzésed húz. Mi azért néhány főbb szempont szerint megpróbáljuk bemutatni mindegyik helyszín sajátosságait, jellegét, hogy kicsit megkönnyítsük számodra a folyamatot. Spoiler alert: nem lehet győztest hirdetni a kettő közül. Na de nézzük sorra.

Az angol tanulás egyik leglényegesebb részét képezik a rendhagyó igék. Mutatjuk az 50 legfontosabb rendhagyó igét, amelyek memorizálása létfontosságú az angolul beszélni vágyók számára. A rendhagyó igék három formája az angol nyelv rendkívül fontos alapköveit képezik. Az első alak az Infinitive, a második a Past Simple, a harmadik pedig a Past Perfect. Érdemes alaposan memorizálni ezen igék mindhárom alakját, akár játékosan, sokat hallgatva és/vagy olvasva szinte észrevétlenül kúszik az emlékezetünkbe. Miközben tanulod őket, javasoljuk ezen igék hangos kiejtését is. A YouTube-on több videót is találsz amely sorolja az angol rendhagyó igéket. Ha már elfáradtál a magolásba akkor kikapcsolódásként hallgasd meg a Belga - Angol rendhagyók című számát, ami szintén ezeket az igéket dolgozta fel. Kellemes tanulást! :)

Az idegen nyelvű filmek, sorozatok, podcastek, zeneszövegek "fogyasztása" nagyban elősegítik a nyelvtanulást, ezek bármelyike remek kiegészítő eszköze lehet egy új nyelv elsajátításának. Kezdetben segít megbarátkozni egy nyelv hangzásával, ritmusával, a gyakori szófordulatok gazdagíthatják a szókincsed, valamint javíthatják a hallás utáni szövegértésed. Gyakori, hogy a gyerekek idegen nyelvű mesék segítségével tanultak meg teljes egészében egy idegen nyelvet, a felnőttek pedig filmek, sorozatok segítségével lendülhetnek bele, vagy egészíthetik ki a nyelvtanulási eszköztárukat. Írásunkban a spanyolul tanulók számára igyekszünk néhány spanyol nyelvű filmalkotást ajánlani amelynek megtekintése segítheti a tanulás folyamatát, illetve egyben izgalmasak és lebilincselőek is. A teljesen kezdők számára magyar felirattal ajánljuk a spanyol tartalmak fogyasztását, aki már egy kicsit is ért spanyolul annak pedig a spanyol feliratot ajánljuk és a "szótárazást". A sorozatok és filmek nagy előnye, hogy egy pillanatig nem unatkozol majd, és alig várod a folytatást. A felsorolásbeli helyezések teljesen véletlenszerűek, semmilyen sorrendiséget nem kívánunk láttatni, csupán ajánlunk 5 + 1 darab alkotást.

A honvágy időnként mindenkit a karmai közé kaparint ha messzire utazik az ember, mindattól amit ismer és szeret. Minél fiatalabb az ember annál védtelenebbül és intenzívebben tud rátörni ez a különös szörnyeteg, főleg esténként bújik elő amikor minden elcsendesedik és magadra maradsz. A honvágy a legedzettebb, legkiegyensúlyozottabb világutazókat is a hatalmába keríti, viszont egyre inkább megtanulják elfogadni a létét és kezelni azt.

Az első és legfontosabb amit a honvágyadról tudnod kell, hogy teljesen természetes érzés, ne okold magad miatta, ne legyen bűntudatod, valamilyen mértékben mindenki érzi, az életének adott szakaszaiban. A változást jelzi a szervezet, hogy hiányoznak a régi ismert személyek, helyek sémák és a hiányuk néha sajgó sebként lüktet. Ez teljesen rendben van így, ezen külön ne aggódj, ez nem a gyengeség jele, ez teljesen normális, a nyelvi utazások alkalmával a legtöbb tanuló átéli a honvágy érzését még ha nem is beszél róla senkinek. Fontos tudnod, hogy még abban az esetben is tapasztalsz ha épp nem érzed jól magad vagy van valamilyen kellemetlenség, nehézség. Annál nagyobb lesz majd a sikerélményed, hogy ennek ellenére sikerrel vetted az akadályt, megoldottad, minimalizáltad a problémákat. Szóval csak pozitívan! :)

1. A honvágy tehát teljesen természetes jelenség, egy kicsit át is adhatod magad az érzésnek mert amivel nem akarsz szembe nézni az előbb utóbb sokszorozottan rád tör, szóval éld át, engedj teret neki, viszont nagyon fontos, hogy határt kell szabnod neki. Egy adott ponton túl a honvágynak már nincs haszna, azon túl, hogy figyelmeztetett a változásokra, hiányokra. A változás elkerülhetetlen és alapjáraton jó dolog, új körülmények, ingerek, élmények amelyek által mind többé, tapasztaltabbá válhatsz. Érdemes hát az új, érdekességekre, lehetőségekre helyezni a figyelmet és nem az időleges hiány érzetére figyelni. A hiány, a nem teljesség érzete is segít abban, hogy te egyre tapasztaltabb egésszé válj mint személyiség, a kellemetlenebb tapasztalatok adják meg az ember mélységét.

2. Próbálj más szemszögből is ránézni a helyzetedre, tekints különleges eseményként az utazásra, amelyben tapasztalsz, világot látsz, ismerkedsz és amelynek segítségével meghatározó élményeket gyűjthetsz be amelyek a további világképed és nézeteid is alakítják, olyan mértékben és jelleggel, amely nem tudott volna megtörténni ha nem hagyod el a biztonságot jelentő komfortzónád. Ahhoz, hogy fejlődni tudjunk, biza néha felfedezőként magunk mögött kell hagynunk az ismert tájat és egy időre elszakadnunk mindazoktól akik oly sokat jelentenek. Egy jól ismert város vagy a szobád a nyugalmat, a biztonságot jelentik, viszont ahhoz, hogy fejlődni tudjunk és növekedhessünk el kell hagynunk ezeket a biztonságos tereket. Ez valóban fájdalmas tud lenni, de a tanulság amelyet az új élmények adnak sokszorosan meghálálják a kényelmetlenséget, vagy a néha felbukkanó honvágy érzetét.

3. Egy másik hasznos megközelítés a honvágy esetén, hogy tudatosítsd magadban az időt amelyet távol kell töltened, ha tudod előre, hogy mennyi ideig leszel egy adott helyen sokkal egyszerűbb dolgod van, be tudod osztani az energiád. Számolva a napokat érzed majd, hogy múlik az idő és már egyre kevesebb nap vár rád az idegenben, viszont ahogy telik majd az idő meglátod egyre otthonosabban fogod érzeni magad, a vége fele közelegve a honvágyad is feloldódik és nem is várod már annyira a hazautat. Sőt hazatérve majd pont az új életed, élmények és emberek fognak már hiányozni.

4. A negyedik tanácsunk, hogy használd ki az időd, kirándulj, beszélgess, látogass látványosságokat, táblázd be minden perced, ne adj lehetőséget, hogy a honvágy táptalajra találjon benned. Ismeretlen emberekkel ismerkedni az elején rémisztő lehet, de amikor belegondolsz, hogy ő is hasonló érzésekkel küszködik, zavarban van, honvágya van, rögtön kevésbé rémisztő az egész. Minden egyes nyaralás alkalmával találni hasonló gondolkodású, szimpatikus embereket, akikkel sokkal otthonosabban érzed már magad, és kevesebbet gondolsz az otthoniakra.

5. Fontos tudnod, hogy az utazásod ellenére sem szakad meg minden kapcsolat az otthoniakkal, egy olyan modern korban élünk amelyben akármelyik pillanatban beszélgethetsz az internet segítségével is, akár webkamerával. A nappalok izgalmasak, változatosak nem lesz alkalmad unatkozni, viszont az este szokott a leginkább felbukkanni a honvágy, így ezt leküzdendő érdemes lehet estére időzíteni a beszélgetést az otthoniakkal. Ilyenkor elmesélheted a napi történéseket és az otthoniak is beszámolnak mi a helyzet. A kapcsolattartást sem érdemes túlzásba vinni, mert akkor ismét intenzívebben elkezdesz majd hazavágyódni, márpedig az új helyen is annyi érdekesség és sajátosság lesz amire érdemes figyelni, hogy kár az emlékeidbe révedni, a jelen tapasztalatai helyett. Az otthoniakkal való kapcsolattartásban az optimálisra kell törekedni, a túl sok ebben az esetben sem ideális.

6. Bátran kérj segítséget, beszélgess a honvágyadról más tanulókkal, megosztva könnyebbé válik a teher, ők is beszámolnak a saját tapasztalataikról, megoldásaikról. Ha beszélsz róla egy kicsit már valahogy kívülre kerül, többé nem egy magányos belső teher, hanem egy kikommunikált érzet, amely oldódik másokban. Akkor sincs semmi baj ha akivel épp beszélgetsz nem érzi a honvágyat, vagy épp letagadja, nem vagyunk egyformák, de többségében megértik majd az emberek mit is érzel és segítenek elterelni a gondolataid.

A honvágy uralható, nem szabad elmenekülni előle, érdemes átérezni, viszont gátat is kell szabni neki, hogy ne korlátozzon az új élmények, érzetek, tapasztalatok begyűjtésében. Teljesen természetes érzés, ne szégyeld, beszélj róla, és inkább az újdonságokra figyelj, amelyek örömet okoznak. Végezetül pedig érdekes tapasztalat lesz, hogy otthon lesz majd honvágyad, hiányzik majd az utazás helyszíne ahonnan eljöttél és az emberek akiket megismertél. Az ember mindig arra vágyik ami nincs és oda ahol épp nincs.

Két fontos tanulság van: hazaérkezve is honvágyad lesz, a kalandok és az utazás helyszíne fog hiányozni, szóval a honvágy életünk szerves része. A másik tanulság amire érdemes emlékezni, hogy sohasem a honvágy érzetére fogsz emlékezni, hanem mindarra ami igazán szép volt, és élvezetes, a legizgalmasabb pillanatok maradnak majd meg.

Az utazós tartalmakat termelők kínálata hatalmas, aki életében egyszer már átruccant a szomszédos termál strandra, az már hajlamos influenszerként tekinteni magára és teleposztolni az Instagram-ját ilyen olyan életképekkel. Tény, hogy vannak akik ügyesebben fotóznak, valamint kapnak el olyan pillanatokat, kamera szögeket amelyek már művészi mélységűek és vannak igazi tehetségek akik csodára képesek a lencséjükkel. Az Instagram utazások fényképeinek megvan az a hátránya, hogy csodálatos, luxus életviteleket közvetít olyan tájakról, amelyekre az országban élők nagy többségének, nem hogy nincs pénze, de még a saját maga által lakott ingatlanjára is vágyakozva tekint amelyben épp lakik, hogy mikor lesz már végre az övé. A pazar utazás fényűző képei nem mindenkire hatnak hát motiválóan, de a szem ellazítására ideálisak lehetnek. Igyekeztünk olyan Instagram oldalakat összeválogatni amelyek életszerűbb utazásokat vonultatnak fel, minden kategóriában, amelyek különlegesebbek és kilógnak a fősodor átlagából.

📷 @magyarosicsaba Sokan ismerhetik Magyarország egyik örökmozgó, szimpatikus vloggerét, Magyarósi Csabát, aki gyakorta utazgat a világ érdekesebb részeire és az itt lőtt fényképeket, rövidebb videókat az Instagram oldalára is feltölti. Csaba a különféle desztinációk, a turisták által kevésbé ismert (így megfizethetőbb is mégis lenyűgöző), részeit is megmutatja. Tapasztalt utazóként számos tudnivalót, látványosságokat, érdekességeket ismerhetünk meg tőle, olyan praktikus tudás birtokában van amelyre csak úgy tehet szert az ember, ha az utazás már életstílusa. Magyarósi Csabának nem csak az Instagramját érdemes követni, de a vlogjait nézni egyenesen kötelező, a videók minősége tartalom és vizualitás szempontjából magasan kiemelkedő, a témák változatosak a technológia, kütyük, elektromos autók, fenntarthatóságon át, egészen a legigényesebb szórakoztató, informatív utazós tartalmakig.

📷 @pilotmadeleine Madeleine egy müncheni blogger, aki 2015 óta űzi a szakmát, és az Instagram oldalára is dokumentálja az utazásait. 1.4 millió követővel rendelkezik, csodálatos és tökéletes képeket készít, a legpompásabb naplementékben, medencékben, óceánban egyszóval minden giccs és a tőkétesség illúziója ott van ami egy mainstream utazós instástól elvárható. Akit nem nyomaszt a tökéletesség látszata az gyönyörködhet egy sort, néha felbukkan a család is, ez legalább közelebb hozza a valósághoz a tökéletes látszatot. Virtuális utazgatáshoz ideális.

📷@jackmorris Instagram oldalát a női olvasók fogják kedvelni. Jack Morris vállalkozó, világutazó, változatos tájak közepére exponálja kidolgozott felső testét. Azt viszont szigorúan minden egyes képre. Jack a tengerparton sétál, Jack a medence szélén üldögél, Jack fentről tekint a panorámára, Jack belesimul a makulátlan tájba. Jack már már émelyítően sokká válik, mert tényleg szinte minden egyes fotón ott virít, viszont a tájak amelyeket megragad valóban hangulatosak. Jack a szöveges megnyilatkozásai szerint már szimpatikus, aki az álmainak él, folyamatosan utazik és online dolgozik. A csajok imádni fogják.

📷@jannikobenhoff az egyik legnépszerűbb és legkövetettebb Instagram utazó oldalt üzemelteti. Jannik Obenhoff viszont már igazi fotós és filmes szakember, ez pedig már a képek szerkesztésén is jól érezhető, illetve nem pózol ott a képein, nem magát akarja láttatni, hanem valóban egy pillanatot, egy tájat, egy érzést akar megragadni majd átadni, ami sikerül is neki. Obenhoff fényképei csodálatosak, ő valóban tehetséges fotós, aki nem mellesleg világutazó és a legelképesztőbb tájakról "tudósít". Fényképei művészi értéket képviselnek, melankolikus elvágyódás kiváltására, tökéletesen alkalmasak.

📷@youngadventuress Liz Carlson 16 évesen kapott rá az utazás ízére, 12 évvel később és 50 meglátogatott ország után pedig már igazi világutazónak számít. Spanyolországban élt, majd állását otthagyva Új-Zélandra költözött és azóta is onnan bolyong a világban, belekóstol ízekbe, érzésekbe és fotózgat. Egyszerű lánynak definiálja magát aki különleges kalandokban vesz részt, oldalát a BBC Travel Instagram oldala is követi. Liz valóban csoda szép fényképeket készít, és néha a háttérbe is tud vonulni a táj kedvéért, egocentrizmusa nem égeti át a képeit, az érzet és a kompozíció fontosabb annál, hogy mindenáron beleerőltesse magát, az észlelő személyét. Tudja, hogy az általa készített képek is őt tükrözik, anélkül, hogy magát fotózná. Liz inkább történetmesélő, nem öncélu pózer, bátran mer önmaga lenni és viselni a sors görgette nehézségeket, megpróbáltatásokat.

📷@earthpix Az EarthPix a világ legszebb tájairól oszt meg fényképeket amelyek havi 400 millió emberhez jutnak el. Az oldal a cikk írásának pillanatában 23.2 millió követővel bírt. A bolygó legelképesztőbb helyeiről küldenek be videókat, fényképeket, így az EarthPix az egyik legkiemelkedőbb utazási inspirációs forrásaként is tökéletesen helyt áll. Csodálatos tájak, helyszínek, elképesztő nyaralási pillanatok, földrajzi látványosságok és természeti csodák várnak. Az oldal jól ábrázolja, hogy milyen csodálatos a Föld és, hogy milyen felbecsülhetetlen értéket teszünk teljesen tönkre a jelenlétünkkel és életmódunkkal.

📷@beautifuldestinations A Beautiful Destinations kreatív tartalom gyártással foglalkozó cég amelynek Instagram oldala, a világ gyönyörű tájait ábrázolja. Céljuk az emberek utazás általi összekapcsolása, és a tapasztalatok utazás általi biztosítása a jövő generációi számára. Instagram oldaluk 24.6 millió követővel bír, csodálatos videókkal, képekkel szórakoztatva a virtuális kalandozókat. A képekhez feszesen vágott zenékkel, effektekkel operál, megvan ez a kis kreatív csavar is a Beautiful Destinations Instagram oldalán, lényegében ilyen kedvcsináló kis hangulatokat, videókat kapunk. A gyönyörű tájak és a szépen illeszkedő zenék, mégélvezetesebbé teszik az oldal böngészését. A Beautiful Destinations az élet legpazarabb pillanatait ragadja meg.

📷@danielkordan Daniel Kordan egy professzionális tájfotós, aki olyan festői, álomszerű, gyönyörű tájakat, szigeteket tár az Instagram oldalára a látogatók elé, amelyek tényleg lélegzetelállítóak. Járt Patagóniában, az Antarktiszon, Mongóliában, Japánban, Grönlandon, Namibiában és a világ számos csodálatos országában, régiójában ahol olyan gyönyörű fényképeket készített, hogy ez ember akarva akaratlanul odaképzeli magát és virtuális utazásra indul a lelkében. A képeit látva az ember melankolikussá válik és sóvárogni kezd a táj, a hangulat iránt amelyet Daniel megragadott és hirtelen úgy érzi honvágya lett ezen távoli tájak felé. Daniel Kordan képeit látva újraértékeli egy kicsit az életet, hogy végül is milyen keveset látunk bolygónk páratlan szépségeiből, mert az életünket néhány ismétlődő négyzetméteren éljük végig vízhangszerűen ismétlődő élethelyzetekben és problémákban.

📷@Izkiz Jennifer Tuffen becenevén Izkiz, egy brit világutazó, fényképész és tartalomgyártó, aki szintén úgy jeleníti meg a tájakat, hogy maga is látható a képeken, ám ez nem tolakodó, nem túl sok, hanem sokkal inkább egy vizuális történet főhősének érezhető, aki megörökíti az utazásait. Lányos lánynak definiálja magát, imádja a kozmetikumokat, a félelmetes filmeket és a kutyáját akivel együtt utazik. Jennifer Angliában született, Hollandiában nőtt fel és nemzetközi tanulmányainak köszönheti a világban szerteágazó ismeretségeit. Az angol, német és török nyelvek keveredéséből létrehozott sajátos nyelvezetet beszél. Izkiz nem tolja magát kifejezetten előtérbe a képein, látható, de mindig inkább a háttérbe vonulva, szerves részévé válik a képnek, de nem rajta van a hangsúly, nem egoista, nem visszataszítóan sok, hanem teljesen szerethető.

📷@treyratcliff Trey Ratcliff egy fényképész, író, előadó, művész akinek alkotásai rendszeresen felbukkantak az ABC, CBS, FOX, BBC és az NBC televíziótársaságok és műsorszolgáltatók csatornáin. Rattcliff matematikát és számítástechnikát tanult, majd pedig a HDR vagyis a High Dynamic Range fotózás úttörője lett. A HDR fotózásról könyveket is írt, előadásokat, műhelymunkákat tartott és az újszerű fotózási technikával számos díjat is bezsebelt. Egyetemeken, és olyan világcégek által szervezett konferenciákon tartott előadást mint a Google és a Pinterest, illetve tudásával bejárta a világot. Trey Ratcliff a HDR fotózás innovatív megalkotója, egy izgalmas karakter, aki rengeteget utazik is. Ratcliff imád barangolni, felfedezni és természetesen igazi fotóművészként megragadni a pillanatot, amelyet az Instagram oldalára is publikál, érthető módon HDR képekkel meglepve a követőit. Trey Ratcliff, Sony NEX7 és Nikon DSLR gépekkel fotóz, szoftverek tekintetében a Photoshop, Photomatix programokra esküszik. Szabadidejében szívesen fest. Képei gyönyörűek, egyenesen lenyűgözőek, meglepőek, a fotózás egyik legendás élő alakjának alkotásait szemlélhetjük az Instagram oldalán is.

Egy egy Instagram oldal átpörgetése néha segít egy kicsit elvonatkoztatni a saját életünktől, ellazulni, kikapcsolni. Elég ha a lélek egy pillanatra messzire száll, egyfajta belső utazás által, és visszatérve már más színben látjuk az életünket, kapunk egy új perspektívát saját magunkról. A távoli tájakról készült fényképek és videók megteszik a hatásukat, noha szerencsésebb ha fizikailag is el tudunk utazni az életünk általános helyszíneiről. Kellemes utazást kívánunk, bármelyik utazási fajtáról is legyen szó :)

Egy a nyelvtanulást nagyon hatékonyan segítő tevékenység az idegen nyelvű tartalmak fogyasztása, legyen az podcast, film, interjú, illetve bármilyen olyan témában történő beszélgetés hallgatása amely téged érdekel. Így kétszeresen is motivált leszel, hisz egyrészt nyelvet akarsz tanulni, amelynek remek szókincs alapozó eszköze, hogy sokat hallgatod az adott nyelv kifejezéseit, hangzását, ritmusát, jellegét. Másrészt pedig ha érdekelt vagy az adott témában amelyről az idegen nyelvű tartalom szól, úgy szinte észrevétlenül, erőfeszítés nélkül ragad rád a nyelv, hisz kíváncsi vagy, belső tudásvágy is hajt.

Most következő írásunkban ajánlunk neked 10 kimondottan a nyelvtanulásra optimalizált de minimum nyelvtanuláshoz ideális podcastet, amelyek a hallás utáni szövegértési képességeden javítanak, valamint a kiejtésben, szókincsben és nyelvtanban is hatalmasat lendíthetnek a tudásodon. A lényeg a rendszersség, hogy minden nap fogyassz valami podcast tartalmat.

1. 🎧 The Daily podcast. Ha a nyelvtudásod szeretnéd fejleszteni úgy, hogy közben a világ dolgaiban is egyre járatosabbá válsz, akkor a New York Times podcastje a "The Daily" a tökéletes megoldás. Michael Barbaro és Sabrina Tavernise újságírók a podcast házigazdái, akik 20 - 25 percben veséznek ki egy egy témát, a nagyvilág történései közül. Alapjáraton politikai megközelítésű podcastként indult, ám nagyon változatos témákkal szórakoztatja a hallgatókat, legyen az manapság például hatalmas hullámokat keltett abortusz kérdésköre, klíma, csillagászat, gazdaság, politika, társadalmi jelenségek, problémák stb. A "The Daily" 2017 óta fut, garantáltan nem fogsz csalódni és unatkozni sem a hallgatása közben.

2. 🎧 Luke's English Podcast. Luke, Londonban volt iskolai angoltanár, 20 évet tanított angolt majd Párizsba költözött, ahol is jelenleg a British Council-nál dolgozik. Luke a stand up comedy műfaj egyik ismert alakja is egyben, így aki a podcastjét hallgatja az a humornak sem lesz híján. Fontos nyelvismereteket tanít, kiejtést, témaspecifikus szókincset, köznyelvi kifejezéseket és természetesen, ahogy ez tőle szinte el is várható vicces történetekkel szórakoztatja a hallgatókat. Podcastjével 2009 óta segíti az angolul tanulni vágyókat.

3. 🎧 A Love and Radio podcast, egy amerikai podcast amelyet Nick van der Kolk, Phil Dmochowski és Steven Jackson működtet. A Love and Radio podcast lényegében interjú formátumban fut, egy interjú alanyt kérdezgetnek egy adott témában, egy történés okán, vagy a tárgyalt téma mentén.
A podcast számos epizódja díjnyertes, 2011-ben megnyerték a Third Coast International Audio Festival, legjobb dokumentum műfajú alkotásának arany díját, 2013-ban a Third Coast Awards első helyét, illetve számos további díjat is. Érdekes történetek, személyiségek kerülnek mikrofonvégre, változatos témákban, egy podcasten belül számtalan alanyt megszólaltatnak, alaposan körbejárva a témát és a perspektívákat.

4. 🎧 No Such Thing As A Fish. A haltagadó podcastnek Dan Schreiber, James Harkin, Anna Ptaszynski és Andrew Hunter Murray a készítő, házigazdái. A No Such Thing As A Fish név, a harmadik epizódból származik, amikor egy biológus arról beszélt, hogy nincs is olyan, hogy hal, hiszen minden tengeri élőlény annyira más és más, annyira kevés a közös bennük, hogy szinte nem is létezik a hal kategória mint gyűjtőfogalom. Mondta ezt viccesen persze. A podcastben mindig egy "meghívott" vendég mesél érdekes tényekről, történésekről, az egyik epizódban például a kultikus Michael Palin jelentkezett érdekességekkel a nagyvilágból, és a podcast házigazdái reagálnak rá, viccelődnek, egy jó hangulatú podcastre számíthatsz, amelyet hallgatva pillanatra sem fogsz unatkozni. A tök termesztési világrekordoktól, a hegymászási csúcsokig, vagy az életbeli sikertelenségig minden téma felmerül.

5. 🎧 A 6 Minute English a BBC által készített podcast, amely napi 6 perc erejéig gazdagítja a nyelvtudásod és a tájékozottságod a világban. Hasznos a szókincsed számára, hogy minden féle témákról hallhatsz, például az influenszerekről, nők helyzetéről a munkahelyeken, a világjárványról, klímaváltozásról, evolúcióról, tudományokról és a legérdekesebb, legváltozatosabb témák várnak. Színez, izgalmas és csak napi 6 perc a BBC-től elvárható magas színvonalon.

6. 🎧 A Crime Junkie nevű podcast a krimi rajongóknak maga a mennyország. Ashley Flowers és Brit a két házigazda, valódi bűncselekményekről számol be, rejtélyes, misztikus gyilkosságokról, eltűnésekről, a sorozatgyilkosokról, az erőszakos halál tekintetében minden terítéken van. Hátborzongatóan izgalmas adásokra számíts, Valódi gyilkosságokat járnak körül, dokumentálnak, az interneten hozzáférhető források alapján, hihetetlenül félelmetes történeteket hallhatunk. A Crime Junkie hetente, minden hétfőn, friss ügyekkel jelentkezik. Garantált a para.

7. 🎧 A The Bugle nevű podcastet Andy Zaltzman készíti, Hari Kondaboluval az Egyesült Államokból, Anuvab Pal-al Indiából, Alice Fraser-el Ausztráliából, valamint az Egyesült királyságbeli Nish Kumar-al és Andy multi podcast díjas nővérével Helen-el. A szatíra műfajában utaznak, szellemesen kommentálják a világ történéseit, a teljesen értelmetlen kérdéseken is elméláznak, humorizálnak. Hetente jelentkeznek és kommentálják a világ érdekes vagy fura történéseit, akár egy baráti társaság reagálnak a hírekre.

8. 🎧 A SuperSoul Conversation Opreah Winfrey a világhírű amerikai televíziós műsorvezető saját podcastje. Ahogy ezt Opreah-tól megszokhattuk prominens emberekkel készít, mély beszélgetéseket ezen podcsastjében is. Kiemelkedő gondolkodókat, bestseller szerzőket, spirituális vezetőket, egészségügyi szakértőket hív meg egy átfogó beszélgetésre amelyben a minket körülvevő világ mélyebb összefüggéseit keresik és fedezik fel. Boldogságról, inspiráló pillanatokról, az élet értelméről. Ez a podcast gondolkodtatni szeretne. Egyfajta megvilágosodást keresnek amely közelebb vezetheti a hallgatót a jobbik énjéhez.

9. 🎧 Happy English Podcast az ideális megoldás, ha angol nyelven nem vagy elég magabiztos, nem tudod rendesen kifejezni magad, nem jutnak eszedbe a szavak, vagy hibás a nyelvtanod. Michael segít. Michael New Yorkban született, 1990 óta tanít angolra idegen nyelvű diákokat, majd 1994-ben karrierjét japánban folytatta. 2004-ben megalapította a Happy English vállalkozást, ismét New Yorkban. Weboldala ingyenes angol oktatóanyagokat is tartalmaz, illetve egy podcastet is üzemeltet ami rengeteget segíthet nyelvtanban, a gyakran használt kifejezésekben, társalgásban, szövegértésben. Az epizódok rövidke 3 és 10 perc közöttiek.

10. 🎧 This American Life egy amerikai rádió show amelyet 2.2 millió ember hallgat élőben, több mint 500 rádióadó segítségével, sőt Kanadai és Ausztrál rádiókon is hallhatóak. További 2.5 millió ember hallgatja őket utólag, podcast formájában. Az American Life podcastet újságírók készítik, vidám, váratlan fordulatokat tartalmazó történeteket, különös embereket hívnak meg, érdekes ötleteket, témákat dolgoznak fel. Számtalan díjat nyertek már, Peabody díjat, sőt ők az első Pulitzer díj nyertes rádió show/podcast. 1995 óta léteznek, már több mint 700 epizóddal boldogítva a rajongókat. Minőségi tartalommal várnak, teljesen beszippant majd az amerikai élet.

Az interneten fellelhető értékes podcastek sora szinte végtelen, érdemes kutakodni és kísérletezni, míg megtaláljuk a számunkra legszimpatikusabb hallgatni valót amelyek segítségével nyelvet tanulhatunk, gyakorolhatunk. Ezek a podcastek cseppet sem sótlanok vagy unalmasak, a legváltozatosabb műfajokban várnak a legérdekesebb témákkal. Adj egy esélyt és egy szusszanásnyi időt a podcasteknek, napi 15 - 30 perc már nagyon sokat lendíthet a tudásodon, és mindemellett élvezetes is.

A megfelelő névelő kiválasztása valóban idegtépő feladat lehet, de szerencsére van megoldás! A kezdők szemüvegén keresztül szemlélve a helyzetet, a helyes névelő kiválasztása látszólag teljesen önkényesnek és véletlenszerűnek tűnik, ezért sok nyelvtanuló hajlamos arra, hogy érzésből alkalmazza valamely névelőt, majd reméli, hogy sikerült a megfelelőt alkalmaznia. A látszólagos önkényesség és káosz ellenére, van néhány szabály, nevezzük trükknek ami segít a megfelelő névelő kiválasztásában, legyen az a német nyelv beszélt vagy írott formája.

Der, Die, Das. Hogyan tudod eldönteni, hogy melyik esetben, melyiket használd?

A névelő egy olyan szó amely módosítja vagy leírja a főnevet, és azt is elárulja, hogy általános vagy konkrét dologra utal-e. Az újlatin nyelvek a hím és nőnemet különböztetik meg, a német nyelv egyel növeli a tétet, ő ugyanis a két alapnem mellé behozza a semleges nemet is. A "Der" a hínemű főnevek elé kerül, a "Die" a nőneműek elé, a "Das" pedig a semleges nem névelője.

Három deklinációs kategória létezik: nem, szám és eset. A nem tehát lehet nőnemű, hímnemű vagy semleges. A szám azt mutatja meg, hogy a főnév egyes (singular) vagy többesszámú (plural). Végezetül pedig a német nyelvnek 4 esete van: alany eset (nominative), tárgy eset (acusative), tárgy eset (dative), és a birtokos eset (genitive).

A német nyelv négy esete tehát:

Alany eset (nominative). Kérdőszavai: Ki? Mi? Kik? Mik? (Wer?, Was?)
Tárgy eset (accusative). Kérdőszavai: Kit ? Kiket ? Mit ? Miket ? (Wen ? Was ?)
Részes eset (dative). Kérdőszavai: Kinke? Minek? (Wem?)
Birtokos eset (genitive). Kérdőszavai: Kinek a? Minek a? (Wessen?)

A négy eset a főnév a többi mondatrészhez való kapcsolatát írja le.

A nemek tekintetében tehát három csoportba oszthatóak, hogy mely esetekben nőnemű, mely esetekben hímnemű, és mely esetekben semleges nemű a főnév. Rossz hír, hogy a három csoportból teljesen kilógva számos kivétel is létezik, amelyek nem csak a szábályt erősítik de a nyelvtanulók idegrendszerét is borzolják sajnos. Van egy módszer amely a főnevek végződése szerint segít megtalálni a névelő nemét, a főnevek végződését figyelve.

DER - Hímnem:
Az -ant, -ast, -ich, -ismus, -ling, -us -ra végződő főnevek hímneműek, például: Der Lieferant,

DIE - Nőnem:
A -tät, -ung, -tion/sion, -schaft, -keit/heit, -ie, -enz/anz, -ei, -ur, -in, -re végződőek nőneműek, például: Der Fakultät, Die Unterhaltung, Die Situation, Die Explosion, Die Gerechtigkeit, Die Empathie, Die Bilanz, Die Bäckerei, Die Kreatur, Die Schülerin.

DAS - Semleges:
A -chen, -lein, -um -ra végződőek pedig semlegesek. Például Das Hündchen, Das Fräulien, Das Visum.

A német nyelvben is határozott és határozatlan névelők vannak. Ezek általában egy főnév előtt találhatóak.

A határozott névelőt főnévvel együtt használjuk. Ahogy a név is sugallja, a határozott névelők egy meghatározott objektumot írnak le. A német nyelvben használt határozott névelők a DER (hímnemű), DIE (nőnemű) és DAS (semleges).

Például: A kutya szalad. Der Hund rennt.

A kutya egy meghatározott kutya, nem egy általános.

A határozatlan névelőt akkor használjuk, ha egy dolog, tárgy vagy személy nem pontosan ismert, nem hozzárendelhető. EIN (hímnemű vagy semleges) és EINE (nőnemű).

Például: Egy kutya szalad. Ein Hund rennt.

Nem tudjuk, hogy a kutya kihez tartozik, csak annyit tudunk, hogy van egy kutya amelyik szalad.

A határozott névelők használata még az anyanyelvi beszélők számára is zavart okozhat, és lehetőseget ad a hibázásra. A hibák és a helytelen használat elkerülése érdekében érdemes áttekinteni a következő szabályt.

Tippek a helyes határozott névelő megtalálásához

Az egyik legkönnyebb módja annak, hogy megtudjuk, melyik határozott névelőt kell használnunk, az az ha a főnév végződését figyeljük. Ahogy fentebb már említettük, a végződés segít meghatározni mely határozott névelőre van szükség. A következő három ábra segít memorizálni, hogy mely végződésekhez melyik határozott névelő szükséges:

How do you best learn pronunciation with Tongue Twisters?

With the help of International Tongue Twisters, you can improve your English pronunciation incredibly quickly and efficiently and learn new words at the same time. Tongue Twisters are especially good for learning pronunciation because tongue twisters usually combine sounds that are difficult to pronounce. However, if you practise these sounds regularly with the help of tongue twisters, you will quickly internalise the pronunciation of the language you are learning and eventually improve your pronunciation of normal sentences and words. The following three steps for learning with tongue twisters show you how you should proceed in order to effectively improve your pronunciation.

1. English

Spoken by 1.348 billion people in the world, this Indo-European language is among the most spoken language in the world. English has more than 370 million non-native speakers. The most spoken language internationally, learning English can make communication with people from different countries easier. English is a global language and language skill is an asset to individuals. Fun fact, English is also called the language of the sky as pilots must have proficiency in the language.

Learn the language

It may not be possible that people in the country you move to speak the same language as you. It is always good to be prepared and know some basic words. Learn how to greet people and some basic sentences that can help you communicate with the locals.

In France, it is customary to say Bonjour when you talk to someone and they may take offense if you do not. Learning the language can also make it easy to integrate with people and make your time abroad easy.

This is how Spaced Repetition works for learning vocabulary

Spaced Repetition is a method for learning vocabulary of a foreign language, which aims to incorporate new vocabulary into everyday language use quickly, effectively and, above all, sustainably through targeted repetition of the vocabulary within a given time interval.

This learning method takes place over a longer period of time (for example, 1 month). You are free to choose the length of time, but it is divided into fixed learning phases. Within each phase you repeat the new vocabulary. The special thing about the Spaced Repetition learning method is that the period between each phase in which you do not repeat the vocabulary becomes longer. In this way, you build up your vocabulary in the long term. The following phases can be used as a basic building block for learning with Spaced Repetition.

Improve your Spanish with entertainment

Maybe watching a series or movie on Netflix or Amazon Prime can be considered free time, right? Even though you probably do it in your free time (no boss would want to catch you watching a series during your working hours), watching a series or a movie to practice a foreign language can be quite a challenge, even with subtitles. This way of practising a foreign language (in this case Spanish) is very effective, at least in terms of listening and reading comprehension, and you will notice a relatively quick improvement in relation to the time you are exposed to the language. To help you quickly find the right Spanish movie or series to learn Spanish, we have compiled a list of the 10 most watched films and series so that you can improve your Spanish with the series or film of your choice. Let's go!A kapcsolatépítés szerves részét képezi az életünknek, új ismeretségekre, kapcsolatokra, különféle érdeklődési területeken jeleskedő ismerősökre szert tenni, életünk minden szakaszában hasznos lehet. Nem kell számító, üzleti gépezetnek lennünk ahhoz, hogy a saját magánéletünkben is hasznát lássuk, ha különféle szakmai szférákból vannak ismerőseink, így gyakorlatilag bármilyen problémával is szembesülnénk, megkérdezhetünk valakit aki útba tud igazítani, vagy esetleg meg is tudja oldani a problémánkat.

Maga a "networking" fogalma az üzleti életből származik, amely során az emberek a kölcsönös előnyök érdekében szakmai, valamint emberi kapcsolatokat kezdtek építeni. A szakmai kommunikáció és információcsere tágítja a látókört, illetve új tapasztalatokat, lehetőségeket eredményez. "Networking" segítségével találnak üzletemberek partnereket, ügyfeleket, befektetőket, alkalmazottakat és olyan előrelépési lehetőségeket amely által fejlődhet az üzlet.
A networking hatásaként, hosszú távon mindkét fél jól jár. A networking jellemzője, hogy céljaid elérésében nem feltétlen azok segítenek majd akiket első körben megismersz, hanem a későbbiekben, például az általuk megismert kapcsolataid. Egy új ismerősön keresztül már elérheted az ő ismeretségi hálóját is, amely további potenciális lehetőségeket rejtegethet.

Nem kell azonban üzletembernek lenni, hogy magunk is gyakoroljuk a kapcsolatépítést és élvezzük az előnyeit, hisz nyitott szemmel járva, sokat kommunikálva olyan ismeretségekre, emberi kapcsolatokra tehetünk szert, amelyek életünk valamely területén (majd) jól jöhetnek. Az ismeretségi körünkben is számtalan színes személyiség található, érdekes tevékenységi körökkel, amelyek mind mind potenciális networking erőforrást jelentenek. Ha belegondolunk valahányszor szükségünk volt egy jó orvosra, autószerelőre, nyelvtanárra, bármilyen szakemberre, lényegében már egy egyszerű networking tevékenységet végeztünk amikor a közvetlen környezetünk tagjaival sorra felvettük a kapcsolatot és végig kérdezgettük őket. Minél szélesebb körű ismeretségi hálózattal rendelkezünk annál hatékonyabb és gyorsabb lehet a folyamat.

A kapcsolatépítés alapjáraton nem bonyolult, elegendő ha megfelelő érdeklődéssel, nyitottsággal állunk az emberekhez akikkel az élet legkülönbözőbb területein találkozunk és a többi szinte történik magától. Talán a legfontosabb tanács, hogy életünk minden szereplőjével bánjunk tisztelettel, hisz soha nem lehet tudni, hogy pár óra múlva nem-e az az ember fog megműteni akivel a forgalomban kiabáltam. Minden számító szándéktól mentesen is érdemes úgy viselkedni az emberekkel, ahogy velünk is szeretnénk, hogy bánjanak.

Nézzünk néhány lehetőséget, hogyan javíthatunk a kapcsolatépítési gyakorlatunkon a mindennapokban:

Társalogj mindenütt: Légy nyitott, bátran kezdeményezz beszélgetést akár idegenekkel is, várakozás közben, orvosi rendelőben, a szabadidős tevékenységek alatt, edzőteremben, iskolai eseményeken, sporteseményeken gyakorlatilag bárhol ahol, lehetőséged nyílik kezdeményezni egy "small talk"-ot, vagy ahol természetesebben adódik, hogy valamilyen sorsközösség okán válthass pár szót. Ragadj meg minden adandó alkalmat, hogy ismerkedj, kommunikálj. Nem kell túllépned a természetesség határát, ameddig jól esik, és ameddig jól áll neked addig merészkedj el, erőszakot nem kell tenned magadon sem másokon. Ha olyan típus vagy élj társasági életet, járj el eseményekre, rendezvényekre ahol ismerkedni lehet, beszélgetni, új emberekkel kapcsolatba kerülni. Érdeklődj, beszélgess, finoman kérdezősködj.

Az emberre figyelj, emberi kapcsolatokat keress: ne az üzleti vagy valamilyen nemű előny hajtson, illetve eleve ne kizárólagosan a haszon oldaláról közelítsd meg az emberi kapcsolataid, hisz az életünk az anyagi értéknél jóval összetettebb és értékesebb. Ha hidegen kiméred, hogy kivel érdemes barátkozni és kivel nem, kitől, mikor, mekkora mennyiségű haszon/előny/segítség várható, ez már egy érzéketlen, számító, üzleti megközelítésre vall, így pedig lehetetlen valódi, értékes emberi kapcsolatokat kialakítani. Az üzleti jellegű kapcsolatok is akkor igazán hatékonyak és sikeresek, ha mélyebb emberi kapcsolat áll mögötte, akár barátság is. Előbb emberi viszonyokat érdemes alapozni és következő lépésben lehet rájuk valamilyen üzletet, együttműködést építeni. Napjainkban sajnos egyre kevésbé tudunk kialakítani új, mély emberi kapcsolatokat, az ismeretségi hálónkat egyre inkább ledominálják a valamilyen érdekek mentén élő érdekkapcsolatok. A kapcsolati tőke hatalmas kincs, főleg ha mélyebb emberi viszony is húzódik mögötte.

Egy utazás és egy idegen nyelv ismerete segíthet az ismeretségi köröd jelentős kitágításában, akár más kontinenseken is szert tehetsz kapcsolati hálóra, noha ez már inkább az üzleti világban jelent előnyt, a személyes életünk problémái ritkán szorulnak segítségre, földrajzilag távolabb eső helyekről, de természetesen ilyen esetek is léteznek. Idegen országokbeli barátokra, ismerősökre szert tenni számos előnnyel járhat azért, ha nem más, néha meglátogathatod őket és segíteni tudnak az adott városban, országban való tájékozódásban, ügyintézésben. Egy idegen országban egy helyi tapasztalt személy segítsége hatalmas előnyt jelenthet, már csak azon a téren is, hogy elkerüld a klasszikus turista csapdákat és túlárazott termékeket, szolgáltatásokat. Egy helybeli tapasztalataival gazdagodhatsz.

Ápold a kialakított kapcsolatokat: Az ismeretségi kötelékek is ugyanúgy ápolásra szorulnak, mint a baráti kapcsolatok, ha nem ápoljuk visszafejlődik, elhal. Ha már meglévő ismeretségeket szeretnél felfrissíteni, szorosabbra fűzni akkor bátran hívd el az embereket egy kávéra, vagy egy összejövetelre hozzád. A kapcsolatok ápolására időt és energiát kell áldozni, hogy elmenj egy-egy találkozóra akkor is amikor legszívesebben otthon kuckóznál. A kapcsolatok ápolása ideális esetben kölcsönös, hasonló arányú kezdeményezésből építkezik, ha nagyon aszimmetrikus és folyamatosan csak az egyik kezdeményez, akkor érdemes átvizsgálni, hisz erőltetni nem érdemes. Az energiabefektetést viszont nem lehet megúszni, szerencsére ha érdeklődésed túlmutat a puszta haszonkereső magatartáson, akkor maga az ember is érdekelni fog akivel találkozol.

Online kapcsolatépítés, ápolás: Az introvertáltabbak számára az online kapcsolat ápolás lehet a megoldás, illetve az ott való kezdeményezés és annak átterelése személyes találkozóvá. Remek alkalom lehet valakire a szülinapja alkalmával ráírni, megkérdezni, hogy van, majd közösen találkozót megbeszélni. Esetleg egy régi fényképen felfedezve az ismerőst, beszélgetést lehet kezdeményezni vele, és ha kölcsönös az érdeklődés, újra lehet ápolni az ismeretséget és találkozókat megejteni. Ha nagyobb távolság választ el, ám ennek ellenére szeretnéd ápolni az ismeretséget, szintén az online kapcsolattartás lehet a megoldás, videó beszélgetés vagy chat formájában. Az online kommunikáció, a Messenger, az SMS, a WhatsApp és a számtalan egyéb applikáció manapság a kapcsolat tartás és ápolás bevett formáját jelentik.

• Ha nem pusztán személyes kapcsolatépítést akarsz végezni, hogy általánosan tájékozott légy, hanem komoly üzleti céljaid vannak, úgy érdemes kimondottan üzleti kapcsolatépítő rendezvényekre is rendszeresen ellátogathatnod, kis és középvállalkozóknak tökéletes lehet, illetve ellátogathatsz a szakmai egyesületek és társaságok találkozóira is, ezek a legideálisabb helyszínek, hogy szakmai kapcsolatokra tehess szert, ezáltal pedig további tapasztalatokra, hasznos információkra, üzleti, együttműködési lehetőségekre. Az ilyen jellegű eseményeknek, megvan az az előnye, hogy nincs kényszeres jellegük, mindenki azért van ott, hogy kapcsolatokra tegyen szert, új lehetőségekre törekedve, amelyekről nyíltan beszélnek.

Járj nyitott szemmel, magad is légy nyitott, hisz nem lehet tudni, hogy kivel, hol találkozol és változtatja meg a magán vagy a szakmai életed, kinek a segítségével kerülhetsz új lehetőségek közelébe. Ne légy számító és görcsösen haszonorientált. Légy barátságos, beszélgess, mesélj a céljaidról legyen az vállalkozás, startup, vagy a személyes kitűzéseid. Kezdeményezz, beszélgess, kérdezgess, kommunikálj és az ismerettségi köröd bővülni fog, a személyes "networking"-ed pedig egyre jobban fog működni.

Ha igazán érdekel a networking, érdemes alaposabban is elmélyülni e területen. Kapcsolatépítésre fel.

Színház

Több magyarországi színház is élő bejelentkezéssel és ingyenesen megtekitnhető előadásokkal várja a nézőket. Az eseménynaptárt itt láthatod.

Zene

Érdemes most fokozott figyelemmel követni kedvenc zenei előadóid közösségi média oldalát, mivel nagyon sokan indítanak élő videót néhány dal erejéig. Emellett a Művészetek palotája élőben közveíti következő előadásait és ingyenesen elérhetővé tette digitális médiatárát, amelyben HD minőségű koncertfelvételeket és irodalmi estek felvételeit láthatod. Betekintést nyerhetsz tovább a Berlini Filharmonikusok Digitális Koncerttermébe vagy éppen a bécsi Staadtsoper műsorába, melyekről szintén élő közvetítést adnak.

Múzeum

Most olyan világhírű múzeumokban tehetsz virtuális látogatást, mint a New York-i Metropolitan Museum of Art vagy a párizsi Louvre, de számos egyéb látványosság is megnyittotta kapuit az online térben, ilyen például a Sixtus-kápolna, amelyet szintén bebarangolhatsz.

Testmozgás

A sport rajongóinak sem kell attól tartaniuk, hogy veszítenek fittségükből, illetve ha eddig nem mozogtál akkor itt a remek alkalom, hogy beiktass egy kis sportot a napi rutinodban. A Cosmopolitan Hungary egy teljes online eseménysorozattal készült az egészséges életmód jegyében. Emellett sok edző, oktató és életmód tanácsadó indít ingyenes élő videókat, például Jakkel Nóri fitnesz edző, Lengyel Ágnes jógamester és a YogaArt műhely. 

Gasztronómia

Bár a receptek és főzővideók sokasága eddig is nagy teret hódított az online térben, most mégis érdemes megemlíteni. Ha több időt töltesz otthon, próbálj ki új fogásokat vagy sajátítsd el a főzés alapjait. A Nosalty-t senkinek sem kell bemutatni, de ott van Maunter Zsófi blogja vagy Streen Kitchen Youtube-csatornája  és Széll Tamás főzős videói is, utóbbi a szupermarketek alapkínálatából készít ízletes és egyszerű fogásokat.

Nyelvtanulás

Ha a szórakozás mellett egy kis tanulásra is szánnál időt, itt a remek alkalom, hogy felfrissítsd nyelvtudásod vagy belevágj egy teljesen új nyelv elsajátításába! Kellemes és hasznos időtöltés, amely a jövőben még nagy segítségedre lehet a suliban vagy a munkahelyeden. Rengeteg ingyenes tananyag és applikáció érhető el, de ha valódi fejlődést szeretnél elérni, akkor beiratkozhatsz egy interaktív online nyelvtanfolyamra is, ahol egy valódi nyelvtanár lesz a segítségedre.

Ha pedig a szükség úgy hozta, hogy új munkahelyet kell találnod, esetleg karrierváltáson gondolkodsz, keresd fel a Jooble oldalát, ahol több, mint 28 ezer állás közül válogathatsz.

Foglalj nyelvi utazást Máltára és részesülj akár 300 eurós támogatásban!

Minden Máltán töltött napra 10 eurós utalványt kapsz ha 15-30 éjszaka között foglalsz angol nyelvtanfolyamot. Ezt a vouchert a sziget különböző üzleteiben vásárolhatod le. Foglalj most máltai angol tanfolyamot, hogy biztosan ne maradj le erről az ajánlatról.

1. News in Slow Spanish. Az első bemutatott podcast, egy nagyon érdekes és hatékony nyelvtanulást segítő kezdeményezés, a News In Slow Spanish, amely egy híreket taglaló, lassú beszédtempójú, spanyol nyelvű podcast. A podcast hetente jelentkezik, amelyben spanyol anyanyelvű műsorvezetők beszélnek a legfrissebb, legaktuálisabb hírekről, legyen az társadalmi, gazdasági, politikai, tudományos, technológiai, közéleti stb történés. A kínálat színes és érdekes, úgy tanulhatsz nyelvet, hogy közben járatosabbá is válsz a világ dolgaiban. A beszélők lassan és érthetően ejtik a szavakat, egyszerűbb nyelvezettel. Kezdő, középhaladó, haladó szintek közül választhatsz, bár az oldal alapjáraton inkább a középhaladóknak a legelőnyösebb.

Málta

Málta több kisebb nagyobb szigetből áll, a sziget csoportok közül, a 3 legnagyobb sziget lakott: Gozo, Comino és Málta. Málta nagy előnye, hogy soha nem kell nagy távolságokat megtenned ahhoz, hogy elérd az úti célod. Busszal a legtöbb népszerű látványosság könnyedén elérhető, még a legtávolibbak is, hisz nincsenek túl nagy távok. Jó tudni, hogy a máltai buszokon a klíma jéghidegre van állítva, így nem árt ha van nálad valami meleg öltözet is amikor felszállsz, ugyanis a buszokon meg lehet fagyni, ami a kinti kánikula után különösen kellemetlen és megfázás veszélyes. Bármerre is indulj, mindenütt akad valami látnivaló, Gozo elképesztő strandokkal vár, Comino szigetét pedig csoda szép komp kirándulással lehet megközelíteni. A városok Málta méretéből fakadóan, csak néhány kilométerre helyezkednek egymástól, így sorra fedezheted fel őket. Valetta, Sliema, St. Julian's, vagy Mdina, hogy csak néhányat említsünk, ezeket mindenképp érdemes meglátogatni. Málta minden városát és porcikáját átitatja a történelem, varázslatos régi épületek várnak, amelyekből árad a lovagi múlt és valami nagyon sajátos, elképesztő hangulat. Málta felejthetetlen.

Lloret de Mar

Lloret de Mar település, Girona tartományában található, Spanyolország Katalóniai részén. Számos más ottani városhoz hasonlóan Lloret de Mar is a 220 km hosszú Costa Brava mentén található, gyönyörű homokos partokkal, strandokkal Ha pedig már Lloret de Mar környékén jársz akkor Barcelona és Girona városa kihagyhatatlan, utóbbi a népszerű televíziós sorozat a "Trónok harca" forgatási helyszíne is volt. Barcelóna városa pedig kihagyhatatlan egy igazi csoda. Lloret de Mar a Costa Brava egyik legismertebb üdülőhelye amely történelméről, nyüzsgő éjszakai életéről, építészeti emlékeiről, múzeumairól is ismert, minden rendelkezésedre áll ami csak egy nyaraláskor eszébe juthat az embernek, a jachtkölcsönzéstől a parasailing-ig. Lloret de mar központi strandja Playa Lloret, ahol zuhanyzó, kávézók, napozóágyak és vízimentőszolgálát is vár. Lloret de Mar nyüzsögő, gyönyörű, úgy a természeti elhelyezkedése, mind az építészete, igazi mediterrán hangulat vibrál, élénk színek, pálmafák, már a partok menti sétányokon való séta is igazai felüdülés. Lloret de Mar szintén feledhetetlen.

Infinite

Past Simple

Past Participle

Jelentés

be

was / were

been

lenni

become

became

become

válik valamivé

begin

began

begun

elkezd elkezdődik

bring

brought

brought

hoz

buy

bought

bought

megvesz

choose

chose

chosen

választ kiválaszt

come

came

come

jön

do

did

done

csinál

drink

drank

drunk

iszik

drive

drove

driven

vezet

eat

ate

eaten

eszik

fall

fell

fallen

esik

feel

felt

felt

érez

find

found

found

talál

fly

flew

flown

repül

forget

forgot

forgotten

elfelejt

get

got

got

kap megszerez

give

gave

given

ad

go

went

gone

megy

have

had

had

birtokol

hear

heard

heard

hall

keep

kept

kept

tart

know

knew

known

tud ismer

leave

left

left

elmegy

lend

lent

lent

kölcsönad

let

let

let

hagy

lose

lost

lost

elveszít

make

made

made

készít

meet

met

met

találkozik

pay

paid

paid

fizet

put

put

put

tesz rak

read

read

read

olvas

run

ran

run

fut

say

said

said

mond

see

saw

seen

lát

sell

sold

sold

elad

send

sent

sent

elküld

sing

sang

sung

énekel

sit

sat

sat

leül

sleep

slept

slept

alszik

speak

spoke

spoken

beszél

stand

stood

stood

áll

swim

swam

swum

úszik

take

took

taken

visz rak tesz

teach

taught

taught

tanít

tell

told

told

mond mesél

think

thought

thought

gondol

understand

understood

understood

megért

wear

wore

worn

visel

write

wrote

written

ír

1. La Casa de Papel (Money Heist) című sorozat, a spanyol nyelvtanuláshoz az egyik legtöbbek által ajánlott filmalkotás. A sorozat Spanyolország egyik legnagyobb (fikciós) rablásáról szól, amelyben 2 billió EUR összeg a tét. A nyolc rabló túszokat ejt majd bezárkózik a Spanyol Királyi Pénzverdébe . Egy bűnöző lángelme mozgatja a szálakat miközben a rendőrséget is manipulálja. A La Casa de Papel 2017-2021 között forgott, öt évaddal vár, egy epizód átlagosan 50 perc. Grantált a dráma, az akció, és az izgalom. A történet teljesen beszippant majd, a feliratok pedig segítenek, hogy a spanyol nyelvtudásod is fejlődjön.

Three steps to learning a language with tongue twisters

Step 1: Familiarise yourself with the Tongue Twister by reading it silently before reading it aloud for the first time. If necessary, write out unknown words, understand them and learn them.

Step 2: Try saying the Tongue Twister out loud slowly for the first time. Don't despair if you can't pronounce it correctly at first. Difficult Tongue Twisters in particular have to be pronounced slowly several times before they can be spoken fluently.

Step 3: Now you can try pronouncing the Tongue Twister a little faster. As soon as you can say the Tongue Twister quickly several times in a row, you have mastered this Tongue Twister and can practise the next one.

Now that we have found your learning strategy, you can start with the tongue twisters. To get you started, we've put together some short and simple international Tongue Twisters. Next you can find some fun Tongue Twisters and finally you can put your pronunciation to the test with difficult Tongue Twisters.

Keep some cash on hand

Digital payments and transfers might not be popular everywhere. Be on the safe side and take some cash with you. In many European cities, local shops and restaurants still carry out transactions with cash. Furthermore, you may find it difficult if there is a problem with the internet and you use applications like Apple pay or GPay. Carrying physical money can save you from these situations.

Online
Language courses

Learn foreign languages effectively and in the comfort of your own home with real teachers!

To the online courses

Get a 5% loyalty discount on your next language study trip!


Object pronouns in the Spanish language

With the help of the Spanish object pronouns, you can refer to people or objects that are already known from previous sentences. This makes everyday language use easier and otherwise shortens longer Spanish sentences. To help you understand the Spanish object pronouns, we will give you the corresponding personal pronouns, which you have certainly already dealt with in the conjugation of Spanish verbs. The following overview contains all the object pronouns used in the Spanish language:

Berlin: Historical yet modern

Berlin is one of the largest metropolises with an international population and a wealth of tourist attractions, culture and nightlife. The country's capital has a rich history and well-known historical landmarks such as the Reichstag, the Brandenburg Gate and the Holocaust Memorial. The Berlin Wall was dismantled years ago, but some parts can still be seen near Checkpoint Charlie and the Reichstag. Another major attraction is the famous Museum Island, which consists of numerous museums.

These museums contain spectacular artefacts, temples and even replicas of ancient settlements from many different civilisations. Berlin has much to offer, including two zoos, swimming lakes, public parks and various entertainment options. Annual events in the city include the famous Berlin Film Festival, the Long Night of Museums, the Carnival of Cultures and others.

Tanúsított COVID-19 biztonsági protokoll

A máltai Sprachcaffe Campus új biztonsági protokollját a Máltai Idegenforgalmi Hatóság "Certified Compliant COVID-19 Safety Protocol" -nak minősítette! Ez azt jelenti, hogy a Sprachcaffe minden téren eleget teszt a járványügi előírásoknak és a hatóságok által előírt biztonsági követelményeknek.

 

A nyelvi táborok megszervezése során személyzetünk és résztvevőin egyaránt kötelesek betartani ezeket a követelményeket. További információt a tanúsításról az mta.com.mt webhelyen találsz.

2. Dulingo Spanyol podcast. Biztosan sokan ismerik manapság a népszerű és hatékony Duolingo nyelvtanulási alkalmazást. A Duolingo jellegét kedvelő spanyolul tanulók számára jó hír, hogy egy spanyol nyelvű podcasttel is jelentkeztek, amely lényegében kedves és könnyen érthető spanyol történeteket regél el. Martina az angol nyelvű mesélő teremti meg a történet keretét, és spanyol nyelven beszélő szereplők keltik életre a történet karaktereit és fonalát. A Duolingo spanyol podcastje lényegében inkább történetmesélés, és technikailag nem a klasszikus formátumú podcastet jelenti. Mindegyik elbeszélésről szóbeli leírás is van így miközben hallgatjuk, olvashatjuk is, hogy mit hallunk, így javítja a szövegértést, bővíti a szókincset és szinte észrevétlen építi a nyelvtant. Bátran elkezdhetik a kezdő nyelvtanulók is.

Nyelvek

Málta

Máltának két hivatalos nyelve van az angol és a máltai. A máltaiak egymásközt többnyire máltaiul beszélnek, viszont mindenki beszél angolul is, amely az iskolai oktatásnak is szerves része, így a turisták is tökéletesen boldogulhatnak ezen a nyelven. Ez a kétnyelvűség Málta népszerűségének is egyik külön oka, illetve annak, hogy nagyon sokan választják Máltát a nyelvi utazásuk helyszínéül is.

Lloret de Mar

Mivel Lloret de Mar, Katalónia régióban található, ezért a helyiek katalánul beszélnek. A katalán nyelvről tudni kell, hogy ez nem egy spanyol nyelvjárás, hanem egy saját nyelv, amelyhez nagyon ragaszkodnak az ott élők. A helyiek azonban egyaránt értenek spanyolul is, valamint angolul is, így a nemzetközi turisták számára ugyanúgy nem jelenthet majd gondot a kommunikáció mint Máltán.

Kikapcsolódás gyanánt:

2. A Narcos című spanyol sorozat, talán még az előző sorozatnál is izgalmasabb, főleg, hogy ez már egy igaz történetet mesél el, Pablo Escobar a kolumbiai drogbáró, narkóterrorista tündöklését és bukását. Pablo a hatalmának csúcsán, a világban megtermelt kokaintermelés 80%-át tartotta kezében, amely évente közel 2 milliárd dolláros forgalmat jelentett. A Narcos 2015 - 2017 között forgott, három évaddal vár, egy epizód átlagosan 50 perc. Olyan végtelenül izgalmas, hogy lehetetlen leállni vele, egyszerűen falni fogod. Érdemes első alkalommal magyar/angol felirattal nézni, majd miután már ismered a történetet érdemes spanyol felirattal nézni, hogy a nyelvtanulásodon is lendítsen.

Mint minden szabálynál itt is akad néhány kivétel, amelyek ahogy mondani szokták erősítik a szabályt. A szabály ennek ellenére, nagyon nagy arányban, biztos útmutatót jelent. A kivételek elsajátításával pedig már 100%-os bizonyossággal tudjuk meállapítani a névelők helyes alakját.

Egy másik hasznos tanács, a Die határozott névelő használatát tekintve az az, hogy a főnevek a német nyelvben, az esetek 45%-ban nő neműek, szóval nagy az esélyed, hogy eltaláld, ugyanis a semleges nemű "Das" a legritkábban fordul elő. A "Das" névelőt csak akkor kell használnod amikor biztosan tudod, hogy az a helyes.

Következtetés

A német nyelvtanulás során tapasztalt nehézségek ellenére, mindig találni olyan módszereket, trükköket amelyek megkönnyítik a mindennapokat. Szép lassan rááll az agyunk és belénkivódnak a szabályszerűségek illetve a kivételek is. Fontos, hogy megértsd és helyesen tanuld meg a határozott névmások használatát és addig ne lépj tovább a nyelvtan tanulásában amíg nem uralod az adott területet. Érdemes lehet nyelvtanár segítségét kérni. Ha szeretnéd tudni hányadán is állsz a német nyelvvel és hol is tart a nyelvtudásod akkor a Német nyelvi tesztünk a megoldás számodra. Ha online vagy nyelvi utazás formájában szeretnéd komolyabban folytatni a német nyelv elsajátítását, szeretettel várunk!

International Tongue Twisters for beginners

If you are not yet very advanced in learning the language you are currently learning, you should first use shorter and easier tongue twisters to practise your pronunciation. You will soon be able to pronounce these fluently and then move on to slightly harder tongue twisters. However, don't give up immediately if you can't pronounce the tongue twisters quickly and fluently. Practice makes perfect!

The following tongue twisters are particularly suitable for beginners:

2. Mandarin

Mandarin is the second most spoken language in the world. It is the official language of China, Singapore and Taiwan. Belonging to the Sino-Tibetan language family, around 1.09 million people speak this language. One of the most used languages in the world, one out of six people in the world can speak Mandarin.

The language is tonal which means the meaning of the words depends on how you pronounce them. Out of the most widely spoken language in the world, Mandarin is deemed to be one of the toughest languages to learn.

Know about public transport

You need to be able to use the public transport system when living in a foreign city. Public transport is usually the cheapest and most connected mode of transport, especially in big cities. Many cities have amenities like travel cards and student discounts that can make your everyday travel easier and help save money as well. To get a head start and avoid feeling lost in your initial days, learn about the transportation options in the city you are moving to.

Phase 1: Learn new vocabulary

In the first phase, you see the new vocabulary for the first time. You get to know the words you don't know yet. The aim of the first phase is to understand the meaning of the new words. You familiarise yourself with your new vocabulary, form sentences with it and build links between the new words and the vocabulary you already know. This will make it easier for you to recall the new vocabulary in the following phases.

1. La casa de papel (Haus des Geldes)

An organised gang of thieves sets out to commit the heist of the century at the Fábrica Nacional de Moneda y Timbre. Five months of preparation are reduced to eleven days to successfully pull off the big heist. This is perhaps the most famous series in the world filmed entirely in Spanish. If you plan to live in Spain one day (or if you already do), you will certainly have to familiarise yourself with the Spanish accent, which sometimes forces even native Spanish speakers from latinamerica to turn on subtitles in order to clearly understand everything that is said. And that's just as well, because Hispanics by nature tend to speak so fast that you don't even notice how many words they say in a single sentence.
Suitable for young people aged 16 and over.
Spain, 2017 - 2021.

Personal pronoun (Pronombre personal)

Object pronoun (Pronombre objeto)

Yo

Me

Te

Él

Lo, Le

Ella

La

Usted

Lo

Nosotros/nosotras

Nos

Vosotros/vosotras

Os

Ellos

Los, Les

Ellas

Las3. Coffee Break. A Coffee Break egy a Radio Lingua Network által létrehozott nyelvoktatást kínáló online platform, amelyen nyelvtanfolyamok, könyvek podcastek, és egyéb tartalmak is várnak. A Cofee Break podcastje teljesen ingyenes és sokat lendíthet a spanyol nyelvtanulók tudásán, mindezt rövid 10 perces, kávészünetek alatt is megejthető időhosszban, ahonnan ugye az oldal és a podcast neve is származik. A Coffee Break podcast különböző témakörök mentén halad, nyelvtant magyaráz, napi rutinokat mutat be, de mindezeket érdekesen, színesen. A podcast epizódokban jelen van egy kezdő tanuló is, aki maga is tanulja spanyolt, gyakorolja a kiejtést stb. A kezdő tanuló miatt nem fogod egyedül érezni magad, azonosulni tudsz majd vele, ugyanolyan hibákat vét amilyeneket te is, elneveti magát, szóval kedvelni fogod. A Coffe Break Podcast kimondottan a rövidebb szünetekre, holt időkre fókuszál, míg várakozol, vezetsz, utazol, vagyis amikor van egy kis időd azonnal hallgathatod őket, közben pedig észrevétlenül épül, fejlődik a nyelvtudásod.

Szórakozás

Málta

Aki Máltán szórakozásra vágyik az egy pillanatig sem fog unatkozni, lépten-nyomon belebotlasz majd egy szórakozóhelybe. A klubokba 16 éves kortól lehet belépni, a belépés nem túl drága ahogy az italok sem. A máltai szórakozók átlag életkora 25 év, számos más nyelvi utazóval fogsz majd összefutni, akik szintén nyelvet tanulni érkeztek. A kulináris élvezeteket keresők sem fognak panaszkodni, számtalan étterem és kávézó vár, finom helyi különlegességekkel. Máltán minden adott ahhoz, hogy viszonylag kis költségvetésből jól érezhesd magad este vagy az éjszakában. Ha valamiért nem tetszik az egyik hely, irány a következő, a kínálat hatalmas.

Lloret de Mar

Szórakozás tekintetében Lloret de Mar sem szégyenkezhet, lényegében Európa egyik buliközpontjának számít, több mint 100 klub és bár várja a kikapcsolódni vágyókat. Itt is rengeteg fiatallal találkozol majd az esti tömegáradatban. Rengeteg divatos kávézó, és tengerparti bár vár, illetve táncos szórakozóhelyek. Ha felütöd a maps-en, hogy hol találsz szórakozóhelyet bármilyen irányba is indulj métereken belül lesz egy. Szórakozás tekintetében is minden a rendelkezésedre áll, ami csak egy üdülés alkalmával elvárható az a lábaid előtt hever majd itt is.

3. A Club de Cuervos című mexikói, spanyol nyelvű sorozat, már egy könnyedebb műfajt képvisel, komédia és dráma keverése (dramedy). A sorozat története röviden, hogy egy előkelő család atyjának elhalálozása, hatalmi harcot indít be két testvér között, hogy melyikük kapja meg a Ravens New Toledo futballcsapat tulajdonlási és irányítási jogait. Ezt főleg azon spanyolul tanulni vágyóknak ajánljuk, akik a foci vagy úgy általában véve a sport kedvelői. A sorozat négy évadot élt meg, egy epizód átlagosan 40 perc.

English Tongue Twisters for beginners

The blue bluebird blinks.
He threw three free throws.
Four fine fresh fish for you.
He threw three free throws.
She sells sea shells by the seashore.

French Tongue Twisters for beginners

Seize chaises sèches.
Son chat chante sa chanson.
Douze douches douces.
Cinq chiens chassent six chats.
Le ver vert va vers le verre vert.

3. Hindi

In the list of the top spoken languages in the Indian subcontinent, Hindi is the third on the list of ten most spoken languages in the world. The language has 600 million speakers. It falls under the Indo-Aryan language family and uses the Devanagari script for writing. Hindi is one of the 23 official languages in India. It is also spoken in regions of Pakistan, Nepal, Fiji, Guyana and Mauritius.

Download the local apps

Many cities have local apps that are popular for food delivery, taxi service, and other services. Search for them beforehand and download them on your phone. In Germany, applications like Wolt and Lieferando are more popular than Uber Eats. Similarly, in London, applications like Bolt and Free Now are popularly used. City Mapper is an alternative to Google Maps and works well in many European cities.

Phase 2: The first repetition

In the first phase, you have already got to know your new vocabulary and can understand it fairly accurately. The second phase begins after only one day. You will repeat the vocabulary you learned the day before for the first time. You will quickly notice that you can already repeat some of the vocabulary rather easily, but that you still have problems with some of it. On this day, as on the first day, continue to learn the translation and meaning of the words.


Helpful information about Spanish object pronouns

As already mentioned, the object pronoun replaces an object or person that has already been mentioned. To use the correct Spanish object pronoun, you should therefore pay attention to the pronoun that is replaced by the object pronoun. As a rule, object pronouns in Spanish come in front of the conjugated verb. To make the sentence structure with object pronouns understandable, take a look at the sentence structure of a Spanish sentence with and without object pronouns below. For a better comprehension, there is an example sentence below the general structure.

Düsseldorf: An exciting city on the Rhine

Düsseldorf offers visitors a wonderful European city break with modern, young and popular attractions. It is one of Germany's leading university cities and has a significant cultural past. The city is fun to explore on foot and has a long history that has influenced the artistic and fashion preferences of the nation.

A great place to explore is the Altstadt with its majestic town hall, picturesque market square and almost Parisian boulevards and avenues. Nordpark and Hofgarten are two of Düsseldorf's many parks and nature areas. When night falls and the many nice restaurants, cafés and shops are illuminated, the Rhine promenade, a picturesque walk along the water, is the ideal place to relax.

Ajánlatok

Nyelvi tábor fiataloknak

</b>Javítsd angol nyelvtudásod a nyári szünidő alatt, miközben nagyszerű élményekben lesz részed és új barátságokat kötsz!

Nyelvi tábor Máltán

Nyelvi tábor felnőtteknek

Tölts el néhány kellemes napot vagy hetet a napfényes szigetországban és fejleszd tökéletesre angol nyelvtudásod!

Tanfolyam Máltán

Nyelvi tábor gyerekeknek

A gyerekek játszva sajátíthatják el az angol nyelvet és a világ minden tájáról érkező diákokkal ismerkedhetnek meg.

Angol tábor Máltán

4. SpanishPod 101. A SpanishPod 101 podcast egy az Innovative Language Learning cég által üzemeltetett Podcast, amely a spanyol nyelvtanulást segíti elő. A SpanishPod 101 egy a spanyol nyelvtanulók által világszerte kedvelt podcast, amely kezdő és haladó szinten beszélőknek egyaránt ajánlott. Az oldal is maga a spanyol nyelvtanításra szakosodott, rövid videó és hanganyagok formájában. A spanyol nyelvű beszélgetés házigazdái anyanyelvi beszélők, több régióból is jelen vannak, így a nyelvjárásokba is bepillantást kaphatunk. Aktuális eseményekről, kultúráról és számos érdekességről beszélgetnek, átlagosan 15 - 20 percben, gyakran felirat is kíséri a beszélgetést.

Szabadidős programok

Málta

Máltán a strandolás a legjobb, számtalan partszakaszon lehet sütkérezni legyen a Golden Bay, a Mellina Beach vagy a Blue lagoon. Rengeteg vízi sportolási lehetőség is vár, tube, fánk, banán vontatás a vízen, vízisí, parasailing (vízisí ejtőernyővel), búvárkodás, jet ski, wakeboard, szörf, hajózás és minden amit csak el tudsz képzelni. Valetta is gyönyörű érdemes bejárni, felfedezni a templomokat, a történelmi emlékeket, felkeresni a színházat, koncerteket. Málta ideális a kerékpározáshoz is, remek kerékpárutak segítik a sziget önálló felfedezését, noha nyáron ehhez fanatikusnak kell lenni. Málta nyüzsgő és izgalmas fulladásig lehet itt szórakozni, legyen az kultúra, tánc vagy napozás. Málta akkor is hatalmas élvezet ha simán napozol, vagy csak sétálsz a történelmi utcákon.Lloret de Mar

Szórakozás terén Lloret de Mar is kiemelkedő, mindent kínál mi bármely érzékszervednek ingere, legyen az hajókirándulás, vízi park, csúszda, hullámmedence, bungee jumping, hajókázás, túrázás, csoda szép tájak, történelmi kastélyok meglátogatása, kultúra, koncert, buli, tánc bármi. Szórakozás tekintetében is lehetetlen győztest hirdetni Málta és Lloret de Mar között, egyikben sem fogsz csalódni semmilyen szempontból sem.

4. Az El ministerio del tiempo című spanyol sorozat, a fantázia világába kalauzol, az időutazós jellegű filmek kedvelői számára kötelező. Egy 16. századi harcos, egy 19. századi (első női) egyetemi hallgató és egy 21. századi mentős, belépnek a The Ministry of Time (időügyi minisztérium) titkos ügynökségi szervezetbe, amelynek célja, hogy megakadályozzák, hogy az idő-kapuk segítségével más időutazók megváltoztassák a spanyol történelmet. Idősíkokon átívelő kalandok várnak, amelyek célja a jelen megőrzése. A sorozat 2015 - 2020 között forgott, négy évadot élt meg, egy epizód átlagos időtartama 60 perc.

German Tongue Twisters for beginners

Frische Früchte erfrischen.
Als Anna abends aß, aß Anna abends Ananas.
Blaukraut bleibt Blaukraut, Brautkleid bleibt Brautkleid.
Auf dem Rasen rasen Hasen, atmen rasselnd durch die Nasen.

Spanish Tongue Twisters for beginners

Dábale arroz a la zorra el abad.
Hoy ya es ayer y ayer ya es hoy.
Camarón, caramelo. Caramelo, camarón.
Como poco coco como, poco coco compro.

4. Spanish

With 543 million speakers around the world, Spanish is one of the most commonly spoken languages in the world. It is spoken in twenty-two countries and is considered to be the most popular language in the world. Spanish belongs to the Romance language family. It is also one out of the six official languages of the United Nations. Spanish is a common language for communication in the EU and the Organization of the American states.

Take your documents with you

Being an international student, you have to carry a lot of documents: From your school diplomas to identification documents, it is better to have a physical copy of them when you travel. It may come in handy at the airport or university if you have to show it for administrative purposes. Keeping a hard copy of your documents will keep you prepared for any emergency and provide a backup if you are digitally stranded.

Phase 3: The second repetition

The time span between the first and the second phase is about three days. You will notice that despite the somewhat longer period between the learning phases, you can already repeat the vocabulary better than was the case in the second repetition. In the third phase, you should continue not only to learn the words by heart, but also to link them in sentences. In this way, you will be able to use the vocabulary in your active vocabulary in the long term.

2. Roma

In the Roma district of Mexico City, two maids help a mother raise her four children when her husband is away for long periods of time. One of the young women, Cleo, takes care of the children as though they were her own, even though she is going through a difficult period. This is undoubtedly one of the best Latin American movies ever produced and created. With 3 Oscars, 2 Golden Globe Awards and 4 BAFTA Awards, it is an icon in Latin America and a film you must see if you are learning Spanish.
Suitable for children aged 12 and over.
Mexico, 2018.

General form

Subject + verb (conjugated) + object

subject + object pronoun + verb (conjugated)

Example

Miguel come un bocadillo.

Miguel lo come.


5. Notes in Spanish egy másik népszerű spanyol tanuló podcast amelyet a Madridban élő angol Ben Curtis és a spanyol Marina Diez házaspár hoztak létre. Podcastjükben a valódi spanyollal ismertetnek meg, mivel Marina anyanyelvi beszélő, autentikus, anyanyelvi beszédet kapsz, természetes beszélgetés formájában, amely a hallás utáni értési képességeid, a természetes beszédkészséged egyaránt fejleszti majd. Hírek, érdekességek, spanyol kulturális sajátosságok, aktualitások, utazási élmények megbeszélése lesz terítéken, amelynek rendszeres hallgatása nagyban hozzájárul majd a nyelvtudásod fejlesztéséhez és ahhoz, hogy egyre folyékonyabban beszélhesd a spanyol nyelvet. Kezdő, középhaladó és haladó spanyol tanuló hallgatókat is várnak.

Most akkor melyiket válasszam?

Amennyiben nem sikerült még választanod, akkor azt tanácsoljuk, hogy ne fájjon a szíved, hogy valamelyiket nem láthatod, hogy a következő évben, vagy legközelebb látogasd meg a másik üdülővárost. Lehetetlen szórakozás, szabadidő, történelem, kultúra, kulinaritás tekintetében győztest hirdetni, vagy akár csak rangsorolni is közöttük. Bármelyiket is válaszd, nem fogsz csalódni.

5. Az Elite című sorozat, egy tini dráma, amelynek rövid fő története, hogy három munkásosztálybeli tinédzser egy exkluzív spanyol magániskolába kezd járni, ez pedig konfliktusokat és összecsapásokat eredményez a különböző társadalmi rétegekből érkező gyerekek között, és ahogy ez már a filmekben lenni szokott bizony gyilkosságokat is elkövetnek. A sorozat, a kritika és a közönség méltatását is elnyerte, aki egy tini sorozatot keres izgalmakkal, rejtélyekkel, aktuális problémákkal az tegyen vele egy próbát, a nyelvtudása nem fogja bánni. A sorozat 2018 óta, mai napig is forog, eddig 6 évad látott napvilágot, az epizódok átlagos hossza 45 - 50 perc közötti.

Funny international Tongue Twisters

When learning a foreign language is stressing you out and you lose some of your motivation, you should resort to funny Tongue Twisters. These will immediately lift your spirits and boost your motivation to continue learning.

Below you will find some funny English, French, German and Spanish Tongue Twisters:

5. Arabic

Arabic is spoken by 274 million around the world. It originates from northwestern Arabia and is the official language in 25 countries. The language stands out from other languages as it is read and written from the right to the left. The word construction is based on root words. The standard version called the MSA is utilised for formal use in media, law and written text.

Keep an emergency kit ready

If you are someone who falls sick easily or has allergies, carry your medicine with you. It is always good if you have an emergency kit. The kit can include first aid items like band-aids and basic medicines like antibiotics, antihistamines, antiseptics, and others based on your medical conditions. Familiarizing with the hospitals and medical systems of a different country can be difficult, and this hack is useful in case of a medical emergency.

Phase 4: The third repetition

This time you leave more time between repetition two and three. Let about a week pass between phase 3 and phase 4. Because of the previous phases, you will already be relatively confident in repeating the vocabulary. Therefore, you can be a little more active in learning vocabulary in this phase. You can start by incorporating the previously unknown words into sentences you have made up. This will help you not only to recognise the new vocabulary, but also to actively integrate it into your language use.


In this example, you can notice how the object bocadillo is replaced by the object pronoun lo. You can also see that the object pronoun is placed before the conjugated verb come.

Frankfurt: A German city with a skyline

Frankfurt has long been considered one of the most important cities in Germany. It is located on the River Main and is a former imperial city. The city is perfect for a weekend getaway or even longer, as it offers numerous historic buildings, first-class sights and fun activities. The charming Römerberg, a restored pedestrian-friendly town square, medieval townhouses, appealing boutiques, galleries, cafés and restaurants are just some of the attractions.

The Museumsufer is home to the excellent Museum of World Cultures and the Museum of Ancient Sculpture. As one of Germany's leading business centres, the financial district with its skyscrapers has earned the city the nickname "Mainhattan". If you are planning to visit the attractive city on the Main, then come and visit us at the Sprachcaffe language school in Frankfurt. It is located right next to the Museumsufer and is in Sachsenhausen, one of the most beautiful districts of Frankfurt.

6. Unlimited Spanish Podcast. Az Unlimited Spanish Podcast-et és a mögötte található nyelvtanulási metódust és oldalt, egy Òscar nevű úriember alapította aki azt tapasztalta, hogy a klasszikus spanyol tanulási módszerek a legtöbb esetben nem teljesítenek hatékonyan, ugyanis az emberek hiába áldoznak pénzt és időt rájuk, nem válnak folyékony spanyol beszélővé általuk. Òscar ígérete szerint módszerével 3x gyorsabban lehet spanyolul tanulni. Ehhez nyújt segítséget a spanyol nyelvű podcastje is, amelyben érdekesebb témákat tárgyal, tiszta, érthető spanyol nyelvezettel, amelyekhez ingyenes átiratok is járnak. Mindegyik podcast egy rövid mini történettel ér véget, a hanganyag hallgatása pedig a podcastet véleményezők szerint, végig stimulálóan hat a hallgatóra. A podcast alapját egy kérdezz felelek formátum adja, ezzel építi fel a nyelvtanulóban az alapokat és a tudnivalókat.

A bónusz +1 film pedig a Perfetti sconosciuti című 2016-os spanyol film, amely a 13 filmfesztivál díját zsebelte be. A film rövid spoiler mentes története, hogy hét régi jó barát egy vacsoraasztalnál elhatározza, hogy megmutatják egymásnak a telefonjaikban található SMS-eket és híváslistákat. A helyzetből származó kellemetlen titkokat ábrázolja a film, amely amúgy izgalmas, feszültségekkel teli. Telefonüzeneteik tartalmának felfedése a teljes viszonyrendszerüket átalakítja, és a film címéből sejthetően ezek után már teljesen idegennek tűnnek a régi barátok egymás számára, mintha egyáltalán nem ismernék azokat a személyeket akikkel oly rég óta közel állnak egymáshoz.

Az alábbi sorozatok valóban lendíthetnek a nyelvtudásodon, de akár kifogásként is remekül működhetnek, hogy nyelvet tanulsz, pedig egyszerűen csak lazulni akarsz egyet a képernyő előtt, egy izgalmas történettel. Viccet félre téve, a nyelvtudásodnak csak jót tehet, ha azon nyelv kulturális, popkulturális termékeit fogyasztod amelyen épp tanulsz. Jó szórakozást és eredményes nyelvtanulást kívánunk!

Funny English Tongue Twisiters

Birdie birdie in the sky laid a turdie in my eye.
If cows could fly I'd have a cow pie in my eye.
A synonym for cinnamon is a cinnamon synonym.
If cows could fly I'd have a cow pie in my eye.

Funny French Tongue Twisters

Didon dîna, dit-on, du dos d'un dodu dindon.
La mule a bu tant qu'elle a pu.
Si mon tonton tond ton tonton, ton tonton sera tondu.
Si six scies scient six cyprès, six cents scies scient six cents cyprès.

6. Bengali

Among the top spoken languages in the world, Bengali has 268 million people speaking this Indo-Aryan language. Bengali originates in Bengal, a region part of India and Bangladesh. The language has its script called Bangla. An interesting fact about Bengali is that the words are gender-neutral.

Finally, have an open mind.

The most important tip to making your study abroad memorable is to keep an open mind. Be open to meeting new people, learning new habits, and accommodating changes. The city you have chosen to move to may be very different from your hometown. Be prepared for the cultural shock and also be ready to experience these amazing differences.

Your study abroad time would be a great adventure if you are prepared for the changes and had an open mind to the world out there. Make great friends, eat food from around the world, and make great memories during your study abroad.

Phase 5: Final phase

The fifth and final phase of Spaced Repetition begins after one month. You have therefore paused for about two weeks between phase 4 and phase 5, during which you have not repeated the new vocabulary. The last phase can be seen as a test. If you still know the meaning of the words after two weeks without repeating them, you can be sure that you have successfully added them to your long-term vocabulary. If you still have problems with some of the words, you should continue to practise them and incorporate them into a new learning phase. For example, you could include the words you still have problems with after phase 5 in the third phase of a new cycle of Spaced Repetition. In this way, you are guaranteed to be able to incorporate problematic words into your vocabulary in the long term.

3. Vis a Vis

Macarena is a fragile and innocent young woman imprisoned for embezzlement and awaiting her trial. In prison, she will enter a perilous and completely unfamiliar world that will force her to evolve through violence. If you've seen Orange is the New Black and liked it, this series is likely something you might want to watch. Here, the Spanish protagonists are wearing yellow. The series is one of the TV series that has received the most positive criticism and is a huge success. Vis a Vis tells the story of Macarena and her entry into prison, where she meets good and bad people as well as plenty of trouble. A good series to learn Spanish, especially colloquial expressions that are far from the Spanish of times past. If you have already seen La Casa de Papel, you will surely recognise Nairobi (Alba Flores) in the role of Saray Vargas.
Suitable for young people aged 16 and over.
Spain, 2015 - 2019.

The usage of the Spanish object pronouns lo, la and le

The two object pronouns lo and la are used when you want to say to him, her or it. However, if you want to say to him or to her, you have to use the Spanish object pronoun le. The same applies to the plural form. If you want to say them or their, you either use los, for masculine objects, or las for feminine objects. In case you want to say to them or for them (in the plural form) in your sentence, you use the Spanish object pronoun les.

Here are a few example sentences to clarify this explanation:

Yo busco un cuchillo. Yo lo busco.
Yo le regalé un viaje a mis padres. Se los regalé.
Yo le presto mi bolígrafo a él. Le presto el bolígrafo.


7. Radio Ambulante. A Radio Ambulante, egy Latin-amerika szerte fogható az NPR (National Public Radio - amely egy közösségileg finanszírozott, non profit média szervezet) által szórt rádió, amelynek újságírói podcastet is készítenek. A spanyol nyelvű podcast megható, vidám, változatos és összetett emberi történeteket szállít a hallgatóknak Latin-Amerika minden tájáról. A podcast házigazdája Daniel Alarcón aki egyben a The New Yorker magazin Latin-Amerikai tudósítója.
A podcast mivel a nemzeti rádión hallható, spanyol nyelvű hallgatóknak készül, ezért a nyelvezet és a témák összetettsége inkább a már haladó szinten tartó spanyolul tanulóknak ajánljuk. A szókincsünk bővítésének, a nyelvtudásunk tovább építésének egy kiváló módja a Radio Ambulante podcastje, a legváltozatosabb témákkal találkozol majd, mint szerelem, politika, fiatalság, kultúra, elvándorlás, környezet, család, mindezt színes vendégekkel. Egy átlagos epizód 30 perc hosszúságú, amelyekről átirat is hozzáférhető, sőt annak angol fordítása is. A Radio Ambulante tartalma szakmailag magas szintű, remek újságírók közreműködésével tökéletes a magasabb szintű nyelvtudás szinten tartásához, fejlesztéséhez.

Funny German Tongue Twisters

Mama mag morgens meistens Milch mit Marmelade mampfen.
Fischers Fritz fischt frische Fische, frische Fische fischt Fischers Fritz.
Ein sehr schwer sehr schnell zu sprechender Spruch ist ein Schnellsprechspruch.
Zwischen zwei spitzen Steinen saßen zwei zischelnde Zischelschlangen und zischten.

Funny Spanish Tongue Twisters

Cuando cuentes cuentos, cuenta cuantos cuentos cuentas.
El perro de Rita me irrita dile a Rita que cambie el perro por una perrita.
Si Sansón no sazona su salsa con sal, sosa le sale la salsa sin sazonar a Sansón.
Compré pocas copas, pocas copas compré y como compré pocas copas, pocas copas pagué.

7. French

French is one of the most popular languages in the world. This romance language is spoken in 29 countries and is one of the official languages of the UN. French is celebrated as the most romantic language.

It is the third most spoken language in the EU and is spoken in France, Belgium, Switzerland and Luxembourg. The first written record in French is called Strasbourg Oaths which is dated back to the year 842.

Spaced Repetition allows you to run several learning phases in parallel to each other. This way you can learn a great number of new words in a very short period of time. You can structure the Spaced Repetition learning method very flexibly. Create your own individual learning plan and set the intervals between the phases as well as the number of new words you integrate as you wish.


Direct object pronouns in the Spanish language (objeto directo)

Direct object pronouns replace direct objects. The direct object can be an object or a person. To find out if it is a direct object, you can ask the auxiliary question Who or What (quién y qué).

Here you can find all the direct object pronouns in Spanish:

München: Oktoberfest in the Bavarian capital

Munich, the capital of Bavaria, is one of the German cities in Germany that is also very well known outside of Germany. Munich has many splendid pubs, museums, restaurants, cathedrals and beer gardens. The biggest beer festival in the world, the Oktoberfest, which takes place here every autumn, makes the city famous.

Marienplatz square is also well-known, with the New Town Hall, the Old Town Hall and St Mary's Column. The Glockenspiel on the tower balcony of the New Town Hall is a popular destination for tourists. There is also a 150-year-old Ratskeller in the basement of the New Town Hall, which serves traditional German cuisine. If you would like to take a German course in Munich, be sure to check out Sprachcaffe München!

8. StoryLearning Spanish Podcast Egy másik érdekes kezdeményezés a Story Learning cég podcastje, amely a történet alapú nyelvoktatásra esküszik. A podcastjeik is a történetmesélésen alapszanak, amelyek egy vidám szellemi tornát jelentenek a spanyolul tanulóknak. A StoryLearning módszer megalkotója Olly Richards nyelvoktató, aki a podcast házigazdája is egyben. Társa az argentin születésű Sofía Félix Poggi újság- és kreatív -író. A StoryLearning módszer és a podcast alapját ugyanaz a gondolat jelenti, miszerint a nyelvtanulás meglehetősen unalmas tankönyvekből, magolással, unalmas szabály memorizálással, hanem sokkal élvezetesebb ha történet alapú, vagyis egy történet mesélése során, természetesen épülnek fel benned a nyelv sajátosságainak alapjai, struktúrái, részletei. Így természetes módon és gyorsabban fejlődik a szókincsed, mert a teljes nyelvi kontextus is rögzül közben amelyben egy adott kifejezést használnak például.
A StoryLearning podcast így történetekre épül és történetekkel épít, váltakozó vendégek elbeszélésében. Inkább a haladó nyelvtanulók számára ajánljuk a beszélgetésüket.

Difficult international Tongue Twisters

Your language skills are already at a high level and you feel confident in speaking and pronunciation difficult words? Then you can put your language proficiency to the test by trying to pronounce the following difficult English tongue twisters:

8. Russian

The official language for Russia, Kazakhstan, Belarus and Kyrgyzstan, Russian is spoken by 258 million people in the world. Russian belongs to the East Slavic subgroup of the Slavic family language. The language has three genders for nouns, namely, male, female and neuter. The Russian language uses a Cyrillic script. It has 33 letters with 10 vowels, 20 consonants, one semivowel and two unvoiced modifiers.

Apps to learn vocabulary with Spaced Repetition

Learning vocabulary with flashcards is a particularly effective approach to memorising a lot of vocabulary quickly. However, many people find the preparation of flashcards too strenuous and run the risk of losing motivation to learn. In this case, digital learning aids in the form of apps are the perfect alternative to avoid the tedious copying of long vocabulary lists on flashcards. In the following, we will show you some apps with which you can easily use the Spaced Repetition learning method:

4. Encanto

A young Colombian teenage girl may be her family's last hope when she discovers that the magic of Encanto, an enchanted place that blesses children with unique talents, is in serious danger. Disney's beautiful Colombian animated film takes us into a colourful and diverse world that echoes the magical realism of Colombian Nobel Prize winner Gabriel García Márquez. The Madrigal family spends their days in the huge family house, and all the members have superpowers, except the main character. Winner of the Oscar and Golden Globe for Best Animated Film, this film showcases the rich Colombian culture, proverbs, food, music, beliefs and also historical events in Colombia.
Suitable for all audiences.
Colombia, 2021.

Singular

Plural

Me - me

Nos - us

Te - you

Os - you

Lo – him, it

Los - you (masculine)

La – her, it

Las - You (Feminine)

Plan your trip to Germany

Have you got the urge to travel to Germany and are thinking about what options are available? Then consider a language study trip to Germany. In the context of a language study trip, you have plenty of opportunities to visit attractive cities such as Frankfurt or Munich and learn German at the same time. These combinations will make your stay in Germany something unique that you can benefit from for the rest of your life!

Start your language trip to Germany now

9. A Spanish Obsessed egy a spanyol nyelvet nulláról tanulni kezdők számára is bátran ajánlható podcast és egyben nyelvtanulási platform is, amely egészen a haladó szintekig lefedi a skálát.
A podcast kezdő, középhaladó és haladó szinteken várja a hallgatókat, mindenkit a tudásának megfelelő nyelvi szinteken. A podcast házigazdája a colombiai Lis, és az angliai Rob, aki az utcai spanyol nyelvre helyezi a hangsúlyt, amelyet az üzletekben valóságos körülmények között hallasz, nem a steril tantermekben. Az epizódok 10 - 20 percesek, az átiratok megtekintése éves tagságoz köthetőek, de maga a podcast ingyenesen hallgatható.

Difficult English Tongue Twisters

Six sick hicks nick six slick bricks with picks and sticks.
Betty bought butter but the butter was bitter, so Betty bought better butter to make the bitter butter better.
If practice makes perfect and perfect needs practice, I'm perfectly practiced and practically perfect.

Difficult French Tongue Twisters

Un chasseur sachant chasser doit savoir chasser sans son chien de chasse.
Seize jacinthes sèchent dans seize sachets secs
Ton thé t'a-t-il ôté ta toux ?
Les chaussettes de l'archiduchesse, sont-elles sèches ou archi-sèches?

9. Portuguese

This romantic language has a presence on almost all the continents. An official language in 9 different countries, Portuguese is among the fastest-growing language in Europe after English. The longest Portuguese word is anticonstitucionalíssimamente, which has 29 letters. An amusing fact about the language is that only 5% of Portuguese speakers are from Portugal. There are 258 million speakers of the language around the world.

Quizlet

The Quizlet app is a free tool for learning foreign languages using flashcards. With ready-made flashcards, you can start learning vocabulary in a relaxed way with Spaced Repetition. The flashcards created by the Quizlet community are sorted by topic.

Check out Quizlet »

Anki

Anki is perfectly designed for Spaced Repetition. You can use this app to learn flashcards quickly and in the long term, without having to write your own vocabulary on flashcards. Anki can be used immediately and also free of charge to quickly and easily build up your vocabulary in your target language.

More about Anki »

Memrise

Just like Anki, Memrise allows you to use the Spaced Repetition method to build up your vocabulary in your target language. Together with the Memrise community, you can either find flashcards created by other users or create your own flashcards and share them with the Memrise community.

Discover Memrise »


Hamburg: A unique city with an Innenhafen

Hamburg is one of the busiest and most important port cities in Europe. The city lies on the banks of the Elbe, only 100 kilometres from the North Sea. It was once a member of the Hanseatic League and is now the second largest city in Germany. It is known for its nautical heritage and vibrant nightlife. The canals and waterways that criss-cross the city are an integral part of its history, culture and heritage. Old brick warehouses and the stunningly modern Elbphilharmonie Concert Hall, for example, stand right on the water.

Culinary Hamburg, the northernmost city on our list, also has a lot to offer. Hamburg is a paradise for seafood enthusiasts in particular. There are numerous excellent fish restaurants in Hamburg, which are definitely worth a trip to Hamburg for. In addition, the Hamburg fish market is a real landmark of the city and should definitely be visited.

10. Az Audiria két malagai testvér szimpatikus podcastje, és spanyol nyelvtanulási oldala, amelyet teljesen non-profit alapokon hoztak létre. Céljuk a spanyol nyelv és kultúra népszerűsítése ezért a teljes podcast minden tekintetben ingyenes. Ahogy az Audiria oldal neve is mutatja a hallás alapú nyelvtanulásra helyezik a hangsúlyt, számtalan tartalom illetve hanganyag segíti a nyelvtanulást.
A podcastek különféle témák szerint is fel vannak osztva például humor, filmek, könyvek stb kategóriákat is találsz. Nem csak podcastek vannak hanem kis filmes tartalmak is. Egyeseket maguk készítettek az üzemeltető testvérek, de olyan is van, hogy más spanyol nyelvű vagy Spanyolországhoz köthető videókkal szórakoztatják a tanulni vágyókat. Amatőr projektjükhöz több ember is csatlakozott, akik mind a szabad idejükben fejlesztik az oldal tudáskészletét. Egy igazi lelkes amatőr nyelvtanuló platformmal van tehát dolgunk, amely teljesen non-profit jellegű, szabadidős tevékenységből nőtte magát az ismertségig. A kezdők és a középhaladók is hallgatózhatnak az Audiria oldalán.

Difficult German Tongue Twisters

Schwarze Schmeißfliege frisst frisches Fischfleisch, frisches Fischfleisch frisst schwarze Schmeißfliege.
Tuten tut der Nachtwächter. Und wenn er genug getutet hat, tut er seine Tute wieder in den Tutkasten rein.
Zwischen zwei Zwetschgenzweigen sitzen zwei zechenschwarze tschechisch zwitschernde Zwergschwalben.
Wer nichts weiß und weiß, dass er nichts weiß, weiß mehr als der, der nichts weiß und nicht weiß, dass er nichts weiß.

Difficult Spanish Tongue Twisters

La sucesión sucesiva de sucesos sucede sucesivamente con la sucesión del tiempo.
Compré pocas copas, pocas copas compré y como compré pocas copas, pocas copas pagué.
Tres tristes tigres, tragaban trigo en un trigal, en tres tristes trastos, tragaban trigo tres tristes tigres.
Chiquito chanchito cochinito, echado en la charca está, ¡ah! qué chiquito chanchito cochinito que cochinito está.

10. Urdu

The tenth most spoken language in the world, Urdu has gained a reputation for its beautiful and poetic literary works. Urdu is the official language in Pakistan and India with 230 million speakers. The language has major influences from Arabic, Persian and Hindi. Urdu was also called Laskhari, Hindvi, Hindustani and Lahori. The language has 36 letters and Amir Khusrau is believed to be the first writer in Urdu.

Questions about the Spaced Repetition method answered

Implementing a new learning method opens up a number of questions. To help you make the most of Spaced Repetition in your learning, we've put together some of the most frequently asked questions about learning with Spaced Repetition.

5. Élite

Las Encinas is the most exclusive and sophisticated school in Spain, a place where upper-class children study and where three lower-class teenagers have just been taken in from a dilapidated public school. This series is a novelty in every way as it openly addresses dificult issues, such as homosexuality among teenagers and drug abuse. This series will certainly help you to practice your Spanish, but also to get to know the slang and new expressions that are common among young Hispanics these days.
Suitable for those over 16 years of age.
Spain, 2018 - 2022.

Example with Spanish direct object pronouns

Este coche es muy bacano, pero no puedo compralo. Es demasiado caro para mí.
Pago las bebidas en efectivo. - Las pago en efectivo.
¿Has traído los computadores? - Los has traído?
Me gustan los patacones. Los quiero comer todos los días.


Conclusion

Practising your pronunciation with Tongue Twisters is a fun break from everyday learning and is a suitable way to distract you from otherwise monotonous learning. However, using Tongue Twisters to learn the pronunciation of the language you are currently learning is by no means useless. As you practise pronouncing Tongue Twisters, you will soon notice that you are making great progress in your pronunciation.

Tongue Twisters are a great way to improve your pronunciation and fluency. With these funny sentences you can practise intonation and speech rhythm. Want to find out how good your languge level is? Then take our placement test.

The importance of learning languages

Knowing different languages is always helpful. It opens an array of opportunities to travel and work across the world. Languages are interlinked with cultures. Learning a new language also opens you up to new cultures and understanding them. In the modern world, proficiency in more than one language is advantageous. Be it in a professional environment or a learning experience, learning a new language will expand knowledge and broaden your opportunities.

To get the most out of your vocabulary training with Spaced Repetition, you should not choose time intervals that are too short or too long. In addition, the length of your time intervals between each repetition should increase. For effective and sustainable learning, you should start with a time interval of 1 day, 3 days, 1 week and two weeks. However, since everyone learns at different speeds, you should find the optimal time intervals for you in the long term. So be open to experimentation when learning vocabulary with Spaced Repetition.

This question also depends on the individual speed of your memorisation. If you are an advanced learner, you can easily add 100 new words to Spaced Repetition within one learning interval and sustainably learn vocabulary within a month. If you're a beginner, you might want to start with fewer words. If you feel underchallenged, you can gradually add more words to your Spaced Repetition sessions.

With Spaced Repetition, unlike normal vocabulary learning, you will learn vocabulary in a sustainable way. The vocabulary you learn with Spaced Repetition will not only fill your passive vocabulary, but also build your active vocabulary. The active vocabulary is what you need when you actually use your target language. Another advantage of Spaced Repetition is that you can learn a lot of vocabulary in a very short time. You can always integrate new vocabulary with Spaced Repetition and go through the learning phases with it.


Indirect object pronouns in the Spanish language (Objeto indirecto)

Indirect object pronouns replace indirect objects in a sentence and usually refer to persons and only in very rare cases to things or objects. To find an indirect object pronoun, you can ask the auxiliary question Wem? (¿A quién?).

Here you can find all the indirect object pronouns in Spanish:

The bottom line: A trip to Germany is certainly worth it!

There is something beautiful to see everywhere in Germany, from the lovely Rhine and Moselle valleys to the magnificent Bavarian Alps, the impressive shores of Lake Constance and the rugged beaches of the Baltic and North Seas. Germany's cities, large and small, are easily accessible thanks to the excellent motorway and rail network that criss-crosses this central European country. Plan your trip to this wonderful country and enjoy the amazing cultural experiences and exciting excursions into nature.

Verdict: Lasting and efficient vocabulary learning with Spaced Repetition

Spaced Repetition is known for building up the vocabulary of a foreign language quickly and sustainably. In addition, you will be able to increase your learning speed with the help of this learning method and thus efficiently learn your new vocabulary. Due to the learning breaks, you will not overload yourself while learning. This will help you not to lose your motivation to learn.

However, so that you can not only recognise your new vocabulary, you should make sure that you can also integrate it into sentences. After all, you don't just want to be able to passively recognise your new vocabulary when you read or listen to it, but you also want to be able to actively use it when you write and speak. Do you have the urge to use the vocabulary you have learned through Spaced Repetition in conversations with native speakers? Then a language trip to the country of your target language is just right for you!

6. Coco

Miguel is a young boy who dreams of becoming a musician, but his family forbids him to do so because his great-great-grandfather, a musician, abandoned them. Miguel's family has planned for him to become a shoemaker and thus learn the traditional profession of the whole family. On Día de Muertos, Miguel manages to enter the land of the dead by accident. He can only leave the land of the dead, however, if a deceased relative gives him his blessing. His great-great-grandmother, who he meets in the land of the dead, refuses to let him return to the living unless he pledges to give up his dream of becoming a musician. For this reason, Miguel flees from her and sets out to find his great-great-grandfather ...
Suitable for all audiences.
Mexico, 2017.

Singular

Plural

Me - me

Nos - us

Te - you

Os - you

Le – him, her, you

Les - you


Examples with indirect object pronouns

Mi hermano me hace un regalo.
Ella le canta una canción.
Mis padres me compran un coche.
Yo os he invitado a la fiesta.
Nosotros lo hemos dicho muchas veces.

7. Las chicas del cable

Shortly before the stock market crash of 1929, the first national telephone company started its operations in Madrid. Many women hope to get a job there, which not only represents a profession but also the progress and modernity of the time. One of the themes of this series is friendship, demonstrating how the protagonists stick together and support each other at all times, in spite of all the difficulties that emerge. Another important theme is the struggle for equality, as we can see time and time again how they strive to make it obvious that both sexes have equal rights.
Suitable for people over 16 years old.
Spain, 2017 - 2020.

Particularities in the use of Spanish object pronouns

When using indirect and direct Spanish object pronouns, there are a few special points that you should bear in mind. Look at them carefully to avoid making unnecessary mistakes when speaking Spanish.

When you use Spanish object pronouns in combination with the very common preposition con, you must be aware that new words are created. You can find these new words below:

Con and mi become conmigo

¿Quieres ir a la playa conmigo?

Con and ti become contigo

Me gusta pasar tiempo contigo.

Con and si become consigo mismo

Siempre habla consigo mismo.

Since the combination con mi is not melodious and is difficult to pronounce, the two very short words become a melodious conmigo.


Double reference in the same sentence

In Spanish, it is often the case that the object is mentioned twice. Once in the form of a direct object pronoun and once as a normal object. In German, there is no such sentence structure. Therefore, you should pay attention to this in your Spanish sentence formation. The following examples will make the whole thing more understandable:

Yo le compro un regalo a mi mamá.
Nosotros le hemos dado un bocadillo al niño.
Ellos les han llevado los computadores.

8. Todo sobre mi madre

This film by Spanish director Pedro Almodóvar, starring Penélope Cruz, is about Manuela, a woman who experiences a severe stroke of fate and decides to escape the present by retreating into the past. She travels to Barcelona, where she became pregnant eighteen years ago. She sets out to find Esteban, the father of her child, who never knew that Manuela had become a mother. This is the first Spanish film to win both the Golden Globe and the Oscar, and the only one to win both awards and the BAFTA, as well as 2 awards at the Cannes Film Festival.
Suitable for those over 18 years of age.
Spain, 1999.Conclusion

In spoken and written Spanish, you are constantly confronted with object pronouns. It is therefore very important that you understand Spanish object pronouns well. To find the right object pronoun, you should always pay attention to the object that is replaced by the object pronoun. In order to understand the topic better and in a more sustainable way, you should definitely start creating your own Spanish sentences with object pronouns.

Alternatively, you can plan your next holiday to a Spanish-speaking city such as Málaga or Barcelona and intensify your learning progress in speaking Spanish during a language study trip to Spain.

9. Narcos

Netflix takes on the Medellín cartel in "Narcos", following the rise and fall of Colombian drug lord Pablo Escobar and the DEA agents who tried to capture him. Narcos tells the story from two perspectives. On the one hand, the story is told from the point of view of Escobar himself and on the other, the viewer follows the events from the perspective of Steve Murphy, a DEA agent from the USA who was sent to Colombia to take action against the Medellín cartel. While Narcos tries to tell the story as close to real events as possible, it occasionally falls into typical Hollywood themes like American Heroism. Nevertheless, Narcos is a good series when it comes to learning Spanish with an engaging plot.
Suitable for teenagers aged 16 and up.
United States, 2015 - 2017 (set in Colombia, 1973 - 1998).


10. El laberinto del fauno

In 1944 Spain, young Ofelia and her sick mother arrive at the home of her mother's new husband, a sadistic officer intent on putting down a guerrilla uprising. While exploring an ancient labyrinth, Ophelia meets the faun Pan, who tells her that she is a legendary lost princess and must complete three dangerous quests to gain immortality. Winner of 3 Oscars, 3 BAFTA awards and 7 Goya awards, this is a must-see film if you want to improve your Spanish.
Suitable for young people aged 16 and over.
Spain and Mexico, 2006.


Some final thoughts on learning Spanish with films and series

We all know that thanks to digitalisation and the technology available to us, new methods and ways of learning a language are emerging almost daily. That's why we should take advantage of platforms like Netflix, Disney+ or even just the internet, because they are essential factors for mastering a foreign language. Not everything you learn has to be boring and monotonous, you can also practise a language with fun and relaxation in your leisure time. It is crucial that you don't lose your motivation and that you pay attention to the new vocabulary you come across. We are sure that with every new spanish movie or series you watch, you will learn many new words, phrases and grammatical structures.

So pick your favourite series and/or film, relax on your sofa and start improving your Spanish!

If, on the other hand, you're more of a face-to-face type of person, we recommend our Spanish language trips.

Tippek

Természetesen ezt könnyebb mondani, mint megtenni. A komforzónánkon belül minden egyszerű és kockázatmentes. De mi van akkor, ha a legtöbb inspiráció a komfortzónádon kívül vár rád? Ezt nem azt jelenti, hogy azonnal csomagolnod kell és földkörüli utazásra indulnod. Már igazán apró változtatások is hatalmas sikert hozhatnak. Egyél egy új étteremben, nézz filmet egyedül, beszélgess egy idegen emberrel az utcán. Csinálj olyan dolgokat, amiket még soha nem tettél meg és kerülj olyan helyzetekbe, amelyektől kicsit mindig is tartottál. Ha ennél egy kicsit tovább merészkednél, akkor természetesen az utazás mindenképpen olyan új élményeket jelent, amelyek garantáltan inspirálni fognak.

Írd le a gondolataid

Nem számít, milyen témában keresel ihletet, mindig hasznos lejegyezni az összes felmerülő ötletet, gondolatot. Tarts egy kis brainstormingot és írj le mindent, még akkor is, ha úgy gondolod, hogy nem megvalósítható az elképzelésed. Ha leírva látod magad előtt az összes ötletet, sokkal átláthatóbbá válik minden és könnyebben tudod rendszerezni a gondolataid, új összefüggéseket teremthetsz. Készíthetsz egy úgynevezett mindmap-et, azaz gondolattérképet is, amely tematizálja és hierarchikus rendszerbe szedi az ötleteket. Erre már rengeteg online alkalmazást találsz, melyek lehetővé teszik, hogy elmentsd, és később tovább bővítsd a térképed.

Szánj időt magadra

Mikor voltál utoljára teljesen egyedül a gondolataiddal anélkül, hogy bárki megzavarna? Néha csak egy kis pihenésre van szükséged és a zavaró tényezők kiiktatására. Kapcsold ki az okostelefont, a tévét és a laptopot, zárd be az ajtót vagy sétálj egyet egyedül és szánj időt a saját gondolataidra. Hagyd, hogy elméd elkalandozzon, figyelj gondolataidra és érzéseidre. A legjobb ötletek spontán jönnek, ezért nem kell erőlködnöd, csak engedd magad sodródni az árral. Töltődj fel pozitív élményekkel, szívd magadba a friss levegőt és csodáld meg a természetet egy parkban tett séta alkalmával.

Itt az ideje, hogy valami újat tanulj! Ez az egyik legnagyszerűbb módja annak, hogy új kreatív energiák szabaduljanak fel benned. Válassz valamit, amit mindig is ki szerettél volna próbálni. Mindig lenyűgözött a zongorázás? Szerinted a francia gyönyörű nyelv, és szeretnéd elsajátítani? Elgondolkodtál már azon, hogy mi akadályozott eddig meg abban, hogy tanulj? A túl kevés idő vagy a túl sok erőfeszítés nem mentség! Kezdd el még ma, akárcsak napi 10 percben, és ami igazán tetszeni fog, arra garantáltan találsz majd időt. Az új információk feldolgozása, új készségek elsajátítása olyan kihívást jelent, amely segít még jobban felfedezni önmagad.

Az inspiráció gyakran meghatározott helyekhez kapcsolódik és sok esetben az íróasztalnál egyáltalán nem jön. Új helyek felfedezésével új szemszögből látod a világot, ezért érdemes környezetet változtatni, olyan helyeket felfedezni - akárcsak néhány kilométerre az otthonodtól – amelyeket addig nem ismertél. Mondanunk sem kell, egy idegen ország titokzatos tájai még inkább fokozzák az élményt, és ha lehetőséged van rá, akkor tölts néhány napot valahol külföldön.

Az olvasás mindig segít abban, hogy új nézőpontból lásd a világot. Különösen ajánlott inspirációs forrást jelentenek az életrajzi könyvek, mert ezekből sokat tanulhatsz. Válaszd olyan szerzők könyveit, akik szimpatikusak számodra és akik hozzád hasonló nézeteket vallanak. Így sok gondolattal tudsz azonosulni, közben mégis új megvilágításba kerülhet néhány dolog. Ha teljesen ki szeretnél kerülni a komfortzónádból, akkor persze olyan műfajt is választhatsz, amit eddig még sosem próbáltál.

Mindig jó, ha másokkal is megoszthatod ötleteid és elképzeléseid. Ideális esetben hozzád hasonló érdeklődésű baráti köröd van és egyszerűen megoldható egy kis eszmecsere egy kellemes kávé mellett.  Ne becsüld alá ezeket a baráti beszélgetéseket és szakíts időt arra, hogy ápold baráti kapcsolataid, mert az ilyen kis eszmecserék mindkét fél számára gondolatébresztő hatással bírnak és elősegítik a kreatív ötletek megszületését. Néhány friss gondolat neked is új lendületet adhat a munkához!

Vannak, akik könnyen barátkoznak és minden probléma nélkül szóba elegyednek új emberekkel. Ha te is ebbe a csoportba tartozol, akkor könnyű dolgod van, mert bárhol beszélgetést kezdeményezhetsz egy idegennel. Ha azonban ezt kényelmetlennek érzed, akkor csatlakozhatsz egy olyan körbe, ahol hozzád hasonló érdeklődési körű emberekkel ismerkedhetsz meg. Egy nyelvi utazás kiváló alkalom arra, hogy a világ minden tájáról érkező nyelvtanulókkal ismerkedj meg és teljesen új szokásokat és kultúrákat fedezz fel. Ilyen helyzetekben biztosan sokkal könnyebben megy majd a kommunikáció, mert tudod, hogy mindenkinek hasonló céljai vannak, mint neked.

Néha csak arra van szükséged, hogy egy kicsit kiszakadj a hétköznapokból és környezetet válts. Egy rövidebb vagy hosszabb vakáció biztosan rengeteg új élményt tartogat számodra. Választhatsz egy nyüzsgő nagyvárost vagy a természet nyugalmát – mindegyik garantált kikapcsolódást kínál. A külföldi nyelvi utazás a tanulás és szórakozás tökéletes kombinációját kínálja, úgyhogy ha szereted az aktív pihenést, akkor ez remek választás lehet számodra. Bármire is esik a választásod, új ötletekkel, új felismerésekkel és legjobb esetben új inspirációval térsz majd haza.

Ez az egyik legfontosabb tanács: az inspiráció megtalálásához időre van szükség és szinte lehetetlen siettetni ez a folyamatot. Az első ötletek nem mindig a legjobbak, időbe telhet megtalálni a legjobb gondolatokat és kicsit tovább tarthat, amíg elégedett leszel az eredménnyel. Gyakran teljes újratervezésre van szükség és új ihletforrást kell keresni. Néha felmerül egy-egy ígéretes ötlet, máskor napokig semmi sem jut eszedbe. Adj időt magadnak és ne félj attól sem, hogy hibákat követsz el. Egyszerűen csak kezdd el és figyelj a belső hangokra.

Ha az életed egyik területén alkotói válságba kerültél, kreativitásod éld ki valahol máshol. Ez akkor is hasznos lesz számodra, ha a két területnek semmi köze egymáshoz. Kezdj festeni, varrni, hangszeren játszani vagy próbálj verset írni. Ezek a kreativitásra ösztönző gyakorlatok segítenek abban, hogy az élet más területein is inspirációt találj és végül megoldd a kezdetleges problémát. Egy próbát mindenképpen megér

Az ihlet általában spontán jön létre, anélkül, hogy túl sokat gondolkodna rajta. Hogy hogyan, mikor és hol fogsz ihletet találni, azt nehéz előre megtervezni. Ezért az előző tippek csak akkor fognak működni, ha semmit nem erőltetsz magadra és nem gondolod túl a dolgokat. Próbálj benne lenni a pillanatban, elmerülni az eseményekben anélkül, hogy tudatosan keresnéd az inspirációt adható ötleteket. Biztosak vagyunk benne, hogy hamarosan te is megtalálod azt, ami valóban inspirál.

Sok sikert kívánunk!


Közlekedés

Menj bal oldalon

Az Egyesült Királyságban pont fordítva van a közlekedés, mint a legtöbb országban, ezért ezt igen nehéz megszokni. A bal oldali közlekedés nem csak autóvezetéskor érvényes, hanem akkor is, ha az utcán sétálsz. Ha mégis a jobb oldalon mennél, könnyen megeshet, hogy nekiütközöl valakinek, aki nem számít arra, hogy szembemennek vele. Persze a séta esetében ez nem jelent akkora veszélyt, de azért jó odafigyelni rá.

Forgalmi dugó

Annak ellenére, hogy London csak egy Nagy-Britannia nagyvárosai közül, megkülönböztető jegyei a sajátos lüktetés és a felgyorsult életvitel, amely nem minden brit városra jellemző. Természetesen ezt csak akkor tapasztalod meg igazán, ha elutazol Londonba.

Annak érdekében, hogy biztonságosan közlekedj, fontos megjegyezni, hogy ne a járda szélén haladj. A buszok és gépkocsik hajlamosak olyan közel hajtani a járdaszegélyhez, hogy akár életveszélyes sérüléseket is szenvedhet a figyelmetlen járókelő. Próbálj meg az épületek közelében maradni és kerüld a járdaszegély. Ez sok esetben nem is olyan könnyű feladat, mert bizonyos helyeken igen keskeny a járda, de itt is meg kell próbálnod minél távolabb maradni a szélétől.

Ha Kubába készülsz, mondjuk nyelvi utazásra, fontos lehet számodra, a közösségi média használata, hogy tarthasd a kapcsolatot barátaiddal és megoszd velük az átélt örömöket. Akik hotelben szállnak meg, nyugodtan hátradőlhetnek, mivel a legtöbb szálloda korszerűen felszerelt, így Wi-Fi-t is kínál – habár ez általában csak az előtérben működik. Nem számíthatsz nagy sebességre sem, de az adatforgalomhoz és a kisebb feldolgozást igénylő műveletekhez elég lesz. A Wi-Fi eléréséhez az alábbi lépéseket kell követned. 

Amit ne hagyj ki

Boston turizmusa igen fejlett és ez nem is csoda, mivel a világ minden tájáról érkeznek látogatók az amerikai városba. Ha először jársz itt, vannak olyan helyek, ahova mindenképpen érdemes elmenned. Mutatjuk is, hogy melyek ezek:

 

A Boston Tea Party Ships & Museum

A múzeum egy életnagyságú hajó formáját ölti, ezzel utalva a város történelmi jelentőségére. Itt többet megtudhatsz a bostoni teadélutánról, amely 1773 december 16-án zajlott. Az ellenállást demonstráló eseményen a britek által kiszabott újabb adók ellen tiltakoztak az amerikaiak, teát borítva a bostoni kikötőbe. 

Sprachcaffe nyelviskola

Mainhatten, ahogy a helyiek nevezik Manhatten mintájára (mivel a Majna-parton foglal helyet és fontos üzleti központ) nem csak a ferhőkarcolók és sörözők városa, hanem német nyelviskolánknak is otthont ad. A Gartenstraße 6. szám alatt található épületen egy piros zászló jelzi az iskola helyét, előtte pedig egy kis híd található, ahol elkészülhet az első fotó.

Kultúra

Teaidő

Nagy-Britannia híres a teázásról és az a hír járja, hogy délben mindenki abbahagyja a teendőit, hogy elfogyasszon egy csésze teát. Ez kicsit furcsának, tulzónak tűnhet és persze az egyik legelterjedtebb sztereotípia a britekről. Ami viszont meglepő lehet, hogy ebben van egy kis igazság. Az esetbéd, amelyet délután vagy este fogyasztanak, gyakran szerepel a tea megnevezés alatt és valóban teaidőben van. Természetesen a kötelező 12 órai tea csak mítosz, mint ahogy azt sejthetted. 

Etikett és ki nem mondott szabályok

Az illedelmesség, az előkelőség és a szigorú etikett szintén az angolokról alkotott sztereotípia része. Amennyiben valami is igaz ebből, azt a hétköznapi tevékenységek végzése vagy egy séta során figyelheted meg. Az valóban igaz, hogy elvárják az udvariasságot és a segítőkészséget. Ezt például akkor veheted észre, amikor két ember összeütközik az utcán és mindkettő azonnal elnézést kér. Az utasok gyakran egyenként köszönetet mondanak a buszvezetőnek leszálláskor, ezáltal kifejezve a sofőr munkájának elismerését. Ezek a kedves gesztusok maguktól jönnek a briteknél. A sorban állásnál szintén fontos, hogy türelmesen várj és ne próbálj mások elé furakodni, mert lenézik azt, aki nem várja ki a sorát.

Mobil net előfizetés

Először is egy ETECSA kártyát kell vásárolnod. Az ETECSA egy kubai telekommunikációs cég, amely az állam tulajdonában áll. Ez szolgáltatja a mobil netet és a Wi-Fit a turistáknak és a helyieknek egyaránt. Ezt a kártyát néhányan Nautának is nevezik, de az ETECSA az elterjedtebb megnevezés.

A mobil netes kínálatban előfizetéses kártyát kapsz, avagy Tarjeta de Navegaciónt, mellyel 2 CUC egy óra díja. Ezeket a kártyákat szinte bármelyik hotelben és ETECSA boltban megvásárolhatod. Fontos megjegyezni, hogy sok esetben igen hosszú sorokat kell kiállnod a vásárlásnál. A személyidet vagy az útlevelet sem hagyd otthon, mert ezt is kérlik a kártya igénylésénél. Egy másik fontos tudnivaló, hogy a kártya elterjedése a fekete piacon való kereskedést vonta maga után. Az árusok az utcákon és parkok közelében kínálják a kártyákat, de érdemes elővigyázatosnak lenni, mert a sorbanállást ugyan megúszhatod, de sokkal drágábban jutsz hozzá és az sem biztos, hogy működik.

Amint sikerült beszerezned a kártyát, a hozzá kapott felhasználónévvel és jelszóval tudsz bejelentkezni. A kártyás előfizetés nem használható több eszközön. Minden egyes eszköz esetében új kártyát kell vásárolni Wi-Fi eléréshez. Egy kártya több alkalommal is felhasználható és 30 napig érvényes az első használattól számítva 

Egy másik fontos dolog, amire oda kell figyelni az az, hogy netezés végeztével nem lépsz ki automatikusan a rendszerből, így akaratodon kívül felhasználhatod az adatforgalmat. Ennek elkerülése végett írj 1.1.1.1-et  a böngésződbe, amely a főoldalra visz, itt pedig válaszd a cerrar session opciót, hogy kilépj a munkamenetből. Amikor az egy óra letelt, újabb kártyát kell majd venned.

A magántulajdonban álló szállásokon nem igazán van Wi-Fi, éppen ezért lehet gyakran laptoppal és mobillal ülő nagy csoportokat látni a parkokban és hotelek közelében lévő köztereken. Amennyiben tehát nem hotelben szálltál meg, ne számíts rá, hogy lesz internet a szállásodon.

Freedom Trail

Ez a 4 km hosszú (2,5 mérföld) túra Boston belvárosában vezet végig és 16 fontos történelmi műemléket érint. Ha szeretnéd szórakoztató, interaktív módon megismerni a várost és egy rövid történelemórán is részt vennél, menj végig a Freedom Trailen -- és olyan híres épületeket láthatsz mint a Boston Common, a Massachusetts State House, az Old North Church, a Faneuil Hall, az Old State House, a USS Constitution, stb.

Hiányzó szolgáltatások Kubában

A Facebook és az Instagram szerencsére Kubában is működik. A alkalmazások itt sokkal lassabban mennek, mint ahogy ahhoz otthon hozzászokhattál. Vannak  viszont olyan szolgáltatások is, amelyeket teljesen elzárnak a felhasználók elől. A PayPal, Skype és WhatsApp nem érhető el a kubai neten keresztül, de van egy Imo nevű ingyenes alkalmazás, amely helyettesíti ezeket.

Ami a netezést illeti, fel  kell készülnöd rá, hogy itt bármikor akadályokba ütközhet a kapcsolat, abban az esetben is, ha vettél mobilnetes kártyát. Az újabb okostelefonok fel is hívhatják rá a figyelmed, hogy a kubai internet elavult biztonsági rendszere miatt nem tanácsos itt kapcsolódnod. Ezek a telefonok el is utasíthatják a mobilnetes kártya használatát. Bizonyos típusok esetében vannak olyan trükkök, amelyekkel ki lehet kapcsolni a telefon figyelmeztetését és a kártya elutasítását. Érdemes erről időben tájékozódni a gyártónál. Emellett azt is javasoljuk, hogy már otthon tájékozódj és tervezd meg a városnézést, illetve vigyél magaddal útikönyvet.

Museum of Fine Arts

Ez az Egyesült Államok legnagyobb múzeuma. Az  MFA tekintélyes, 450.000 műalkotásból álló kiállítását órákba telik végigjárni, ha rászánod az időt, hogy elmerülj a művészetben. Számos történelmi fontosságú alkotást is találhatsz itt.

Ajánljuk figyelmedbe a Temple Hallt, amely a legszebb buddhista gyűjtemény Japánon kívül.Hagyd el a kitaposott ösvényt Bostoban

Amikor felmerül a kérdés, hogy mit látogassunk meg Bostonban, azonnal műemlékek és intézmények jutnak eszünkbe. Ezek kétségkívül fontosak, de más élményben lesz részed, ha letérsz erről a a megszokott útról és olyasmit csinálsz, amit a helyiek is szoktak.

Willy Brand Platz

Az iskolától egy rövid sétára található a hires euró-jel. Ezt a jelet láthattad már az európai gazdasági hírek bemutatásakor vagy épp az ECB-ről (European Central Bank) szóló hírekben. Az ECB első épülete az euró jel mögött állt, de mivel idővel nagyobb helyre lett szükség, egy újabb épületbe költözött. Ez a város keleti részén található, az euró jel pedig a központban maradt, alkalmat kínálva ezzel a fotózkodásra. Semmiképpen ne felejts lőni itt egy képet.

Internet a Sprachcaffe havannai nyelviskolájában

Amennyiben Kubába utazol hozzánk, az iskolában lesz lehetőséget használni a netet, felár ellenében. Ha hotelben laksz, akkor annak előterében is netezhetsz, illetve az ETECSA kártyát is megvásárolhatod.

Ahogy fennebb írtuk, az inernet nem mindig működik, úgyhogy türelemmel kell lenned és netezés helyett inkább fedezd fel Kubát, ahol nem csak a térben, hanem időben is utazol, az okostelefonok előtti korba :)

A Fenway Park


A sport fontos részét képezi Boston kulturális életének (főként a baseball) ezért kár lenne kihagyni a sorbanállást egy Fenway Frank-ért (ez egyfajta hotdog) és együtt énekelni a Neil Diamond Sweet Caroline című dalát, amely a Boston Red Sox himnusza lett. Ez világ legrégebbi baseball-stadionja és máig megőrizte népszerűségét.

Ha ide látogatsz, téged is megérint a hely szellemisége, mintha te is része lennél a csapatnak. Ha van rá lehetőséged, hogy egy Red Sox -  New York Yankees (egyik legnagyobb riválisuk) mérkőzést láss, mindenképpen a helyi csapatnak szurkolj.

Quincy Market

A Quincy Market a városközpontban található, nem messze  a kikötőtől. Itt mindent megtalálsz, mi szem-szájnak ingere. Sétálj végig a beltéri piac standjai előtt, ahol különféle pékárut, pizzát, gyümölcsöket, zöldségeket és egyéb helyi különlegességeket vásárolhatsz. Az ínyencségek még kellemesebbé teszik a városnézést.A felsoroltak csupán néhány ötletet adnak, de a lista a végtelenségig folytatható. Ha bármilyen tipped van, oszd meg velünk Facebookon!

A bika és medve

Utunk a frankfurti tőzsde felé folytatjuk (Frankfurter Börse), amely a belvárosban található, közel a Willy Brand Platzhoz. Természetesen metróval (U-Bahn) is utazhatsz, ha gyorsabban szeretnél odaérni. Ugyanaz a metróval utazhatsz, amely az iskolától a Willy Brand Platzra visz Itt két nagy szobrot találsz: az egyik egy bikát, a másik egy medvét ábrázol. Ha jártas vagy a tőzsde világában, biztosan egyből beugrik, hogy mit jelentenek ezek. A két állat a tőzsdei trendeket jellemzi. A bika, amely alulról felfelé támad, az árfolyam hosszan tartó emelkedését szimbolizálja. A medve pedig fentről lefelé csap le áldozatára, ez a tőzsdei esést jelképezi. A két szoborral pedig tökéletes szelfit készíthetsz, sőt még fel is mászhatsz rájuk a jobb eredmény érdekében.

My Zeil

Ha attól tartottál, hogy bevásárlóközpont nem lesz a listán, máris megnyugodhatsz. A római Massimiliano Fuksas által tervezett üvegépület a PalaisQuartier része. A 2009-ben megnyitott mall nem csak kívülről, hanem belülről is pazar látványt nyújt, ahogy azt az alábbi képen is láthatod. Itt összevonhatod a fotózást egy kis shoppingolással. A főbejárat a Zeilra néz, amely Frankfurt leghosszabb bevásárlóutcája. Egy másik ok, amiért érdemes ide eljönni az az, hogy egy 42 méteres lift is található benne, amely nyitása idején a legnagyobb beltéri lift volt Európában.

Frankfurt City Ghosts

Keresd ezt a különleges graffitit. A Frankfurt City Ghost sok helyen előfordul a városban. Szeméttárolókon, vonatállomáson, falakon és sok egyéb helyen. Ha szeretnél fotót készíteni a legjobb alkotásokkal, javasoljuk, hogy menj Bornheimba, a Konstablerwache közelébe, ahol a graffitikkel teli fal előtt pózolhatsz. Ez különösen jól mutat Instán, az már tuti!

Séta a Majna-parton

Az Eiserner Steg (vashíd) Frankfurt egyik leghíresebb hídja. Egy német zenész, Philipp Poisel, még dalt is írt róla azonos címmel, amely a What a Man című német filmben is szerepelt. Ennek cselekménye természetesen Frankfurtban játszódik. A híd tele van lakatokkal, melyeket a szerelmespárok helyeznek fel, ezzel jelképezve összetartozásukat. Ez a szokás Párizsban és Rómában alakult ki és lassan egész Európában elterjedt. A hídról remek kilátás kínálkozik a felhőkarcolókra is.

Eiserner Steg

Az Eiserner Steg (vashíd) Frankfurt egyik leghíresebb hídja. Egy német zenész, Philipp Poisel, még dalt is írt róla azonos címmel, amely a What a Man című német filmben is szerepelt. Ennek cselekménye természetesen Frankfurtban játszódik. A híd tele van lakatokkal, melyeket a szerelmespárok helyeznek fel, ezzel jelképezve összetartozásukat. Ez a szokás Párizsban és Rómában alakult ki és lassan egész Európában elterjedt. A hídról remek kilátás kínálkozik a felhőkarcolókra is. 

A fenti lista csupán néhány ötlettel szolgál a fotózáshoz, de emellett számtalan egyéb helyet találhatsz. Ne feledkezz meg a dómról, a Römerbergről, ahol a városháza is található, a Szent Pál-templomról, a Palmengarten botanikus kertről, a Goethe egyetemről vagy épp a belvárosi Höchster Schloss kastélyról, mely Höchst negyedben található.

Minden, ami vízzel kapcsolatos

Imádod a vizet? Akkor Bournemouth-ban a helyed! Számtalan kikapcsolódási lehetőséged lesz, melyek során teljesen elmerülhetsz a vízben vagy éppen hajóval szelheted a kristálytiszta habokat, ha szeretnéd szárazon megúszni. Szörf, jet ski, snorkeling, búvárkodás – Bournemouth-ban bármelyiket kipróbálhatod. Csobbanj egyet és próbáld ki a vízi sportokat is!Ha utálsz fürdőruhába bújni, nem szeretsz úszni vagy zavar a homok, akkor sem kell lemondanod az óceáni kalandokról, mert lenyűgöző víz alatti látványban lehet részed az Oceanariumban. Itt számtalan tengeri élőlényt fedezhetsz fel, fölötted és körülötted pedig a víz ragyogása bűvöl majd el.

Angol kertek

Bournemouth főként a strandjai miatt híres de a zöld övezetet kedvelőknek sem kell aggódniuk. A város fényűző kertjei egzotikus növényekkel és hangulatos parkokkal vannak tele. Minden sarkon újdonságokat fedezhetsz fel és hűs árnyékot kínáló angol kertekre bukkanhatsz, ahol megpihenthetsz egy hosszabb séta után.

Ha szeretnél a vadabb, érintetlen természetben kirándulni, utazz a New Forestbe, ahol a növényzet mellett az állatvilágot is megismerheted, mivel többek között vadlovak és tehenek is élek itt.  Mindenképpen érdemes egy kellemes sétát tenni az erdőben, amelyikről még sok helyi is megfeledkezik.

Hírességek Bournemouthan

A városkát varázslatos hangulat lengi körül. A mágikus és fantasy irodalom sokak számára egyet jelent J.R.R. Tolkien univerzumával, melyet A Gyűrűk Urában alkotott. A modern fantasy és fiktív karakterek atyja az egész műfajra nagy hatással volt. Azt viszont kevesen tudják, hogy Tolkien halála előtt Bournemouth-ban élt. Amellett, hogy rengeteg lehetőség van az aktív pihenésre, a város megőrizte nyugodt, relaxálásra ideális környezetét is, ezért kedvelte az író is.

A híres regényírón kívül Andy Summers is élt Bournemouth-ban. Az ő élete kevésbé volt csendes, de az itt töltött időről szintén kevesen tudnak, pedig a város igen büszke rá, hogy itt töltötte fiatal éveit. A számtalan díjjal és elismeréssel rendelkező zenész világszerte ismert, Bournemouth pedig azon városok közé tartozik, ahol szintén alkotott pályája során.

Éjjel-nappal aktív

Nappal számtalan tevékenységben vehetsz részt. Látogass el az árkádhoz, próbáld ki az egész évben rendelkezésre álló ice skatinget, a sziklamászást vagy a drótkötélpályát. A már említett vízí sportok és a strandolás szintén remek kikapcsolódási lehetőség minden korosztály számára.

Éjszaka a bárok és klubok megnyitják kapuikat a baráti társaságok számára. A helyiek nagyon kedvesek és könnyen beszélgetésbe elegyedhetsz velük egy szórakozóhelyen. Kiváló alkalom az ismerkedésre, táncra, közös iszogatásra, ezek az élmények pedig még feledhetetlenebbé teszik a Bournemouth-ban töltött időt.

A nyelvtanulás manapság már jóval egyszerűbb mint mondjuk akár csak 10 éve volt. Az Internet megjelenése, a mindenhez mindenkor való hozzáférés, a behálózottság világa, a számítógépek, telefonok, tabletek kora, a nyelvtanulási lehetőségek végtelen skáláját tárja elénk. Egy ilyen korban, pozitív hozzáállással nem létezik lehetetlen

 „Egy új nyelvet megtanulni túl drága dolog”

Nos ez az érv is porba hullt, ugyanis ezen okostelefon-alkalmazások teljesen INGYENESEK. Csak letöltöd az alkalmazást és már tanulhatsz is! Minden a rendelkezésedre áll ahhoz, hogy egy új nyelvet sajátíts el.
 

„Nincs időm egy új nyelvet megtanulni”


Számtalan kicsi időintervallum van a hétköznapjainkban, amelyek kihasználatlanok, és eddig ezek nem is tudatosultak bennünk. Például amíg tömegközlekedésen utazol reggel, amíg egy orvosi rendelőben várakozol, vagy az ügyintézés gépezetében ücsörögsz, vagy amíg egy étteremben vársz valakire. Rengeteg ilyen apró kicsi időegységből, egy komolyabb időmennyiség állhat össze, és ezen alkalmazások lehetővé teszik, hogy minden egyes szabad percben tanulhass. Amikor és ahol csak akarod.

5 okos alkalmazást gyűjtöttünk össze neked az online nyelvtanuláshoz. Mindegyik alkalmazás különleges és kiemelkedő a maga területén, és ami a legfontosabb, hogy mindegyik ingyenesen letölthető. Tégy egy próbát azonnal!

Jazz fesztivál

Kihagyhatatlan fesztivál a jazz-rajongók számára. Vallettában szervezik július közepén, három napon keresztül számtalan stílust felvonultata. A leghíresebb klasszikusok és a helyi feltörekvő tehetségek egyaránt helyet kapnak a Nagy Kikötő előtt felállított színpadon. Ha többet szeretnél tudni a fesztiválról, látogass el a hivatalos oldalukra: www.maltajazzfestival.org 

Glitch Festival

A fesztivál pirosbetűs ünnep az elektronikus zene kedvelőinek. Kihagyhatatlan élmény azoknak, akik house-ra és techno-ra szeretnének bulizni, nem meglepő, hogy gyorsan az ország legnagyobb fesztiváljává nőtte ki magát. A Gianpula-n kerül megrendezésre, a Mdina óváros mellett. A elektronikus zenei világ nagyjaival találkozhatsz itt, például Maceo Plex, Ben Klock, Jon Hopkins, Dax J, Carl Craig. A fesztivál egy hajón szervezett bulival zárul.

Duolingo

Duolingo - Mobilalkalmazás

A Duolingo egy igazán vidám alkalmazás. Számos lecke vár rád, mindegyik más és más nyelvi szinten. Mindegyik lecke új szavakra tanít, és kéri, hogy hallgass meg, írj le szavakat, és, hogy több lehetőség közül válaszd ki a helyes válaszokat. Az új szavakat fényképpel is ábrázolja. Minden sikeres mozzanat után érméket nyersz, amelyekkel olyan opciókat „vásárolhatsz” meg, mint, hogy időzítsen egy gyakorlatot vagy, hogy végezhess egy ismeret ellenőrző tesztet.

Május

A Festival of Young Talents a Frankfurter Kunstverein-en zajlott május 3-6 között 2018-ban. Ezt a viszonylag fiatal fesztivált a Verein für Kunstförderung Rhein-Main e.V. szervezi a helyi vezető művészeti akadémiák és Rajna-Majna-menti egyetemek közreműködésével. Az idei rendezvény az utópia-disztópia tematika köré épült.

Egy másik kiemelkedő rendezvény ebben a hónapban a múzeumok éjszakája, amely május 5-én volt. Körülbelül 40 kulturális intézmény nyitja meg ekkor kapuit a nagyközönség számára, bepillantást engedve Frankfurt és a közelben található Offenbach kulturális sokszínűségébe.

Ínyencek figyelem! A Green Sauce Festival május 11-19 között kerül megrendezésre. Felmerül benned  a kérdés, hogy mi is az a zöld szósz? Ha jártál már Frankfurtban, főként a Sachsenhausen negyedben, akkor már biztos hallottál a hagyományos frankfurti fogásról. A szósz hét növényből készül: metélőhagyma, borrágófű, kis vérfű, turbolya, sóska, petrezselyem és zsázsa. A frankfurtiak annyira odavannak ezért a szószért, hogy nem csak egy fesztivált rendeztek róla, hanem emlékművet is állítottak neki. A Rossmarkton zajló fesztivál ideje alatt a felsorakozó standok kínálata a Grie Soss köré épül.

Szeretnéd magad is elkészíteni a szószt? A következő receptet találtuk, vegán kiadásban:

Duolingo letöltése a telefonodra:

Notte Bianca

Az évente megszervezett kultuális és művészeti esemény egy októberi estén kerül megrendezésre Málta fővárosában. A múzeumok megnyitják kapuikat a látogatók számára, a kávézók és éttermek későbbig tartanak nyitva, az utcákon, tereken helyi és nemzetközi előadók lépnek fel.

Nemzetközi művészeti fesztivál


A fesztivál elismert és fiata művészeket egyaránt meghív, sokféle művészeti ág képviselteti magát, például tánc, zene és színház. Az ország elhelyezkedése a kultúrák sajátos összeolvadását kínálja, hidat képezve Európa és Afrika között.Isle of MTVAz MTV Europe által szervezett

Isle of MTV

Évente több, mint 50.000 embert vonz szerte a világból. Ez az egyik legnagyobb zenei fesztivál Európában. A belépés ingyenes és olyan előadókat hallgathatsz meg, mint: The Chainsmokers, Will.i.am, Rita Ora, Flo Rida, Snoop Dogg, David Guetta, Lady Gaga, Maroon 5, The Chemical Brothers so egyéb mellett..

Memrise

Memrise - Mobilalkalmazás

A Memrise alkalmazás, mint ahogy a neve is sejtetni engedi, szavak és mondatok memorizálásában segít. Az „ismétlés a tudás atyja” mondáson alapszik, a módszer lényege, ugyanis ismételt helyes válaszok megadásával, leíratásával égeti az emberbe a tudást. Minden egyes fejezet végén kapsz egy listát azon szavakról amelyet a válaszadásaid szerint gyorsan és amelyeket csak nehezebben sajátítottál el; már ezzel is a rögzülést segíti. A Memrise-ról végkép nem feledkezhetsz meg.

Frankfurt olyan mértékben ünnepli a Pünkösd utáni keddet, Wäldchestagot, mint semmilyen más város Németországban. Sokan a legnagyobb pünkösdista ünnepnek tartják. A rendezvényt hagyományosan évek óta az erdőben tartják. Sok cég és iskola szabadnapot tart, hogy elutazhasson ide ezen a napon. Többek között ételstandok, színpadok, kisvasút, körhinta és céllövölde várja a látogatókat

A Fressgassfest szintén májusban, az Alte Operen zajlik. Számtalan étel- és italstand sorakozik az utcán. Munka vagy tanfolyam után érdemes itt ebédelni, vacsorázni vagy inni egy sört. A Fressgassfest csak a tavaszi nyitórendezvénye 

Június

A Rose and Light Festival a Palmengartenen kap helyet, a botanikus kert 1931 óta szervezi. Itt minden a rózsákról szól: a zene, vezetett túra, előadások és bemutatók mellett rózsavizet, rózsás mustárt és egyéb különlegességeket árulnak. A rózsa kiállítás csúcspontja szombat este van, amikor a látogatók különböző alakzatokat raknak ki mécsesekből, majd pedig tűzijátékot tartanak.

Memrise letöltése a telefonodra:

PowerVocab

Ez az alkalmazás lényegében egy szójáték. Egyfajta szótárként lehet leírni: a szó villámkártya formájában van megadva és a játékosnak meg kell találnia a helyes meghatározást. Lehetőség van a szavak hangos kiejtésének meghallgatására is. Az alkalmazás a Scrable, Crosswords vagy Hangman típusú játékok kedvelőinek szól, és fő célja a szókincs játékos bővítése.

A Höchster Schlossfest június végi, július eleji fesztiválja a Höchst kastélynál kerül megrendezésre. Kevesen gondolnák, hogy Frankfurtban is találhatnak középkori kastélyt, de a Höchst negyedben erre is lehetőség van. Lenyűgöző látványban lehet részed, ha a Mainzer Erbistum egykori főhadiszállására látogatsz. 


Július


A Christopher Street Day egyre nagyobb jelentőséget kapott Frankfurtban. A felvonulás a Römerbergről indul, a "The Bazaar of Diversity" pedig a Friedberger Straßen szokott lenni. A szombati napon beszédet is mondanak a Römerbergen.

A Stoffel színházi fesztivált a Stalburg színház szervezi Nordend negyedben, négy héten keresztül. Felolvasások, színházi előadások, élőzene és ételstandok várják az érdeklődőket.A

Sommerwerft viszonylag fiatal fesztivál, amelyet hagyományosan a Weseler Werften tartanak, Frankfurt keleti részén, a Majna folyón. Eredetileg vízi színházi fesztiválnak indult, de ma már sokkal többet kínál: előadások, tánc, zene, performanszok, filmek, irodalmi rendezvények. Az esemény minden évben ugyanakkor, július 20.– augusztus 5. Között van.

PowerVocab letöltése a telefonodra:

Rocket Languages

A Rocket Languages segít a gyakorlásban. A feladatok során ismételhetsz, felveheted a hangod és számos hanganyagot hallgathatsz. Ezeket akár le is töltheted a telefonodra, hogy később is felhasználd. Az összes modulhoz és tananyaghoz azonban csak akkor férhetsz hozzá, ha előfizetsz.

Augusztus

A Bahnhofsviertel negyed, ahol az pályudvar található, nem örvendett túl nagy népszerűségnek. Azóta sokat változott és fontos találkozási pontot jelent. A város önkormányzata évente egyszer éjszakai felfedező körútra hívja az érdeklődőket, ahol jobban megismerhetik ezt a negyedet. Kulináris élménytúra is egyben, mely augusztus 16-án 19:00 órától éjfélig tart.

A Museumsuferfest kulturális eseményt augusztus utolsó hétvégéjén szervezik minden évben 1988 óta. A nyolcvanas évektől használt Museumsufer megnevezés arra utal, hogy több, mint 20 múzeum található a Majna két oldalán. Évente mintegy hárommillió látogatót vonz, ezzel a Rajna-Majna közének legnagyobb fesztiválja.


Szeptember

Természetesen nem olyan, mint a müncheni, de Frankfurtban is van egy kisebb Oktoberfest. Úgyhogy ha nem jutsz el Münchenbe, akkor itt is belekóstolhatsz a fesztivál ízébe. A rendezvény szeptemberben indul és októberben ér véget.


Október

Hónap elején Németország legnagyobb könyvvásárba mehetsz, melyet a Börsenverein des Deutschen Buchhandels alapított 1949-ben. Itt megismerheted a legújabb kiadványokat és személyesen találkozhatsz kedvenc íróiddal. Ha magad is író vagy, itt akár kiadókkal is megismerkedhetsz. Minden évben más ország van fókuszban, amely saját pavilonnal rendelkezik.  Az idei fogadó ország Grúzia és az év mottója: Made by Characters. Időpont: 2018 október 10-14.

December

Ha olyan szerencsés vagy, hogy decemberben utazol Frankfurtba, ellátogathatsz a csodálatos karácsonyi vásárba, amely az egyik legnagyobb Németországban. A Hauptwache-től a Römerig sorakozó standokon minden megtalálsz: forralt bort, meleg cidert, ételeket, dekorációkat és sok egyéb különlegességet. Ezen a vásáron biztosan találsz ajándékot szeretteidnek. A központi vásár mellett más kisebb karácsonyi vásárokat is találsz a városban, például a Sachsenhäuseren és a Preungesheimon.

Ha mindez még nem volna elég kedvcsinálónak, nézd meg videónkat is:

Rocket Languages letöltése a telefonodra:

A mobil alkalmazások és a hatékony nyelvtanulás

Fontos megjegyezni, hogy ezek az appok alapismereteket és szókincset tartalmaznak, de ne várd tőlük, hogy folyékonyan fogod beszélni a nyelvet. Egy idegen nyelv elsajátításában a másokkal való kommunikáció a legfontosabb. A kiejtés és a nyelvtan megismerésében segíthet egy alkalmazás, de nem lesz elegendő a hatékony tanuláshoz.

Ne feledkezz meg róla, hogy a nyelvet beszélni kell. Ne vessz el nagyon az online világban, hanem próbáld a valós életben hasznosítani a tudásod. Halgass zenét az adott nyelven, nézz filmeket, keress anyanyelvi beszélőket, utazz oda, ahol a nyelvet beszélik és így tovább.

Kezdetnek viszont mindenképpen érdemes kipróbálni ezeket !

ÁPRILIS

Ez az egyik legideálisabb hónap egy firenzei utazáshoz. Az ünnepségek sora Húsvét Vasárnap után veszi kezdetét a Scoppio del Carro fesztiválal, amely tűzijátékkal és középkori jelmezbe bújt felvonulókkal ünnepel. A babona szerint, ha a tűzijáték sikeres, a város lakói boldogságban és bőségben élnek a következő évben is.

Ha szereted a jégkrémet, ott a helyed az 5 napos Florentine Gelato Festival -on, amely szintén ebben a hónapban kerül megrendezésre.

Máltai irodalmi fesztivál

A Malta Mediterranean Literature Festival augusztusban kerül megrendezésre. Nem csak a máltai írókra összpontosít, hanem a földközi-tenger környékén élő alkotókra. A fesztivál során felolvasások, zenés előadások, slam poetry, filmvetítés és sok más program várja a látogatókat. Idén augusztus 23-25 között szervezik.


Science in the City

Az European Night of Explorers folytatásaként Málta tudományos fesztiválja egy feledhetetlen délutánnal várja a családokat Valettában, szeptember 28-án.

Könyvfesztivál

A máltai könyvfesztivál több, mint 30.000 látogatót vonz évente, így a földköz-tenger környékének egyik legfontosabb rendezvénye. 1979-ben még Malta Book Fair név alatt futott, 2013-tól Malta Book Festival. A novemberben szervezett fesztivál a világ minden tájáról vonzza az irodalom szerelmeseit. A progamok között könyvbemutatók, felolvasások, író-olvasó találkozok, konfereniák és szemináriumok szerepelnek. Számos kiadóval és szerzővel ismerkedhet meg a közönség.

MÁJUS

A művészetek és kultúra kedvelőinek a Maggio Musicale Fiorentino igen fontos esemény lehet. Ez a fesztivál opera-, színházi-, klasszikus zenei- és táncelőadásokkal várja a látogatókat. A koncertek május 5 és július 13 között zajlanak.

JÚNIUS


A firenzeiek számára június 24 az egyik legfontosabb ünnep: a város védőszentjének, Szent Jánosnak tisztelegnek. Ugyanekkor zajlik a Calcio Storico Fiorentino, egy ősi olasz labdajáték bajnoksága, melyet 16. Századi jelmezbe bújva játszanak. A játék azért érdekes, mert nincsenek szabályok és a legfőbb cél a győzelem. A patrónus ünneplését előadásokkal és tűzijátékkal teszik emelkedett hangulatúvá.

SZEPTEMBER


A Festa della Rificolona Firenze egyik leglátványosabb eseménye. Ez a legrégebbi fesztivál, amely a 10. század óta kerül megrendezésre. A színes, lámpásokkal történő éjszakai felvonulás Szűz Mária születésnapját ünnepli. A Santissima Annunziata téren játékok, versenyek és vásár található.
Szeptember a borok szerelmeseinek is ideális hónap, ha szeretnék szemtanúi lenni a szüretnek és a   bor elkészítésének. Számos borfesztivál és ünnepség van a városban, ilyen például a Carro Matto.

OKTÓBEREbben a hónapban kezdődik az Amici della Musica zenei rendezvén. Ha a zene helyett inkább a művészetek érdekelnek, minden hóna első vasárnapján ingyenesen látogathatsz el a múzeumokba, például a Bardini, Uffizi, vagy Duomo múzeumokba, és a Dávid-szobrot se hagyd ki a Galleria dell’Accademia-ban.

Záróünnepély

A kulturális fővárosi címet ünneplő rendezvénysorozat zárásaként Valetta főterén december 15-én kerül megrendezésre, sok zenés-táncos előadással.Reméljük, neked is megjött a kedved egy máltai vakációhoz és megtaláltad azokat a rendezvényeket, amelyekre szívesen elmennél.

Vallettába egész évben érdemes ellátogatni, úgyhogy semmiképpen ne hagyd ki, ha Máltán jársz.A 2019-es év két kulturális fővárosa az olasz Matera és a bolgár Plowdiw lesznek.

NOVEMBER


A mozirajongók számára kétségtelenül a Festa Dei Popoli filmfesztivál a hónap legfontosabb rendezvénye. Emellett a karácsonyi vásárok és piacok ajándékok széles választékát kínálják, érdemes ott is körülnézni.

A Google kiterjesztett valósága, is már valóság

Mindnyájan ismerjük és naponta használjuk a Google Translate szolgáltatását. Ezen szolgáltatás azonban már nem csak sima szövegeket fordít, hanem képeket is. A Google Translate nem 7, hanem 27 nyelven „beszél”, szavak és egyszerű mondatok lefordítására képes. Az idegen nyelvű vagy abc-vel bíró egzotikus országokba utazóknak, igen nagy előny lehet a fotó fordító szolgáltatás. Csak a lefordítandó szövegre fordítod a kamera keresőjét és már le is fordítja neked az adott szót vagy rövid mondatot. Még csak Internet hozzáférés sem kell hozzá, hogy új szavakat tanulj, és így bővítsd a szókincsed. Ez a kiterjesztett valóságot alkalmazó szolgáltatás még nagy hasznodra lehet! App formájában már jó ideje elérhető Android és Mac felhasználók számára is.

1. Használj repülőjegy kereső és összehasonlító oldalakat

Sok repülőjegy összehasonlító oldal van, ezek közül a legjobbak: 

A leggyakrabban ezeken az oldalakon találod az olcsó járatok listáját; mindenképpen érdemes több oldalt átböngészni.

A Google Flights fantasztikusan rugalmas járatkeresővel rendelkezik. Megmutatja az úti cél legfontosabb attrakcióit (koncertek, éjszakai élet, shopping), segít eldönteni, hogy hova utazz és olyan paramétereket állíthatsz be, mint idő intervallum és árvekvés. A tervezéskor érdemes első lépésként ehhez a keresőhöz fordulni.

A Matrix Airfare Search haladóknak ajánlott. Az ITA Software a Maxrix Airfare Search-t működtető cég, amely a Google flights mögött állt mielőtt a Google felvásárolta volna azt. Sokkal összetettebb keresési módszert kínál.

A Kayak bámulatosan intuitív kereső.  Idő. ár és légitársaság alapján kereshetsz, megadhatod kedvenc légitársaságodat is (például OneWorld vagy Star Alliance). Mindenkinek ajánljuk.

A Sky Scanner egy másik népszerű repülőjegy-kereső, amihez fordulhatsz.

VIDEÓK

Angol tévécsatornák - Online Streaming

TV csatornákLeírás
BBCközszolgálati televízió 9 csatornával
ITVa legnagyobb kereskedelmi csatorna az Egyesült Királyságban
Channel 4innovatív és alternatív tartalom
Skyfilmek és tévésorozatok online

 

Amerikai TV csatornák - Online Streaming

TV csatornákLeírás
NBCa legnagyobb csatorna az Államokban: hírek, sport, tévésorozatok...
CBSa legnézettebb csatorna: hírek, sport, tévésorozatok...
ABCeredeti programok, sport, hírek
FOXa 21st Century Fox tulajdona, sportközvetítés főműsoridőben és politikai műsor vasárnaponként

Megjegyzés: a legtöbb amerikai csatorna csak akkor elérhető, ha az Államokban élsz


Ausztrál TV csatornák

TV csatornaLeírás
Australian Plus Televisionnemzetközi szolgáltató, külön "Learn English" szekcióval

Feliratok filmekhez

Open subtitles: feliratok széles választéka több nyelven
Subscene: sokféle nyelv
Feliratok.info: magyar én angol felirat is


YOUTUBE csatornák – nyelv és kultúra

Morgen!

Guten Morgent" kevés német hasznája.  Az egyszerű Morgen!" teljesen elég reggeli köszönésként.

Biztosak vagyunk abban, hogy Franciaországban találkozni fogsz a következő kifejezésekkel is:

N'importe quoi !

Ezzel a kifejezéssel azt adod tudtára valakinek, hogy amit mond az nonszensz. Gyakran használják például "Tu racontes n'importe quoi !" vagyis „Butaságot/hülyeséget beszélsz!”, vagy közbevetésként is használható.

Laisse tomber

Szó szerinti fordításban “hagyd”. A franciák általában, akkor mondják ha valakit feladásra akarnak sarkalni, vagy simán a “ne törődj vele/sebaj/rá se ránts/mindegy” értelemben használják.


Bref !


A “Bref” szó szerinti fordítása az “akárhogyan/bárhogyan” -t jelentene. Általában a nem kívánatos témák, beszélgetések rövidre zárására használják, ha valamiről (már) nem akarnak beszélni.

Comme d'habitude / Comme d'hab'


Szó szerinti fordításban “szokás szerint/mint rendesen”. A gyakoribb francia alkalmazása azonban a(z) "Comme d'hab” a “mint mindíg” érelemben.

D'accord


Jelentése “rendben”, nagyon gyakran hallható kifejezés, hosszabb verziója a(z) "je suis d'accord".

C'est clair !


Ez a francia kifejezés jóváhagyást fejez ki.

Carrément


A franciák nagyon gyakran használják, az egyetértésüket, elragadtatásukat kifejezendő. Jelentése magyarul a „teljesen”, “totálisan”, “nagyon”.  Ha valamit tényleg és nagyon kedvelsz, használhatod a(z)  "c'est carrément bien!" kifejezést ami magyarul annyit tesz “Ez igazán jó!”.

Köszönjük szépen a figyelmed! Ha bármilyen további francia kifejezéseket ismersz, oszd meg velünk a Facebookon! Au revoir et à bientôt!

2. Keress olcsó fapados Atlanti-óceánt átszelő járatokat

Napjainkban a fapados járat nem feltétlenül egyenlő rossz étellel és alacsony minőségű szolgáltatásokkal. Lehet, hogy csak alapszolgáltatásokat kapsz, de mindig kellemesebbé teheted az utat azzal, hogy elsőbbségi beszállást és kényelmesebb ülőhelyet igényelsz. A fapados járatokkal spórolt pénzt pedig már az úti célon költheted el.

Ezek az olcsó járatok gyakran nem jelennek meg a fennebb említett repülőjegy-kereső oldalakon. Más esetekben kevésbé népszerű városokból indulnak, amelyek nincsenek benne a terveidben. Ha viszont szeretnél pénzt megtakarítani az utazásnál, érdemes ezeket választani.

Azonnali fordítás a The Pilot-tól

Globálisan és totálisan összekapcsolt világunkban a nyelvi határok hamarosan teljesen leomlanak majd. Ezen fáradozik a Waverly Labs új technológiája és szolgáltatása a The Pilot. Ez egy futurisztikus kinézetű füldugó, amelyet fülünkbe helyezve már azonnal fordítsa is számunkra a körülöttünk halható beszédet. Jelenleg Angol, Francia, Spanyol és Olasz nyelvek közötti azonnali fordításra képes. 2018-ra a cég 15 “beszélt” nyelvre szeretné felfejleszteni szolgáltatásukat. Ahogy a  különböző kütyük és hardverek fizikailag egyre kisebbé válnak, úgy azok szoftveres tudása egyre nagyobbá. Hatásfokáról és gyenge pontjairól még nincsen hír, azonban mint jelen levő és egyre fejlődő technológia, biztosak lehetünk benne, hogy egyre életképesebbé, tökéletesebbé és egyre elterjedtebbé válik majd. Ez és minden ehhez hasonlatos szolgáltatás hatalmas jövő előtt áll.

Nyelv

Es freut mich!

Ezt a szófordulatod bemutatkozáskor kell használnod és az örvendek német megfelelője

Wow Air

Boston - Dublin járat akár 199 dollárért, átszállás Reykjavíkban, Ilyen alacsony áron is átrepülheted az Atlanti-óceánt. Ha nem zavar, hogy át kell szállnod és várakoznod kell, mindenképpen érdemes itt foglalni.

 

Norwegian

Az egyik legjobb fapados légitársaság. A Norwegian Air Shuttle hihetetlenül alacsony árakat kínál Skandináviába és Londonba az Egyesült Államok számos pontjáról, mint például Fort Lauderdale, Los Angeles, New York City, Oakland és Orlando. 

XL Airways France

Fapados légitársaság, amely közvetlen járatot kínál Paris Charles de Gaulle és Los Angeles, Miami, New York vagy San Francisco között. A retúrjegyek ára 590 dollártól indul, New York City - Charles de Gaulle Airport vonalon.

Alles klar

Ezzel azt fejezed ki beszélgetőtársadnak, hogy mindent értesz, amit mond. Gyakran hallhatod a társalgás lezárásakor is, hogy „alles klar, tschüß!” - minden rendben, szia. Kérdésként is találkozhatsz vele, amikor arra kíváncsiak, hogy minden rendben van-e: „ alles klar?”

Magyar nyelvű csatornák

3. Kérj értesítést az olcsó repülőjegyekről

Szeretnél kifogni egy nagyon olcsó repülőjegyet? Ha unod azt, hogy folyamatosan a keresőket böngészd, válaszd az alábbi megoldást.

Ha nagyjából tudod az utazás idejét és megvan a költségvetés, e-mail-es értesítést kérhetsz a keresésedhez. Ez azt jelenti, hogy azonnal értesítést kapsz, amint az általad választott anyagi- és időkeretbe illő ajánlat jelenik meg

Genau

Ha ezt a szót használod, igazán németesen fejezed ki magad. Nagyon gyakran használják és könnyű beépíteni a mondatokba. Jelentései: rendben, pontosan, igazad van. Hallgasd csak meg a németeket: folyton használják ezt.

Kultúra

Duolingo Chatbots avagy a Duolingo csevegő robotjai

Az online marketing egyik legfrissebb vívmánya az egyfajta mesterséges intelligenciával ellátott csevegő robot, amelynek feladata a felhasználóval való kommunikáció. Hatalmas előnye, hogy olyan sebességgel tud információkról tájékoztatni ahogyan semelyik élő ember sem.  A Duolingo is hasonló technológián alapuló kezdeményezéssel tört be a piacra, melynek eredményei igen tekintélyesek. Az Android és Mac rendszere is letölthető egyik legnépszerűbb nyelvtanuló minialkalmazást sikerült megalkotniuk, amely szöveges beszélgetés révén tanítja a nyelvet. Jelenleg három fajta robot beszélgethetsz, Robertóval a séffel, Renéevel a taxi sofőrrel, és Adaval a rendőrnővel. Érdemes kipróbálni mindenképp mókás és hasznos élmény.

Gott sei Dank!

Jelentése hála Istennek. A magyarhoz hasonlóan a vallás kihat a nyelvhasználatra. Gyakran hallható még a Meine Güte vagy az Oh mein Gott is.

HANGANYAGOK

Dalszövegek és ezzel kapcsolatos játékok

Hangoskönyvek angolul

Beszélgetés Sirivel és Cortanaval

Bár ezen invenciók nem a nyelvtanulásra lettek kifejlesztve, mégis hasznos lehet a nyelvtanulók számára az online asszisztensekkel való csevegés. Az okos készülékek tulajdonosai között régóta vitatéma, hogy melyik platform rendelkezik jobb személyi asszisztenssel. Jelenleg személyi asszisztensek hang alapú csevegésben igyekeznek segíteni a felhasználót, avagy te hangban elmondod mire vagy kíváncsi az asszisztens pedig releváns információkat szolgáltat. Siri és Cortana mellett érdemes megemlíteni a Google Asszisztenst is. Próbáld ki mindegyiket, állítsd nyelvezetüket azon nyelvre amelyet tanulni szeretnél és a valós személlyel való csevegés feszélyezettsége nélkül beszélgethetsz az adott nyelven. A téma után érdeklődőknek ajánljuk a Her című 2013-as megjelenésű filmet is.

Még 4 tipp

Alles Gute!

Német órán valószínűleg azt tanultad, hogy a szülinapi köszöntés a „Herzlichen Glückwunsch zum Geburtstag”, amely szó szerint lefordítva annyit tesz, hogy szívélyes jókívánság születésnapodra. Ha ezt túl bonyolultnak találod, ne aggódj. A németek gyakran inkább az Alles Gute”, azaz minden jót kifejezést használják. Sokkal könnyebb, ugye?

SZÓRÁTAK, ÚJSÁGOK ÉS MAGAZINOK

Online szótárak:

Angolul

Angol-magyar

Online újságok:

Ne feledkezz meg az újságok Facebook és Twiter oldaláról sem, mert rengeteg hasznos tartalmat találhatsz rajtuk (videók, szövegek, stb)!

Online magazinok:

Ürítsd a böngésződ cache-jét. Megoszlanak a vélemények arról, hogy ez valóban működik-e. Mindenesetre régebben sok légitársaság folyamatosan emelte az árakat, ha többször kerestek ugyanarra a járatra (arra alapozva, hogy ezekre a jegyekre nagyobb az igény). Éppen ezért nem árt, ha elvégzed ezt a műveletet.

Változtass pénznemet! Használ dollárt, ausztrál vagy kanadai dollárt, eurót, fontot, attól függően, hogy melyik előnyösebb. Néha már azzal is spórolhatsz, ha csak más pénznemben foglalsz. Az is fontos tényező, hogy milyen átváltást kínál a bankod, főként nagyobb összegek esetében ezt is érdemes figyelembe venni.

Utazz olcsón Európán belül a Ryanair. Wizzair és Easyjet légitársaságokkal. Ezeket akkor is érdemes kipróbálni, ha a várostól messze szállnak le.

Zack, zack!

Zack, zack magyarul körülbelül a pikk-pakknak felel meg. A beszélő célja felgyorsítani valamit: zack zack, jöjjön a következő!

ANGOL NYELVTAN ÉS SZÓKINCS

 • Angolingo: nyelvtan, szókincs, hallgatás stb.
 • Angol-tanulás: angol tesztek, cikkek, hanganyagok, játékok, stb.
 • LearnEnglish: angol nyelvtan és szókincsfejlesztés a British Council jóvoltából
 • ToLearnEnglish.com: minden, amire a gyakorláshoz szükséged lehet (leckék, gyakorlatok, játékok)

Beszélgetés robotokkal

Bár nem a velük való beszélgetés képezte a robotok kifejlesztésének legfőbb okát, ám a velük való interakció egyre nagyobb szerephez kezd jutni. A közeljövőben humanoid robotok népesítik be  majd az otthonainkat és teszik egyre könnyebbé életünket. Minden bizonnyal a robotokkal való beszélgetés egyik fontos funkciója lesz a nyelvtanulás is, legyen az angol, japán, francia, portugál. A mindennapi tevékenységeid végzése, főzés, evés, kocogás közben tanulhatsz majd velük nyelveket, a nyelvtanulás hamarosan teljesen más módokon fog történni.

Reméljük, sikerült segítséget nyújtani és hasznosnak találtad ezt a cikket. Ha egyéb ötleteid vagy hozzászólásod van, írj nekünk Facebookon!

Quatsch!

A „Quatsch” zagyvaságot jelent, olyan mintha azt mondanád: ez nonszensz!

Alkalmazások és angol nyelvtanuló szoftverek

10 ingyenes alkalmazás, amit kötelező letölteni nyelvtanuláshoz

Stimmt

stimmta magyarban is jelen van: a stimmel igének hasonló jelentése van. A németek olyankor használják ezt az igét, ha meggyőzik őket valamiről vagy olyasmiről hallanak, amiről addig nem tudtak. Azt fejezik ezzel ki, hogy igen, ez valóban így van, igazad van.

BLOGOK ÉS HONLAPOK ANGOL TANULÁSHOZ

 • Életképes angol: hasznos bejegyzése angol tanulással kapcsolatban
 • Lang-8: írj egy angol szöveget és ingyen kijavítják a hibáidat. Anyanyelvi beszélők segítenek neked a tanulásban
 • Nyelvmester: hasznos tippek Neményi András nyelvtanulási szakértőtől
 • Tudatos nyelvtanuló: Tea és Lea sajátos nézőpontból mutatja be az angoltanulás lehetőségeit
 • Englishplease: angol nyelvleckéket tartalmazó blog
 • Angol nyelvtanulás: angol tesztek, játékok, segítség nyelvvizsgához
 • EnglishClub.com: nyelvtan, szókincs, kiejtés, olvasás, hallgatás és sok egyéb ingyenes angol segédanyag

Itt tart a tudomány és a technológia jelenleg, ezek a legfurcsább, legérdekesebb, de mindenképp hasznos, kísérleti útjai a nyelvtanulásnak. A nyelvtanulás fontos része a gyakorlati megtapasztalás, így semmi nem pótolhatja a valós, igazi hús vér beszélgetést, az utazást a nyelv élő közegébe, és a szocializációt.

Mahlzeit!

Ez a „Guten Appetit”, azaz jó étvágyat másik verziója, amelyet szintén jó ha ismersz és használsz. Emellett ott van még a „Lass es euch schmecken” kifejezés is.

KÖZÖSSÉGI MÉDIA CSOPORTOK

Mach’s gut!

Ez a vigyázz magadra vagy légy jó német változata. Mindig elköszönéskor használd

Tschüss!

A „Tschüss” az „auf Wiedersehen” egyszerűbb változata, bátran használd elköszönéskor függetlenül attól, hogy ismered az illetőt vagy sem.


ONLINE JÁTÉKOK ANGOLTANULÁSHOZ

Angol nyelvi játékok gyerekeknek

Angol nyelvi játékok mindenkinek

 • LearnEnglish, a British Counciltől különböző angol szókincset és nyelvtani ismeretet fejlesztő játékok
 • ELG, English Learning Games: akasztófa, memóriajáték, matek, keresztrejtvény és sok egyéb
 • Vocabulary.com.il: Free vocabulary learning games
 • Games to learn English: kb 30 rövid játék, szókincs, igék és nyelvtan.

Bónusz: a német nyelv és az ételek

Ismerj meg néhány ízes német szófordulatot!

Es ist mir Wurst

Szó szerint: Ez az én kolbászom
Jelentése
: Nem érdekel

Ich freue mich wie ein Schnitzel

Szó szerint: Olyan boldog vagyok, mint egy rántotthús
Jelentése: Nagyon örülök

Quark

Szó szerint: Egy puha fehér sajtféle
Jelentése: A Quatsch-hoz hasonlóan értelmetlenséget jelent

Alles in Butter?

Szó szerint: Minden vaj(as)?
Jelentése: Minden rendben?

Abwarten und Tee trinken

Szó szerint: Várj és igyál tehát
Jelentése: Légy türelmes

Reméljük, hasznosnak találod a listánkat és sikeresebben megy majd az online angol nyelvtanulás. Ha kiegészítenéd a listát, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Ha tudsz még más ilyen német szót is és szeretnéd megosztani velünk, írd be kommentbe a Facebook oldalunkon található poszthoz!


Amikor idegen országban vagy
és nem beszéled a nyelvet

Amikor hirtelen rájössz, mint rendeltél az étteremben
(mert csak találomra választottál az érthetetlen étlapról)

Amikor azt hiszed, nagyon tudsz
és meghallasz egy anyanyelvi beszélőt.

Amikor a tanárod megdícsér

Amikor nyelvtant ismételsz

Amikor próbálsz lépést tartani beszélgetőtársaddal

Amikor ügyes voltál órán

Amikor próbálod megérteni a bonyolult nyelvtant

Amikor nagyon alapvető hibát ejtesz

"Ennél már kuglizni is könnyebb megtanulni"

Amikor próbálod elmagyarázni
hogy miért ilyen nehéz nyelvet tanullsz

Amikor folyékonyan beszéled a nyelvet de
a külföldiek nagyon lassan beszélnek hozzád

Amikor egy másik nyelven kezdesz álmodni

Amikor ráébredsz, milyen sokat tudsz már

Amikor nem figyelsz,
és a tanár téged szólít, hogy olvass fel egy szöveget.

Amikor az anyanyelvi beszélő tőled kér útbaigazítást

Amikor próbálsz mindent jól csinálni a szókincsfelmérőn

Amikor a barátod még mindig nem tud ragozni
és te kijavítod őt

Egy kis kutatással hamar rájössz, hogy a különböző kulturális szokások túlmutatnak az olyan közhelyeken, mint a kínai pálcika vagy az elismerő böfögés az arab országokban.

 

1 - Tervezz előre

A hirtelen felindulásból választott utazások nagyon izgalmasnak tűnnek, de tudod, mivel csillapíthatod az utazási előtti izgalmakat? Ha pontosan tudod, hova mész és mit fogsz ott csinálni. A tervezés nem csak egy csomó stressztől szabadít meg, hanem biztosítja azt is, hogy olcsóbb szállást és repülőjegyet találj. A különleges ajánlatot körülbelül hat héttel az indulás előtt jelennek meg, úgyhogy ha spórolni szeretnél, érdemes figyelni ezeket már hetekkel korábban.

2 - Keresd meg a legolcsóbb repjegyet

Talán elsőre a legismertebb légitársaságokat választanád, de érdemes összehasonlítani a különböző árajánlatokat és figyelmet szentelni a kisebb légitársaságokra is. Több oldalon is utánanézhetsz az ajánlatoknak, hogy átfogó képet kapj az árakról. Ne vesd el kapásból az átszállás lehetőségét sem, hiszen lehet éppen jót tesz egy kis szünet és talán még a helyet is van időd körbejárni. 

3 - Tervezd meg a kalandjaid

 Persze nem kell minden egyes lépést előre kitalálnod, de ha nagyjából tudod, hogy hova szeretnél menni és mit szeretnél csinálni, van lehetőséged utánanézni a költségeknek. Sok turisztikai célpont kedvezményeket is ad a hét bizonyos napjain, például egy plusz egyes akciót vagy diákkedvezményeket. Sok helyen van happy hour, amikor megspórolhatod a belépők 50%-át. Ehhez a személyidre és esetleg valamilyen kuponra lesz szükséged.

4 - Élj úgy, mint a helyiek

A turisták közkedvelt helyein mindig zajlik az élet de az árak kétszer olyan magasak és egy idő után fárasztó is lehet a nagy tömeg, főként ha főszezonban utazol. Spórold meg a stresszt és a pluszköltséget úgy, hogy a helyiekhez hasonlóan élsz. Találd meg az egyensúlyt a turistáskodás és a csendesebb környékek felfedezése között; meglátod, rengeteg rejtett kincsre bukkanhatsz, miközben pénzt is spórolsz és egyedi módon éled meg a vakációt.

Azt mondják, a francia a szerelem nyelve, ez a szívmelengető szó azonban minden nyelven ugyanazt fejezi ki. Éppen ezért érdekes és romantikus lehet több nyelven szerelmet vallani még akkor is, ha nem külföldön ismerted meg a partnered.

Tanulj meg néhány új szót, hogy elkápráztasd szíved választottját:

Ha az a típus vagy, aki mindig csak a Google Translate-hez fordul segítségért, érdemes továbbolvasnod ezt a cikket. A Sprachcaffe nemzetközi csapata minden nap fordító programokkal dolgozik, ezek főként online elérhetők. Úgy gondoltuk, minden nyelvtanuló számára hasznos lehet, ha bemutatjuk, milyen eszközökkel tesszük könnyebbé a fordítási műveleteket.

Vegyük például Londont: egy csodálatos multikulturális város és kár lenne kihagyni az itt kínált lehetőségeket. Függetlenül attól, hogy csak néhány napot töltesz itt, vagy meghatározatlan ideig tartózkodsz a városban, miért ne tennéd érdekesebbé a napjaid egy kis társasági élettel?

Szeretnénk neked segíteni ebben, ezért összeállítottunk egy 10-es listát londoni találkozóhelyekről.

Ismered a különös érzést, amikor értesz egy kifejezést az adott idegen nyelven, de sehogyan sem találsz rá megfelelő fordítást az anyanyelveden? Ha igen, üdv a nyelvtanulók klubjában! Valójában több száz vagy akár több ezer ilyen szó kering a világ nyelveiben. Az alábbi gyűjteményünkben olyan szavakat találhatsz, amelyeket nem lehet lefordítani, viszont minden nyelvtanuló szívesen használ.

Click on each word for details!

Ni, mit találtunk...

MÁLTA

Felkészülés – a siker kulcsa

Emberek százezrei hagyják el évente anyaországaikat, hogy külföldön éljenek és dolgozzanak tovább, valahol a nagyvilágban. Ez egy olyan kaland amely már jóval a repülőgép levegőbe emelkedése előtt elkezdődik, történjen ez egyedül, a pároddal, vagy a családoddal. Gyakorta évekbe telik az embereknek, hogy megkapják a vízumot, és, hogy mindent elrendezzenek. A siker kulcsa az, hogy lelkileg készen állj a változásra és egy teljesen új életre.

Érdemes első körben a megfelelő intézményeknél, nagykövetségeken vagy konzulátusokon érdeklődni. A végleges kitelepülés előtt mindenképp érdemes lehet néhány hetet az adott országban a kiszemelt városban tölteni, hogy meggyőződhess valóban jó döntést készülsz hozni. Rengeteg könyv, blog áll a rendelkezésedre és interjúk is más kiköltözők benyomásairól. Ezek sokat segíthetnek az előnyök és nehézségek előrelátásában. A kitelepülők számára számos fórum is a rendelkezésére áll, ahol a már kint élő emberek osztják meg a különböző adott országgal, várossal kapcsolatos tapasztalataikat.

A témában a már tapasztalt kint élők, dedikált weboldalakat is üzemeltetnek, amelyeken megosztják a tudnivalókat a kiköltözni vágyókkal. Az egyik ilyen legismertebb weboldal az expat.com, amely 1.6 milliós aktív felhasználó táborral bír, akik mind segítik, informálják egymást és megosztják a tapasztalataikat.

NÉMETORSZÁGBAN például az emberek taps helyett kezükkel az asztalt kopogtatják egy előadás vagy meeting végén. A sör hazájában a taps kizárólag a színházi előadásokra és koncertekre van fenntartva. És ha már szóba került a sör: ha szeretnéd tiszteletben tartani a német szokásokat, ne felejts el koccintani és Prost!-ot mondani minden új üveg/korsó sörnél. Szintén fontos, hogy közben teremts szemkontaktust azzal, akivel épp koccintasz, máskülönben hét év rossz szex vár rád a babona szerint. A németekről úgy tartják, hogy mindig rendezettek, de sok esetben rácáfolnak erre. Állj be a sorba egy német szupermarketben és figyeld meg, mi történik ha új kasszát nyitnak. Mindenki rohan az új sorba! Ha nem vagy elég gyors, lehet több időt vesztesz, mintha a te sorodban maradtál volna

✓ Megfigyelted már, hogyan mutatkoznak be SPANYOLORSZÁGBAN? A spanyol általában hangos és barátságos nép. Ha ellátogatsz hozzájuk, ne lepődj meg, ha egy-egy puszit nyomnak mindkét orcádra bemutatkozáskor. A spanyoloknál ez a bevett köszöntési mód.

 Szereted a sajtot? Ha igen, akkor mindenképpen hagyj helyet a desszertnek egy francia családnál töltött vacsorán. FRANCIAORSZÁGBAN ugyanis a fogások után sajttálat és finom vörösbort szolgálnak fel. Ja, és még egy fontos dolog: ha vörösbort ittál és szeretnél fehérborra váltani, ne öntsd azt ugyanabba a pohárba anélkül, hogy kiöblítenéd azt. Könnyen nevetség tárgyává válhatsz, ha nem figyelsz oda erre az apróságra.

5 - Készíts és csomagolj ételt

Ki ne szeretne piknikezni? Keress egy helyi szupermarketet és vedd meg ott a kedvenc rágcsálnivalókat töredékéért annak, amennyit a turisztikai bódéban kérnének értük. Igen költséges és fárasztó is lehet, ha mindig étteremben eszel, ezért jobb néhány ételt otthon elkészíteni. A legtöbb hotelben van mikró, úgyhogy ez nem okozhat nehézséget. Azt viszont tartsd szem előtt, hogy sok helyen - például vidámparkban - nem engednek be étellel.

6 - Használj tömegközlekedést taxi helyett

A taxi sokkal kényelmesebb megoldás, ugyanakkor jóval drágább is. Ismerd meg a környék tömegközlekedési lehetőségeit; a legtöbb turisztikai célpont könnyen megközelíthető így és sokkal olcsóbb is. Ha eltévedsz és egy furcsa utcában találod magad, még mindig nyugodtan hívhatsz egy taxit, hogy kimentsen. 

Arról is érdeklődj, hogy van-e a városban valamilyen csoportos kedvezmény, 24 óráis turizmus kártya vagy olyan bérlet, ami lehetővé teszi, hogy busszal, villamossal és metróval utazhass. Ez gyakran sokkal olcsóbb, mintha vonaljegyeket vennél.
Végül pedig ha tovább szeretnél utazni, de nincs pénzed vonatra, próbáld ki a közösségi autómegosztást. Ez az olcsó utazás legjobb módja és még új embereket is megismerkedhetsz.

7 - Vesd össze a banki költségeket a valutaárfolyammal

Ahhoz, hogy el tudd dönteni, milyen fizetési eszköz felel meg számodra, egy kicsit kutatnod kell. Néhány bank remek kezelési költségekkel dolgozik külföldön is, míg mások megháromszorozzák a díjakat. Vedd fel a kapcsolatot bankoddal és tájékozódj a díjakról, majd vesd össze ezt a valutaárfolyammal. Válaszd a legjobb időpontot a valuta vásárláshoz és számolj az utazási irodák költségeivel is.

Bab.la.com

"Imádom a bab.la online szótárt! Nem csak a szavakat és szókapcsolatokat fordítja le, hanem a kontextusban is mutatja őket. A projekt alapítói szerint a szó szerinti fordítás nem mindig van segítségünkre. Meg kell ismerned annak élő nyelvi használatát ahhoz, hogy megtalált a jó kifejezést. És pont ez a lényeg! Hogy mitől különleges még? Attól, hogy a példamondatok mindig frissek, aktuálisak. A szótár indexelt cikkekben keres és kiválasztja azokat a mondatokat, amelyeket valódi jegyzetekben vagy cikkekben találhatók. Ez a kedvencem!"

Monika,
Sprachcaffe Lengyelország


 

Vegyülj el hasonlóan gondolkodó emberek társaságában

Ez a négy tipikus fázis, amelyen mindenki keresztül megy egy külföldi út során. Természetesen mindenkinek mások a tapasztalatai és nem feltétlenül élik meg ugyanolyan intenzitással és ugyanannyi ideig ezeket. Mindenesetre segíthet felkészülni a jövőbeli utazóknak abban, hogy mire számítsanak.

Trója

A Golden Bay Málta egyik leghosszabb homokos strandja. Ez a mennyei öböl tökéletes filmes helyszjn. Wolfgang Petersen is így gondolta ezt, amikor a Trója című kasszasiker néhány jelenetét itt forgatta. Trója városának maradványai Törökországban vannak és az UNESCO Világörökség részét képezik, éppen ezért a forgatás Máltán és Mexikóban zajlott. A hajós jelenet a film elején, valamint a Trója belsejét mutató jelenetek mind Máltában kerültek felvételre. Mellieħa Bay strandja és Mellieħa városka szintén forgatási helyszínként szolgáltak. A tengerpart akkor látható, amikor Odüsszeusz (Sean Bean) Akhilleuszhoz fordul segítségért a trójaiak elleni harcban.

Hozd létre a saját szociális hálódat!

Minden egyes kivándorolt egyet ért abban: külföldön élni igazi kaland. Egy olyan személyes kaland amely segít megismerni önmagad olyan módokon és mértékben ahogy korábban még soha semmi nem tette ezt lehetővé. Egy olyan izgalmas emberi kaland amelyben a felfedezés és a tapasztalatok megosztása a mindennapi élet részévé válik.

Az első kalandos és izgalmas hetek után valami módon meg kell vetned a lábad a helyi közösségben. A leggyakoribb probléma amellyel a kitelepültek szembesülnek, az a magány. A szociális háló, ismeretségi és baráti körök kialakítása ugyanolyan fontos kérdés, mint hogy legyen hova lehajtsd a fejed és, hogy legyen a munkahelyed. Az expat.com ebben is a tagok segítségére van, hogy új embereket ismerhess meg és megtaláld a helyed az új országban, illetve munkalehetőségeket, szálláslehetőségeket illetve minden -féle eseményeket, tudnivalókat szolgáltatnak.

Külföldön új életet kezdeni nem csak egy sima döntés de egy életstílus is. Hogy a lehető legpazarabb élmény legyen a külföldi élet, fontos, hogy a megfelelő emberekkel az oldaladon indulj útnak. Családokkal, barátokkal, vagy más kalandvágyó vándorlókkal sokkal egyszerűbb. A boldogságod érdekében a megfelelő emberekkel vedd körbe magad. Kalandra fel! Egyszer élünk!

8 - Vegyél helyi SIM/telefon kártyát

A roaming díj igencsak drága. A mobiltelefon mindennapi életünk része, de a nemzetközi roaming díjak elég sok pénztől szabadíthatnak meg. Ehelyett inkább vegyél egy helyi SIM/telefonkártyát és tudasd ismerőseidet ideiglenes telefonszámodról. Így kapcsolatban maradhatsz azokkal, akikkel szeretnél, de mégsem költesz erre egy vagyont. És persze nem kell folyton Wi-Fi-re vadásznod, hogy elküldhesd a legújabb szelfit.

9 - Vásárolj ott, ahol a helyiek 

Ahogy fentebb is említettük, a kis, turistáknak nyitott boltok sokkal drágábbak, mint a helyi szupermarketek, ezért mindenképpen az utóbbiban vásárolj be ahelyett, hogy a hotel melletti sarki árushoz ugrasz be. Biztos mindent meg fogsz találni, amire szükséged van: zöldséget és gyümölcsöt, tisztálkodószereket és még ajándékokat is fillérekért találhatsz itt.

10 - Keress olcsó szállást

Ha nem tervezel sok időt tölteni a hotelszobában, nincs értelme ötcsillagos szobát választanod. A három- vagy négycsillagos hotelek és vendégfogadók is kényelmes, otthonos szálláshelyet biztosítanak számodra nagyobb kiadások nélkül. Légy körültekintő a hotel helyszínének kiválasztásakor: még ha nem is akarsz a nyomornegyedben kikötni, nem feltétlenül a turisztikai központ zsongásában kell szállást választanod.

 

TOP TIPP : Figyelj arra, hogy mire költesz

 

Ha megszabsz egy napi keretet és minden nap lejegyzed, hogy mire költöttél, nyomon követheted a kiadásaidat és akadályt szabhatsz a túlköltekezésnek vagy épp többet is megengedhetsz magadnak.

Az utazás nem feltétlenül drága, sokat spórolhatsz ha betartod a fentebb említett szabályokat de mégsem kell lemondanod a legfontosabb dolgokról: arról, hogy új élményeket szerezz egy új és izgalmas helyen. Mire vársz még? Kezd el most a tervezést!

✓ Az olaszok igen babonásak és számukra az apáca és a mentő látványa a halálhoz kapcsolódik. Szóval ha OLASZORSZÁGBAN találkozol valamelyikkel, bátran vess kereszted, hogy megóvd magad a bajtól.

✓ Egy kicsit távolabb, OROSZORSZÁGBAN, enyhe paskolást kapsz cserébe azért, ha véletlenül valakinek a lábára lépsz. Azt hihetnéd, hogy ezt bosszúból teszik, de valójában arra szolgál, hogy elkerüljétek a jövőbeli konfliktusokat az illetővel.

INDIÁBAN megszokott, hogy a férfiak kézen fogva járnak. Ez egyáltalán nem azt jelzi, hogy szerelmi viszonyban állnak egymással, egyszerűen csak a barátság jele. Indiában egyébként a szerelmespárok nem fejezik ki érzéseiket a nyilvánosság előtt.

Mammoth London Language Exchange

Kiváló alkalom arra, hogy nyelvet tanulj és szocializálódj. Ez a csoport nem csak heti language exchange találkozókat szervez, hanem közösségi, kulturális és sporteseményeket is. A tagok 18-40 közöttiek és több, mint 30 nyelvet képviselnek. Készülj fel egy izgalmas élményre, amikor egy délután alatt akár két-három idegen nyelven is beszélhetsz.

Videók

Youtube lejátszólisták

A Youtube-on böngészve rengeteg szuper ingyenes német nyelvleckére bukkanhatsz. A következő angol oldalak kiemelkedően jó minőségű, rendszerezett anyagok, amelyek segítenek a szókincsbővítésben és a nyelvtanban. Nem utolsó sorban pedig igen szórakoztatók is!

dict.cc

"Amikor németről fordítok angolra, akkor mindig dict.cc-re esik a választásom. A legjobb benne az, hogy egy teljes fordítási listát ad, amelyben használatuk gyakorisága szerint állítja sorba a szavakat. Ez tényleg sokat segít a kontextusba leginkább illő kifejezés kiválasztásánál. Azt is megtudtam, hogy a dict.cc sokkal több szókapcsolatot tartalmaz, mint bármilyen más fordító, amit eddig próbáltam. Ingyenes applikációval is rendelkezik, amely offline is működik, emellet egy kisebb összegért cserébe saját szószedetet is kialakíthatsz majd tesztelheted szókincsedet.."

Tom,
Sprachcaffe Anglia


Ne felejts el követni minket Facebookon!

Do not forget to follow us on Facebook, Twitter and Instagram to get a new word every Monday!

1. A mézeshetek állapot az első a négy közül: minden új még neked és alig várod, hogy felfedezd a várost és annak kultúráját. Még sosem jártál ebben az országban és csak utazási blogokban, a National Geographic-on és a tévésorozatokban láttad.

Gladiátor és nem csak

A Gladiátor 2000-ben jelent meg és nem csak Rómában forgatták, ahogy sokan hinnék. Az ókori Rómát ábrázoló jelenetek nagy részét a máltao Ricasoli-erődben forgatták. A producerek a római Colosseum kicsinyített mását is felépítették Máltán, ez harmad akkora volt, mint az eredeti építmény.

A sor még folytatódhatna, vegyük például a 2016-os Assassin’s Creedet. Ha szeretnél még több helyszínt felfedezni, utazz Máltára és vegyél részt egy filmes körúton, ahol bemutatják az összes negyedet.

 Néhány ÁZSIAI országban, például Kína, Korea vagy Japán, az elfogadás és megbecsülés jele a leves hangos szürcsölése, amely a legtöbb esetben a nyugati kultúrában illetlenségnek számít. Arra viszont figyelj oda, hogy JAPÁNBAN ne fújd hangosan az orrod, mert borszasztóan udvariatlan! Szóval amíg a felkelő nap országában tartózkodsz, csináld ezt elvonulva vagy fordíts hátat a társaságnak mielőtt nekikezdenél. És ne feledd, csak halkan, hogy ne sérts meg senkit.

Ha ÍRORSZÁGBAN, az EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBAN vagy AMERIKÁBAN keresel munkát, semmiképen ne add meg személyes adataidat az önéletrajzodban (születési év, nem, családi állapot, profilkép). Az egyenlő lehetőségek megteremtését segítő jogi eljárás arra kéri a munkaadókat, hogy kizárólag érdem alapján válasszanak, ezért az adatok elhagyása lehetővé teszi, hogy igazságosan döntsenek.


Ez csupán néhány meglepő kulturális tény, olyan egyéni sajátosságok melyeket vallási, földrajzi és egyéb külső tényezők befolyásolnak. Mind itt élünk a Földön, de mindannyian másképp gondolokdunk a világ dolgairól, a változatosság pedig gyönyörködtet!

Leo

"Mivel éppen németül tanulok, szükségem volt egy speciális szótárra és azt kell mondanom, hogy teljesen elégedett vagyok a Leo Wörterbuch-al! Általában elég hosszú találati listákat ad, ahonnan ki tudod választani a megfelelő fordítást. A Leo még gyakran előforduló szófordulatokkal is szemlélteti a választott szó használatát. A mobil applikációt is érdemes kipróbálni!"

Laure
Sprachcaffe Franciaország


London Photographic Workshop

A fényképészet csalóka lehet. Nagyon könnyűnek tűnik lenyomni a gombot, de az eredetiség és a technikai felkészültség elsajátítása egyáltalán nem könnyű. Ebben a csoportban a fotózásról tanulhatsz vagy épp taníthatod is, ha úgy gondolod, hogy megy. Sokféle workshop közül választhatsz, például csendélet, kültéri fotózás, portré és még sok egyéb.

A legegyszerűbb dolgok is teljesen lenyűgöznek, mert most látod őket először a valóságban

Trónok harca 

A listából nem maradhat ki a méltán világhírű sorozat sem, amely szintén élt a máltai tájak kínálta lehetőségekkel. A Trónok harcában Daenerys Targaryen és Khal Drogos esküvőjét a máltai Gozó szigetén forgatták, a híres Azúr-ablak előtt. A természeti képződmény sajnos egy viharban összetört 2017 márciusában. Sok egyéb helyszín viszont még most is megtalálható, például a Verdala-palota, amely Illyrio lakhelye a sorozatban. Az első évadban ős az, aki létrehozza a szövetséget a Targaryen-testvérek és Dothraki között.

Magyar lejátszólisták

A magyar nyelvű német nyelvleckékből lényegesen kisebb a felhozatal a Youtube-on, de ha nem megy az angol, akkor anyanyelveden is találhatsz néhány oktatóanyagot:

Linguee

"A Linguee kitűnő fordító a komplexebb szavak gyors fordításához. Mindig ezt az oldalt választom, függetlenül attól, hogy egy szót vagy szókapcsolatot keresek. Ennek az eszköznek az a legnagyobb erőssége, hogy szövegkörnyezetbe ágyazva mutatja a szavakat és segít jobban megérteni a jelentés. Csak néhány nyelven elérhető, de a csapat nagy erőkkel dolgozik azon, hogy több nyelvet is felvegyenek. Le a kalappal előttük!"

Christopher
Sprachcaffe Németország

 


Free London Events

London egy nagyszerű város, de igen sok kiadással jár. Ez a csoport szórakoztató (és legfőképpen ingyenes) programokat kínál. Ingyen koncertek, futó tábor, papírmasé figura készítés, stand-up comedy és még sok egyéb lehetőség biztosítja a szórakozást.

Német nyelvű filmek

Német szinkronos filmek

Német tévécsatornák - online streaming

Az egyik legjobb módja a német hallás utáni értés és kiejtés fejlesztésének, ha német tévécsatornákat nézel. Hallgass rendszeresen német társalgási nyelvet!

ChannelDescription
ARD MediathekOnline nézhető
Das Erste MediathekOnline nézhető
ZDF MediathekOnline nézhető
ORF TVThekA legnagyobb osztrák csatorna
DW (Deutsche Welle)Online nézhető
EuronewsAz European news csatorna német nyelvű változata
3satMűvészetekkel és kultúrával foglalkozó csatorna
HR ARD csatorna Hessen
MDR ARD csatorna Közép-Németországban
rbbARD csatorna Berlin / Brandenburg 
WDRARD csatorna  Nyugat-Németországban
BRARD csatorna Bajorországban
NDRARD csatorna Észak-Németországban
ARTEKiváló dokumentumfilmekkel
Tagesschau2424/7 hírcsatorna, nyelvtanuláshoz kiváló!


A német TV-ről külföldieknek

Tévénézés közben németet tanulni?

Német feliratok

Ha feliratot szeretnél letölteni egy német filmhez, vagy más nyelvű filmet szeretnél német felirattal nézni, az alábbi oldalakon biztos megtalálod, amit keresel:

WeboldalLeírás
Open SubtitlesHatalmas felirat-választék
SubsceneSokféle nyelv 
Subtitles.deNémet honlap, kisebb választékkal

FIRENZE

Hannibal

Starling detektív, a Hannibal szereplője, egy kéziratot talál Hannibal Lectertől, amelyik különös illatot bocsájt ki. Egy parfüm szakértőtől megtudja, hogy az illat egy olyan krémtől származik, melynek összetevői csak néhány boltban kaphatók a világon. Ekkor utazik Firenzébe. A 2001-es filmben láthatjuk, ahogy Dr. Lecter (Anthony Hopkins) átsétál a Ponte Vecchion. Mivel Lecter álltai ösztönei ellenére kedveli a zenét és a művészeteket, az Uffizi Galéria is megjelenik a filmben.

Pons

“A szótár minden keresett szónál tartalmazza a különböző jelentéseket és kontextusban is mutatja azokat. Csak válassz egy szót és ismerd meg annak eltérő jelentéseit. A Pons szövegfordítóval is rendelkezik, ez nagyon hasznos és gyors  módszer. Nekem ez a személyes kedvencem. IOS-re és Androidra egyaránt letölthető, úgyhogy ajánlom mindenkinek.“

Francesca
Sprachcaffe Olaszország


The London Movie Meetup Group

Ez a csoport a film szerelmeseinek ideális választás. A csoport minden hónapban megszavazza, hogy milyen filmet nézzenek meg, vetítés után pedig megbeszélik a látottakat egy ital mellett. Nem kell mindent tudnod Orson Welles-ről vagy a La Nouvelle Vague-ról ahhoz, hogy jól érezd magad ebben a csoportban. A lényeg, hogy új műfajokat ismerhetsz meg és megoszthatod véleményedet másokkal is a világhírű (vagy néha épp ismeretlen) filmes alkotásokról.

HANGANYAGOK

Ha német hanganyagokat hallgatsz munka vagy egyéb tevékenység közben, akaratlanul is ragad rád valami. Az alábbiakban megtalálod a német nyelvű rádiók listáját és egy külön listát különböző területekről származó német dialektusokkal.

Német nyelvű rádiók

Tanulj németül zeneszámok segítségével

Remek cikk arról, hogyan tanulj németül zenehallgatás által

Megtudhatod, miért érdemes zenehallgatás segítségével tanulni és öt dalt is ajánl azonnali kezdéshez. 

Általános német nyelvű podcastok

Mi a podcast és hogyan használd?

 • Német subreddit podcastok
 • Deutschlandfunk - élő rádió, podcastok és előfizethető hanganyagok. Három szekció: Deutschlandfunk, Deutschlandradio Kultur és DRadio Wissen
 • Deutsche Welle Podcasts - sokféle téma, iTunes-on hallgatható
 • WRINT - Témál széles választéka
 • Tagesschau Audio - napi hírek
 • SWR2 Wissen - tudományos témájú műsorok
 • Bayern 2 Wissen - egy bizonyos tudománnyal kapcsolatos témát vagy aktuális hírt mutat be
 • BR2 - Die Frage - mélyelemzések adott kérdéskörben
 • Radio Eins - Sanft & Sorgfältig - A szatíraíró-műsorvezető Jan Böhmermann és az énekes-dalszövegíró Olli Schulz bármiről és mindenről beszél
 • Not safe for work - Holger Klein és Tim Pritlove, Chaos Computer Club társalapítója, politikáról, társadalomról, tecnhológiáról és egyéb témákról beszél (megszűnt)
 • Chaos Radio Express - Tim Pritlove különböző szakértőkkel beszélget a technológiai, kulturális és társadalmi problémákról
 • Omega Tau - Mindenféle technológiával kapcsolatos podcast
 • Game One Plauschangriff - Németország legnépszerűbb játékos tévéműsorának, a GameOne műsorvezetőinek adása játékról, filmekről és a nerdek világáról. 
 • Celluleute - Négy filmimádó barát beszélget kedvenc filmeikről és a legújabb alkotásokról
 • Stevinho Talks - Steve Krömer (Stevinho) gamer és tanár beszél életéről, a videojátékról, fociról, filmekről és hasznos tippeket ad követőinek.
 • Radio Tatort - A népszerű német krimisorozat rádiós verziója
 • Stay Forever - Két volt játékúsjágíró podcastja a videójátékok klasszikusairól
 • Vorleser - Ingyen német hangoskönyvek, főként klasszikusok

Podcastok német nyelvtanuláshoz

 • German GrammarPod - Via iTunes. Német nyelvtannal foglalkozó podcastok, amelyek segítenek a legkisebb energiával a legnagyobb eredményt elérni. iTunes-on keresztül hallgatható
 • Slow German -  Lassú német beszéd a könnyebb megértés érdekében, a beszélgetés szövege is elérhető
 • Germanlingq - Nyelvtanulóknak szóló podcastok, a szövegek csak regisztráció után hozzáférhetől (ingyen)


Hallgatózol, hogy miről beszélnek a helyiek és már elképzeled, hogy te is tagja vagy a közösségnek

Inferno

Dan Brown azonos című regényének könyvadaptációja szintén Fontos helyszínnek tekinti Firenze városát, amelyben Robert Langdon egy járvány kitörését próbálja megakadályozni. As the symbologist gets his clues from works of art, the film also gives you a taste of the magnificent art that awaits you in Florence. Mivel a jelszakértő művészeti alkotásokban talál nyomravezető jeleket, a film nézése közben felfedezheted Firenze kincseit.

Twenty Something

A téma és az esemény a két legfontosabb szempont egy csoport kiválasztásakor. Ugyanakkor ezeknél sokkal fontosabb, hogy kik tartoznak az adott csoportba. Sok olyan közösséget találhatsz, amely bizonyos korosztályokat gyűjt össze. 

Bár túl szűknek tűnhet a huszonévesek kategória, de a programok választéka igen széles: kvíz est pubokban, esti találkozás, múzeumlátogatás, paintball, piknik, színház stb. A csoport tagjai laza, széles látókörű személyiségek, úgyhogy ha te is huszonéves vagy (vagy annak érzed magad), csatlakozz bátran, mert tárt karokkal fogadnak. 

 

ProZ

"A ProZ.com azokban az esetekben kínál megoldást, amikor egy hagyományos szótár nem bizonyul elégségesnek. A ProZ valójában nem egy szótár, hanem a fordítók legnagyobb virtuális közössége.  Amellett, hogy a regisztrált felhasználók bemutathatják szolgáltatásaikat, mindenki részt vehet a fórumbeszélgetéseken és használhatja a terminológiai adatbázist, akkor is ha nem regisztrált felhasználó és nem hivatalos fordító. A fórumon biztosan megtalálod a megfelelő fordítást és nyugodt lehetsz affelől, hogy szakképzett fordítók is jóváhagyták.  Különösen hivatalos dokumentumok fordításánál hasznos, ahol nem lehet kockáztatni."

Laura
Sprachcaffe Spain


 

KIEJTÉS

A német kiejtés gyakran okozhat nehézséget a kezdőknek. Íme egy kis segítség a hangok helyes ejtéséhez:

FRANKFURT

Micsoda férfi

A legtöbb német filmet Berlinben forgatják, de az utóbbi években Frankfurt is egyre népszerűbb filmes helyszín. Az egyik legismertebb Hessenben játszódó német Matthias Schweighöfer Micsoda férfi című alkotása, amely 2011-ben jelent meg. A történet egy 30 éves frankfurti tanító, Alex Nowak életét követi nyomon, aki egy sikertelen kapcsolat után megpróbál rájönni, hogy mitől férfi a férfi. Különösen emlékezetes a film első jelenete, amikor Schweighöfer Frankfurt utcáiban biciklizik. Olyan ismert helyszíneken száguld ét, mint például az Eisernen Steg, amelyről csodálatos kilátás nyílik a Franfurti felhőkarcolókra. A PalmengartenOpernplatz a régi operaház előtt, a Frankfurt Eissporthalle, a Schillerschule Sachsenhausenben és a banknegyedben talákható King Kamehameha Suite szintén láthatók a filmben. Philipp Poisel énekes a jelenetekhez illő zenét is készített Eiserner Steg címmel.

Egyéb Frankfurban játszódó filmek a Schlussmacher és a Männerhort.

WordReference.com

"Az angol nem az anyanyelvem, de a munkaidőm 90%-ban és a szabadidőmben is sokat használom. Amikor szótárt kell használnom, általában a WordReference-ra esik a választásom. Azért ezt szeretem a legjobban, mert minden árnyalatnyi különbséget megmutat. Kb. 20 nyelven kínál fordítást angolról/ra és nagyon aktív fóruma van, ahol anyanyelvi beszélők ellenőrzik a fordításod és válaszolnak a kérdéseidre. Szóval ha nem találok megoldást a listában, akkor a fórumon biztosan választ kapok.

Urban Dictionary

"Amikor szleng kifejezések és rövidítések után kutatok, az Urban Dictionary-ben keresek. Minden keresett szó (főként angol, de nem kizárólag) esetében megtalálom a jelentések listáját, példamondatokkal együtt. Igen hasznos eszköz, ha épp a Kaliforgiát nézed angolul vagy szeretnél több szleng kifejezést ismerni.


Pauline

Sprachcaffe Germany

 

Pörögj fel!

NÉMET SZÓTÁRAK ÉS PUSKÁK NÉMET NYELVTANULÁSHOZ

Puskák

ResourceDescription
Német főnévragozásAz eseteknek megfelelő névelők formái a főnévragozás során
Névmások ragozása németülGyors segítség a német névmások ragozásához
Német nemekSegít felismerni, hogy milyen nemű egy főnév
Nemek felismeréseÖsszefoglaló táblázat a nemekről

Online német szótárak és egyéb eszközök

2. Miután ezek a csodák megszűnnek, a kultúrsokk fázisa következik. A helynek megvan a sajátos varázsa de lassan kezded felfedezni a kulturális különbségeket. Ijesztő számodra, hogy mindezekhez hozzá kell szoknod és alkalmazkodnod. A nyelvi gátakat nehéz leküzdeni és otthonod messze van.

LONDON

Harry Potter és a bölcsek köve

 

Minden magát valamire is tartó Harry Potter-rajongó tudja, hogy a film számos jelenetét forgatták a brit fővárosban. A legemlékezetesebb londoni helyszín a King’s Cross pályaudvar 9¾ vágánya. Míg a 9. és 10. vágány között csupán vonatsínek vannak, a rajongók megtalálhatják a 9¾ vágány tábláját a falon, valamint egy bőröndökkel teli kocsit, ami félig a falban van. A bölcsek köve másik híres jelenetek, amikor Harry először találkozik egy burmai pitonnal a Londoni Állatkertben. Ma egy plakett őrzi ennek az emlékét.Emellett London óvárosának kevésbé ismert helyszínei is megjelennek a filmben. Ilyen például a Foltozott Üst a  42 Bull’s Head Passage-on, ahova hiába térnél be egy limonádéra, mert csak egy optikát találsz. A sarkon található a gyönyörű Leadenhall Market is, ahol az Abszol út jeleneteit forgatták. A varázslatos épületet a viktoriánus korszakban építették.

London Running Bootcamp & Breakfast

Szeretsz (vagy szeretnél) edzeni, de utálod a túláradó tesztoszteront az edzőtermekben? Ebben a csoportban nem lesz szükséged protein shake-re. A lényeg az, hogy a szabadban légy és feltöltődj energiával a lehető legegészségesebb és legpozitívabb módon. Ezt követően a csoport tagjai együtt fogyasztják el a jól megérdemelt reggelit. Ez jó terv a következő hétvégére: fittebb leszel és még barátokat is szerzel.

Creative Yoga London

Gondoltál már arra, hogy  a jógát bulival kombináld? Ez a rendhagyó Yoga Meetup közösségi eseményeket, bulikat és társkeresőt is szervez a jógaórák mellett, például Social Yoga Tuesday's, Yoga Raves és Yoga Dating. A városi jóga csoportok folyamatosan növekednek, ezért érdemes csatlakozni.

APPOK ÉS SZOFTVEREK NÉMET TANULÁSHOZ

Mi az a Spaced Repetition Software (SRS)?

A SRS segít neked gyorsabban és hatékonyabban elsajátítani a német nyelvet. A szoftver segítségével könnyebben rögzülnek a tanult szavak, szinte biztosan emlékezni fogsz az új tananyagra.

A program tanulókártyák segítségével emeli ki a tananyag nehezebb részeit és segít neked annak ismétlésében, egészen addig, amíg sikerül megjegyezned azt.

Az SRS-ről itt is olvashatsz. 

Letölthető és online SRS applikációk

 • Anki: szuper ingyenes alkalmazás, amellyel saját listákat is létre lehet hozni, illetve előre elkészített listákat is tartalmaz. Minden nagyobb operációs rendszerre letölthető.
 • Quizlet: online SRS applikáció előre elkészített listákkal. Itt találsz néhány német listát.
 • Memrise online tanulókártyák és emlékezeterősítők

SRS tanulókártyák

Anki telepítése német nyelvtanuláshoz

Ebben a videóban találod az Anki bemutatását és használati útmutatóját.

Néha nem értesz semmit abból, amit mondanak neked és ez igen frusztráló

A Mechanikus narancs

Stanley Kubrick 1971-ben rendezett Mechanikus narancs című filme a 20. század egyik legmegosztóbb alkotása, amelyet 2000-ig ki is vontak a forgalomból. Ma már a valaha készült legjobb filmek listáján szerepel, disztópikus világának helyszíne London. A zord és rideg helyszínek adják a film sajátos hangulatát, minden jelenetet a városban vagy annak közelében forgattak.

Az egyik emlékezetes jelenetben a főhős, Alex (Malcolm McDowell), egy lemezboltba látogat, ezt a Chelsea Drugstore-ban forgatták. A Chelsea Drugstore a kor egyik legmodernebb bevásárlóközpontja volt és a Rolling Stones You Can’t Always Get What You Want című dalában is említésre kerül. Sajnos az épület jelenleg egy jelentéktelen McDonald’snak (a helyiek MaccyD’s-nek nevezik) ad otthont.

A színpompás lemezbolttal ellentétben, a film többi jelenete mind rideg, szürke környezetben zajlik. Kubricknak könnyű dolga volt az ideális helyszín megtalálásában, mivel éppen abban az időben terjedt el a brutalista építészeti irányzat. A Municipal Flatblock 18a, ahol Alex lakik, az akkor újonnan épült Thamesmead Estate-ben volt, Woolwich közelében, London dél-keleti részén.

Az egyik legemlékezetesebb jelenet, amikor Alex és barátai megtámadnak egy ártatlan hajléktalant, akit részegen találnak az egyik elhagyatott aluljáróban. Ezt a York Road Roundabout alatt futó labirintusban forgatták, a Wandsworth Bridge déli részén.

The tramp gets revenge later on though, in a scene filmed by Albert Bridge, one of London’s grandest bridges and certainly one of the film’s most traditional locations. A csavargó később bosszút áll az Albert Bridge-nél, amely London egyik legnagyobb hídja és a film ikonikus helyszíne.

Bónusz: mi történik, ha rossz a fordítás?

Az ELAN fordítóiroda az alábbi vicces reklámban mutatta be egy japán recept két eltérő angol fordítását. Az elsőben saját online fordítójuk, a második esetben pedig a Google Translate fordította le a szöveget. Hogy mi történhet, ha rosszul fordítunk? Nézd meg itt:

NÉMET NYELVTANULÁSSAL KAPCSOLATOS BLOGOK

Német nyelvű újságok 

Osztrák újságok

Svájci újságok

NEW YORK

Taxisofőr

 

A sokak szerint lehgjobb New Yorkban forgatott film, a Taxisofőr 70-es évek alvilágának hiteles lenyomata. A főszerepben Robert De Niro, aki Travis Bicklet testesíti meg, egy fiatal vietnámi veteránt, aki éjszakai műszakban dolgozik sárga taxijával. Bickle társaság- és alváshiányban szenved, miközben megismeri New York éjszakai arcát és ettől való undorával küszködve a bűnözés és korrupció felszámolására adja fejét.

A film nagy részé a Greenwich Village és Hell’s Kitchen negyedeiben forgatták, de Martin Scorsese rendező igyekezett kerülni az ismertebb helyszíneket. Az egyik felismerhető hely a Columbus Circle, amelyen Bickle majdnem áthatjt, amikor le akar lőni egy politikust. A legmegrázóbb jeleneteket (például, amikor Bickle lelő egy stricit ) az East 13th Street-en forgatták, amely ma már sokkal tisztább negyed, mint amilyen a 70-es években volt. A jellegzetes helyszínek mellett a neonfény pislákolása mesterien ábrázolja az álmatlanságot és a várost, amely sosem alszik.

 

Outdooraholics

Az Outdooraholics tagjai mindent elkövetnek annak érdekében, hogy kikerüljenek a zsúfolt nagyváros betondzsungeléből. Hibátlanul megszervezett kirándulásokon vehetsz részt, akár egynapos kiruccanáson London külvárosában vagy épp egy két hetes hegymászótúrán.


Nagyon sokminden hiányzik - a családod, a barátaid és az otthoni ízek is

PÁRIZS

Amélie

Az Amélie csodálatos élete (2001) az egyik legkedveltebb film, amit a francia fővárosban forgattak.A legtöbb világhírű párizsi látványosság megjelenik a filmben, sok egyéb, kevésbé ismert helyszjn mellett.

Elsők között nagyra becsült Notre-Dame-székesegyház jelenik meg, amikor Amélie’s (Audrey Tautou) anyját megöli egy toronyból lezuhanó turista.

A film nagy részét Montmartre belvárosi negyedben forgatták, amely egy festő kis falu képét idézni, annak ellenére, hogy nagyon közel van a városközponthoz. A nyitójelenetben egy kék dongólégy zümmögi be rue Saint Vincent és rue des Saules macskaköves utcáit, elrepül a gyönyörű Sacré-Cœur Basilica előtt, amely a negyednek nevet adó  Montmartre hegy tetején található. Végighalad a Sacré-Cœur-ig, amit Amélie később kék nyilakkal rak ki, hogy megtudja, ki az a férfi, aki ott hagyta a képeit az állomáson Gare de l’Est..

Amélie lakása a rue des Trois Freres 55 szám alatt van, a sarki zöldséges, ay Au Marche de la Butte pedig ugyanazon az úton található. A közelben van a metróállomás, a Lamarck-Coulaincourt, ahol Amélie leírja egy vaknak rue Lamarck piacon kapható ételt. Az Amélie-rajongók kedvenc helye a, Café des Deux Moulins amely egy valódi kávézó a rue Lepic-ön. A crème brulée-jüket a filmről nevezték el.

A vidékies hangulatú Montmartre mellett a latin negyed is megjelenik, a rue Mouffetard meets és rue Clovis találkozásánál, amikor Amélie a Bretodeau-t keresi egy telefonfülkében. A lányt a Louvre-nél található Pont des Arts-nál fogja el az érzés, hogy segíteni akar az embereken.

Mindenképpen fontos megjegyezni, hogy egy online fordítónak megvannak a maga határai és nem hagyatkozhatunk teljesen rá. Ha kétségeid vannak a fordításod helyességéről, kérdezz meg egy anyanyelvi beszélőt!

 És egy kis kultúra

 

Ha kedved támadt az utazáshoz, gyere el nyelviskolánkba és látogass el a híres filmforgatási helyszínekre is. Talán még ennél több érdekességet is felfedezhetsz,

 

London Culture Seekers

Gondolkodtál már azon, hol gyilkolt Hasfelmetsző Jack vagy mi adott ihletet Shakespeare-nek? Senki sem szeretné jobban felfedezni London szívét, mint ennek a csapatnak a lelkes tagjai. Felfedező körutak, múzeum- és galérialátogatás, opera, színház, kirándulások és közös kávézás szerepel a havi tevékenységek sorában.

Tastour

Sokan álmodozunk arról, hogy értünk a borokhoz és az egzotikus ételekhez (meg persze menő partikról dicsekszünk). Ez azonban teljesíthetetlen feladatnak látszik, hiszen több száz felfedezésre váró kulináris élmény között azt sem tudjuk, hogy kezdjünk neki. Ebben a csoportban nem csak étel- és italkóstolást szerveznek, hanem üvegfestésre és borászat látogatására is lehetőség kínálkozik.

 

3. De ne aggódj! Ez a nyugtalanság teljesen normális. Hamarosan minden jobb lesz! Elérkezel az alkalmazkodási fázisba: fokozatosan megkönnyebbülsz és jobban megismered a környéket, a kultúrát és az embereket. Napról-napra többet értesz és könnyebben megérteted magad!


Sikerült pizzát rendelned telefonon, extra sajttal és olíva bogyóval de hagyma nélkül, és pont azt kapod, amit kértél

Itt az ideje, hogy elindulj. Ha azon gondolkodsz, jelentkezhetsz-e egyedül, a válasz: igen! Sőt, így még jobban megtapasztalhatod a csoport lényegét.  Itt még több londoni csoportot ismerhetsz meg.

 


Áthívtad a szomszédot egy teára és igent mondott

4. Az utolsó az integráció fázisa: nem okoz gondot beszélgetést kezdeményezni a helyiekkel és magabiztosan használod a nyelvet.


Senki nem javítja már ki a hibáidat és sokan annyira dicsérik nyelvtudásod, hogy szinte zavarba jössz

Sikeresen integrálódtál és a közösség tagjává váltál. Gratulálunk!

Ahogy mondtuk, az új országban való boldogulás rengeteg érzést kivált az emberből, de aki megtapasztalta, az biztosan azt mondja, hogy megéri! És ja egyszer haza kell menned a saját országodba, biztosan nehéz szívvel hagyod ott új otthonodat.

Annemarie in Sprachcaffe Málaga


Some will say: "What’s the point of going to Oktoberfest without drinking a good pint of beer?". Others will tell you that this festival is above all a popular and friendly gathering, aiming at celebrating Bavarian traditions with joy and good spirit! Still not sure if this is worth going? Go ahead and try to enjoy Oktoberfest no matter what, otherwise, you might end up missing on the most famous event of Germany! Check out below how you can, in your own way, enjoy these weeks of Bavarian festivities…

Work, Study, Play – A First-Hand Look into Travelling Abroad

Main Working Abroad Options

 • Internships and Learnerships – If you have completed your studies you can apply to do an internship at an international organisation. Not only will this help you gain valuable experience but it will also allow you the opportunity to discover the world. Something to note – not all internships offer payment so finance is a point to be discussed.
 • Bridging-the-gap work experience – This option is ideal for school-leavers who want to experience the world before they settle down to study. Agencies specialise in these job placements which usually include work as waitron staff, office temping, promotional work, au pairing, hospitality and housekeeping. Work abroad agencies assist individuals with the entire process. From choosing a specific destination to outlining the criteria of work possibilities – agencies help with every aspect of the trip. Most agencies offer accommodation as well as job interviews or job placements. A number of the agencies specialise in specific jobs with au-pairing being a favourite amongst school-leavers. Au-pair agencies in particular set up various job interviews between families and applicants prior to their arrival and only finalise applications once a job placement has been finalised.
 • Volunteer Working Holidays – Developing countries and underdeveloped countries are always looking for English speaking individuals who are eager to offer English conversational and grammar classes for both children and adults. All that is required from you is a good standard of English and the ability to speak to groups ranging from 2 students to 25 students. Agencies dealing with volunteers usually use distance recruiting with most applications being handled on line and through live Skype interviews. Once the application is considered successful the agency will place the volunteers within their certain field in a destination of their choosing.
 • Cruise Liner Careers – Individuals who want to travel the world, meet new people and enjoy a wonderful working environment often look into working abroad on vacation cruise liners. Most cruise organisations hire recruitment agencies to handle the recruiting for front line staff; these jobs usually include hosting, hospitality, kitchen work and basic management. Hairdressers, beauty therapists and even personal fitness trainers are also in demand but training and experience are essential in order to fill these positions. Entertainers are also required but undergo strict recruiting procedures; applicants are required to submit a written portfolio, an audio-visual audition disc and will need to attend an interview/audition if they reach the second level of the application procedure. Before the application can be finalised they will need to undergo a full medical assessment, acquire a police clearance certificate and will usually have a strict training regime in place before they dock off for the first time. It is advisable for individuals interested in these positions to contact the cruise liner directly in order to find out the ideal agency to choose or if the organisation accepts direct applications. First impressions are of the utmost importance.

Conditions for Working Abroad

In order to be accepted into various work-abroad options there are conditions that need to be met:

 • Valid passport
 • Some agencies only accept applicants between the ages of 18 and 35.
 • Visa requirements must be met prior to departure; these differ from country to country.
 • If applying for specific mid-level positions a detailed résumé with an experience record will be required.
 • Internships & Learnerships will request academic records from all applicants. Relevant qualifications are required for certain positions.
 • Agencies require payment in full prior to departure with up to 50% required to secure your slot in the project.
 • Police clearance certificates are required. It is imperative that criminal records be declared prior to any arrangements being made; it is within the agency’s rights to deny access to any individuals.
 • Successful applicants are required to prove that sufficient funds are available for the duration of their stay in their destination; this is usually a requirement for visa applications as well.
 • Applicants are required to undergo a full medical assessment prior to their application being approved.

More Information on Visa & Passport Requirements – Every country has different immigration regulations depending on your nationality. The United Kingdom is quite strict with regard to their visa requirements. Euro (EU) Passport holders do not require visiting or working visas when entering the UK. The UK has a number of working visas that are relative to the particular field, level and experience. These visas are divided into groups known as tiers, if you are required to obtain a visa for the UK you will need to select the tier visa that you will need, agencies will be able to assist you with all of the necessary information.

Tourists visiting some European countries will be required to obtain a Schengen Visa. The Schengen visa includes 25 European countries and is essential in order to be granted access into countries like France, Netherlands, Italy, Greece, Finland and many more. US citizens are granted access for a period no longer than 90 days; any stays that exceed the stipulated 90 day period will however require a long-stay visa which will permit employment for the duration of their visa.

What you can expect from a work-abroad agency:

 • Information on the destination, visa requirements, health requirements and advice on how to adjust to working abroad. While agencies do provide necessary information it is up to you to obtain the visa and all relevant travel documentation from the relevant embassies or agencies.
 • Accommodation, some agencies offer accommodation of anything up to 2 nights to 3 months. These usually take the form of flat-sharing or hostels.
 • Some agencies do obtain start-up jobs on your behalf while others may just set up interviews with employment agencies and prospective employers. It is your responsibility to provide a detailed overview of your qualifications and experience and find out what is expected of you in each role.
 • Bank accounts and Tax numbers.  Most work-abroad agencies set up a local bank account on your behalf as well as a national tax number. This bank account is entirely your own and is merely opened on your behalf.   

>> Read Nicole's story of how she travelled and worked in London<<

When learning a language, it’s important to look for information everywhere: audio files, texts, music to name a few examples. The best way is to select different and valued sources of different types and carry on the process you started at school but in a more structured way, like a pro student. Here we go:

Everyone has a different style of learning, so we've compiled a very diverse list of resources for you to take advantage of. Try out the different websites, blogs, podcasts, videos and much more. Whether you learn best by seeing, hearing, reading, writing or doing, you'll find enough activities in this list to keep you entertained and to stoke your interest in the French langauge.

PORTUGAL: Bolo de laranja

Prepping time: 20 minutes
Cooking time:  30-40 minutes

CAKE Ingredients for 6 to 8 people:
5 eggs
150 g flour
1 sachet of baking powder
80 g of sugar
100 g of melted butter
orange peel
juice of 2 oranges

SYRUP ingredients:
juice of 2 oranges
2 spoons of sugar


Preheat oven to 160 ° C.

Melt the butter and mix together with the zest of the oranges. Separate the yolks from the egg whites and put the whites aside. In a big bowl, whip the egg yolks with the sugar until the mixture whitens. Add the sifted flour, baking powder, melted butter / zest mixture and orange juice.

Whisk the egg whites together until they become foamy and steady and pour them gently into your bowl.

Pour your mixture into a baking form which you have already buttered and floured. Place in the oven and leave for 30 to 40 min depending on the type of oven you have.

Shortly before taking your cake out of the oven, prepare the syrup by boiling the juice of 2 oranges and the sugar in a saucepan.

Once your cake is baked, take it out of the form immediately, lay it on a plate and pour the syrup over it.

Allow to cool before serving. You can sprinkle it with icing sugar for even better presentation.

Read an original recipe in Portuguese here.

About Annemarie

✓  Nationality: German
✓  Age: 17 years old


✓  Destination: Málaga, Spain
✓ 
Dates: 02.08.2015 - 09.08.2015
✓ 
Language travel for Young People


Watch Annemarie's Video!

 

Studying Abroad

Not all universities offer exchange student options but there are other ways to experience studying abroad without a whole lot of hassle.

ISEP has been sending students abroad since 1979 and is one of the study abroad programs that make it possible for students to study at universities across the United States. Organisations like the ISEP help students register to further their studies further afield. These organisations assist with the course registrations as well as offer advice on how to get started on the planning process. Most study abroad programs do include students’ residential accommodation, meals and course advisers that help make the process as simple as possible.

 • A Semester Abroad – Students who aren’t ready to commit to studying abroad permanently are encouraged to try a semester abroad first. These semesters are conducted at one of the organisation’s campuses while the students live in their chosen destination. This is the most popular form of student exchange and assists students in continuing their studies while enjoying a new destination – as well as a new academic university environment. Students are granted admission into a foreign university for 3 – 6 months (an average tertiary academic term) where they will continue earning credits for their major qualification. Agencies that handle exchange programs assist with the registration process, accommodation and other basic information about the destination. In order to apply students will have interviews conducted, their grades will be reviewed and some universities will request entrance examinations to be taken prior to the application being finalised successfully.
 • Semester Break Abroad – These programs are designed to be held during academic vacations and are ideal for students who want to use their vacation time to further their academic pursuits, obtain extra-curricular credits or learn a new skill. These courses can either contribute to the student’s main qualification or it can be an additional course of interest taken abroad. Also known as Summer/Fall Programs these semester vacation programs include accommodation, registration assistance and course advisers.
 • Complete your Studies Abroad – Students can decide to attend or transfer to the ideal university for their qualification and profession. Students who decide to complete their entire qualification abroad can contact the university directly for information on accommodation, course registration and any other course related enquiries. This option is available for students who want to complete their entire qualification in a university abroad or can request an institutional transfer after the course has commenced. This option is entirely at the university’s discretion and will have to handled directly through the relevant educational industries (i.e. home university, destination university).

Study Abroad and Exchange Student Organisations usually offer the following:

 • Information on the available program options, course information and university contact personnel.
 • Assistance with course registration with your destination university. If you are using an external agency to assist you with your studies abroad it is usually up to you to inform your home university of your plans, arrange for credit transfers and confirm the accreditation of your specific course-related classes.
 • Accommodation and full/half board. These accommodation options are usually school residences, flat shares or university residences.
 • Course Advisers to offer assistance and advice.
 • Social activities and a variety of cultural excursions to enhance the experience.

Requirements

 • Students are required to have completed their secondary education with university exemption. Academic records will be requested.
 • A valid passport
 • Visa
 • Students are required to have met the institution’s entrance requirements which will differ from university to university. This may be in the form of an entrance examination, detailed application or interview. 
 • Police clearance certificates may be required before admission is granted into a specific educational institution.

Student Visas

Visa requirements differ depending on your intended destination as well as your nationality. While agencies do advise you on the process required as well as any other travel regulations, it is up to the student to acquire the necessary visa and travel documents. Students intending on studying at a foreign learning institute will require a valid passport to travel as well as a student visa and permission to study from the relevant authorities, this is however dependent on the destination. In order to find out whether or not you need a student visa in order to complete your studies it is advisable that you consult the immigration authorities of your intended destination or consult an immigration/travel agency.

Health Requirements & Regulations

Some destinations require tourists to receive vaccinations prior to their arrival. For instance, students intending to study in some regions of South Africa and other African countries are encouraged to take anti malaria pills or other malaria prophylaxis. It is essential that tourists and students who intend travelling to remote destinations consult their medical practitioners beforehand as well as find out the health requirements of their destination.   

>> Read Matthiew's story of how he studied in Pretoria, South Africa<<

>> Read about Carol's experience as an exchange student in two different countries<<

Celebrating Oktoberfest differently!

Wear the traditional outfit

If there’s one thing you absolutely have to do during Oktoberfest, it’s wearing the traditional Bavarian outfit, which you will see everywhere in the streets of Munich. You might have already seen these: short and leather suspenders for men – the Lederhose – and the amazingly low-necked dress worn by women – the Dirndl. They are a must-have for this event. Early birds will have the best deals, as they are out of stock pretty quickly, and cost less during low season! You can also wear accessories like hats, jewellery, shoes…all Bavarian-inspired, of course! So hurry up and get dressed for Oktoberfest!

Discover German Gastronomy

German love beer indeed but they also love eating. Oktoberfest is one more excuse to discover the typical cuisine of South Germany. On the menu is generally some chicken, roasted pork, sausages, Spätzle, Knödel (potato balls), some cabbage… and of course some pretzels! Please note that the actual German spelling is Brezel. You will not find more traditional food as during Oktoberfest, so do no forget to eat when you get there!

Learn some traditional German songs

Prepare yourself, Oktoberfest is also about singing your heart out on some of the best ‘hits’ of the German but most of all Bavarian popular songs. Be sure to learn the lyrics beforehand if you want to give your body and soul to this traditional activity. The atmosphere is very lively and there is no need to sing right to join in. These songs are also very popular during Carnival time in February, they are very festive and very well known by anyone, even the youngest ones!

Speak… Bavarian?

If you already have a bit of German knowledge, you will quickly realise that people there speak… with a particular accent! Here are a few words from the Bavarian dialect:

Grüß Gott / Servus : Good day / Hello
Pfiaddi : Goodbye
Bía : beer
Minga : Munich
Daitschland : Germany

Visit Munich, the Capital of Bavaria

Munich - München in German – is a go-to when travelling in Germany during Oktoberfest. This is THE place for the festivities. With its 1.5 million inhabitants, Munich is not only the third biggest city of the country but also the capital of Bavaria. There, you will find the old city with its magnificent architecture including the Rathaus on Marienplatz, have a walk around the Englischen Garten, one of the biggest innercity garden in the world, and visit the Frauenkirsche or the Deutsches Museum if you have time! Otherwise, you can always pay us a visit in our new language school in Munich and learn a bit of German for the occasion!

See the biggest fair in the world

The gigantic empty land where the Oktoberfest is hosted – commonly called the Wiesn – transforms into a huge fairground, which is supposed to be the biggest in the world: it has around 200 rides and 6 million visitors every year. Among the most popular rides are the Riesenrad (Ferris wheel), the Hexenschaukel (a ride based on optical illusion) and also slides… some of them dating from the 19th century!

Party for two whole weeks

Oktoberfest is primarily a popular fest. And fest means party! Many music sets and concerts are organised during the two weeks of the event and you will also be able to attend the opening parade of Oktoberfest and dance (or sing) along with the crowd! The city of Munich also changes and every bar and restaurant opens its doors to welcome groups of friends or families. You will find that there is a genuine festive mood among the people of Bavaria!

Explore Bavaria

Making the most of Oktoberfest also means getting the opportunity to explore Bavaria. This 'Land' is the biggest in Germany and provides its visitors with amazing landscapes made from mountains and beautiful nature. The image you might have already in mind when thinking of Bavaria isn’t a myth. South Germany is a place everyone finds charming and mesmerising! So if you are going to Oktoberfest with the Bavarians, do not miss on their wonderful region and explore the wonderful countryside around Munich! You will not regret paying a visit to Germany...

Listen to Podcasts

These podcasts are a great way of getting accustomed to the rhythm, tempo and intonation of Spanish speech:

Julia en la Onda: This podcast focuses on current news and also interesting debate topics.

Mexicano Slang: For those interested in Mexican Spanish and especially its more colloquial side, check out this podcast dedicated to teaching and breaking down Mexican slang.

Listen to French

Listening to podcasts, radio, songs and poetry recordings is a great way of getting accustomed to the rhythm, pronunciation and intonation of spoken French:

Podcast Français Facile: A website with a wide range of activities to improve your French, including recordings of everyday conversations and poetry.

The French Podcast: Podcast recordings for beginner, intermediate and advanced learners with a focus on natural sounding situations.

News in Slow French: Does what it says on the tin. Current news topics presented at a slower pace than normal, with separate sections for beginner, intermediate and advanced learners.

TuneIn Radio: This is a great app which enables you to listen to radio stations from all around the world.

French Songs to Help You Learn French Faster: Polyglot and blogger Benny Lewis lists what he believes to be the best French language songs for learning French

French Poem Readings: Recordings of classic French poems, with the written version and translation underneath and additional information on the backgrounds of the poems and the poets.

GERMANY: Zimtsterne

Prepping time: 45 minutes – 12 hours resting time
Cooking time:  8 minutes
Makes about 30 Stars

3 egg whites
250 g powdered sugar
2 drops of lemon juice
140 g ground hazelnuts
140 g ground almonds
2 teaspoons of cinnamon
2 teaspoons of kirsch liquor


Place the egg whites in a large bowl. Whip them using an electric mixer with 2 drops of lemon juice until they become foamy and steady in the bowl. Gradually add the powdered sugar to the whites and continue whisking until the mixture is stiff and forms a nice meringue. Keep about 100g powdered sugar to the side for glazing.

Add the hazelnuts, almonds, cinnamon and kirsch liquor to the rest of your meringue.
Mix until the dough becomes smooth and slightly sticky.

Put the dough on a flat surface and roll it out to about 1 cm thick. Make the stars with star-shaped cookie cutters. Make a ball with the dough that is left, flatten to 1cm thick and repeat until no more dough remains.

Using a cooking brush, cover the top of each star with the glazing you kept from earlier. Place them on a baking tray with a piece of baking parchment. Let them set for 12 hours at room temperature.

Preheat oven to 160 °C and bake for approximately 8 minutes. The glazing must stray white and not become colored.

Allow to cool fully before storing in a sealed container for up to 2 weeks.

Read an original recipe in German here.

Did you know? - 7 historical facts about Oktoberfest

 • The first Oktoberfest took place in October 17th 1810.
 • At the root of Oktoberfest is actually a wedding. Indeed in 1810, in Munich, Louis the 1st of Bavaria wedded Therese of Saxe-Hildburghausen. Thus, huge festivities were organised, making it a tradition to celebrate the anniversary of this royal marriage.
 • The land where is celebrated Oktoberfest was originally named Theresienwiese – literally "the meadow of Therese" – from the name of the Bavarian princess. Nowadays, the place is more commonly called the Wiesn.
 • In 1872, organisers decided to push forward the date of Oktoberfest to mid-September in order to enjoy the last weeks of summer. Therefore, they decided to extend the festivities to the 1st weekend of October.
 • In the 1920s, during Oktoberfest, visitors were only served Munich-brewed beer. No other beer could be commercialised. Every tent on the Wiesn  belonged to a brewery from Munich (Augustiner, Löwenbrau, Paulaner...).
 • It was only in the 1950s that Munich Mayor started to traditionally open the first beer of Oktoberfest, on the first Saturday of the fest, at exactly noon.
 • Since 2010, the 200th year anniversary of Oktoberfest, a southern section of the Wiesn offers differents attrations illustratring the history of the popular fest. The place is called Oide Wiesn  and it is 3-euro entry.

Holiday Abroad

From backpacking to organised group trips and solo explorations, as a tourist the opportunities for adventure are endless! Whether you want to discover Europe as a cultural explorer or you want to enjoy a backpacking trip across the states of the USA, there are a million and one ways for you to discover the world and gain valuable life experiences along the way.

Types of Holidays Abroad

 • Backpacking – Plan a globetrotting, city skipping tour where you will meet like-minded adventurers and enjoy experiences that will embed themselves in your memory for the rest of your life. Enjoy the excitement of discovering a variety of different cities, living in true backpacking style and making the most of the authentic hostel accommodation experience.
 • Group Tours – From Gap Year Tours of Europe to Contiki Tours in the Mediterranean – there are variety of group tours especially designed to suit every tourist. Organised tours are perfect for individuals who want to enjoy every element of a destination while meeting new people and experiencing a unique worldly culture. Organised tours allow tourists to enjoy the famous attractions of a destination as well as a few of the lesser known hidden gems of a region.  
 • Solo Explorers – Travelling does not have to be experienced in a crowd in order to enjoy the wonders of the world at large. Solo explorers have the freedom to choose and plan their own itineraries as well as alter their plans as it suits them. While some hotels do offer prices on a “per person sharing” rate there are accommodation options that focus on individuals travelling alone.  Travelling alone also makes booking airline tickets easier as travellers can opt for stand by fares and make the most of last minute cancellations.
 • Language Trips Abroad – Have you ever wanted to learn a foreign language but never got around to signing up for the local classes? Combining a language course with a vacation abroad is the perfect way to broaden your horizons while acquiring a worthwhile skill. Organisations such as Sprachcaffe Languages Plus specialises in destination language courses affording you the opportunity to learn the language from the classroom to the streets of your surrounding cities. These language trips are available to students (16 years and older) as well as to adults and corporate professionals. Most language courses are held over several weeks with students/tourists having the freedom to decide upon the ideal course duration to suit their needs. 6 weeks is the most favoured course length with some courses lasting up to 3 months.
 • Cruise Liners – From trips to nowhere to luxury 6 month cruises around the world and everything in between – cruises are a luxurious and exciting way to experience the world. With meals, entertainment and accommodation all taken care of from the moment you board a luxury cruise liner your holiday begins from the moment you arrive. Whether you are using the cruise ship as a means to get you from point A to point B or you plan to enjoy your vacation aboard these magnificent vessels there is a cruise option that will suit your needs perfectly! Most cruise ships have everything from swimming pools to day spas and fully equipped gyms making it a well-rounded holiday experience, make the most of the balcony views and meet new people. Cruise packages do not include flights or transfers to the departure dock, alcoholic beverages on board or some activities (i.e. gambling) while all meals are catered for as well as entertainment making it a perfect choice for families, couples, students and solo travellers. Most packages do include shopping opportunities and stop-offs so be sure to have your foreign exchange ready or simply do an exchange on board. From 3 day excursions to 6 month splurges a vacation aboard a cruise liner is undeniably an unforgettable way to experience the world.    

 

Group Tours and Travel Packages Includes:

 • Flights * inclusive in some packages
 • Accommodation * an average of 3 star accommodation options including bed and breakfasts, hotels and chalets. **Luxury options are available and offer 4 star, 5 star and 5 star + accommodation options.**
 • Breakfast and dinner, drinks not included
 • Queue skipping tourist attractions
 • Cultural and adventure excursions *some entrance fees are not included in the package deals
 • Tours and transport
 • Travel Insurance, some organisations do include travel insurance in the package while all tour organisers do insist on it.

Language Trip Abroad Packages includes:

 • Accredited language courses conducted by professional language teachers.
 • Course materials
 • Accommodation
 • 2-3 meals daily
 • Some group activities and excursions
 • Airport transfers

** Flights and transport fees not included in the package**

***Visa letters will be charged for but may be essential for a successful visa application***

Requirements

 • Valid passport
 • Visa
 • Travel Insurance
 • Health Insurance
 • Proof of sufficient funds (visa requirement)

>> Read about Caitlyn's experience taking a student holiday for 6 weeks<<

Take advantage of Apps

There are also a lot of apps out there dedicated to helping you reach a high level of language proficiency step by step. Here are our two favorites:

Duolingo: Duolingo is extremely popular because it's so effective! This free app improves your language skills every day with games, questions and complete lessons, through which you'll strengthen your reading, writing, listening and speaking skills.

Memrise: Memrise is another free app. Developed with the expertise of memory scientists, memrise ensures that every new word sticks in your mind and is never forgotten. You'll be amazed how quickly you pick up new vocab with this incredible app!

Take advantage of Apps

There are also a lot of apps out there dedicated to helping you reach a high level of language proficiency step by step. Here are our two favorites:

Duolingo: Duolingo is extremely popular because it's so effective! This free app improves your language skills every day with games, questions and complete lessons, through which you'll strengthen your reading, writing, listening and speaking skills.

Memrise: Memrise is another free app. Developed with the expertise of memory scientists, memrise ensures that every new word sticks in your mind and is never forgotten. You'll be amazed how quickly you pick up new vocab with this incredible app!

SWEDEN: Lussekatter or Saffron buns [VEGAN]

Prepping time: 2 hours
Cooking time: 8-10 minutes

SAFFRON BUNS full recipe:
5 dl oat milk (or other plant milk)
1 dl agave syrup
1.5 dl rapeseed oil
1 g saffron
50 g fresh yeast
11 dl wheat flour
raisins
flour for kneading
rapeseed oil for brushing


Heat the oat milk slowly and stir in the agave syrup, rapeseed oil and saffron.
Remove from heat when it’s warm but not too hot to touch (37°c).
Crumble the fresh yeast in a bowl and pour in the milk mix. Stir until smooth.
Add the flour a little at a time. Let sit for 40 minutes, preferably somewhere warm.
Knead the dough with more flour until not sticky and workable.
Form into cute shapes and pop in the raisins.
Let sit for 20 minutes and preheat the oven to 225°C.
Brush the buns with a little bit of rapeseed oil.
Bake for about 8-10 minutes until slightly browned.

Read the recipe in Swedish here.

Source

So go ahead and take part in the wonderful festivities of Oktoberfest ! The official programme is here: Oktoberfest programme 2015.

Dates of the event: from September 19th to October4th.

And for the bravest ears, here is an extract of Bavarian music!

Annemarie loves languages: Although I also like mathematics in school, I am fascinated by languages but for different reasons. Speaking other languages not only helps you to get to know other cultures, countries and traditions, but even helps you to get to know yourself. That was my point of departure, so I decided in October 2014 to make a language trip to Barcelona. There, I came upon Sprachcaffe and after my trip with them and it became suddenly clear: I somehow had to convince my parents to let me travel with Sprachcaffe once again. The trip to Barcelona was my first travel on my own, but everything worked well and I didn’t feel lost. On the contrary: I met so many interesting people!

Annemarie decided to travel back with Sprachcaffe and discover our school in Málaga. She had a warm welcome from her host mother: She greeted me with kisses on the cheeks (left and right!) and offered me plenty of drinks and delicious food and so it went on the whole week, I really felt comfortable. Her apartment was 2-minute away for the school and not far from the beach!

"The lessons in Málaga were totally different from the Spanish lessons in my school."

After the compulsory placement test, Annemarie was placed in the B2.2 group and really enjoyed her classes: A week full of funny moments began, we learned Spanish but also danced and sang during class! Maria, my teacher was really great. When I told her about the Sprachcaffe video contest, she even helped me with it! The lessons in Málaga were totally different from the Spanish lessons in my school. Although I have a very young teacher in Germany who designs the lessons really well, learning abroad has some benefits: switch to your own language is not possible and this way you learn the most. Even the atmosphere is much better, everyone came here to learn and is particularly motivated. What I also noticed is that everyone really appreciated the others’ progress, everyone is willing to help each other. As for homework, we met each other at one’s host family on the terrace and worked on it together. Discussing with my host mother also improved my speaking and understanding abilities.

"We always had so much fun and were able to improve our language skills together."

Annemarie is still in contact with many of her classmates; they even sent each other Christmas presents: I met so many people from different countries – Germany, Norway, Holland, Turkey, Poland, England and much more. We spend so much time together, drinking the daily cocktail in the bar „La Tortuga“, playing volleyball on the beach, at the salsa lesson, visiting the museums of Málaga, shopping in the city or going on a trip to Tarifa for surf – we always had so much fun and were able to improve our language skills together. The secretary and the other teachers of the school were so nice that I am just going to organise a holiday in Málaga with my friends of my school in Germany to see everyone again and to say thank you for this great summer!

Annemarie made a really nice video illustrating her trip and won a 2-week course with Sprachcaffe: I was waiting for the results while in the gym and when I found out I was one of the winners, I was incredibly happy and didn’t know what to do with all this joy. I told it directly to my trainer and other good friends. I also wrote to my parents and all the people I met in Málaga. I still had a grin on my face the next day.

What's next for Annemarie?

Annemarie will go to Sprachcaffe Malta in April 2016 to learn English this time. We hope to get some news from her very soon!

 

If you are looking at exploring the world at large why not take a closer look at what Sprachcaffe has to offer! From language courses to working holidays – your dream adventure might be closer than you think! There are an overwhelming number of opportunities out there waiting to be discovered so what are you waiting for?

Websites

BBC Spanish: Loads of great resources to facilitate your Spanish learning.

Blogs & Websites

French Crazy - This blog not only has great tips for improving your French, but also a number of guides to help you orientate yourself with different aspects of everyday life and culture in France.

Love Learning Languages - Articles and French language videos to help you learn French in a simple way.

Talk in French - Fun and easy lessons on French language and culture.

I Learn French - Tons of interesting and useful content to keep you fascinated in the French language and culture. Regular features include 'Wordsmith Wednesday' and 'French Food Fight Friday'.

Oui, c’est ça - Eclectic posts on culture, vocabulary, songs, news and grammar for French learners of all levels

French Today - A broad array of posts covering everything to do with the French language and life in France.

Speak French Fluently - As the title suggests, this blog is not only about being good at French, but learning to speak fluently. Great tips andunique content.

French Together - Fun and funny posts to keep you entertained while focussing on essential lessons in the French language.

Nathalie FLE - A great blog for learning French. But be careful, everything is in French so you'll only benefit from this if you have at least lower intermediate level French.

Réseaux FLE Éducation Langues - Another blog written in French. This one suggests entertaining ways to improve your French.

FRANCE: Marrons Glacés

Prepping time: 40 minutes
Cooking time: 60 minutes
 
For the MARRONS:
750g sweet chestnuts (skin on)
500g granulated sugar
A splash of lemon juice
1 vanilla pod

For the GLAZE:
450g granulated sugar

With a sharp knife, make a couple of nicks across the pointed end of each chestnut.

Place all the chestnuts in a saucepan and cover with water. Bring to the boil, then reduce the heat and simmer for 10 minutes.

Meanwhile put 500g granulated sugar in a pan with 250ml water. Heat slowly, stirring, until the sugar is dissolved, then add the vanilla pod and bring to the boil.

Remove the chestnuts from the heat. Have a bowl of warm water ready with a splash of lemon juice in it. It is important to remove only one chestnut at a time from the pan of hot water: peel back the thick leathery skins and the thin, papery inner skin of each nut, to reveal the golden kernel inside. Drop each peeled chestnut into the bowl of acidulated water. When the chestnuts are all shelled, drain and dry them thoroughly.

Drop the chestnuts into the hot sugar syrup. Bring to a simmer and cook gently for 25-30 minutes or until tender (the time will depend on the size of the chestnuts).

Meanwhile, prepare the final glaze by putting the 450g sugar and 150ml water in a small pan. Heat slowly, stirring, to dissolve the sugar, then boil for 5 minutes.

Using a slotted spoon, remove the chestnuts from their cooking syrup and place them on a wire cooling rack. Add the chestnutty cooking syrup to the glaze syrup and bring back to the boil. Then remove from the heat.

Put a small bowl over a pan of simmering water. Pour a little of the glazing syrup into the bowl, so it stays hot. Have a second small bowl ready with freshly boiled water in it. Using a skewer, take a chestnut. Dunk it first in the hot water, then swizzle it in the hot sugar syrup in the bowl. Place on a wire rack to cool. Repeat with all the chestnuts, topping up the bowl of syrup with more syrup from the pan if you need to. Leave the chestnuts to dry in a warm airing cupboard or in an oven on a very, very low heat (around 50°C) for 10 to 12 hours. Then wrap each chestnut in a twist of greaseproof paper.

Read the recipe in French here.

Source

Bayerische Musik

Viktoria in Sprachcaffe Frankfurt


Learn Spanish on YouTube

Another way to improve your level is by using useful YouTube channels. There are hundreds of people you can follow but we are especially impressed by these five great vloggers. They find fun ways to help you learn Spanish. Pretty good, right?

Learn French on YouTube

Another way to improve your level is by using useful YouTube channels. There are hundreds of people you can follow but we are especially impressed by these five great vloggers. They find fun ways to help you learn French. Pretty good, right?

ITALY: Panettone

Prepping time: 3-4 hours
Cooking time: 30 minutes

5 tablespoons warm water (45 °C)
2 (7g) sachets dried active baking yeast
500g plain flour
125ml warm milk
125g caster sugar
4 eggs
2 egg yolks
1 teaspoon vanilla extract
12 tablespoons unsalted butter
325g mixed glacé fruits
2 1/2 teaspoons grated lemon zest
2 tablespoons orange zest
2 tablespoons butter, melted
1 egg yolk
1 tablespoon cream

To make sponge, warm a small bowl by rinsing it with hot water. Pour in warm water and sprinkle 1 sachet yeast on it. Let stand until yeast has dissolved. Stir in 60g of the flour, cover with cling film, and let stand 30 minutes, or until doubled. Sprinkle remaining yeast over warm milk. Let stand until dissolved. Beat together sugar, eggs, egg yolks and vanilla. Stir in milk-yeast mixture. Add sponge and stir until well incorporated.

Combine butter and remaining flour until crumbly. Slowly pour in egg mixture and beat on high speed 3 to 4 minutes, until dough is elastic looking and long strands form. Beat in fruit and zests. Turn dough into oiled bowl, cover with cling film, and leave in a warm place to rise until doubled, about 2 to 3 hours.

Fold down moulds to form a 7cm cuff. Brush inside and out with melted butter. Turn out dough onto a lightly floured work surface and knead a few times to deflate. Divide dough into 3 pieces. Roll each piece into a ball and drop into prepared moulds. Place bags on a baking tray about 10cm apart and cover loosely with cling film. Let rise in a warm place until doubled again, about 2 hours.

Heat oven to 200 C / Gas 6. Cut an X in top of each loaf with oiled scissors. Combine egg yolk with cream. Brush tops of loaves lightly with egg wash.

Place baking tray in bottom 1/3 of oven. After 10 minutes, lower heat to 190 C / Gas 5. Bake for 30 more minutes; if tops get too brown, cover with foil. Loaves are done when a wooden skewer inserted into centre comes out clean. Cool on wire rack.

Read the recipe in Italian here.

Source

About Viktoria

✓  Nationality: Finnish (and half-Polish)
✓  Age:  22 years old


✓  Destination: Frankfurt, Germany
✓ 
Dates: 26.06.2015 - 19.07.2015
✓ 
Language travel for Adults

 

Watch Viktoria's Video!

And here's a brilliant song expressing frustration at discovering words can have different meanings depending on which part of the Spanish-speaking world you're in. However, instead of putting you off Spanish, this is sure to only amplify your fondness of the language and motivate you to get a stronger grasp on its regional variations: Oh, how hard it is to speak Spanish!

Read Online Magazines and Newspapers

A classic way to learn a language due to the high quality of journalists’ writing. Reading news written in a formal and sophisticated register is a very good way of improving your level, learning some new idioms and discovering some amazing vocabulary. Usual topics like society and sports are simpler than politics, but it generally depends on your level.

Le journal des enfants: French weekly newspaper aimed at French-speaking children aged 8-14, so the content is perfect for beginner and lower intermediate French learners.

1jour1actu: Great news website which publishes one news story every work day. Uses basic French, so perfect for beginner and lower intermediate learners.

Le Monde: One of the most respected newspapers in the world, Le Monde is essential reading to get in-depth analysis of current events in French.

Libération: French daily newspaper founded by philosopher Jean-Paul Sartre.

L'Équipe: French daily newspaper dedicated to sports, especially football, rugby, motorsport and cycling.

Watch TV

If watching videos is your thing, this is a fantastic opportunity to get to know the Spanish media, with debate programs, soap operas, quiz shows, TV series and much more. In Spain there are more than 20 public channels with a lot on offer. We recommend:

RTVE: public channel. On its platform you will find four more channels, each with a different focus: cartoons, sports, politics and music.

Mitele: the leading TV channel in Spain can be found here and it is called Telecinco. This is a Mediaset online platform where you can find lots of talk-shows, reality shows and more. You can watch channels such as Cuatro, FDF, Boing, Energy and Divinity.

Atresplayer: the second private TV group in Spain, known for its TV shows and political debates. You will enjoy channels like Antena 3, laSexta, and other minor channels such as Atreseries, Neox, Nova and Mega.

Paramount Channel: cinema channel. Lately, it has also started broadcasting some TV series.

13tv: traditional channel with informative programs and political debates.

Disney Channel: channel for kids with a lot of cartoons.

Free Online French Courses

BBC French: Lots of different free exercises to get stuck into for beginners and intermediate learners.

Duolingo: An app which is used by people all over the world to learn many languages. The app is designed to regularly test you on the new vocabulary and grammar you learn, while you decide how quickly you want to progress.

The French Experiment: A comprehensive website to help you master the basics of the French language, with audio recordings on each lesson page, ensuring you know how to pronounce as well as write all that you learn.

Alison: Alison is a website with dozens of free courses in many different fields. There are multiple French courses to choose from, depending on your goal and your current level.

French in Action: An online French course created by Yale University that takes you through the essential French lessons while telling the story of an American students and frenchwoman's adventures in France. (Only available in USA and Canada)


Viktoria is currently studying Russian language at the University of Tampere in Finland together with Czech language, Finnish and Pedagogic as minor subjects: I love to meet people from different countries and to speak and at the same time learn languages with them, travelling to other countries is always an extraordinary experience! I am in permanent contact with Erasmus students in my city and enjoy the international atmosphere by meeting different kinds of cultures. That is the reason why I decided to come to Frankfurt am Main as an au pair and improve my German skills.

"The best thing was that the common language outside of our classes was also German."

Viktoria decided to come to Frankfurt as an au pair and improved her German skills: this summer was really nice! I enjoyed my everyday life there and the best thing was that the common language outside of our classes was also German so I could practice the language even better. Sometimes, we were meeting with my classmates after the lessons and tried to speak German as much as possible without switching to English.

"these courses in Frankfurt [...] have also inspired me a lot concerning my future plans of becoming a teacher."

Viktoria said that with the three-week German course her skills improved much more than she expected: I have studied many languages but I noticed that the best way for me to learn them is talking to people while also living in the same country the language is spoken in. My second teacher, Paolo, was teaching that way. We were speaking a lot during classes and it was very helpful! Actually, my dream is to become a teacher for foreigners like him in multicultural firm like Sprachcaffe. So these courses in Frankfurt am Main with such a nice group atmosphere and great teachers have also inspired me a lot concerning my future plans of becoming a teacher.

After her course, Viktoria visited other cities in Germany such as Köln, Stuttgart, Passau and Berlin: I was also travelling to the Czech Republic and Poland that summer since they are closer to Germany than they are to Finland from where I always need to take a plane to visit Central European countries.

In her video, Viktoria wanted to show a part of her “Sprachcaffe life” with views of beautiful Frankfurt am Main and her classmates: I was really happy to hear that I was one of the winners and immediately started to see what would be the best opportunity for me.

What's next for Viktoria?

She is willing to go further into learning German: I do not want to start a new language anymore because I think that it would be better to improve a language that I already know instead of learning just the very basics of another language. So I am planning to continue my German language studies in summer but this time in Sprachcaffe Munich. Bavaria, here I come!

 

Read Newspapers

A classic way to learn a language due to the high quality of journalists’ writing. Reading news written in a formal and sophisticated register is a very good way of improving your level, learning some new idioms and discovering some amazing vocabulary. Usual topics like society and sports are simpler than politics, but it generally depends on your level. The most important Spanish (from Spain) newspapers (on paper or online) are:

El País: national and political breaking news.

El Mundo: topical news and society.

Públlco: social newspaper focusing on third sector and people,

eldiario.es: politics and the economy are the main topics.

ABC: traditional, one-hundred year old paper.

El Español: split from El Mundo a few months ago. It focuses on long, in-depth articles on interesting stories.

La razón: economy, enterprises and politics are the main topics.

Get Your Head Around French Grammar

These websites place much of their focus on French grammar, and making it as easy to understand as possible through creative exercises and explanations.

Digital Dialects: Great site with fun exercises to help the grammar rules stick in your head.

Tex's French Grammar: Legendary French grammar website used by French teachers around the world because of the creative characters whose stories contribute to the lessons.

The French Tutorial: Entire French course with a strong focus on grammar.

YouLearnFrench: Youtube channel dedicated to teaching French grammar

Bonjour de France: Lots of different grammar exercises for all French learners, from beginners to advanced French speakers.

french.about.com: Website with so much information on the French language. There is not only a great grammar section, but much more too!

Français Facile

Oliver in Sprachcaffe Toronto


Read French Books

Here are two lists of books which are perfect for learning and improving your French. Reading literature is one of the most effective ways of improving language skills as you become immersed in stories that you want to read to the end and discover the language at its most thrilling.

5 easy-to-read French books (beginner & lower intermediate learners)

10 Unbelievably Good Books for French Learners (intermediate & advanced learners)

About Oliver

✓  Nationality: Czech
✓  Age: 16 years old


✓  Destination: Toronto, Canada
✓ 
Dates: 18.07.2015 - 01.08.2015
✓ 
Language travel for Young People

 

Watch Oliver's Video!

Read Specialized Magazines

Another source we suggest for finding interesting articles is specialized magazines. Listed below are a few magazines created by organisations in which experienced teachers write about particular elements of the Spanish language. You will also find awesome interviews, analysis and tips about how to prepare for a DELE exam. These magazines are highly recommended guides to Spanish language education and the people behind it.

Revista redELEElectronic magazine written by the Government and supporting the teaching of Spanish as a foreign language.

RutaELE Non-profit magazine, without advertising and with no public or private financial support. You will find synonyms, antonyms, and verbs, as well as publishing rules.

SinoELE - Focusing on Chinese students of Spanish, this magazine tries to establish parameters on the teaching and cultural differences between both societies. There are also online resources and materials for classes.

Boletín ProfELE - Webinars, workshops and a lot of articles with useful information about teaching and learning Spanish and why so many people love the Spanish language.

Cuadernos Cervantes - Dedicated to teachers, students and curious people.  You will find a list of content for grammar and methodology questions.

e-Aesla - Scientific magazine published by Instituto Cervantes’ website with the best research carried out by AESLA (Spanish Society for Applied Linguistics).

Encuentro - Its purpose is to make grammar easier to understand.

Learn with Spanish Bloggers

There are some people who have a special affinity with the Spanish language. They love sharing their knowledge with the rest of the world and have therefore created a great community around their blogs.

'Aprende español en México'is the work of Andrea Chávez. She talks about colloquial Spanish, typical Mexican food, recipes, grammar mistakes…everything gets a mention on this wonderful space. If you want to learn more about the Spanish spoken in North America, this is the place.

One of the most popular blogs on the internet is  'Justifica tu respuesta'. You will find inspiration from the experience of a professor who talks about pedagogy, study methods and recommends books and other material for your daily training.

For kids and teenagers, 'La educateca' has videos, audio recordings and interviews where you can find informative content.

'Gigas de tiza' is a blog with a lot of specializations. Online resources to help you learn Spanish with recipes, social network and more. An extensive source to help you improve and delve deeper into the language.

Look words up in Dictionaries

Although using dictionaries to learn seems quite old fashioned, it is always a good option for some unknown words and phrases.

Larousse

Reverso

Pons


Oliver is from Brno in Czech Republic. He is currently studying IT and in his free time, he plays music and DJ.

"Learning languages was always fun for me"

It was the first time that Oliver went on a language trip of this kind and he chose our school in Toronto: Even though the trip to Canada was going to be long and I was little bit worried about the people I would meet, the whole trip was just amazing! And everybody was super-friendly! Learning languages was always fun for me. I started learning English as my first language (even before I learnt Czech), because I used to live in England.

Oliver also works as videographer so the video contest was the perfect opportunity for him to make a great video: I was shooting during my entire stay, without knowing about the contest. When I found out I had plenty of materials. And I knew I had a lot of support from my friends. With that and the quality of my video, I confess that I believed I would get one of the winning spots. And I did! I was really happy about that!

What's next for Oliver?

Entering the contest, Oliver knew that if he won, he would probably go back to Sprachcaffe Toronto, as he loved his stay with us. So we will see him very soon!

Look words up in Dictionaries

Although using dictionaries to learn seems quite old fashioned, it is always a good option for some unknown words. We recommend these two:

SpanishDict: not just a free translator... the website also offers free video courses, flashcards, and other helpful resources.

RAE: Official Spanish Royal Academy of Languages Dictionary.

Reverso: Words’ definitions and quite good for polysemous words.

WordReference: Online translation dictionary which also features publicly accessible forums allowing registered users to ask questions about vocabulary and grammar.

Converse with a Tandem Partner

Last but not least, the value of meeting up regularly with a native French speaker cannot be overemphasized. This is the reason we learn a new language, to be able to communicate with more people and have a more complete understanding of different parts of the world and their cultures. There is no better way to improve in a language than conversing in that language. In most cities, you can find potential tandem partners by searching ‘language tandem + the name of the city you want to meet up in’ in Facebook and joining a group dedicated to helping people find tandem partners.

Margot in Sprachcaffe Malta


Find useful tips on Twitter

If you just want small tips every once in a while, you can follow some users on Twitter and receive their updates on your timeline. Quite easy and perfect for orthographic corrections, uncommon words and new material.

And you, have you got any website, blog, vlogger or twitter account to recommend us? Do not hesitate to let us know on Facebook or Twitter and help us make this list bigger!

About Margot

✓  Nationality: French
✓  Age: 16 years old


✓  Destination: St Julian's, Malta
✓ 
Dates: 28.06.2015 - 18.07.2015
✓ 
Language travel for Young People

Converse with a Tandem Partner

Last but not least, the value of meeting up regularly with a native Spanish speaker cannot be overemphasized. This is the reason we learn a new language, to be able to communicate with more people and have a more complete understanding of different parts of the world and their cultures. There is no better way to improve in a language than conversing in that language. In most cities, you can find potential tandem partners by searching ‘language tandem + the name of the city you want to meet up in’ in Facebook and joining a group dedicated to helping people find tandem partners.

And you, have you got any website, blog, vlogger or twitter account to recommend us? Do not hesitate to let us know on Facebook or Twitter and help us make this list bigger!


Margot is 16 years old and lives in Alsace, France. She loves travelling, going to the beach, spending time with her friends, and singing.

Margot went to Sprachcaffe Malta with her good friend Laura and she told us that the trip left a mark on both of them: We met amazing people who later became our friends. Even though we spoke different languages, learning English made it easier and we had no problem sharing interests and talking about our cultural differences.

"After my language trip, I feel that I have definitely improved!"

Margot and her friend attended one of our intensive courses: we were practicing English all the time, during class but also with everyone we met. I feel that we do not practice speakingas much in the regular class in high school. After my language trip, I feel that I have definitely improved!

The island was also an environment they really enjoyed: even though, we had class for half of the day, we really enjoyed the holiday atmosphere of the island. The sea, the sun, beautiful beaches, beach volley games and friends makes everything better for a perfect holiday!

Margot created her video with the help of her friend, she added pictures and videos of the best moments from her holidays: we must have watched this video at least thirty times, as it reminds us of our trip and all these wonderful memories.

What's next for Margot?

Both Margot and Laura want to go back for a language trip with us, but are still hesitating between going back to Sprachcaffe Malta and visiting one of our many destinations.