Utazás külföldre: 4 kulcsfontosságú fázis, GIF-ekkel illusztrálva!

Mi is történik valójában a külföldi utazásod során? Függetlenül attól, hogy külföldi nyelvtanfolyam, nyaralás a barátokkal vagy munkaügy vesz rá az utazásra, sosem tudhatod, mi áll előtted a hihetetlenül izgalmas út során. A kirándulás mindig nagy kaland és távolléted alatt különböző - nagyrészt pozitív - érzelmi fázisokon mész keresztül. A Sprachcaffe az alábbi GIF-ekkel mutatja ezt be:

Ni, mit találtunk...

Ez a négy tipikus fázis, amelyen mindenki keresztül megy egy külföldi út során. Természetesen mindenkinek mások a tapasztalatai és nem feltétlenül élik meg ugyanolyan intenzitással és ugyanannyi ideig ezeket. Mindenesetre segíthet felkészülni a jövőbeli utazóknak abban, hogy mire számítsanak.

1. A mézeshetek állapot az első a négy közül: minden új még neked és alig várod, hogy felfedezd a várost és annak kultúráját. Még sosem jártál ebben az országban és csak utazási blogokban, a National Geographic-on és a tévésorozatokban láttad.

A legegyszerűbb dolgok is teljesen lenyűgöznek, mert most látod őket először a valóságban


Hallgatózol, hogy miről beszélnek a helyiek és már elképzeled, hogy te is tagja vagy a közösségnek

2. Miután ezek a csodák megszűnnek, a kultúrsokk fázisa következik. A helynek megvan a sajátos varázsa de lassan kezded felfedezni a kulturális különbségeket. Ijesztő számodra, hogy mindezekhez hozzá kell szoknod és alkalmazkodnod. A nyelvi gátakat nehéz leküzdeni és otthonod messze van.

Néha nem értesz semmit abból, amit mondanak neked és ez igen frusztráló


Nagyon sokminden hiányzik - a családod, a barátaid és az otthoni ízek is

3. De ne aggódj! Ez a nyugtalanság teljesen normális. Hamarosan minden jobb lesz! Elérkezel az alkalmazkodási fázisba: fokozatosan megkönnyebbülsz és jobban megismered a környéket, a kultúrát és az embereket. Napról-napra többet értesz és könnyebben megérteted magad!


Sikerült pizzát rendelned telefonon, extra sajttal és olíva bogyóval de hagyma nélkül, és pont azt kapod, amit kértél


Áthívtad a szomszédot egy teára és igent mondott

4. Az utolsó az integráció fázisa: nem okoz gondot beszélgetést kezdeményezni a helyiekkel és magabiztosan használod a nyelvet.


Senki nem javítja már ki a hibáidat és sokan annyira dicsérik nyelvtudásod, hogy szinte zavarba jössz

Sikeresen integrálódtál és a közösség tagjává váltál. Gratulálunk!

Ahogy mondtuk, az új országban való boldogulás rengeteg érzést kivált az emberből, de aki megtapasztalta, az biztosan azt mondja, hogy megéri! És ja egyszer haza kell menned a saját országodba, biztosan nehéz szívvel hagyod ott új otthonodat.